ترکیه را ما ایرانیها با استانبول به یاد میآوریم. اما بدون تردید این کشور تاریخی و پهناور فقط به استانبول خلاصه نمیشود. یکی از بهترین شهرهای ترکیه، پایتخت پهناور آن یعنی آنکارا میباشد. آنکارا در زمینه گردشگری اگرچه به اندازه استنانبول قوی نمیباشد؛ اما نمیتوان از نقش پر رنگ این شهر در زمینه جذب گردشگر خارجی نادیده گرفت. امروز در ایدهآل مگ به معرفی آنکارا خواهیم پرداخت؛ با تاریخ این شهر بیشتر آشنا خواهیم شد و سری به جاذبههای گردشگری آن میزنیم. پیشنهاد میکنیم حتما تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
آنکارا که قبلا با نام آنگورا شناخته میشد در شمال غربی ترکیه واقع شده است و پایتخت این کشور محسوب میشود. این شهر در ۲۰۰ کیلومتری جنوب دریای سیاه قرار گرفته است. به دنبال سقوط امپراطوری عثمانی و استقلال کشور ترکیه در سال ۱۹۲۳، آنکارا به جای استانبول که پایتخت حکومت عثمانی بود؛ به عنوان پایتخت کشور جدید ترکیه انتخاب شد. این شهر یک مرکز تجاری و اقتصادی محسوب میشود و به عنوان مرکز راه و شهرسازی کشور ترکیه، یک قلب تپنده و حیاتی در این کشور به شمار میرود. علیرغم قرار گرفتن در یکی از خشکترین مناطق ترکیه، آنکارا یکی از شهرهای سرسبز این کشور محسوب میشود و در زمینه پرورش گلابی، انگور و عسل نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
فهرست مطالب
تاریخ آنکارا
در حالی که تاریخ دقیق تاسیس این شهر مشخص نیست؛ شواهد تاریخی نشان میدهد که در اواخر هزاره دوم قبل از میلاد این شهر یکی از مناطق پر رونق در سطح جهان به شمار میرفته است. این شهر در سال ۳۳۳ قبل از میلاد، توسط اسکندر مقدونی فتح شد. همچنین در سال ۲۵ قبل از میلاد و توسط پادشاهی به نام آگستوس، آنکارا به عنوان بخشی از امپراطوری بزرگ روم معرفی شد. آنکارا به عنوان بخشی از امپراطوری روم، مورد حمله ایرانیها و اعراب هم قرار گرفت و در سال ۱۰۷۳ میلادی به دست ترکهای سلجوقی افتاد. این شهر در سال ۱۱۰۱ توسط امپراطوری روم پس گرفته شد؛ اما این کشور نتوانست به خوبی از آن محافظت کند.از سال ۱۱۴۳ شاهزادگان سلجوقی بر سر آنکارا با همدیگر وارد درگیری شدند و این شهر به مرور زمان کوچک و کوچکتر شد.
در سال ۱۳۴۵ میلادی آنکارا به وسیله پادشاهی از سلسله عثمانی به نام اروخان اشغال شد و در سال ۱۳۶۰ به عنوان بخشی از امپراطوری عثمانی محسوب شد. این شهر برای مدتی از کنترل عثمانی خارح شد ولی مجدد در سال ۱۴۰۳ به دست این پادشاهی افتاد. در قرنهای بعدی و به دلیل قرار گرفتن در مسیر کاروانهایی که از غرب به سمت شرق در حرکت بودند؛ از اهمیت ویژهای برخوردار شد.پس از جنگ جهانی اول، مصطفی کمال آتاتورک، رهبر ناسیونالیست ترکیه، آنکارا را به مرکز جنبش مقاومت علیه دولت سلطان عثمانی و نیروهای یونان تبدیل کرد. وی مقر خود را در سال ۱۹۱۹ تأسیس كرد. آنكارا در سال ۱۹۲۳ به عنوان پایتخت ترکیه اعلام شد.
آنکارای معاصر
معماری این روزهای آنکارا، بیانگر تاریخ متنوع آن میباشد. باقیماندههای دوران روم باستان مانند حمامها، ستون جولیان و معبد روم در این شهر دیده میشوند. یک قبرستان و یک ارگ نیز از دوران امپراطوری بیزانس در آنکارا به یادگار مانده است. میدان مسجد علاءالدین نیز به جای مانده از دوران سلجوقیها میباشد که در این شهر خودنمایی میکند. یادگارهای دوران عثمانی در این شهر بیشمار هستند و از مهمترین آنها میتوان به مسجد محمود پاشا اشاره کرد. همچنین مقبره بزرگ آتاتورک نیز در آنکارا قرار دارد که نشانگر نقش این رهبر بزرگ در تبدیل شدن آنکارا به یک شهر بزرگ میباشد.
استقرار دولت ترکیه در آنکارا، مهمترین رکن این شهر محسوب میشود. اما انکارا پس از استانبول، دومین مرکز اقتصادی و تجاری این کشور نیز میباشد. کارخانه های آرد، شکر، محصولات ماکارونی، بیسکویت، شیر، سیمان، تراززو (سنگ فرش موزائیک)، مصالح ساختمانی و تراکتور به خوبی در آنکارا تأسیس شده و در حال گسترش و رونق هستند. کتابخانه ملی، تئاتر ملی و ارکستر سمفونیک ریاست جمهوری نیز در این شهر قرار دارند. بسیاری از موزه های آنکارا که نمایشی از تاریخ آناتولی دارند، در ساختمان های بازسازی شده عثمانی قرار دارند.همچنین در داخل مقبره آتاتورک نیز یک موزه واقع شده است که بیشتر به خود این شخصیت پرداخته و بازماندههای آن را در خود جای داده است.
آثار تاریخی آنکارا
همانطور که در قسمتهای قبلی ذکر کردیم، آنکارا دارای تاریخ بسیار متنوعی میباشد. این شهر در طول دوران حیات خود، شاهد امپراطوریها و پادشاهن گونانگونی بوده و امروز بقایای این دگرگونیها به خوبی در سراسر آنکارا خودنمایی میکنند. در سفر به آنکارا حتما سری به آثار تاریخی این شهر بزنید تا هرچه بیشتر با تمدنهای باشکوه رومی، سلجوقی و عثمانی آشنا شوید. در ادامه مهمترین آثار تاریخی آنکارا را بررسی خواهیم کرد
مسجد اصلانخانه
یک مسجد کهن و یادگاری از دوران سلجوقیها که در سال ۱۲۹۰ میلادی در آنکارا تاسیس شده است. این مسجد در کنار ارگ آنکارا واقع شده است که از مهمترین جاذبههای گردشگری ین شهر به شمار میرود. اصلانخانه به معنی خانه شیرها میباشد و دلیل این نامگذاری وجود تعداد زیادی مجسمه شیر در داخل مسجد بوده است. محراب مسجد تا سقف آن ادامه دارد و کاشیهای زیبا به طور فوقالعادهای این محراب را تزئین کردهاند.
مقبره آتاتورک
در سال ۱۹۴۴ و بر روی تپهای مشرف به شهر، یک آرامگاه برای کمال مصطفی پاشا یا همان آتاتورک ساخته شد. این آرامگاه امروزه به یکی از جاذبههای سفر به آنکارا تبدیل شده است. مصفطفی کمال در سال ۱۸۸۸ در یکی از مناطق یونان امروزی که آن زمان بخشی از امپراطوری عثمانی به شمار میرفت به دنیا آمد. این شخصت در سال ۱۹۲۳ به عنوان رهبر استقلال ترکیه انتخاب شد و بعد از استقلال، به عنوان رئیس جمهور ترکیه منصوب شد. از جمله کارهای اتاتورک میتوان به مبارزه با روحانیون، ترویج ملیگرایی، جدایی دین از سیاست و اعطای حق رای به زنان اشاره کرد. این شخصیت تاثیر گذار در تاریخ ترکیه، در ۵۸ سالگی درگذشت و امروزه مقبره او، محل دیدار عاشقان ترکیه با رهبر محبوبشان است.
حمام رومی
این حمام باستانی که قدمتی بالغ بر ۱۷ قرن دارد؛ در حدود ۸۰ سال پیش و در جریان بررسیهای باستان شناسان در خرابههای آنکارا کشف شد. همانطور که میدانید برای قرنهای متمادی و طولانی، رومیها بر آنکارا حکومت میکردند و این حمام نیز یادگار دوران حضور آنها در این شهر میباشد. امروزه این حمام به عنوان یک موزه بدون سقف آماده پذیرایی از گردشگران و علاقمندان به تاریخ میباشد.
مسجد حاجی بایرام
این مسجد یکی از یادگارهای بیشمار سلسله عثمانی در این شهر میباشد. مسجد در سال ۱۴۲۷ میلادی به وسیله حاجی بایرام معمار برجسته عثمانی در طول یک سال ساخته شد. این مسجد در طول حیات خود، بارها و بارها مورد مرمت قرار گرفته و امروز هیچ گردشگری نمیتواند چشمهای خود را بر روی آن ببندد. مسجد حاجی بایرام که یکی از جذابیتهای سفر به آنکارا محسوب میشود؛ دارای یک مناره به ارتقاع ۵۰ متر و یک گنبد ۳۰ متری میباشد.
اماکن دیدنی و گردشگری آنکارا
اگرچه بخش عمدهای از محبوبت آنکارا در بین گردشگران، وجود اماکن تاریخی در این شهر میباشد؛ اما هرگز نمیتوان جاذبههای این شهر را فقط در بناهای تاریخی آن خلاصه کرد. جاذبه های گردشگری زیادی در این شهر انتظار شما را خواهند کشید که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد
دریاچه موگان
در سفر به آنکارا حتما سری هم به این دریاچه بسیار زیبا بزنید. ۲۰ کیلومتر که به سمت جنوب آنکارا حرکت کنید؛ به شهر کوچکی به اسم گل باشی میرسید. دریاچه موگان با وسعت حدود ۶۰ کیلومتر در این شهر واقع شده است و از نظر جذابیت و زیبایی، از مکانهای بینظیرکشور ترکیه به شمار میرود. این دریاچه به طور متوسط ۵ متر عمق دارد و در امتداد آن تعداد زیادی رستوران واقع شدهاند که میتوانید در آنها غذاهای محلی و خوشمزه ترکیهای را نوش جان کنید.
آکواریوم آکوا وگا
این آکواریم بسیار زیبا در شهر آنکارا و در یکی از بزرگترین مراکز خرید ترکیه واقع شده است. تونل آن ۱۰۴ متل طول دارد و در آن میتوانید با انواع حیوانات زیر آب آشنا شده و آنها را از نزدیک ببینید. انواع جانوران از دریاها و اقیانوسها در این آکواریوم جمعآوری شدهاند و شما میتوانید همه آنها را از نزدیک ببینید. مکانهای اختصاصی برای عکاسی نیر در این آکواریوم در نظر گرفته شدهاند. در سفر به آنکارا حتما برای بازدید از آکواریوم آکوا وگا به اندازه کافی وقت کنار بگذارید.
پارک گنچلیک
این پارک زیبا در سال ۱۹۴۳ تاسیس شد و امروزه بیش از ۶۸ هکتار مساحت دارد. پارک گنچلیک در نزدیکی میدان اولوس واقع شده است. یک استخر شنای عمومی در محوطه پارک قرار دارد. همچنین برگزاری کنسرتها و اجراهای زنده فراوان از جذابیتهای اصلی این پارک به شمار میروند.
بدون شک دیدنیهای آنکارا به موارد بالا محدود نمیشوند و برای دیدن تمام زیباییها و جاذبههای آن حتما باید سفری به این شهر غنی و تاریخی داشته باشید. اگرچه استانبول با اختلاف زیادی محبوبترین شهر ترکیه در بین ایرانیها به شمار میرود ولی آنکارا هم آنقدر زیبا و جذاب خواهد بود که از بازدید و گردش در آن پشیمان نخواهید شد.