تا به حال اسم داروی مطالعه به گوشتان خورده است؟ پزشکان برای درمان اختلالاتی نظیر کمبود توجه و بیش فعالی یا ADHD از داروهایی مثل ریتالین و آدرال استفاده میکنند. تهیه این داروها بدون نسخه پزشک از داروخانه ممکن نیست. گاهی اوقات افرادی که دارای این اختلالات نیستند با تفکر این که این داروها باعث پیشرفت آنها میشود، به مصرف این داروها روی میآورند. این افراد که اغلب نوجوان و جوان هستند فکر میکنند که این داروها به آنها کمک میکند تا در انجام کارها دقیقتر باشند. بین قرص ریتالین و افزایش تمرکز ارتباط مستقیمی وجود دارد. اما این داروها باعث افزایش یادگیری نمیشوند. به این داروها اصطلاحا داروی مطالعه نیز گفته میشود. متاسفانه امروز در کشور ما از هر ۱۰ دانشجو ۶ نفر سابقه مصرف ریتالین و یا آدرال دارد. مصرف این داروها بدون مشورت پزشک ممکن است خسارات جبران ناپذیری داشته باشد.
ریتالین و آدرال در دسته داروهای محرک قرار میگیرند. این داروها میتوانند سطح هوشیاری، سطح انرژی، ضربان قلب، ضربان تنفس و فشار خون را برای مدت کوتاهی افزایش دهند. ناگفته نماند این داروها توانایی افزایش یادگیری و تفکر را ندارند. آدرال در دسته آمفتامینها قرار میگیرد. در حالی که ریتالین در دسته متیل فنیداتها قرار میگیرد. با مصرف ریتالین سلولهای عصبی که وظیفه انتقال پیامها را بر عهده داشتند تقویت میشوند که نتیجه این کار افزایش تمرکز است. در حقیقت مصرف ریتالین باعث تغییر در ترشح هورمون دوپامین میشود که این امر منجر به افزایش تمرکز و هوشیاری فرد میشود. در این مقاله قصد داریم تا شما را با قرص ریتالین و تاثیر آن بر افزایش تمرکز بیشتر آشنا کنیم.
نتایج مثبت داروها
هنگامی که پزشکان برای بیمارانی که دارای اختلال بیش فعالی و کمبود توجه یا ADHD هستند، ریتالین را تجویز میکنند، فرایند درمان را با دوز کم شروع میکنند. اگر کسی به دوز بیشتری احتیاج داشته باشد، پزشک دوز مصرفی را به آرامی و با دقت افزایش میدهد. مصرف ریتالین بیش از دوز تجویزی پزشک ممکن است باعث بروز عوارضی مانند فشار خون بالا، ضربان نامنظم قلب، نارسایی قلب، تشنج، سکته و … شود. ریتالین که در دسته محرکها قرار دارد به خاطر ساختار خود پتانسیل بالایی در وابستگی و اعتیاد فرد بیمار دارد. سوء مصرف ریتالین منجر به عصبانیت شدید، پارانویا، مشکلات قلبی و مشکلات روحی میشود. ترکیب ریتالین با داروهای ضد سرماخوردگی که حاوی مواد ضد احتراق هستند احتمال ابتلا به فشار خون بالا و ضربان نامنظم قلب را افزایش میدهد.
افرادی که شروع به مصرف ریتالین بدون مشورت با پزشک میکنند که ریتالین خطری ندارد و یا تنها یک بار از آن استفاده خواهند کرد. ریتالین میتواند مانند مواد مخدر اعتیاد آور باشد. با گذشت زمان افرادی که طولانی مدت از ریتالین استفاده میکنند به این دارو وابسته میشوند. . اگر آنها سعی کنند ریتالین را ترک کنند، ممکن است علائم ترک مانند افسردگی، افکار خودکشی، میل شدید به مواد مخدر، مشکلات خواب و خستگی داشته باشند.
راههای طبیعی افزایش تمرکز
رابطه مستقیم قرص ریتالین و افزایش تمرکز انکار ناپذیر است، اما شما میتوانید بدون مصرف ریتالین به تمرکز بالایی برسید. در ادامه به توضیح روشهایی برای دستیابی به تمرکز بالا میپردازیم.
مراقبه یا مدیتیشن
حتی چند دقیقه مراقبه در روز استرس را کاهش میدهد و ذهن را پاک میکند. مدیتیشن قبل از شروع یک جلسه مطالعه بزرگ میتواند ذهن را پاک کند و به افراد کمک کند تا روی کار مورد نظر خود تمرکز کنند.
خواب خوب
استراحت کافی در شب، برای تمرکز، واضح فکر کردن و هوشیاری مغز بسیار مهم است. پزشکان توصیه میکنند که نوجوانان در هر شب حدود ۹ ساعت بخوابند.
ورزش
با ورزش کردن، یک تمرین ورزشی، یوگا یا فقط یک پیاده روی سریع، خون طبیعی را در بدن خود پمپاژ کنید. ورزش باعث افزایش یادگیری، تقویت حافظه و تمرکز میشود. ورزش منظم همچنین باعث بهبود خلق و خو میشود، به افراد کمک میکند که خواب بهتری داشته باشند و استرس را کاهش میدهد.
تغذیه سالم
تغذیه مناسب برای بدن و ذهن سالم مهم است. خوردن انواع غذاهای سالم مانند غلات کامل، میوه، سبزیجات، ماهی و پروتئین بدون چربی مغز را سوخت و ساز مغز و سطح انرژی را افزایش میدهد.
عوارض جانبی مصرف ریتالین
درست است که قرص ریتالین و افزایش تمرکز رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند، اما مصرف ریتالین مانند هر داروی دیگری میتواند باعث بروز عوارض جانبی شود. از جمله جانبی ناشی از مصرف ریتالین میتوان به واکنش آلرژیک به ریتالین که شامل تنفس دشوار، تورم صورت و کهیر، علائم مشکلات قلبی نظیر درد قفسه سینه، مشکل تنفسی، علائم روان پریشی و توهم، مشکلات رفتاری جدید، پرخاشگری، خصومت، پارانویا، تشنج، تیک، مشکلات گردش خون، تغییر در دید و … اشاره کرد. مصرف ریتالین حتما باید زیر نظر پزشک باشد.
هشدارها
قبل از مصرف این دارو باید سابقه پزشکی خود را کاملا در اختیار پزشک قرار دهید. پزشک موظف است که شرایط بیمار را به خوبی مورد بررسی قرار دهد و متناسب با شدت بیماری برای بیمار دارو تجویز کند. اگر در دو هفته گذشته از محدود کنندههای MAO استفاده کردهاید، از مصرف ریتالین خودداری کنید. اگر دارای سابقه شخصی و یا خانوادگی از تیکها و یا سندروم تورت هستید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. مصرف ریتالین میتواند باعث تشدید اضطراب، استرس و تنش در شما شود. اگر دارای علائم ذکر شده هستید موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. در صورت داشتن سابقه مشکلات قلبی یا نقص مادرزادی قلب و یا فشار خون بالا در خود و یا خانوادتان، پزشک را از موضوع مطلع سازید. در صورت داشتن سابقه بیماریهای روانی مثل افسردگی، اختلال دو قطبی، روان پریشی و اقدام به خودکشی پزشک را از موضوع مطلع سازید.
سخن پایانی
در حقیقت قرص ریتالین و افزایش تمرکز با هم در ارتباطند اما افزایش تمرکز به معنی افزایش یادگیری و بهبود شرایط حافظهی شما نیست. مصرف ریتالین در بین جوانان و نوجوانان بسیار بالا رفته و اطلاعات کم این افراد نسبت به ریتالین باعث شده که بسیاری از این افراد به ریتالین وابسته شوند. سوء مصرف ریتالین میتواند بسیار خطر آفرین باشد. از مصرف خودسرانه دارو و بدون مشورت با پزشک به شدت پرهیز کنید.