بعضی آثارباستانی که در جهان وجود دارند از نظر معماری بسیار پیچیده و شگفت انگیز هستند به همین دلیل به عنوان عجایب هفتگانه اصلی جهان شناخته می شوند. آثاری چون:
- دیوار بزرگ چین
- تاج محل در هند
- شهر باستانی و تاریخی پترا در کشور اردن
- مجسمه حضرت مسیح در ریودوژانیرو در کشور برزیل
- هرم و آثار شهر چیچن ایتزا در کشور مکزیک
- ویرانه های ماچوپیچو در پرو
- کولوسئوم رم در کشور ایتالیا
از مهم ترین و اصلی ترین این عجایب به حساب می آیند. در این نوشته سعی بر آن است تا این آثار به صورت خلاصه شناسانده شوند.
فهرست مطالب
دیوار بزرگ چین
دیوار بزرگ چین به دلیل منحصر به فرد بودن، طول زیاد و ارزش تاریخی درمیان جهانیان به عنوان کانون گردشگری جهان شناخته شده است. و همچنین یکی از عجایب هفتگانه در جهان، دیوار تاریخی چین می باشد.ددیوار چین از نظر زمان ساخت بزرگترین و طویل ترین مهندسی دفاعی- نظامی را در قدیم به خود اختصاص می داده است. طول این پدیده دست انسان در نقشه های جغرافیایی کشور چین در ابتدا ۵۰۰۰ کیلومتر بوده که در دورهای حکومتی بعدی و به ویژه در سلسله خان به ۱۰۰۰۰ کیلومتر افزایش می یابد و تاریخ ساختن آن به قرن نهم قبل از میلاد باز می گردد. در تمام طول تاریخ دوهزارساله چین حکومت های مختلف به ساختن این بنا می پرداختند تا زمانی که طول دیوار به ۵۰۰۰۰ کیلومتر رسید که این میزان طول معادل گردش به دوره کره خاکی می باشد. کشور چین برای ایجاد استحکامات دفاعی در مقابل حملات ملیت های شمالی، برج های آتش برای خبررسانی و همچنین قلعه های مرزی نیز در ارتباط با این دیوار ساخته شده بودند.
دیواری که هم اکنون توسط مردم مورد بازدید قرار می گیرد به سلسله مینگ تعلق دارد. این دیوار از سمت غرب به دروازه جایوگوان و از سمت شرق به سواحل رودخانه یالوجیان در شهر لیائونینگ چین می رسد.
دیوار بزرگ چین در حقیقت ترکیبی از دو دیوار می باشد که فضاهای خالی بین آنها با مخلوطی از قطعههای بزرگ قلوهسنگ، سنگ و خاک پر گردیده است. بر فراز دیوار و مابین باروها راهی دیده می شود که به عنوان جاده مورد استفاده قرار می گیرد. این بنا در واقع راهی را برای سربازان مهیا می کرد که به جای راههای صعبالعبور می توانستند به راحتی از این دیوار عبور کنند.
دیوار چین دارای ارزش و اهمیت تاریخی و فرهنگی فراوان بوده و لبریز از دروازههای با عظمت، برجهایی برای دیدهبانی و برجهای آتش می باشد. این دیوار باشکوه با خرد، فداکاری، خون، عرق و اشک مردمان چین ساخته شده است و دارای ارزشهای والای معنوی می باشد. چینی ها معتقدند: کسی که به دیوار بزرگ چین صعود نکند، قهرمان هم نیست. بسیاری از گردشگران و سران کشورهای خارجی از این بنای پرابهت چین و جهان دیدن می کنند. این دیوار مهنت و سختی و درایت چینیها را در دوره باستان به رخ جهانیان می کشد. این اثر تاریخی در سال ۱۹۸۷ میلادی به عنوان سمبل و نماد ملیت چین در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید. متاسفانه به دلیل بلایای طبیعی حدود ۳۰ درصد از این دیوار خراب شده است. اولین بار که این دیوار برای بازدید گردشگران گشایش یافت در حدود ۷۰۰۰۰ گردشگردر هر روز از این بنا دیدن کردند.
بنای تاریخی تاج محل در هند
بنای پر ابهت تاج محل به خاطر ارزش بالای تاریخی، داستان عاشقانه ای که دلیل ساخت آن بوده و زیبایی بهت انگیزش در کل جهان به خوبی شناخته شده است. تاج محل را نباید فقط سازه و ساخته دست بشر در نظر گرفت بلکه آرامگاهی است که تمامی تاریخ پر فراز و نشیب تمدن هند را در خود گنجانده است. این شاهکار تاریخی در نزدیکی شهر آگرا در جنوب پایتخت هند در سواحل رود یامونا قرار گرفته است. تاج محل به دستور حکومت مغولان هند و توسط شاهجهان به بهانه یادبود همسرش ممتاز محل که شاه دختی ایرانی بود ساخته شد. این بنا به عنوان یکی از زیباترین شاهکارهای معماری در جهان شاخته می شود که جزئیات معماری آن حاوی داستان های فروانی از تاریخ کشور هند می باشد.
این مقبره همچون یک مجتمع هفده هکتاری بوده که شامل مسجد و مهمانخانه است و در باغ هایی قرار گرفته که از سه طرف محسور است. ساخت این مقبره در واقع در سال ۱۶۴۳ میلادی به پایان رسید ولی فعالیت روی ساخت بخش های دیگر این اثر تاریخی در حدود ده سال طول کشید. باورکارشناسان بر این است که ساخت تاج محل در حدود ۳۲ میلیون روپیه بوده که در سال ۲۰۱۵ تقریبا به ۵۲.۸ میلیارد روپیه رسیده است. از اطلاعات تاریخی این بنا بر می آید که در پروژه ساخت آن حدود ۲۰۰۰۰ صنعتگر به سرپرستی احمد لاهوری معمار دربار فعالیت داشته اند.
شهر باستانی پترا
شهر تاریخی پترا که در جنوب پایتخت اردن یعنی عمان واقع شده به عنوان یکی از عجایب هفتگانه اصلی جهان شناخته شده است. کوه ها و تخته سنگ هایی که در این شهر دیده می شوند به رنگ صورتی یا گل های قرمز می باشند. از آنجا که این شهر با عظمت در دل کوه های صعب العبور کنده کاری شده است به اسم پترا که در زبان یونانی به معنی صخره بوده شهرت یافته است. اسم دیگر این بنای باشکوه مدینه الوردیه است که به دلیل سرخگون بودن آن این نام را به خود اختصاص داده است. شهر باستانی پترا در دامنه کوه جبل المدبعه در میان کوهستان جای دارد که بخش شرقی دره عربه را متشکل می شود که مسافت بین دریای مرده تا خلیج عقبه را در بر می گیرد.
در آن زمان شهر پترا به عنوان مرکز ثروت درآمدهای قابل ملاحظه ای را از تجارت و بازرگانی به دست می آورد به همین دلیل شهری پررونق به حساب می آمد. شهر پترا دارای مقابر فراوان و ابنیه مذهبی زیادی می باشد که در دل کوه تراش داده شدهاند. حدود ۸۰۰ مقبره که حفاری شده اند در این شهر جای گرفتهاند.
مجسمه حضرت مسیح
مجسمه حضرت مسیح یا مسیح رهایی در حدود ۳۹ متر ارتفاع داشته که در مرتفعترین نقطه شهر ریودوژانیرو بر بلندای کوه کورکوادو که در حدود ۷۰۰ متر ارتفاع دارد واقع گردیده است. وزن این مجسمه ۶۳۵ تن می باشد. در سال ۱۹۲۱ ساخت این مجسمه شروع شد و ده سال زمان برد. این مجسمه به دلیل آنکه در بالاترین نقطه از شهر ریودوژانیرو قرار دارد در همه ساعات روز و شب قابل دیدن می باشد. بنای مجسمه مسیح که یکی از عجایب هفتگانه اصلی جهان شناخته می شود به عنوان نماد مسیح شناخته می شود که دستانش به نشانه رهایی و پذیرش باز شدهاند. بدان معنی که حضرت مسیح همه انسان ها را با آغوش فراغ می پذیرد.
هرم و آثار شهر چیچن ایتزا
از آنجا که یافته های باستانشناسی نشان می دهند بقایا و آثار تاریخی باستانی چیچن ایتزا به ۲۵۰ میلادی برمی گردند ولی همچنین بیان شده که از زمانهای دور قومی به نام مایا در آن زندگی کرده است. مایاها حدود ۸۰۰۰ سال در این فلات سکونت داشته اند. این شهر به عنوان یکی از عجایب هفتگانه اصلی جهان با نام چیچن ایتزا که معنی دهنه چشمهی ایتزا می دهد شناخته شده است. اقوام مایا در هنر و صنعتگری از پیشروان زمان خود بوده و در حوضه هایی همچون بافندگی، جواهرسازی، سفالگری و پیکرتراشی دارای تبحربالایی بودند. سایت تاریخی چیچن ایتزا سبکهای معماری متنوعی دارد که نمایانگر سبک معماری پوو، چنس و مرکز مکزیک بوده که در منطقههای پایینی مایای شمالی مشاهده می شدند.
شهر پررونق چیچن ایتزا در مکزیک در حقیقت کانون تجارت نمک، عسل، پارچه و تجارت بردهها بوده و اوج شکوفایی این شهر در سال های ۱۲۰۰-۸۰۰ میلادی بوده است. همچنین این بنا به عنوان قطب اقتصادی و سیاسی قبایل مایا محسوب می شد.
ویرانه های ماچوپیچو در پرو
شهر سنگی ماچو پیچو از سبک معماری به شیوهی کلاسیک برخوردار بوده که دارای دیوارههای خشکه چین و سنگی است. این اثر باستانی هچون قلعهای نظامی دارای نقشی تدافعی بوده که به قرن پانزدهم و تمدن اینکاها تعلق می یابد. شهر تاریخی ماچو پیچو در در منطقع کوسکو در استان ارووبامبا واقع گردیده که بالاتر از دره مقدس قرار دارد. این بنا در فاصله ۸۰ کیلومتری شمال غربی کوسکو قرار گرفته و رود ارووبامبا از طریق آن جریان پیدا می کند. مکان مقدسی در این بنای تاریخی جای دارد که به نام معبد خورشید شناخته می شود.
کولوسئوم رم در کشور ایتالیا
یکی از دلایل سفر به ایتالیا تماشاخانه کولوسئوم رم می تواند باشد. این تماشاخانه به عنوان یکی از عجایب هفتگانه اصلی جهان انتخاب گردیده است و در حقیقت شایستهی این عنوان نیز می باشد. تمامی نبردهای تن به تن گلادیاتورها در جدال مرگ و زندگی در همین مکان و با داشتن تعداد بسیار زیادی تماشگر برپا می شد. این آمفی تئاتر بزرگ از سنگ آهکی تراورتن، سنگ آتشفشانی توف و سنگ بتونی مایل به آجری ساخته شده است. بنای کولوسئوم به عنوان بزرگترین تماشاخانه شناخته شده که گنجایش ۵۰۰۰۰ تماشاگر را داشته است. ساخت بنای تاریخی و باشکوه کولوسئوم توسط امپراتوری وسپاسیان به سال ۷۲ میلادی شروع شده و در حدود سال ۸۰ میلادی به وسیله جانشین وی تیتوس به اتمام رسید. در دوران حکومت دومینیان نیز اصلاحات بیشتری روی آن اعمال گردید.
در تمدنهای کهن و قدیمی جهان آثار متنوع تاریخی و باستانی وجود دارند که نماد عظمت و قدرت آن امپراتوریها بودهاند. عجایب هفتگانه اصلی جهان نیز از همان آثار می باشند که اطلاعات تاریخی آن دورانها مانند سبک زندگی و معاشرت، روابط تجاری و اقتصادی، نحوه چینش طبقات اجتماعی و جهان بینی و نوع نگرش مردمان آن دورانها را به ما انتقال می دهند و از این نظر است که دارای اهمیت فراوان تاریخی و باستانی هستند. در فهرستهای جدید اسم های دیگری نیز جایگزین این لیست هفتگانه شده اند ولی به لحاظ قدمت و ارزش تاریخی و فرهنگی آثار گفته شده در ارجهیت قرار دارند.