امروزه در بسیاری از جوامع بشری عارضه و عوامل پوکی استخوان گریبانگیر جمع کثیری از افراد در ردههای سنی مختلف شده است. این عارضهی سنگین باعث شده است تا بسیاری از پزشکان دنیا دغدغهی یافتن راهحلهایی برای جلوگیری و درمان این بیماری را داشته باشند. پزشکان سخت کوش ما درصدد پیدا کردن روشهای درمانی هستند که بتوانند در کوتاهترین بازهی زمانی بهترین نتیجهی ممکن را دریافت کنند. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا بیشتر با علائم پوکی استخوان و راههای درمانی آن آشنا شوید.
فهرست مطالب
پوکی استخوان چیست؟
(osteoporosis) یا همان پوکی استخوان یکی از بیماریهای شایعی است که امکان بروز آن در تمام ردههای سنی به چشم میخورد، اما طبق آمار به دست آمده امکان مبتلا شدن افراد خانمهای سفید پوست بخصوص بعد از گذراندن مرحلهی یائسگی نسبت به افراد سیاه پوست بیشتر است همچنین این عارضه در خانمها به علت زایمان و سیکلهای ماهانه نسبت به آقایان بیشتر به چشم میخورد در این عارضه به سبب ضعیف شدن بیش از حد استخوانها به خصوص در نواحی دست، پا و ستون فقرات امکان شکستگی در این قسمتها نسبت به سایر نقاط بیشتر است همچنین طبق نظر اساتید و صاحب نظران این بیماری زمانی رخ میدهد که رشد و تولید استخوانهای جدید با مرگ استخوانهای قدیمی همخوانی نداشته باشد. اما تغذیه مناسب، ورزش و.. میتواند در جهت جلوگیری و ابتلا به این بیماری موثر باشد.
علائم پوکی استخوان
این بیماری در روزها و حتی ماههای اولیه علائم خود را بروز نمیدهد و ممکن است فرد مبتلا تا مدتی متوجه بیماری خود نشود و پس ازگذشت مدتی فرد بیمار با علائمی که خبر از مبتلا شدن به پوکی استخوان میدهد مواجه شود که در ادامه با همراهی هم علائم این بیماری را برسی میکنیم، اگر شما عزیزان متوجه علائمی مشابه موارد زیر شدید فورا به پزشک مربوطه مراجعه کنید.
- سرگیجه شدید همراه با سردرد در هنگام ایستادن
- شکسته شدن استخوان با وارد شدن کوچکترین ضربه
- کوتاه تر شدن قد به مرور زمان
- احساس بدن درد بخصوص درد در استخوانها
شاید پوکی استخوان جزء آن دسته از بیماریهایی نباشد که علائم آن همراه با درد خود را نشان دهد اما استخوان فرد بیمار با اصابت و برخورد کوچکترین ضربه شکسته میشود. شکستگی استخوان فردی که به این بیماری دچار است علاوه بر آنکه همراه با درد بسیار اتفاق میافتد مدتها طول میکشد تا شخص بیمار بهبودی و سلامتی کامل خود را به دست آورد است.
عوامل موثر در رشد و پایداری استخوانها
عوامل متعددی باعث رشد و نمو استخوانها میشود که از مهم ترین این عوامل میتوان به ورزش، تغذیه مناسب، دریافت کافی ویتامین و… اشاره کرد مصرف سویا به علت دارا بودن استروژن گیاهی میتواند در رشد و پایداری استخوانها تاثیر چشمگیری را به ارمغان بیاورد حال در ادامه با همراهی ما به صورت موردی به عوامل موثر در جهت رفع پوکی استخوانها میپردازم.
فعالیتهای بدنی
تحرک و فعالیتهای بدنی میتواند به عدم مبتلا شدن به این بیماری به شما کمک کند فعالیتهایی مثل ورزش کردن، پیاده روی، شنا کردن و … جزء آن دسته از فعالیتهایی محسوب میشود که شما را در گرفتار شدن به این بیماری در امان نگه میدارد.
هورمون جنسی
هورمون استروژن در خانمها و هورمون تستوسترون در آقایان از آن دسته هورمونهایی هستند کاهش سطح این هورمونهای جنسی در بدن باعث ضعیف شدن قدرت و استحکام مفاصل در استخوانها میشود. خانمها پس ازپشت سر گذاشتن دورهی یائسگی به علت ترشح کمتر این هورمون استروژن بیشتر به این بیماری دچارمیشوند. و در آقایانی که به بیماری پروستات مبتلا میشوند به دلیل کاهش ترشح این هورمون (تستوسترون) در بدن خود به بیماری پوکی استخوان دچار میشوند.
کلسیم
اگر بدن به مدت طولانی کلسیم کافی برای استخوانهایش را دریافت نکند گرفتار بیماری پوکی استخوان میشود. سعی کنید روزانه روزی یک لیوان شیر بخورید زیرا این مادهی مغذی حاوی منبع کلسیم است. کم اشتهایی و اختلالات در تغذیه و خورد و خوراک عامل اصلی پوکی استخوان محسوب میشود. عدهای که با انجام عملهای جراحی ( به نام عمل بای پس معده) سایز و حجم معدهی خود را کوچک میکنند بیشتر از هر کسی در هدف و معرض این بیماری خود را قرار میدهند.
ویتامین D
دریافت مقدار کافی ویتامین D یک امر ضروری برای بدن محسوب میشود یک فرد سالم زیر ۵۰ سال باید روزانه دریافت ویتامین D مورد نیاز بدنش بین ۸۰۰ الی ۴۰۰ IU را باشد تا مبتلا به این بیماری نشود همچنین مقدار لازم دریافت ویتامین D برای افراد بالاتر از ۵۰ سال بین ۸۰۰ – ۱۰۰۰ UIمیباشد.
علتها و عوامل موثر در مبتلا شدن به پوکی استخوان
همانطور که ذکر شد دلایل متعددی برای گرفتار شدن به این بیماری وجود دارد. گاهی اوقات مصرف یک سری از داروها نیز مبتلا شدن به این بیماری را در پی خواهد داشت از جمله داروهای استروئیدی مانند کورتیزون با رشد و تکامل استتخوانهای بدن مشکل و تداخل ایجاد کرده است. ما در ادامه با معرفی چند نوع بیماری که مصرف داروهای آنها عامل پوکی استخوان است شما را آگاه خواهیم ساخت .
· داروهایی که جهت رفع ریفلاکس معده مصرف میشود.
· مصرف برخی از داروهای بیماری سرطان
· داروهایی که در جهت رفع افسردگی مصرف میشود.
· داروهایی که در جهت پیشگیری و درمان ا و پیوند اعضا تجویز میشوند.
راههای پیشگیرانه در مبتلا شدن به پوکی استخوان
هنگامی که علائم پوکی استخوان را در خود مشاهده کردید با راهحلهایی که ما در این مقاله به شما پیشنهاد میکنیم، تلاش خود را برای بهبود پوکی استخوان بکنید، که بیماری شما رو به بهبودی برود.
· خوردن روزی یک لیوان شیر باعث تقویت استخوانها و عدم مبتلا به این بیماری میشود
· دریافت کلسیم مورد نیاز بدن و مصرف داروهای گیاهی
· عدم مصرف الکل و کشیدن سیگار
· عدم مصرف مواد خوراکی که حاوی کافئین هستند.
سبک زندگی و پوکی استخوان
سعی کنید فعالیت روزمره خود را تا حد امکان افزایش دهید، کم تحرکی و عدم تحرک بدنتان شما را در معرض این بیماری خطرناک قرار میدهد. فعالیتهای مفیدی مانند ورزش، دوچرخه سواری، کوهنوردی، آرام راه رفتن و… جزء آن دسته از فعالیتهایی هستند که بدن شما را در مقابل خیلی از بیماریها، مقاوم و سلامت نگه میدارند. در صورت مواجه شدن با علائم پوکی استخوان موارد ذکر شده را حتما رعایت کرده و یا به پزشک مراجعه کنید. امیدواریم خواندن این مطلب برایتان مفید واقع شده باشد.