داروی رابپرازول یک قرص خوراکی عمومی می باشد که با نام تجاری ” Aciphex ” در بازار موجود است . البته این دارو به صورت کپسولهای خوراکی نیز یافت میشود. هم نوع قرص و هم نوع کپسول رابپرازول با تاخیر آزاد میشوند؛ به این معنی که به آرامی وارد بدن شما و تاثیر خود را میگذارند. این دارو با جلوگیری از تولید اسید معده، در درمان چندین بیماری گوارشی کاربرد دارد. کار اصلی این دارو در بدن، کاهش تولید اسید معده میباشد.
یکی از کاربردهای اصلی داروی رابپرازول درمان رفلاکس معده میباشد. رفلاکس معده به حالتی گفته میشود که اسید معده به داخل مری برگشت داده میشود. این اتفاق باعث سوزش گلو و درد در قفسه سینه میگردد. این دارو با جلوگیری از ترشح اسید معده، میتواند در بهبودی افرادی که به رفلاکس معده دچار شدهاند؛ مفید واقع شود.
یکی دیگر از موارد استفاده این دارو در درمان زخمهای اثنی عشر ( زخمهای قسمت اول روده کوچک ) از جمله زخمهای ناشی از باکتری H. pylori میباشد.
همچنین در مواردی که معده بیش از حد اسید تولید میکند نیز، معمولا داروی رابپرازول تجویز میگردد. به این حالت که بسیار هم نادر است؛ سندروم Zollinger-Ellison گفته میشود.
فهرست مطالب
عوارض جانبی
داروی رابپرازول ممکن است عوارض جانبی مختلفی را در بدن ایجاد کند. برخی از این عوارض عبارتند از :
عوارض جانبی رایج
عوارض جانبی رایجی که در اثر مصرف رابپرازول ایجاد میشوند شامل موارد زیر میشوند:
این عوارض معمولا بعد از چند روز از بین خواهند رفت؛ با اینحال اگر آنها از بعد از مدتی از بین نرفتند و یا شدیدتر از حد تحمل شما بودند؛ سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
عوارض جانبی جدی
در صورت مشاهده هرکدام از موارد زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید. اگر شدت عوارض زیر به حدی بودند که زندگی شما را با تهدید مواجه کردند؛ بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید:
- تشنج
- سرگیجه شدید
- اسپاسم دست و پا
- لرزش شدید
- ضعف عضلانی
- مدفوع آبکی
- تب شدید
- لخته شدن خون
- کاهش شدید وزن
این دارو ممکن است که باعث بروز اسهال شدید شود. اگر بعد از مصرف رابپرازول به مواردی از قبیل مدفوع آبکی و تب شدید دچار شدید؛ سریعا به پزشک مراجعه کنید.
سعی کنید داروی رابپرازول را در کمترین دوز و کوتاهترین زمان ممکن مصرف کنید. مصرف زیاد و طولانی مدت آن میتواند خطر شکستگی لگن و ستون فقرات را افزایش دهد.
تداخل داروی رابپرازول با سایر داروها
همانند همهی داروها، رابپرازول نیز ممکن است با برخی از داروهای دیگر و یا ویتامینها تداخل داشته باشد. تداخل زمانی رخ میدهد که یک دارو، در اثرگذاری دارویی دیگر تاثیر میگذارد و میتواند خطرآفرین باشد و یا مانع از تاثیر مثبت آن دارو شود. تنها پزشک میتواند تشخیص دهد که چه داروهایی ممکن است با یکدیگر در تداخل باشند. بنابراین قبل از اینکه شروع به مصرف رابپرازول کنید؛ پزشک خود را از تمام داروهایی که مصرف میکنید؛ مطلع سازید.
سعی کنید داروهای درمان HIV را با رابپرازول مصرف نکنید. داروهایی مانند: آتازاناویر، نلفیناویر یا ریلپوویرین میتوانند بر رابپرازول تاثیر گذشته و نه تنها باعث عدم کارایی آن شوند؛ بلکه خودشان نیز به دستی کار نکنند. سایر داروهایی که ممکن است مصرف آنها در کنار رابپرازول خطرناک باشد عبارتند از:
وارفارین: مصرف رابپرازول همزمان با این دارو ممکن است باعث بروز خونریزی غیر طبیعی شود.
سیکلوسپورین: پزشک شما ممکن است سطح خون سیکلوسپورین شما را کنترل کند.
متوترکسات: ممکن است به دلیل مقادیر زیاد متوترکسات در بدن عوارض جانبی افزایش یابند.
دیگوکسین: ممکن است به دلیل مقادیر زیاد متوترکسات در بدن عوارض جانبی افزایش یابند.
مایکوفنولات مفتیل : احتمالاً پزشک معالجه شما را با مایکوفنولات مفتیل نظارت خواهد کرد
طریقه مصرف داروی رابپرازول
مقدار دوز مصرفی روزانه، تعداد مصرف روزانه و مدت مصرف رابپرازول به عوامل زیادی بستگی دارند و در افراد مختلف، ممکن است متفاوت باشند. بهتر است این دارو را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف نمایید. با این حال تعیین طریقه مصرف این دارو به عوامب زیر بستگی دارد:
- سن شما
- وضعیت شما چقدر شدید است
- چگونه به دوز اول واکنش نشان میدهید
با اینحال رعایت نکات زیر در ارتباط با این دارو، ضروری به نظر میرسد:
- بهتر است این دارو را یکبار در روز و صبحها مصرف کنید
- رابپرازول را در دوران بارداری و شیردهی مصرف نکنید
- در طول مدت مصرف این دارو از مصرف الکل خودداری کنید