برای اینکه عزت نفس را در خود افزایش دهید، ابتدا باید نشانه های عزت نفس پایین را به خوبی بشناسید تا بتوانید آن را درمان کنید. بعد از اینکه علت عزت نفس پایین را پیدا کردید، نوبت به پیادهسازی و اجرای راههای درمانی میرسد. افرادی که عزت نفس پایینی دارند همیشه اوقات سختی را میگذرانند.، بعضی اوقات آنها واقعاً نمیتوانند تعارف را بپذیرند، زیرا توانایی حدس زدن قصد و هدف فرد مقابل خود را از تعارفات را ندارند. در این مقاله، ما به علائم یک فرد با اعتماد به نفس پایین و آنچه میتواند انجام دهد میپردازیم. در صورتی که خودتان دارای مشکلات عزت نفس پایین هستید، ما را در این مقاله دنبال کنید.
نشانه های عزت نفس پایین
در معنای عزت نفس و یا همان اعتماد به نفس میتوان گفت میزان علاقهی یک فرد به خود و ارزش قائل شدن را عزت نفس میگویند. هرچه خود را کمتر دوست بدارید از اعتماد به نفس پایینتری برخوردار هستید و بالعکس. در نتیجه اگر این مقدار کم هست باید به افزایش آن بپردازید. میزان عزت نفس میتواند از اعتقادات، عواطف، ارزیابی ظاهر خویش و رفتارها تأثیر بپذیرد. برخی از علائم عزت نفس پایین آشکار است ولی برخی دیگر پنهان میباشند. در اینجا علائم رایج و کمتر شناخته شده اعتماد به نفس پایین را توضیح خواهیم داد.
برای مطالعه: همه چیز درباره انواع سبک های ارتباطی
کار
در جهت شناخت نشانه های عزت نفس پایین میتوان به افرادی اشاره کرد که با وجود غیرقابل کنترل بودن روابط در اجتماع و همچنین ناشناخته بودنشان برای آنها، در محل کارشان با وجود سختیهای فراوان، کار خود را به خوبی انجام میدهند، چرا که افراد با عزت نفس پایین معتقد هستند که انتظارات قابل تشخیص در محل کار باید به خوبی برآورده شوند.
کم توقع
یکی دیگر از نشانه های عزت نفس پایین توقع کم این افراد است؛ شاید تا به حال بسیار در مورد افراد با اعتماد نفس پایین شنیده باشید که در هر مسئلهای انتظارات چندانی ندارند، زیرا بیش از حد از چالشهای جدید می ترسند و همچنین به اندازه کافی در استفاده از استعدادهای خود اطمینان ندارند. با این حال، برخی از آنها بیش از حد نگران شکست خوردن و طرد شدن هستند، بنابراین تمام تلاششان را میکنند تا برجسته باشند و به این واسطه ارزش خود را به دیگران ثابت کنند.
تجربیات منفی کودکی
پدیدار شدن نشانه های عزت نفس پایین به طور معمول ریشه در سنین پایین یعنی کودکی و نوجوانی اکثر افراد دارد که عوامل اولیه بسیار دیگری همچون: مجازات مکرر، سوء استفاده مزمن، معیارهای بالای والدین، غفلت مکرر، استرس یا ناامیدی، عدم تمجید، مورد آزار قرار گرفتن و.. وجود دارند که به بروز نشانه های عزت نفس پایین منتهی میشوند.
علائم متداول
نشانههای متداول عزت نفس پایین شامل موارد زیر میباشد، که باید به درمان آنها بپردازید.
- نمیتوانند به عقیده خود اعتماد کنند
- همیشه مضطرب هستند
- از اینکه نتوانند در یک چالش موفق شوند، نگران هستند.
- به خود سخت میگیرند ولی با دیگران ملایم برخورد میکنند.
- اضطراب مکرر و آشفتگی عاطفی
چرا عزت نفس پایین برای فرد مضر است؟
یکی از عواملی که باعث موفقیت فرد در زندگی میشود، عزت نفس بالا است. علاوه بر این عزت نفس پایین در دانش آموزان باعث عدم موفقیت آنها در تحصیل میشود و آنها را از ادامه تحصیل باز میدارد. همچنین افرادی که دارای نشانه های عزت نفس پایین هستند، نمیتوانند برای خود هدف مشخصی داشته باشند که در آن موفق شوند. در نهایت افرادی که دارای عزت نفس بالا هستند، به راحتی میتوانند پلههای موفقیت را یکی پس از دیگری طی کنند. این افراد در زندگی نیز دارای حس شادی و خوشحالی هستند و میتوانند با ایدههای مثبتی که ارائه میدهند، زندگی را برای دیگران بهتر کنند.
ویژگی افرادی که دارای نشانه های عزت نفس پایین هستند
اینگونه افراد معمولاً نظرات دیگران در مورد خود را بسیار جدی میگیرند و سعی میکنند بسیار انتقاد گرایانه خود را زیر سؤال ببرند، در نتیجه همیشه از جمعهای شلوغ دوری میکنند. همچنین افرادی که عزت نفس پایین دارند هیچگاه به خصوصیات مثبت خود توجه نمیکنند و معمولاً آنها را نادیده میگیرند. این افراد معمولاً خود را از دیگران پایین میبینند و به طور ناعادلانه خود را قضاوت میکنند، که باعث کاهش بیشتر عزت نفسشان میشود. همچنین تعریف دیگران را از خود درست نمیدانند، و فکر میکنند آنها دروغ میگویند.
افرادی که دارای نشانه های عزت نفس پایین هستند، معمولاً برای توصیف خود از صفاتی مانند: زشت، احمق، کوتاه، چاق و… استفاده میکنند. این افراد همیشه در حال سرکوب احساسات خود هستند و خود را برای رفتارهای دیگران سرزنش میکنند، در صورتی که هیچ دخالتی در آن ندارند. همچنین در بیشتر اوقات به شانس اعتقاد دارند و برای انجام کارها میخواهند از شانس خود استفاده کنند تا از تلاش خود، در نتیجه زمانی که کاری را با موفقیت انجام ندهند خود را فردی کم شانس میدانند.
عوامل ایجاد نشانه های عزت نفس پایین
افرادی که دارای عزت نفس پایین هستند، معمولاً برخی شرایط باعث ایجاد این حس در آنها میشود که برخی از آنها شامل:
- داشتن معلم یا والدین سختگیر و منتقد
- داشتن کودک غمگین و ناراحت
- دارا بودن عملکرد ضعیف در مدرسه و دانشگاه
- داشتن تجربههای پر استرس مانند: مشکلات شدید مالی، ناکامی در روابط عاشقانه، از دست دادن شغل، طلاق و….
- ناتوانی جسمی و حرکتی
- مشکلات پزشکی
- برخورد زننده پدر و مادر، شریک شغلی، همسر و…
- دارا بودن بیماریهای روانی همانند اختلالات عصبی، افسردگی و اضطراب
سخن آخر
سعی کنید تمامی نشانه های عزت نفس پایین را بشناسید و به درمان آن بپردازید. اگر شما فردی هستید که دارای عزت نفس پایین هستید، حتماً آن را درمان کنید، زیرا زندگی شما را تحت شعاع قرار میدهد و باعث ایجاد ناامیدی در شما میشود. افراد دارای عزت نفس پایین معمولاً دز زندگی خود موفق نیستند و همیشه از شانس بد خود مینالند. اینگونه افراد هیچگاه طعم شیرین زندگی را نمیچشند. در نهایت برای اینکه عزت نفس پایین خود را درمان کنید، باید به گونهای مثبت فکر کنید، در تلاش باشید در زندگی خود از حرکات مثبت گرایانه استفاده کنید، تا زندگی شادی را تجربه کنید. برای اینکه اعتماد به نفس خود را افزایش دهید، بهتر است در جمعها و فعالیتهای گروهی شرکت کنید تا ترس از این اجتماعات را از بین ببرید. بهترین راه برای مبارزه با عزت نفس پایین خواندن کتابها و مقالات آموزشی است.