ریههای افرادی که سیگار میکشند ممکن است حاوی گیرندههای بیشتری باشد که کروناویروس جدید برای حمله به سلولها استفاده میکند. این امر میتواند توضیح دهنده این باشد که چرا افراد مبتلا به کروناویروس که سیگار میکشند نیز به طور ویژهای در معرض این بیماری بوده و آسیبپذیر هستند. اکثر افرادی که به SARS-CoV-2 مبتلا میشوند، علائم خفیف تا متوسطی را تجربه میکنند و بدون درمان در بیمارستان کاملاً بهبود مییابند. با این حال، مطالعات متعددی نشان میدهد افرادی که سیگار میکشند به طور قابل توجهی بیشتر از افرادی که سیگار نمیکشند در معرض ابتلای شدید به این بیماری هستند. به عنوان مثال، براساس یک مطالعه جدید در مورد موارد کووید-۱۹ در بیمارستانهای چین، ۱۱/۸ درصد از افراد سیگاری، دارای شکل غیرشدید این بیماری بودند؛ در حالی که ۱۶/۹ درصد بیماری شدید داشتند.
برای وارد شدن به سلولها و شروع به تکثیر خود، ویروس بر روی یک گیرنده پروتئین به نام آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE2)، که در غشای سلول موجود است، میچسبد. محققان آزمایشگاه Cold Spring Harbour در نیویورک میخواستند دریابند که آیا افرادی که سیگار میکشند بیشتر از این گیرندهها را در ریههای خود دارند یا نه. این گیرندهها به طور بالقوه میتوانند افراد را در برابر عفونت آسیبپذیرتر کنند. نتایج آنها تحت داوری قرار گرفته و در مجله Developmental Cell منتشر شده است. دکتر جیسون شلتزر، نویسنده ارشد مطالعه، میگوید: “ما شروع به جمعآوری تمام دادههایی که میتوانستیم پیدا کنیم، کردیم. وقتی همه این دادهها را جمع کردیم و تجزیه و تحلیل آن را شروع کردیم، دیدیم که هر دو موش که در آزمایشگاه در معرض دود سیگار بودند و انسانهایی که سیگاری هستند، از میزان قابل توجهی از ACE2 برخوردار بودند.”
فهرست مطالب
یک رابطه وابسته به دوز
ابتدا محققان دادههای یک مطالعه ژنتیکی را بررسی کردند که در آن موشها را به مدت ۲، ۳ و ۴ ساعت در روز برای مدت ۵ ماه در معرض دود سیگار قرار میدادند. آنها دریافتند که هرچه موشها بیشتر در معرض دود سیگار قرار بگیرند، گیرندههای ACE2 در ریه های آنها بیشتر ظاهر میشود. دانشمندان بعداً بررسی کردند که آیا همان رابطه “وابسته به دوز” بین مصرف سیگار و ACE2 در انسان اعمال شده است یا خیر.
آنها دو مجموعه داده ژنتیکی موجود را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند: یکی بر اساس نمونههای بافت ریه از افرادی که سیگاری هستند که تحت عمل جراحی قفسه سینه قرار میگیرند، و دیگری مبتنی بر بافت ریه افراد در برنامه اطلس ژنوم سرطان موسسه ملی سرطان. محققان گزارش دادند كه نمونه ريهی كساني كه بيشتر سيگاري ميکشند بالاترين ميزان ACE2 را نشان ميدهد. حتی پس از محاسبه سن، جنس، قومیت و شاخص توده بدنی (BMI) شرکتکنندگان، بین سیگار کشیدن و ACE2 ارتباط قوی وجود داشت. آنها همچنین دریافتند که ترک سیگار باعث معکوس شدن افزایش ACE2 میشود. بطوریکه در میان کسانی که یک سال سیگار نکشیدهاند، ترک سیگار در مقایسه با کسانی که در حال حاضر سیگار میکشند، ACE2 با کاهش حدود ۴۰٪ همراه بود.
سلولهای جامیاخته
دکتر شلتزر و همکارانش موفق به ردیابی گیرندههای اضافی ACE2 در افرادی که به سیگار میکشند بر روی سلولهای جامیاخته شدند. سلولهای جامیاخته یا سلولهای جامی، سلولهای ریهای هستند که مخاط را ترشح می کنند. استعمال دخانیات تعداد سلولهای جامیاخته را افزایش میدهد. این افزایش به محافظت از مجاری هوایی در مقابل مواد تحریک کننده در دود کمک میکند. یک نتیجه ناگوار از این امر ممکن است باعث شود افرادی که سیگار میکشند در برابر عفونتهای شدید SARS-CoV-2 آسیبپذیرتر باشند. داشتن سلولهای بیشتری در بدن به این معنی است که آنها تعداد بیشتری از گیرندههای ACE2 را دارند که ویروس برای حمله به سلولها استفاده میکند.
آیا استعمال دخانیات برای کووید-۱۹ مفید است یا مضر است؟
با این وجود، بحث بر سر این است که آیا استعمال دخانیات در مورد کووید-۱۹ مفید است یا مضر است. به عنوان مثال، یک مطالعه در مجله بیماریهای عفونی لنست نشان داد افرادی که سیگار میکشند و علائم آنفلوانزا یا عفونت تنفسی دارند، نتیجه آزمایش SARS-CoV-2 آنها کمتر از افرادی که سیگار نمیکشند، مثبت بود. با این حال، نویسندگان این مطالعه خاطر نشان میکنند که این ممکن است به این دلیل باشد که افرادی که سیگار میکشند احتمال ابتلا به سرفه دارند. و احتمالاً بیشتر از سایرین برای گرفتن آزمایش SARS-CoV-2 به مراکز درمانی مراجعه میکنند. در نتیجه تعداد افراد سیگاری در این آزمایشها و اطلاعات مربوط به آنها بیشتر از دیگران خواهد بود.
یک مطالعه دیگر، که هنوز تحت داوری قرار نگرفته است، ادعا میکند که افرادی که سیگار میکشند، در بین بیمارانی که به دلیل عفونت در چین بستری شدهاند، کمترین حضور را داشتهاند. بر این اساس، نویسندگان حدس میزنند که نیکوتین موجود در سیگار از افرادی که سیگار میکشند محافظت میکند. در بررسی این مطالعه، دکتر شلتزر از صحت و سقم یک رقم برای شیوع استعمال دخانیات در چین که دانشمندان برای اتخاذ نتیجهگیری به آنها متکی هستند، سوال میکند.
دکتر شلتزر میگوید: “این ادعا كه استعمال سیگار از کووید-۱۹ محافظت میكند، توجه مطبوعات را تا حد زیادی جلب كرده است؛ زیرا بسیار متناقض است، اما به احتمال زیاد اشتباه است. دادههای فراوان – از جمله متاآنالیزهای با کیفیت بالا – نشان میدهند که افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری به موارد شدیدتر کووید-۱۹ مبتلا هستند.” دکتر شلتزر و همكاران اذعان میكنند كه مطالعه خودشان نیز محدودیتهایی داشته است. به عنوان مثال، به جای اندازهگیری مستقیم میزان گیرنده درون غشای سلولی، به دادههایی برای بیان ژن ساخته شده ACE2 متکی شدهاند.
پرسش و پاسخ: دخانیات و کووید-۱۹
به عنوان یک فرد سیگاری، آیا خطر ابتلا به ویروس کووید-۱۹ بالاتر از یک فرد غیر سیگاری است؟
در زمان تهیه این پرسش و پاسخ، هیچ مطالعهی داوری شدهای انجام نشده است که خطر عفونت SARS-CoV-2 مرتبط با استعمال دخانیات را ارزیابی کرده باشد. با این وجود، افرادی که دخانیات مصرف میکنند، ممکن است نسبت به کووید-۱۹ آسیبپذیرتر باشند. زیرا سیگار کشیدن شامل تماس با انگشتان (و احتمالاً سیگارهای آلوده) با لبها است. که این احتمال ابتلا و انتقال ویروسها از دست به دهان را افزایش میدهد. استعمال دخانیات، با قلیان یا دیگر موارد، اغلب شامل به اشتراک گذاشتن وسایل دهانی است. این میتواند انتقال ویروس کووید-۱۹ را در مکانهای عمومی و اجتماعی تسهیل کند.
به عنوان یک فرد سیگاری، آیا احتمالاً در صورت مبتلا شدن علائم شدیدتری را تجربه خواهم کرد؟
سیگار کشیدن و هر نوع دخانیات، ظرفیت ریه را کاهش میدهد؛ و خطر ابتلا به بسیاری از عفونتهای تنفسی را افزایش میدهد؛ و میتواند شدت بیماریهای تنفسی را افزایش دهد. کووید-۱۹ یک بیماری عفونی است که در درجه اول به ریهها حمله میکند. استعمال دخانیات عملکرد ریه را مختل میکند؛ و بدن را برای مقابله با کورونا ویروسها و سایر بیماریهای تنفسی ضعیف میکند. تحقیقات موجود نشان میدهند که افراد سیگاری در معرض خطر شدید پیامدهای شدید کووید-۱۹ و مرگ قرار دارند.
به عنوان مصرفکننده سیگار الکتریکی، احتمال مبتلا شدن یا علائم شدیدتر را دارم؟
هیچ مدرکی در مورد رابطه بین مصرف سیگار الکترونیکی و کووید-۱۹ در دست نیست. با این وجود شواهد موجود نشان میدهند که سیستمهای الکترونیکی تحویل نیکوتین (ENDS) و سیستمهای الکترونیکی تحویل غیر نیکوتینی (ENNDS) که بیشتر به آنها سیگار الکترونیکی گفته میشود مضر هستند، و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و اختلالات ریه را افزایش میدهند. با توجه به اینکه ویروس کووید-۱۹ بر دستگاه تنفسی تأثیر میگذارد، عمل بردن دست به سمت دهان با استفاده از سیگار الکترونیکی ممکن است خطر عفونت را افزایش دهد.
در مورد استفاده از دخانیات بدون دود، مانند جویدن تنباکو، چه میتوان گفت؟
استفاده از دخانیات بدون دود غالباً مستلزم تماس دست و دهان است. یکی دیگر از خطرات مرتبط با استفاده از محصولات تنباکو بدون دود، مانند جویدن تنباکو، این است که ویروس میتواند هنگامی که فرد آب دهان اضافی تولید شده در طی فرآیند جویدن را بیرون میاندازد، گسترش یابد.
پیشنهاد سازمان بهداشت جهانی برای مصرف کنندگان دخانیات چیست؟
با توجه به خطرات برای سلامتی ناشی از مصرف دخانیات، سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که افراد مصرف دخانیات را ترک کنند. ترک کردن به ریهها و قلب شما کمک میکند تا از لحظهای که ترک میکنید، بهتر کار کنند. طی ۲۰ دقیقه بعد از ترک، ضربان قلب بالا رفته و افت فشار خون کاهش مییابد. بعد از ۱۲ ساعت، سطح مونوکسید کربن در جریان خون به حالت عادی برمیگردد. طی ۲ تا ۱۲ هفته، گردش خون بهبود مییابد و عملکرد ریه افزایش مییابد. بعد از ۱-۹ ماه، سرفه و تنگی نفس کاهش مییابد. ترک کردن به محافظت از عزیزان شما، به ویژه کودکان، که در معرض دود دست دوم قرار میگیرند، کمک میکند.
برای محافظت از مردم در برابر خطرات ناشی از استعمال دخانیات، مصرف دخانیات بدون دود و سیگار الکتریکی، چه کاری میتوانم انجام دهم؟
- اگر سیگار میکشید، از سیگار الکترونیکی استفاده میکنید یا از دخانیات بدون دود استفاده میکنید، اکنون زمان مناسبی برای ترک کامل است.
- وسایلی مانند لوله های آب و سیگار الکترونیکی را به اشتراک نگذارید.
- در مورد خطرات ناشی از استعمال سیگار، استفاده از سیگار الکترونیکی و استفاده از دخانیات بدون دود اطلاعرسانی کنید.
- از دیگران در برابر مضرات دود دست دوم محافظت کنید.
- از اهمیت شستن دستها، فاصله گرفتن از افراد و عدم اشتراک هرگونه محصولات مربوط به سیگار اطلاع داشته باشید.
- در مکانهای عمومی آب دهان خود را بیرون نیندازید.
آیا استفاده از نیکوتین بر شانس ابتلای من به کووید-۱۹ تأثیر میگذارد؟
در حال حاضر اطلاعات کافی برای تأیید هرگونه ارتباط بین دخانیات یا نیکوتین در پیشگیری یا درمان به کووید-۱۹ وجود ندارد. سازمان بهداشت جهانی، محققان، دانشمندان و رسانهها را ترغیب میکند که در مورد تقویت ادعاهای تأیید نشده مبنی بر اینکه دخانیات یا نیکوتین میتواند خطر ابتلا به کووید-۱۹ را کاهش دهد، محتاط باشند. سازمان بهداشت جهانی، دائماً تحقیقات جدیدی از جمله مواردی که ارتباط بین مصرف دخانیات، مصرف نیکوتین و کووید-۱۹ هستند را بررسی میکند.
خیلی جامع و کاربردی . درود بر شما
درود بر شما