سورک یکی از شهرهای زیبای استان مازندران است که دارای جاذبههای فراوان تاریخی و گردشگری می باشد. روستای سورک در ۱۵ دی ۱۳۷۵ به شهر تبدیل شد. . این شهر از پیشینه تاریخی زیادی برخوردار می باشد و در آن آثاری از دوران گذشته دیده می شود. تلفظ درست واژهٔ «سورِک» به صورت «SUREK» است. واژهٔ (سور) یک واژه کهن اوستایی است که اصل آن (سوئیرا) به معنای جشن و سرور است. همچنین سور به معنی گل سرخ نیز به کار میرود. از آنجاییکه سورک در گذشتهای نه چندان دور مرکز تولید انار بوده است، در فصل شکوفه دادن درختان انار، همه جا به رنگ سرخ در می آمده است.
فهرست مطالب
نقشه سورک
این شهر در ۱۲ کیلومتر شرق ساری واقع شده است . عمده مردم این منطقه به زبان مازندرانی صحبت میکنند. همسایهی غربی سورک، شهرستان نکا میباشد. در شمال این شهر کوچک نیز دریای مازندران قرار گرفته است. در زیر نقشه سورک برای سهولت دسترسی شما عزیزان به این شهر زیبا قرار داده شده است.
قدمت سورک
پیشینهٔ تاریخی سورک دقیقاً مشخص نیست اما مشخص است که این منطقه دارای یک پیشینه تاریخی غنی میباشد. سورک از تاریخی پرفراز و نشیب برخوردار است و در دوران مختلف دستحوش حملات گوناگون شده است. سورک در طول تاریخ حیات خود بارها مورد تهاجم و حمله قرار گرفته است به همین خاطر بارها ویران و سپس از نو ساخته شده است. در دوره قبل از اسلام توسط (سکا)ها ویران گشت. حکومت اسپهبدان مازندران به این منطقه رونق ویژه بخشید و باعث آبادی آن گشت. اما در زمان حکومت مرعشیان و میر تیمور مرعشی(۸۰۰ ه. ق) سادات مرتضایی که از سادات مرعشی بودند به حکومت سورک دست یافتند.
در سالهای۹۷۰هجری، در درگیری حکام مرعشی و به دستور میر سلطان مراد، سپاهی به سورک حمله میکند و آن را به آتش میکشد تا حکومت سادات مرتضایی را از سورک براندازد. در دوران حکومت میر سلطان مراد دوم، سورک مورد تهاجم ملک بهمن قرار گرفت و بازار و خانهها به آتش کشیده شدند. همه این حوادث نشان میدهد که سورک در گذشته از اهمیت زیادی برخوردار بوده و به همین دلیل خاستگاه وقوع خیلی از تحولات بوده است.
دشت ناز
این دشت منطقهای وسیع از سورک را در برمی گیرد که در ۲۹ کیلومتری شمال شرق ساری قرار دارد. پیش از انقلاب، این منطقه که جزء زمینهای ماترک رضاشاه بود، توسط عبدالرضا پهلوی توسعه یافت و در آن فرودگاه، کشاورزی مکانیزه و پناهگاه حیات وحش احداث شد. این منطقه در شهرستان میاندرود به مرکزیت سورک قرار دارد و راه دسترسی آن از سه راه سورک به سمت ساحل گهرباران می باشد. وسعت این منطقه حدود ۵۵ هکتار است و به عنوان پناهگاه حیات وحش و حفاظت از گونههای در حال انقراض مانند گوزن زرد ایرانی محسوب میشود.
پناهگاه حیات وحش دشت ناز
این پناهنگاه در ۲۹ کیلومتری ضلع شمال شرقی ساری قرار دارد. در پناهگاه حیات وحشت دشت ناز انواع گیاهان شامل بلوط ،انجیلی و ممرز وجود دارند این پناهگاه با مساحتی بالغ بر ۵۶ هکتار از سال ۱۳۴۶ به صورت محل تکثیر گوزن زرد ایرانی درآمده است. در این پناهگاه ضمن حفاظت و نگهداری گوزن زرد ایرانی، همه ساله تعدادی از گوزنهای تولید شده را به زیستگاههای اصلی، یعنی حواشی رودخانه دز و کارون منتقل می کنند. تعدادی از گوزنهای این پناهگاه به جزیره اشک در دریاچه ارومیه نیز انتقال داده شدهاند. پیرامون این پناهگاه حصارکشی شده است و گوزنها را از پشت دیوارهای سیمی می توان مشاهده کرد.
دریای گهرباران
دریای سحرانگیز گهرباران از جمله جاذبه های گردشگری سورک است. این دریای سحرانگیز در دامنه کوه های البرز و جنگل سرسبز میاندرود قرار دارد. گهرباران به همراه حدود ۲۷ نقطۀ دیگر در زمره آثار ثت شدهی گردشگری این منطقه قرار میگیرد. بقایای جنگلهای هیرکانی در این منطقه دیده می شوند و مناطق پوشیده از جنگل قابل مشاهده میباشند. این منطقه یکی از منحصر به فرد ترین اکوسیستمهای طبیعی کشور را دارا میباشد. در این محوطه بیش از۴۴۷ گونه گیاهی وجود دارند که از گونه های مهم آن ممرز، راش، توسکا، انجیلی و لیلکی و از گونه های مهم جانوری می توان از گوزن زرد، مرال، شوکا، گربه جنگلی و قرقاول نام برد. این پناهگاه زیستگاه یکی از نادرترین گونههای گوزن در جهان، یعنی گوزن زرد ایرانی است.
شرکت زراعی دشت ناز
شرکت زراعی دشت ناز در جاده ساری به سورک و در جاده گهرباران به دریای مازندران واقع شده است. این شرکت دارای دو واحد آببندان دو منظوره به گنجایش ۵ میلیون مترمکعب، جهت ذخیره آب و پرورش ماهی گرمابی به میزان ۴۵۰ تن و بچه ماهی به میزان ۳۰ تن میباشد. میزان تولیدات شرکت مقدار ۲۱ هزار تن محصول همگن شده بر اساس گندم بوده که شامل : گندم بذری ، کلزا ، ذرت دانه ای و بذری و ذرت علوفه ای ، شالی ، سویا ، ماهی ، لوبیا سبز ، سبزی و صیفی و کمپوست می باشند.
فرودگاه بینالمللی ساری(دشت ناز)
این فرودگاه در میاندرود قرار دارد و مسیر اصلی دسترسی آن از جادهی فرودگاه میباشد. فرودگاه دشت ناز، نام فرودگاهی در شهرستان میاندرود است. این فرودگاه به عنوان یک فرودگاه بینالمللی شناخته میشود. این فرودگاه در ۵ کیلومتری شمال سورک قرار دارد. ازفرودگاه دشت ناز به شهرهای تهران و مشهد پروازهای روزانهای توسط ماهان ایر برقرار است. این فرودگاه بینالمللی است و در ۱۵ کیلومتری ساری واقع شده و پروازهای داخلی آن به شهرهای مشهد – شیراز-اهواز- عسلویه-تهران- بندرعباس-قشم برقرار است
کارخانه نکا چوب
این کارخانه از سال ۱۳۵۰ به منظور بهره برداری از جنگلها تاسیس شد. این کارخانه از لحاظ موقعیت مکانی هماکنون در حاشیه شهر سورک قرار دارد،ولی به موجب ماده ۵ اساسنامه آن، مرکز اصلی این شرکت شهرستان ساری است.این کارخانه به همراه شهرک مسکونی آن واقع در مرز شهرستان هستند.
شهرها ناشناخته در زمینه گردشگری:
جاذبه های گردشگری شهر ارطه ؛ شهری بکر در استان مازندران