در میان تمامی جاذبههای طبیعی و گردشگری، کویرها نیز سهم بسزایی در جذب گردشگر دارند و جالب است بدانید که سالانه گروههای کاوشگر زیادی به قصد بررسی پوشش گیاهی، جانوری و موقعیت و شاخصهای دشتهای کویری، به مناطق کویری ایران سفر میکنند و مطالعات مهمی را بر روی موارد گفته شده انجام میدهند، اما خارج از همهی این مباحث زیباییهای خیرهکننده دشتهای کویری مهمترین علت برای جذب گردشگر در این مناطق هستند. قطعا اگر بخواهیم به سراغ یکی از برترین و زیباترین این کویرها برویم، به عنوان انتخاب اول، کویر لوت را به شما معرفی میکنیم.
قطعا بارها و بارها نام کویر لوت و یا همان دشت لوت را شنیدهاید، اما بی شک به عنوان فردی که در جستجوی یک جاذبهی گردشگری باشد چیز زیادی از خصوصیات آن نمیدانید، به همین خاطر از شما عزیزان دعوت میکنیم تا در این سفر همراه ما باشید، تا شما نیز اطلاعات بیشتری در خصوص جغرافیای این دشت، موقعیت و شاخاصهای کلی، پوشش گیاهی، پوشش جانوری و… از این منطقه به دست آورید.
کویر لوت کجاست؟
دشت لوت با مساحتی در حدود ۴۰ هزار کیلومتر مربع به عنوان بزرگترین بیابان جهان در سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان قرار گرفته است. این بیابان در گذشته با پیشینه دمای ۷۰ درجه سانتیگراد، گرمترین نقطه زمین بوده است. اما تا به حال به این فکر کردهاید چرا به دشتهای بیابانی شکل کویر گفته میشود؟ در واقع هر زمینی که شور نمکزار و گلی باشد، با این نام شناخته میشود.
در دوران سوم زمینشناسی عمل رسوبگذاری و تبخیر در دشتهایی وسیع موجب پدیدار شدن کویرها شدند، که گاها در این میان برخیها نمیتوانند فرق بین کویر و بیابان را تشخیص دهند، اما جالب است بدانید کویر لوت را به عنوان یک بیابان نیز میشناسند و در پرونده جهانی یونسکو به جای کویر لوت، این دشت با نام بیابان لوت به ثبت رسیده است.
به دلیل تفاوتهایی که بیابان و کویر از نظر حیات، پوشش گیاهی، میزان بارندگی و… با هم دارند، نمیتوان این دو را یکی دانست، اما شاید این سوال نیز ذهن شما را درگیر کرده باشد، که چرا نام این دشت در پروندهی جهانی یونسکو به عنوان یک بیابان به ثبت رسیده است؟
در پاسخ به این سوال میتوان گفت که کویر لوت یک بیابان بسیار بزرگ و صعب العبور است، که فقط قسمتی از آن کویر است و مناطق دیگر این دشت به عنوان مناطق بیابانی شناخته شدهاند.
مساحتی از بیابان لوت که به عنوان کویر لوت شناخته شده است، در قسمتهایی از خود هیچ گونه موجود زندهای ندارد، به گونهای که تا کنون پس از انجام بررسیهای لازم برای یافتن موجودات زنده در بخشهای مختلف کویر لوت، نتوانستهاند حتی کوچکترین نوعی از باکتری را هم پیدا کنند.
از دشت لوت چه میدانید؟
شاید برایتان جالب باشد اگر که بدانید مناطق کویری یک چهارم از مساحت کل کشور ایران را به خود اختصاص دادهاند و دشت لوت نیز در این میان سهم زیادی از این مساحت را به تصاحب خود درآورده است. این دشت در جنوب شرقی ایران با طولی حدود ۹۰۰ کیلومتر از شمال به جنوب و از غرب به شرق با طولی حدود ۳۰۰ کیلومتر واقع شده است.
کویر لوت از مرتفعترین هرمهای ماسهای دنیا بهره برده است و جالب است بدانید که پس از بررسیهای انجام شده، زمینشناسان به این موضوع پی بردهاند در دشتی که محل وقوع بزرگترین زلزلهها و زمینلرزهها بوده است، انسانها سکونت داشتهاند، چرا که آثار باستانی کشف شده در این منطقه متعلق به هزارههای سوم و چهارم پیش از میلاد مسیح بودهاند.
زمینشناسان علاوه بر اینکه پی بردهاند که در زمانهای دور در این دشت عظیم، انسانها زندگی کردهاند، پس از بررسیهای صورت گرفته به این باور رسیدهاند که کویر لوت برا اثر گرمی هوا از یک دریای کم عمق به نام تیس به یک بیابان با نام لوت تبدیل شده است و این موضوع فقط در حد باور زمینشناسان است و با یقین کامل نمیتوان گفت که چنین موضوعی صحت داشته باشد.
کویر لوت در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ به علت داشتن سطحی خشک با رنگ تیره، به عنوان گرمترین نقطه زمین شناخته شد و این طور نیست که بتوان گفت این نقطه از زمین همیشه گرمترین نقطه خواهد بود، چرا که سالانه بررسیهایی بر روی نقاط مختلف صورت میگیرد تا در نهایت گرمترین نقطه از زمین مشخص شود.
اما از دیگر دانستنیهایی که در مورد دشت لوت وجود دارد، میزان پوشش گیاهی و جانوری این منطقه است، که بیشترین آن را میتوان در منطقه شهداد دشت لوت مشاهده کرد و اکثر پوشش گیاهی این منطقه را درختچههای گز تشکیل دادهاند و البته ناگفته نماند که درختچههای گز چندان به منطقه خبیص و یا همان شهداد نزدیک نیستند و حدود ۲۰ کیلومتر با این منطقه فاصله دارند.
سخن پایانی
دشت لوت را که به معنای عریان و لخت میباشد قطعا کسانی که عاشق بیابانگردی هستند به خوبی میشناسند. گشت و گذار در بیابان لوت فقط شما را با یک دشت وسیع روبرو نمیکند، بلکه در این دشت زیباییهایی همچون کلوتهای شهداد، دریاچه نمک خور و… وجود دارند، که چشم هر بینندهای را به خود خیره میکنند.
پیشنهاد ما این است، که پیش از سفر به هر منطقهای بیابانی شکل، حتما یک راهنمای کامل از منطقه در دست داشته باشید، چرا که در ابتدا احتمال گم شدن در بیابان میتواند تا حدود زیادی وجود داشته باشد و در خصوص بازدید و سفر به دشت لوت به دلیل پر جاذبه بودن این منطقه اگر بدون اطلاع قبلی و در دست داشتن راهنما به آن سفر کنید، قطعا نمیتوانید از تمامی زیباییهایی که در این دشت وجود دارد بهره ببرید.
به طور کلی دانستن مسیر دسترسی به این منطقه، ویژگیهای آب و هوایی، راههای ورود و خروج از این منطقه، وسایل مورد نیاز در سفر به مناطق بیابانی، میزان مدت سفر، شرایط شبگردی در مناطق بیابانی، میزان آب و غذای مصرفی با توجه به مدت زمان مسافرت و مواردی از این قبیل ضروریاتی هستند که شما پیش سفر به دشت لوت و یا هر کویر دیگری باید برای آنها طرح ریزی کنید تا با یک راهنمای کامل و تجهیزاتی کاربردی سفر خود را آغاز کنید.
اگر در خصوص کویر لوت اطلاعات جذاب و تازهای دارید که در این مطلب بیان نشدهاند، خوشحال میشویم اگر که ایده آل مگ بستری باشد، تا شما عزیزان آن را در این بستر با دیگر دوستان ایده آل مگی به اشتراک بگذارید. از همراهی شما عزیزان سپاس گذاریم.