حتما برای شما هم پیش آمده است که شنیده باشید ” فلانی اهل ریسک است ” . تا به حال به این جمله به صورت دفیقتری دقت کردهاید ؟ آیا تا به حال درباره اینکه اصولا ریسک پذیری خوب است یا بد فکر کردهاید ؟ به نظر شما افرادی که در زندگی خود محتاط تر هستند بیشتر موفق میشوند یا کسانی که بی محابا دل را دریا میزنند ؟ آنچه که امروز به آن خواهیم پرداخت خوب یا بد بودن ریسک پذیری نیست؛ بلکه میخواهیم مدیریت ریسک را موشکافی کنیم و ببینیم چگونه میتواند به سود بیشتر ما به خصوص در بازار بورس منجر میشود ؟
کسانی که وارد بورس میشوند؛ معمولا آدمهای ریسک پذیری هستند؛ چرا که ذات این بازار کسانی را به سمت خود میکشاند که خطر زیان را در کنار لذت سود بپذیرند. سرمایه گذاری در بازار بورس میتواند سودآور و لذت بخش باشد؛ اما این سکه قطعه یک روی دیگر نیز دارد و آنهم شکست است. افراد بسیاری را میشناسیم که به امید افزایش سرمایه خود راهی بازار بورس شدهاند اما بعد از مدتی با حس تلخ ضرر و شکست مواجه شدهاند. یکی از کارهایی که برای افزایش احتمال موفقیت در بورس ، حتما و حتما باید انجام دهیم ، مدیریت سرمایه میباشد.
فهرست مطالب
مدیریت ریسک چیست ؟
وقتی کسی برای بار اول وارد بورس میشود؛ به این معنی است که وی وارد یک بازار به شدت نوسانی و البته ناپایدار شده است. بنابراین اگر احساس میکنید مدیریت ریسک به معنی انفعال و حذف کلی خطرپذیری است؛ به درد این بازار نخواهید خورد. در نگاهی عمیقتر، خواهیم دید که ریسک در تمام فعالیتهای اقتصادی نهفته است و اصولا بدون ریسک نمیتوان پول درآورد. بنابراین اولین نکتهای که باید بدانیم این است که مدیریت ریسک هرگز به معنی حذف کلی آن نیست.
مدیریت ریسک زمانی مطرح میشود که افراد به صورت سیاه یا سفید به ریسک کردن نگاه کنند. یعنی یا به طور کلی آن را نفی کنند و یا بدون هیچ منطق و اصولی به آن بپردازند. در هر کدام از این دو دسته قرار بگیرید به احتمال زیاد یک بازنده خواهید بود که نمیتوانید در هیچ زمینهای به آرزوها و اهداف خود دست یابید. افرادی موفق میشوند که ریسک را به اسارت خود در میآورند و مطابق منطق و اصول از آن بهره میگیرند. پس چرا شما نتوانید در این دسته قرار بگیرید ؟ از همین امروز شروع کرده و به ریسکهای زندگی خود یک چارچوب منطقی هدیه کنید.
با واقعیت رو به رو شوید
قبل از هرچیزی بدانید که شما در دنیایی زندگی میکنید که حتی نمیتوانید نتیجه خوردن یک لیوان آب را نیز از قبل پیش بینی کنید ؛ چه برسد به مفاهیم کلان و پیچیدهای چون اقتصاد و سرمایه گذاری ! شما یک فعالیت تجاری را آغاز کردهاید که میتواند یک سرمایه گذاری در بورس باشد. قبل از اینکه اینکار را انجام دهید به خودتان بقبولانید که احتمال شکست نیز وجود دارد و خود را آماده هر اتفاقی بکنید. اگر این کار را انجام ندهید و نتیجه پیروزی خود را قطعی بدانید ؛ وقتی با شکست مواجه شدید به این راحتیها نمیتوانید با بار روانی آن کنار بیایید.
همواره یک پلن B داشته باشید
هر قدمی که در زندگی بر میدارید؛ باید یک جانشین احتمالی برای آن داشته باشید . باید آماده باشید که در لحظه استراتژی خود را تغییر دهید؛ این اتفاق باعث میشود شما کمتر غافلگیر شوید. فراموش نکنید بیشتر شکستها زمانی اتفاق میافتند که ما غافلگیر شدهایم. در سرمایهگذاریهای خود نیز دقیقا به هیمن گونه عمل کنید و همیشه راهی برای تغییر استراتژی در آستین داشته باشید. زمانی که به یقین رسیدید که در یک سرمایه گذاری و با ادامه روند فعلی به سمت شکست خواهید رفت؛ استراتژی خود را پیش از آنکه دیر شود تغییر دهید.
نتایج کارها در دست خداوند است و بس
” اگر در طول سفر قفط به رسیدن به مقصد فکر کنید؛ لذت مسیر را از دست میدهید ” . یکی از زیباترین جملاتی است که در زندگی شنیدهایم و واقعا هم بسیار پر مفهوم است. خود را درگیر نتیجه نکنید؛ بلکه تلاش خود را برای رسیدن به موفقیت انجام دهید. آنچه در پایان به دست خواهد آمد خواست خداوند است و قطعا به صلاح شماست. سعی خود را بیشتر و بیشتر کنید ؛ اما باور داشته باشید که پیروزی یا شکست شما در گرو عوامل بسیاری است که تغییر دادن آنها در توان شما نیست . در مدیریت ریسک و مخصوصا در بازار بورس، کنترل تصمیمها بسیار مهم است. اگر فقط به نتیجه کار فکر کنیم ؛ احتمالا بعد از مدتی کنترل تصمیمهایمان را از دست خواهیم داد.
شناخت عوامل خطر بسیار مهم است
تا بدین جا با فاکتورهای مهمی که در مدیریت ریسک تاثیر گذار هستند آشنا شدیم ؛ حال نوبت شناخت عوامل خطر است. قبل از هر سرمایه گذاری اقتصادی، لازم است که عوامل درونی و بیرونی تاثیر گذار بر ان را شناسایی کنیم. این عوامل ممکن است اندکی پیچیده به نظر برسند؛ اما بهرحال شما با اندکی تحقیق میتوانید به دید روشنی نسبت به آنها دست یابیید. بیایید یک مثال ساده را بررسی کنیم :
فردی تصمیم گرفته است سهام یک شرکت سازنده مواد غذایی را خریداری نماید . عوامل مختلفی میتوانند بر افزایش یا کاهش سودآوری این شرکت تاثیر بگذارند . شرایط اقتصادی و قدرت خرید مردم یکی از فاکتورهایی است که میتواند این شرکت را تحت تاثیر قرار دهد . آیا کالاهای تولید شده توسط این شرکت در دسته اقلام ضروری و مورد نیاز مردم قرار دارند یا خیر ؟ رقیبهای این مجموعه چه شرکتهایی هستند و آیا به اندازه کافی قدرتمند هستند یا خیر ؟ مواد اولیه این شرکت در حال گران شدن هستند یا قیمت آنها ثابت مانده ؟
اینها فقط چند نمونه از عوامل خطری بودند که فرد سرمایه گذار باید به بررسی آنها بپردازد. طبیعتا عوامل پیچیده و تخصصیتری نیز در سود یا ضرردهی این شرکت تاثیر گذار خواهند بود که باید مورد مطالعه و تحقیق قرار بگیرند. هدف از بیان این مثال رسیدن به یک حقیقت مهم بود : هرگز بدون سنجیدن عوامل خطر وارد یک سرمایه گذاری نشوید . به عبارتی دیگر هرگز موفقیت خود را به شانس و اما و اگر واگذار نکنید .
کلام پایانی
بازار بورس یک محیط بسیار پر التهاب و سرشار از هیجان است که حتی میتواند منفعلترین افراد را نیز به ریسک کردن و خطر پذیری تشویق کند. بنابراین مراقب باشید که تحت تاثیر هیجانات حاضر در بورس قرار نگیرید؛ چرا که ممکن است دست به ریسکهای مدیریت نشده و غیر منطقی بزنید. فراموش نکنید با مدیریت ریسک میتوانید آهسته و پیوسته در این بازار به سمت موفقیت حرکت نمایید.