قرص سیپروفلوکساسین یک آنتی بیوتیک فلوروکینولون است که با ورود به بدن شروع به مبارزه با انواع باکتریها و کمک به سلامت میکند. این آنتی بیوتیک برای درمان انواع مختلف عفونتهای باکتریایی از جمله عفونتهای پوستی، عفونتهای استخوانی و مفاصل، عفونتهای تنفسی یا سینوسها، عفونتهای دستگاه ادراری و انواع خاصی از اسهال استفاده میشود. در پارهای از مواقع از این دارو برای درمان سوزاک نیز استفاده میشود. سیپروفلوکساسین همچنین برای درمان افرادی که در معرض آنتراکس یا نوع خاصی از طاعون قرار دارند نیز استفاده میشود.
توجه داشته باشید که فقط زمانی باید از این آنتی بیوتیک استفاده کنید که عفونت بدن شما، به وسیلهی هیچ داروی بیخطرتری قابل درمان نباشد. آنتی بیوتیکهای فلوئوروکینولون میتوانند عوارض جانبی جدی و برگشت ناپذیری ایجاد کنند. از خطرناکترین عوارض این داروها میتوان به پارگی تاندون یا مشکلات عصبی اشاره کرد.
فهرست مطالب
اطلاعات مهم
سیپروفلوکساسین میتواند عوارض جدی و خطرناکی از قبیل مشکلات تاندون، آسیب اعصاب، تغییر خلق و خوی جدی و یا افت ناگهانی قند خون ایجاد کند. در صورت مشاهده از علائم زیر سریعا مصرف دارو را قطع کرده و با پزشک خود تماس بگیرید:
سردرد، گرسنگی، تحریک پذیری، بی حسی، سوزن سوزن شدن، درد سوزش، سردرگم ، اضطراب، پارانویا، مشکلات حافظه یا تمرکز افکار خودکشی یا درد ناگهانی یا مشکلات حرکتی در هر یک از مفاصل.
در موارد نادر، سیپروفلوکساسین ممکن است باعث آسیب به آئورت شما شود. این اتفاق میتواند منجر به خونریزی خطرناک یا مرگ شود. در صورت درد شدید و مداوم در قفسه سینه، معده یا پشت خود سریعا با اورژانس تماس گرفته و تقاضای کمک فوری پزشکی نمایید.
مواردی که قبل از مصرف این دارو باید بدانید
در صورتی که با یکی از موارد زیر مواجه هستید؛ به هیچ عنوان نباید قرص سیپروفلوکساسین را مصرف نمایید:
- اگر مشغول مصرف تیزانیدین هستید
- شما نسبت به سایر فلوروکینولونها (گمیفلوکساسین، لووفلوکساسین، موکسیفلوکساسین و نورفلوکساسین ) حساسیت دارید.
- شما در حال مصرف تئوفیلین هستید
سیپروفلوکساسین ممکن است باعث تورم یا پارگی تاندون به خصوص در تاندو آشیل شود. این اتفاق ممکن است در طول مصرف دارو و یا حتی چند ماه بعد از قطع شدن مصرف آن رخ دهد. احتمال آسیب تاندون در حین مصرف این دارو، در کودکان و افراد مسن بیشتر است.
اگر قبلا از هر کدام از مشکلات زیر رنج بردهاید؛ قبل از مصرف این دارو حتما با پزشک خود مشورت کنید:
- مشکلات تاندون، مشکلات استخوانی، آرتریت یا سایر مشکلات مفصل
- مشکلات گردش خون، آنوریسم، تنگ شدن یا سخت شدن شریانها
- مشکلات قلبی و فشار خون بالا
- بیماریهای ژنتیکی مانند سندرم مارفان یا سندرم ایلرز
- دیابت
- اختلال عضلانی
- بیماریهای کلیوی
- تشنج یا صرع
- آسیب سر یا تومور مغزی
- سطح پایین پتاسیم در خون
هرگز این دارو را بدون تجویز پزشک به کودکان خود ندهید. هنوز به طور قطعی مشخص نشده است که این دارو بر روی نوزاد داخل شکم مادر تاثیر خواهد گذاشت یا خیر. اما برای احتیاط بیشتر اگر باردار هستید حتما با پزشک در میان بگذارید.
طریقه مصرف قرص سیپروفلوکساسین
این دارو را دقیقا مطابق دستورالعملهای پزشک خود مصرف کنید و از استفاده بیرویه به طور جدی خودداری نمایید. همچنین تمامی راهنماییهای دارو را که در کاتالوگ یا برگهی آن موجود است؛ دقیقا مطالعه کرده و به آنها اهمیت دهید. شما میتوانید سیپروفلوکساسین را همراه یا بدون غذا مصرف کنید. قرص را به صورت کامل ببلعید و از خرد کردن یا جویدن آن در دهان خودداری نمایید. هرگز سیپروفلوکساسین را با کس دیگری تقسیم نکنید و اجازه ندهید کسی غیر از خودتان این دارو را خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف کند.
توجه داشته باشید که تا پایان دورهی مصرف دارو، نباید مصرف آن را قطع کنید. حتی در صورت مشاهده علائم بهبودی، بازهم مصرف دارو را تا پایان دوره ادامه دهید. قطه قبل از موعد این قرص میتواند منجر به قدرتمند شدن عفونت در بدن شما گردد. دارو را در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت نگهداری کنید.
در صورتی که مصرف دارو را در موعد مقرر شده فراموش کردید؛ به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. اما اگر نزدیک وعدهی بعدی یادتان افتاد که دارو را مصرف نکردهاید؛ دیگر لازم نیست آن را مصرف کرده یا دوز دارو را در وعده بعدی دو برابر کنید. در ضورتی که بیش از مقدار مجاز، اقدام به مصرف این دارو نمودید؛ در اسرع وقت با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
تذکر: این آنتی بیوتیک سرماخوردگی و آنفولانزا را درمان نمیکند.
در طول مصرف این دارو از موارد زیر پرهیز کنید
در طول دورهی مصرف قرص سیپروفلوکساسین سعی کنید که لببنیات را به تنهایی مصرف نکنید. البته میتوانید آنها در کنار سایر وعدهها و مواد غذایی میل کنید؛ اما برای عدم کاهش تاثیر دارو، از مصرف آنها به صورت مجزا خودداری کنید. مصرف سیپروفلوکساسین میتواند تاثیر کافئین را تا دو برابر افزایش دهد؛ بنابراین در مصرف کافئین دقت لازم را داشته باشید.
استفاده از این آنتی بیوتیک ممکن است منجر به اسهال شدید شود. بنابراین اگر در طول دوره استفاده از سیپروفلوکساسین، تصمیم به مصرف داروهای ضد اسهال گرفتید؛ قبل از هرکاری با پزشک خود مشورت کنید. همچنین این دارو شما را در برابر نور خورشید ضعیفتر خواهد کرد. بنابراین بدون کرم ضد آفتاب و عینک آفتابی مناسب، در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرید. همچنین تا زمانی که از عدم اثر گذاری دارو بر روی سیستم عصبی خود مطمئن نشدهاید؛ از رانندگی و فعالیتهای خطرناک اجتناب کنید.
چه داروهای دیگری روی سیپروفلوکساسین تأثیر خواهند گذاشت؟
برخی از داروها میتوانند تاثیر سیپروفلوکساسین را هنگام مصرف همزمان بسیار کمتر کنند. اگر هر یک از داروهای زیر را مصرفمیکنید؛ دو ساعت قبل یا ۶ ساعت پس از مصرف داروی دیگر، اقدام به مصرف سیپروفلوکساسیند نمایید.
- داروی زخم سوکرالفات یا آنتی اسیدهیا حاوی کلسیم، منیزیم یا آلومینیوم
- پودر دیدانوزین (Videx) یا قرصهای جویدنی
- کربنات لانتانیم یا سولهامر
- مکملهای ویتامین یا مواد معدنی حاوی کلسیم، آهن، منیزیم یا روی
اطلاعات بیشتر
همواره به یاد داشته باشید که نه تنها این دارو، بلکه تمام داروهای دیگر را نیز از دسترس کودکان دور نگه دارید. همچنین هرگز خودسرانه اجازه مصرف این دارو را به کس دیگری ندهید و خودتان نیز از این دارو فقط برای مورد تجویز شدهی پزشک استفاده کنید. برای مصرف قرص سیپروفلوکساسین به اطلاعات این مقاله اکتفا نکنید و پیش از تصمیم به مصرف، حتما با پزشک خود مشورت کنید.