بیماری پنجم در کودکان که نام بیماری گونههای سیلی نیز برای آن بکار میرود، نوعی بیماری ویروسی است که تقریباً خفیف میباشد. این نام از علائم این بیماری که بثورات قرمز روی پوست کودک میباشد، گرفته شده است و باعث میشود گونههای کودک، سیلی خورده به نظر برسد.
شیوع آن در اوایل بهار میباشد. این بیماری ویروسی از طریق سرفه و عطسه انتقال مییابد و بیشتر در کودکان در سن دبستان مشاهده میشود. بیماری پنجم در کودکان اغلب نسبتاً خفیف و معمولی میباشد، اما ممکن است برای زنان باردار و یا هر کسی که دارای سیستم ایمنی ضعیف میباشد، خطرناک باشد.
فهرست مطالب
چه عواملی باعث بیماری پنجم در کودکان میشود؟
Pavovirus B19 عامل بیماری پنجم در کودکان میباشد. این ویروس که موجود در هواست، از طریق بزاق و ترشحات تنفسی کودک مبتلا، گسترش مییابد. این گسترش ویروس در اواخر زمستان، بهار، اوایل تابستان بیشتر میباشد و ممکن است این بیماری در هر زمان دیگر و در بین افراد در هر سنی گسترش یابد.
البته بسیاری از افراد بزرگسال، بدلیل ابتلا به این بیماری در دوران کودکی خود، آنتی بادی این بیماری را دارند و از ابتلا آنها به بیماری پنجم جلوگیری میشود. کودکانی که سیستم ایمنی قوی و سالم دارند، بیماری پنجم در آنان، یک بیماری خفیف است و عوارض پایداری برای آنها نخواهد داشت.
علائم بیماری پنجم در کودکان چیست؟
دوره جوجهکشی بیماری پنجم در کودکان حدود ۴ تا ۲۰روز است. دوره عفونی این بیماری نیز چند روز قبل از ظاهر شدن بثورات میباشد و هنگام ظاهر شدن بثورات در کودکان این بیماری قابل انتقال نیست. شروع این بیماری با تب، سردرد و آبریزش است. به طور کلی این بیماری علائم خفیف آنفولانزا را دارد و علائم آن اغلب شامل موارد زیر است.
- سردرد
- خستگی
- تب درجه پایین
- گلودرد
- حالت تهوع
- آبریزش بینی
- گرفتگی بینی
پس از چند روز از ابتلا به این علائم در فرد مبتلا به بیماری پنجم در کودکان، روی گونههای فرد بثورات پوستی ظاهر میشود. گاهی اوقات بثورات اولین نشانه بیماری است که مشاهده میشود. بثورات پوستی در یک ناحیه از بدن به تدریج پاک شده و پس از چند روز دوباره در قسمت دیگری از بدن ظاهر خواهد شد. این بثورات علاوه بر گونهها در بازوها، پاها و بدن کودک مبتلا مشاهده میشود و هفتهها ممکن است ادامه داشته باشد. کودکان مبتلا به اختلالات خونی مانند اسفروسیتوز یا بیماری سلول داسی، درصورت ابتلا به این بیماری، در معرض خطر بیشتری قرار دارند و ممکن است دچار کم خونی بیشتری شوند و باید تحت مراقبت پزشکی باشند.
چگونه بیماری پنجم تشخیص داده میشود؟
غالباً پزشکان از روی بثورات ظاهر شده این بیماری را تشخیص میدهند و پزشک اگر احتمال دهد با بیماری پنجم، فرد دچار عواقب جدی خواهد شد، مانند افرادی که دارای سیستم ایمنی قوی نمیباشند و یا زنان باردار، آنتی بادی های خاص را تجویز میکند.
راه کارهایی برای بهبود بیماری پنجم در کودکان جیست؟
برای بهبودی بیماری پنجم در کودکان، مطمئن شوید که کودک مقدار مایعات زیادی را نوشیده و استراحت کافی دارد. اگر ناراحتی و تب دارند برای رفع آن به کودک پاراستامول یا ایبو پروفن دهید. زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری دارند با مشاهده بثورات برروی صورتشان یا تماس با عفونت بلافاصله به پزشک مراجعه کنند. اگرچه بسیار نادر است ولی بیماری پنجم در کودکان میتواند بر نوزاد متولد نشده تأثیر بگذارد.
اگر فرد مبتلا مفاصل وی آسیب دیده، برای رفع این علائم توصیه می شود از داروی بدون نسخه (OTC) استامینیفون (تایلنول) استفاده کند. در غیراینصورت فرد باید صبر کند بدنش با ویروس مقابله کند که این یک تا سه هفته طول میکشد. بیماری پنجم در کودکان بعد از ظاهر شدن بثورات دیگر مسری نمیباشد و کودک میتوانند به مدرسه برگردد.
راه های پیشگیری از بیماری پنجم در کودکان
در طی دوران جوجهکشی بیماری پنجم در کودکان، یعنی حدود دو هفته قبل از ظاهر شدن بثورات بر روی گونههای کودک، این بیماری مسری میباشد و در صورت ایجاد بثورات بر روی پوست، کودک شما بیماری را انتقال نمیدهد. هیچ واکسنی برای پیشگیری و جلوگیری از انتقال این بیماری وجود ندارد و تنها میتوان با رعایت بهداشت، شستشوی دقیق دستها و رعایت نکات بهداشتی در مدارس و خانه مانع از گسترش آن شد.
به دلیل اینکه بیماری پنجم در کودکان، بیشتر از طریق ترشحات موجود در هوا از فرد به فرد دیگر گسترش می یابد سعی کنید تماس با افرادی که عطسه و سرفه می کنند و آبریزش بینی دارند را به حداقل برسانید. فردی که با سیستم ایمنی سالم به این بیماری مبتلا شود از خطرات این بیماری مصونیت دارد.
بیماری پنجم در نوزادان
اگر فردی در حین بارداری به بیماری پنجم مبتلا شود، خطرات جدی برای نوزاد متولد نشده از جمله کم خونی تهدید کننده وجود دارد. البته این خطر نادر میباشد. نوزادانی که مبتلا به کم خونی شدید ناشی از بیماری پنجم میباشند امکان دارد نیاز به انتقال خون داشته باشند. در بعضی موارد بیماری پنجم در زنان باردار باعث زایمان زودرس میشود.
اگر نوزاد متولد نشده در رحم به بیماری پنجم مبتلا شود هیچ درمانی وجود ندارد و پزشک و مادر در تمام دوران بارداری باید تحت نظر پزشک باشند و نوزاد بعد از تولد نیز باید تحت مراقبتهای پزشکی باشد و ممکن است در صورت لزوم، نیاز به خون نیز داشته باشد.
آیا بیماری پنجم در کودکان، بزرگسالان را نیز مبتلا میکند؟
اگرچه این بیماری اغلب کودکان را درگیر خود میکند اما ممکن است بزرگسالان نیز به آن مبتلا شوند. این بیماری در بزرگسالان مانند کودکان نسبتاً خفیف میباشد و علائم آن شامل تورم و درد مفاصل میباشد که این دردها در قسمت مچ دست، مچ پا و زانو میباشد.
درمان این علائم، داروهای ضد درد مانند تیلنول و ایبو پروفن است. این داروها میتوانKد به بهبود درد مفاصل و تورم کمک کنند. علائم میتوانند یک یا دو هفته به خودی خود نیز بهبود یابند، البته ممکن است بهبودی این بیماری چندین ماه نیز طول بکشد.
بثورات پوستی در بزرگسالان خفیف بوده و ممکن است هیچ علائمی از آن مشاهده نشود. برخی از بزرگسالان که به این بیماری مبتلا میشوند، هیچ علائمی نخواهند داشت. احتمال اینکه بزرگسالان با این بیماری دچار مشکل جدی شوند کم میباشند، اما زنان باردار یا بزرگسالانی که کم خونی مزمن دارند یا سیستم ایمنی ضعیف دارند ممکن است با ابتلا به این بیماری، دچار عوارض جدی شوند.