سوادکوه یکی از شهرستانهای استان مازندران است که با وجود داشتن آثار طبیعی بکر و دستنخورده ، هنوز از نظر گردشگری آنچنان که باید و شاید شناخته نشده است. جاهای دیدنی سوادکوه بیشمارند و مانند تمام شهرهای شمالی، نقطه به نقطه این شهر نیز پر از زیبایی میباشد. این منطقه در دامنه شرقی دماوند قرار گرفته است و دارای طبیعت سرسبز و زیبا و آب و هوایی خنک می باشد.
سوادکوه از توابع شهرستانهای جنوبی استان مازندران است که دارای جنگلهای فراوان، غارها، چشمهها و آبشارهای زیادی است که روستا را به یک مکان کمنظیر تبدیل کرده است. این شهر سوای بهره مندی از طبیعت سرسبز و زیبا، از آب و هوای خنکی نیز برخوردار است و همین موضوع بر جذابیت گردشگری این منطقه افزوده است.
فهرست مطالب
آثار طبیعی سوادکوه
این منطقه از آثار طبیعی دیگر از جمله غارها، چشمه ها و آبشارها نیز بهره مند است که سالانه مسافران زیادی را به این منطقه میکشانند. همه این مکانها دارای چشماندازهای بسیار زیبا و حیرت آور است که گردشگران را مسحور خود می کنند. همچنین سوادکوه دارای جاذبههای طبیعی دیگر مانند آبشارهای گزو و ورسک، دریاچه شورمست و جنگلهای بکری است. وقتی به این منطقه سفر کردید می توانید بخش های زیادی از این زیبایی ها را مشاهده کنید. برنامه ریزی و داشتن اطلاعات در باره هر یک از این مکان ها به شما کمک می کند که سفر هدفمندتری داشته باشید.
آلاشت، سرزمینی کهن
آلاشت از شهرهای کهن سوادکوه است که دارای جاذبه های فراوان تاریخی و طبیعی میباشد. خانه های خشتی با سقف شیروانی از جمله آثار این شهر است که به ثبت ملی هم رسیده است. این شهر جدا از خانههای قدیمیاش، دارای آب و هوای خنک و طبیعت بکر هم میباشد که جذابیت این منطقه را دوچندان کرده است. آلاشت در زبان محلی، آشیانه عقاب معنا میدهد که علت این نام ارتفاع شهر آلاشت می باشد. این شهر از دیدنیهای زیادی بهره مند است و وقتی به آلاشت سفر کردید هرگز دیدن این جاذبهها را از دست ندهید. برای رسیدن به این شهر، باید از جاده فیروزکوه و از طریق یکی از فرعیهای بعد از شهر پلسفید، مسیر خود را به سمت چپ منحرف کنید.
خانه های قدیمی و سنتی این شهر زیبا، جذابیت فراوانی را برای گردشگران به وجود آورده و از دور چشم انداز زیبایی به این شهر بخشیدهاند. این خانههای ساخته شده از خشت، دارای سقف چوبی با رنگ های متفاوت از یکدیگر هستند.
قلعه کنگلو
قلعه کنگلو معروف به عقاب مازندران از جاهای دیدنی سوادکوه محسوب میشود. این قلعه در ۱۳کیلومتری جاده دوآب-خطیرکوه در روستای کنگلو و بر بالای صخرهای عظیم قرار دارد. قلعه کنگلو به خاطر قدمت تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. نمای خارجی قلعه را یک باروی عظیم سنگی تشکیل میدهد که درقسمت میانی و طرفین آن، برجهای دیده بانی وجود دارند. فضای داخلی این قلعه با توجه به بقایای آن، مدور و در دو طبقه ساخته شده بود که قسمت عمده آن از بین رفته و در حال ویرانی است.
برج باوند
سوادکوه از شهرهای تاریخی خطه شمال است. برج بسیار زیبای باوند از دوران آلباوند از اسپهبدان مازندران در ابتدای ورودی منطقه سرخآباد (شامل روستاهای وسیه سر، قلک، پشت کل، زیارت سر، سنگ سرک، ارژنگ سر، وندچال، مالیدره و…) به یادگار باقی مانده است. این برج شبیه مهره رخ در بازی شطرنج است. برج مزبور توسط پروفسور شروین باوند بازسازی شده است. در کنار این برج روستاهای زیبا و ییلاقی زیادی وجود دارند. این ییلاق ها زادگاه بزرگان تاریخ سوادکوه بوده اند. مردان و زنانی که به اصل و نسب ییلاقی بودنشان افتخار میکردند و همیشه سوادکوهی باقی ماندند.
موزه مردم شناسی
این موزه تاریخ ادوار مختلف این منطقه را در خود جای داده است و از جاهای دیدنی سوادکوه به شمار میرود . اگر به سوادکوه سفر کردید دیدار از این موزه را در برنامه های سفر خود قرار دهید، زیرا اینجا به اطلاعات ذی قیمتی در باره تاریخ این منطقه دست پیدا خواهید کرد. موزه مردم شناسی شهر آلاشت عمارتی منسوب به پدربزرگ پهلوی اول در قسمت غربی شهر است که عمارت ۱۵۰ ساله مراد علی خان نام داشته است. طبقه دوم این عمارت در سال ۱۳۳۶ به علت زلزله تخریب شد اما در سال ۱۳۵۳بازسازی شد و در سال ۱۳۵۹ به عنوان کتابخانه عمومی از آن استفاده می شد تا آن که این خانه تبدیل به موزه مردم شناسی شد.
در داخل این موزه ابزارهای زندگی سنتی اهالی قدیم این منطقه مانند ادوات ریسندگی، ظروف فلزی و چوبی، چراغ های گردسوز نفتی، ابزارهای کشاورزی مثل داس، تبر، ترازو و چرتکه نگه داری می شوند و اشیای دیگری متعلق به حسینیه های آلاشت و ظروف آن ها مانند منبرهای چوبی، سماور قدیمی، چراغ نفتی، کتری مسی، پارچ چوبی و آفتابه لگن قدیمی در داخل موزه وجود دارند.
قدیمی ترین اثر موزه نردبانی به نام کاتی است که ۳۵۰ سال قدمت دارد و از گلابی وحشی ساخته شده است. ساعات بازدید از موزه مردم شناسی از ۹ صبح تا ۵ بعد ازظهر است.
رصدخانه
اولین رصد خانه استان مازندران روی یکی از تپه های آلاشت احداث شد. ارتفاع این رصد خانه ۵۰ متر از سطح شهر است و در سال ۸۶ به نام مجموعه «آسمان نمای شهر آلاشت» بنا شده است. این رصد خانه با زیربنای ۳۰۰ مترمربع، دو تلسکوپ ۶ و ۱۴ اینچی در زیر یک گنبد با قطر ۴ متر دارد. این رصدخانه دارای امکاناتی مانند آسماننما، ترازوی نجومی، مجموعه ای از نرم افزارها، کتاب ها و عکس و پوسترهای اخترشناسی است.
غار زنگیان
غار زنگیان از بهترین جاهای دیدنی سوادکوه میباشد. این غار دیدنیهای زیادی دارد که شما را مجذوب خود خواهد کرد. در حاشیه این غار مناظر بسیار زیبایی خواهد دید که به سفرتان حال و هوای دیگری خواهد بخشید. برای رفتن به این غار، باید از آلاشت خارج شوید و به سمت پلسفید برگردید تا به دوراهی ابتدای مسیر برسید، بعد از پیمودن ۱۵ کیلومتر به روستای زنگیان میرسید.
جنگل لفور
جنگل لفور از جاذبههای دیگر سوادکوه است. این شهر در یک دره وسیع طولانی و در دامنههای شمالی رشته کوههای البرز مرکزی واقع شدها ست. حوزه کلی این ناحیه از منتهیالیه جلگههای جنوبی، و ۳۰ کیلومتری دریای خزر آغاز ده و با شیب بسیار تند به سوی جنوب کشیده میشود. بخش وسیعی از شهرستان سوادکوه دارای جنگلی متراکم و متنوع با درختهایی نظیر راش، افرا، توسکا، ملج و نوع کمیاب درخت سردار یا سرخدار میباشد. وجود درختها و درختچههای منحصر به فردی مانند سف، تل، تلکا، زرشک، الاش و لازه به همراه گیاهان میوه دار وحشی مثل ازگل، ولیک، زال زالک، گالش انگور، سولس و ته دونه، بر جذابیت نواحی جنگلی سوادکوه افزوده است.
شهرهای بکر و ناشناخته گردشگری را بیشتر بشناسید:
جاهای دیدنی بهشهر ؛ بهشهر شهر بهترینها
کوچصفهان گیلان ؛ جاذبه های گردشگری کوچصفهان
مناطق گردشگری ملکان ؛ ملکان کجاست ؟