تب به حالتی گفته میشود که در آن دمای بدن شما به طور موقت بالا رفته و معمولا یکی از علائم بیماری است. وقتی که شما دچار تب میشوید به این معنی است که یک اتفاق غیر عادی در بدن شما در حال رخ دادن است. تب در افراد بزرگسال معمولا نگرانی زیادی ایجاد نمیکند؛ مگر آنکه به ۳۹.۴ درجه سانتی گراد یا بیشتر برسد. اما در کودکان تب میتواند نشانه یک عفونت جدی باشد و البته تا حدی نیز نگران کننده میباشد. امروز در بخش سلامت ایده آل مگ به بررسی علائم تب بالا خواهیم پرداخت و همچنین علتهای آن را نیز معرفی میکنیم.
به طور معمول و در شرایط نرمال، تب بعد از چند روز از بین خواهد رفت. همچنین برای کاهش یا از بین بردن تب میتوان از تعدادی از داروها نیز استفاده کرد. اما در پارهای از مواقع نیز بهتر است که تب را درمان نکنیم و اجازه دهیم که در بدن باقی بماند. دلیل این امر این است که تب نقش بسیار مهمی در زمینه مقابله بدن شما با ویروسها و عفونتها ایفا میکند.
فهرست مطالب
علائم تب بالا
زمانی که درجه حرارت بدن شما از حد معمول بالاتر برود شما دچار تب شدهاید. درجه حرارت معمول بدن ۳۷ درجه سانتی گراد است. البته این عدد ثابت نیست و مقداری کم یا زیاد خواهد شد. عوامل مختلفی ممکن است باعث بروز تب در بدن شوند؛ اما معمولا تب بالا با علائم زیر همراه خواهد بود:
- تعریق
- لرز
- سر درد
- دردهای عضلانی
- از دست دادن اشتها
- کم شدن آب بدن
- احساس ضعف
کودکان بین ۶ ماه تا ۵ سال ممکن است بر اثر تب دچار تشنج نیز شوند.
اندازه گیری درجه حرارت بدن
برای بررسی دمای بدن خود یا فرزندتان میتوانید از انواع دماسنجهای دهان، گوش و پیشانی استفاده کنید. یکی دیگر از روشهای معمول اما نه چندان دقیق برای سنجش دمای بدن؛ استفاده از یک دماسنج دهانی در زیر بغل است. مراحل انجام این کار به صورت زیر است:
- دماسنج را در زیر بغل قرار داده و بازوهای خود یا فرزندتان را به سینه بچسبانید
- ۴ الی ۵ دقیقه صبر کنید؛ چون دمای زیر بغل کمی پایینتر از دمای دهان است
- در صورتی که میخواهید دمای بدن خود را به پزشک اطلاع دهید حتما تاکید کنید که دماسنج در زیر بغلتان بوده است
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم ؟
همانطور که قبلا هم ذکر شد تب در شرایط معمولی نمیتواند به عنوان یک هشدار تلقی شود. معمولا شکل گیری تب در بدن نمیتواند باعث بروز نگرانی و مراجعه به پزشک گردد. با این حال ممکن است در شرایط خاصی شما لازم باشد برای خود یا کودکتان به پزشک مراجعه کنید:
نوزادان
در صورتی که نوزادتان دچار تب شد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. زیرا در وزادان ممکن است منجر به عواقب خطرناکی شود. در موارد زیر بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید:
- دمای بدن نوزاد زیر ۳ ماه شما از ۳۸ درجه سانتی گراد بالاتر است
- کودک ۳ تا ۶ ماهه شما دمای بدنش از ۳۸.۹ درجه سانتی گراد بالاتر رفته باشد
- نوزاد ۶ تا ۲ ماه شما برای مدت بیش از یک روز دمای بدنش از ۳۸.۹ درجه سانتی گراد بالاتر است
کودکان
اگر کودک بیش از ۲ سال شما تب داد اما هوشیاری خود را حفظ کرده است و به تماسهای چشمی و کلامی شما پاسخ میدهد؛ نیابد نگران شوید. اما بهرحال محض احتیاط به او مایعات زیاد بنوشانید تا درجه حرارت بدنش کنترل گردد. اما در هر کدام از موارد زیر سریعا با پزشک تماس بگیرید:
- در صورتی که کودکتان دچار سردرد یا درد معده شدید است و مکررا استفراغ میکند
- تب او بیش از ۳ روز ادامه داشته باشد
- هوشیاری خود را از دست داده باشد و نتواند با شما ارتباط برقرار کند
بزرگسالان
اگر دمای بدن شما از ۳۹.۴ درجه سانتی گراد بالاتر رفت؛ بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین اگر در مدتی که به تب دچار شدهاید؛ با هر یک از علائم زیر برخورد کردید بهتر است سریعا اورژانس را خبر کنید:
- سر درد شدید
- حساسیت غیر معمول به نور روشن
- سردرگمی ذهنی
- استفراغ مداوم
- درد در قفسه سینه
- درد شکم به هنگام ادرار کردنپ
- تشنج
علل ایجاد تب
تب زمانی ایجاد میشود که ناحیهای از مغز به نام ” هیپوتالاموس ” که به ترموستات بدن نیز معروف است؛ دمای یک نقطه از بدن شما را بالا ببرد. در این زمان ممکن است شما احساس سرما یا لرز کنید. دمای نرمال بدن در طور روز متغیر است؛ به این صورت که در صبحها پایینتر است و در اواخر بعد از ظهر و عصرها بالاتر میرود. اگر چه دمای بدن به طور معمول ۳۷ درجه سانتی گراد است؛ اما محدوده ۳۶.۱ تا ۳۷.۲ درجه نیز نرمال و طبیی محسوب میشود.
تب یا افزایش دمای بدن ممکن است در اثر یکی از عوامل زیر ایجاد شود:
- ویروسها
- یک عفونت باکتریایی
- برخی از شرایط االتهابی مانند التهاب پوشش مفاصل
- مصرف برخی از داروها مانند آنتی بیوتیک ها
- تزریق برخی از واکسنها مانند کزاز و دیفتری
بعضی اوقات نیز منشاء تب قابل شناسایی نیست. اگر بیش از سه هفته تب داشته باشید و پزشک نتواند علت را پیدا کند؛ شما دچار یک تب ناشناخته شدهاید.
عوارض
کودکان بین ۶ ماه تا ۵ سال ممکن است دچار تشنج ناشی از تب (تشنج تب) شوند که معمولاً شامل از بین رفتن هوشیاری و لرزش اندام در هر دو طرف بدن است. این تشنجها اگرچه برای والدین نگران کنده است اما در اکثریت قریب به اتفاق موارد باعث اثرات ماندگار نمیشوند. در صورتی که کودک شما بر اثر تب تشنج کرد :
- کودک خود را به پهلو یا شکم بر روی زمین بخوابانید
- اشیاء تیز را که در نزدیکی کودک شما قرار دارند؛ بردارید
- لباسهای تنگ را شل کنید
- فرزند خود را بگیرید تا از آسیب زدن به خود جلوگیری کند
- هیچ چیزی را به کودک خود نخورانید و سعی کنید از تشنج جلوگیری کنید
بسیاری از تشنجها خود به خود متوقف میشوند. بلافاصله بعد از اینه تشنج تمام شد؛ کودک خود را برای تشخیص علت تب به پزشک نشان دهید.