اهمیت تحلیل و آنالیز در هر زمینهای که باشد؛ بر کسی پوشیده نیست. زمانی که پای اقتصاد و سرمایه گذاری وسط میآید؛ این اهمیت چندین برابر افزایش مییابد. هیچکس حاضر نیست بدون داشتن اطلاعات کافی، قدم در یک فرایند افتصادی بگذارد و اطلاعات به طور مستقیم از آنالیز و تحلیل دادهها به دست میآیند. کسانی که قصد خرید سهام در باراز بورس را دارند؛ قبل از هرچیزی باید بتوانند وضعیت مالی یک شرکت را تحلیل کنند تا با چشم باز اقدام به خرید سهام آن نمایند. تحلیلهایی که در بورس انجام میشوند؛ یا تکنیکال هستند یا فاندامنتال که البته به آن تحلیل بنیادی هم گفته میشود. امروز میخواهیم به مقایسه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال بپردازیم و معایب و مزایای هر کدام را جداگانه بررسی کنیم.
فهرست مطالب
تحلیل تکنیکال چیست ؟
طرفداران این تحلیل عاشق نمودارها و اعداد و ارقام هستند. آنها به گذشته نگاه میکنند و آینده را پیشبینی میکنند. اگر بخوهیم خیلی ساده و خودمانی تحلیل تکنیکال را تعریف کنیم؛ باید بگوییم که : در این روش تحلیلگران بر اساس نمودار افت و پیشرفت قیمتها در گذشته، به نتایجی در مورد روند کاهش یا افزایش قیمت در آینده خواهد رسید و بر اساس این نتایج اقدام به سرمایه گذاری مینمایند. در تحلیل تکنیکال، قیمت حرف اول را میزند و دلیل افزایش یا کاهش قیمت در نظر گرفته نمیشود
وقتی که تحلیل تکنیکال وارد بازار بورس میشود؛ اولین چیزی که تحت نظر میگیرد روند افزایش یا کاهش قیمت و حجم مبادلات صورت گرفته در گذشته است. فرض را بر این بگیریم که شما میخواهید اقدام به خرید سهام شرکت الف بگیرید؛ از چه راهی میتوانید نسبت به سرمایه گذاری خود مطمئن شوید؟ یکی از ابزارهایی که در دسترس شما خواهد بود؛ تحلیل تکنیکال است.
شما ابتدا به گذشته شرکت الف نگاهی خواهید انداخت؛ افزایش یا کاهش ارزش سهام آن در دورههای مختلف را بررسی خواهید کرد؛ به حجم مبادلات صورت گرفته نگاهی میاندازید و در نهایت با استفاده از نمودارهای ریاضی اقدام به تحلیل دادههایی که به دست آوردهاید میاندازید. بعد از اتمام این کارها، شما تا حدودی به این نتیجه میرسید که سهام شرکت الف ممکن است در آینده با افزایش قیمت روبه رو شود؛ در نتیجه اقدام به خرید سهام آن مینمایید. تبریک میگوییم! شما یک تحلیل تکنیکال انجام دادید.
طرفداران تحلیل تکنیکال قویا معتقد هستند که اولا افزایش یا کاهش قیمت سهام در بازار تصادقی نیست و ثانیا این فراز و فرودها به طور متناوب تکرار میشوند. از آنجایی که تحلیلگران تکیکال ایمان دارند که هیچ حرکتی در بازار سرمایه به صورت تصادفی رخ نمیدهد؛ به هرگونه اتفاقی که در گذشته رخ داده حساس هستند و آن را در نظر میگیرند. از طرفی دیگر آنها به تکرار صعود و نزول قیمتها نیز اعتقاد دارند؛ بنابراین با تحلیل اتفاقاتی که برای یک شرکت رخ داده است؛ آینده آن شرکت را پیشبینی مینمایند.
تحلیل تکنیکال این امکان را به شما میدهد که بر اساس رفتار سهام یک شرکت در گذشته؛ از میزان عرضه و تقاضای آن در آینده باخبر شوید. اگر نتایج به دست آمده نشان دهند که در آینده تقاضا برای سهام آن شرکت افزایش مییابد؛ شما به این نتیجه خواهید رسید که باید همین الان اقدام به خرید سهام نمایید. در طرف مقابل اما اگر روند بازار نشان دهد که سیر ارزش سهام یک شرکت خاص نزولی است؛ طبیعتا شما از خیر سرمایهگذاری در آن خواهید گذشت.
تحلیل فاندامنتال یا بنیادی چیست ؟
این تحلیل نگاهی عمیقتر به افزایش یا کاهش قیمتها دارد. به عبارتی دیگر تحلیل بنیادی به دنبال دلایل نوسانات قیمت سهام یک شرکت است در حالی که در تحلیل تکنیکال، این دلایل اهمیتی ندارند. در این روش، تحلیلگر در تلاش است تا عوامل تاثیرگذار بر روی افزایش یا کاهش قیمت سهام یک شرکت را شناسایی کند. از جمله عواملی که میتوانند بر قیمت سهام یک شرکت تاثیر بگذارند؛ میتوان به وضعیت فعلی اقتصاد، شرایط محیطی و البته عوامل درونی شرکت اشاره کرد.
بعد از اینکه تحلیلگر، تمامی عوامل تاثیر گذار را بررسی نمود؛ به این نتیجه میرسد که آیا ارزش ذاتی سهام یک شرکت از ارزش فعلی آن بیشتر است یا کمتر ؟ ممکن است شما با استفاده از تحلیل بنیادی به این نتیجه برسید که وضعیت اقتصادی فعلی جامعه باعث شده است تا ارزش سهام یک شرکت بالا برود و با تغییر این شرایط، ارزش سهام پایین خواهد آمد. در نتیجه شما در این شرکت سرمایه گذاری نخواهید کرد. البته ممکن است نتایج برعکس نیز باشند؛ یعنی عواملی باعث شده باشند که ارزش سهام یک شرکت پایینتر از ارزش ذاتی آن قرار بگیرد و در آینده و با تغییر شرایط، قیمت سهام بالاتر خواهد رفت. طبیعتا در این شرایط شما برای خرید سهام آن شرکت، درنگ نخواهید کرد.
به عبارتی دیگر زمانی که یک تحلیلگر میخواهد با استفاده از تحلیل فاندامنتال، سهام یک شرکت را مورد بررسی قرار دهد؛ به نوسانات قیمت آن در گذشته کاری ندارد. وی میکوشد تا با آنالیز مواردی که ممکن است بر روی قیمت فعلی اثر گذاشته باشند؛ رفتار سهام در آینده را پیش بینی کند. به طور مثال ممکن است شما با استفاده از تحلیل بنیادی به این نتیجه برسید که چون رقبای یک شرکت خاص در آینده از وی قویتر میشوند؛ ارزش سهام آن در آینده پایینتر از مقدار فعلی خواهد شد. در نتیجه سرمایه گذاری در این شرکت را مقرون به صرفه نخواهید دانست
تحلیلگران فاندامنتال معتقد هستند که هر اتفاقی که در جامعه و اقتصاد رخ میدهد؛ میتواند بر ارزش سهام یک شرکت تاثیر بگذارد. در نتیجه آنها به دنبال عواملی هستند که ممکن است باعث واکنش سهام شده و آن را افزایش یا کاهش دهند. رفتار یک شرکت در گذشته برای آنها اهمیت زیادی ندارد و آنچه اهمیت دارد؛ عوامل تاثیر گذاری هستند که روی سهام اثر گذاشته و فیمت فعلی را بیشتر یا کمتر از ارزش واقعی آن کردهاند.
دو ایراد مهم در تحلیل بنیادی وجود دارند: اول اینکه مطالعه و تحقیق درباره عوامل تاثیر گذار بر قیمت سهام شرکتهای مختلف ممکن است بسیار وقت گیر و البته تخصصی باشد و دوم اینکه حتی اگر بتوانیم ارزش واقعی سهام را به دست بیاوریم؛ اصلا معلوم نیست که چه زمانی سهام مورد نظر رو به ارزش واقعی خو.د حرکت میکنند. به عبارتی دیگر زمان خرید یا فروش سهام را نمیتوان با استفاده از این تحلیل به دست آورد.
تکنیکال یا فاندامنتال ؟ مساله این است !
کدام روش برای تحلیل بازار بورس بهتر است ؟ به درستی نمیتوان پاسخ روشنی به این سوال داد؛ اما به نظر میرسد یک سرمایهگذار باید به یک ترکیب از این دو روش دست پیدا کرده و به طور همزمان از هر دوی آنها استفاده کند. اگر قصد خرید سهام یک شرکت را دارید؛ بهتر است ابتدا با نگاهی فاندامنتال به آن، ارزش واقعی سهام آن را به دست بیاورید و در صورتی که به این نتیجه رسیدید که ارزش واقعی سهام از ارزش فعلی آنها کمتر است؛ وارد فاز تحلیل تکنیکال شوید.
حال که با استفاده از تحلیل بنیادی یک شرکت خاص را برای سرمایهگذاری انتخاب کردید؛ بر اساس تحلیل تکنیکال به روند افزایش یا کاهش قیمت آن رد گذشته نگاه کرده و حجم مبادلات سهام آن را در نظر داشته باشید. یک زمان مناسب برای خرید یا فروش سهام خود پیدا کنید و اقدام به سرمایه گذاری نمایید.