در اتاق زرد مضطرب هستید؟ آیا رنگ آبی باعث آرامش و آسایش خیال شما میشود؟ هنرمندان و طراحان داخلی مدتها اعتقاد داشتند كه رنگ میتواند به طرز چشمگیری بر خلق و خو و احساسات تأثیر بگذارد. پابلو پیکاسو یک بار اظهار داشت: “رنگها، مانند ویژگیها، تغییرات عواطف را دنبال میکنند.” روانشناسی رنگ ابزار ارتباطی قدرتمند است؛ و میتواند برای نشان دادن عمل، تأثیر خلق و خو و حتی تأثیر بر واکنشهای فیزیولوژیکی مورد استفاده قرار گیرد. برخی از رنگها با افزایش فشار خون، افزایش متابولیسم و فشار چشم همراه است. بنابراین روانشناسی رنگ دقیقا چگونه کار میکنند؟ روانشناسی رنگ چگونه بر خلق و خو و رفتار تأثیر میگذارد؟
فهرست مطالب
روانشناسی رنگ چیست؟
در سال ۱۶۶۶، دانشمند انگلیسی سر ایساک نیوتن کشف کرد که وقتی نور سفید خالص از یک منشور عبور میکند، به همه رنگهای قابل مشاهده تجزیه میشود. نیوتن همچنین دریافت که هر رنگ از طول موج واحد تشکیل شده است؛ و دیگر نمیتوان آن را به سایر رنگها تفکیک کرد. آزمایشهای بعدی نشان داد که میتوان از نور برای ایجاد رنگهای دیگر استفاده کرد. به عنوان مثال، چراغ قرمز، مخلوط با نور زرد، رنگ نارنجی ایجاد میکند. برخی از رنگها، مانند سبز و سرخابی، هنگام مخلوط شدن، یکدیگر را محو میکنند و منجربه ایجاد نور سفید میشوند. اگر تا به حال نقاشی کردهاید، پس حتماً متوجه شدهاید که چگونه میتوان رنگهای خاصی را برای ایجاد سایر رنگها مخلوط کرد.
محققان، اندرو الیوت و ماركوس مایر گفتند: “با توجه به شیوع رنگ، انتظار میرود كه روانشناسی رنگ، خوب توسعه پیدا کند. جای تعجب است که تا به امروز کار تئوریک یا تجربی کمی در مورد تأثیر رنگ بر عملکرد روانشناختی انجام شده است؛ و کارهایی که انجام شده است بیشتر توسط نگرانیهای عملی هدایت میشوند، نه سختگیری علمی.” با وجود عدم تحقیق کلی در این زمینه، مفهوم روانشناسی رنگ به بازاریابی، هنر، طراحی و سایر زمینهها به موضوع داغ تبدیل شده است. بخش عمدهای از شواهد موجود در این حوزه، در بهترین حالت حکایتی در حال ظهور است؛ اما محققان و متخصصان چند کشف و مشاهدات مهم را درباره روانشناسی رنگ و تأثیر آن بر خلق و خو، احساسات و رفتارها انجام دادهاند.
اثرات روانشناسی رنگ
چرا رنگ چنین نیرویی قدرتمند در زندگی ما است؟ چه تأثیراتی میتواند بر بدن و ذهن ما داشته باشد؟ در حالی که برداشت از رنگ تا حدودی ذهنی است، برخی از جلوههای رنگی وجود دارند که معنای کلی دارند. رنگها در طیف قرمز به عنوان رنگهای گرم شناخته شدهاند؛ و شامل رنگ قرمز، نارنجی و زرد میشوند. این رنگهای گرم احساسات را از احساس گرما و آسایش تا احساس خشم و خصومت بیرون میآورند.
رنگهایی که در طیف آبی وجود دارد به عنوان رنگهای خنک شناخته میشوند؛ و شامل رنگهای آبی، بنفش و سبز میشوند. این رنگها اغلب به عنوان رنگ آرام توصیف میشوند؛ اما میتوانند احساس غم و بیتفاوتی را به ذهن بسپارند. مردم چگونه به رنگهای مختلف پاسخ میدهند؟ برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اثرات احتمالی و یافتن واکنش خوانندگان دیگر، رنگهای زیر را انتخاب کنید:
- روانشناسی رنگ سیاه
- روانشناسی رنگ سفید
- رواشناسی رنگ قرمز
- روانشناسی رنگ آبی
- روانشناسی رنگ سبز
- روانشناسی رنگ زرد
- روانشناسی رنگ بنفش
- روانشناسی رنگ قهوهای
- روانشناسی رنگ نارنجی
- روانشناسی رنگ صورتی
روانشناسی رنگ به عنوان درمان
چندین فرهنگ باستانی از جمله مصریها و چینیها، کروموتراپی یا استفاده از رنگها برای بهبودی را انجام میدادند. گاهی اوقات از کروتراپی به عنوان نور درمانی یا رنگشناسی یاد میشود. امروزه از رنگشناسی به عنوان یک درمان جامع یا جایگزین استفاده میشود.
- قرمز برای تحریک بدن و ذهن و افزایش گردش خون استفاده میشود.
- تصور میشود که رنگ زرد باعث تحریک اعصاب و پاکسازی بدن میشود.
- از نارنجی برای بهبود ریهها و افزایش سطح انرژی استفاده میشود.
- اعتقاد بر این است که آبی باعث تسکین بیماریها و درمان درد میشود.
- تصور میشود رنگ نیلی، مشکلات پوستی را کاهش میدهد.
تحقیقات نوین در روانشناسی رنگ
بیشتر روانشناسان رنگ درمانی را با شک و تردید میبینند؛ و خاطرنشان میکنند که تأثیرات فرضی رنگ اغلب به شدت اغراقآمیز است. رنگها همچنین در فرهنگهای مختلف دارای معانی مختلف هستند. تحقیقات در بسیاری از موارد نشان دادهاند که اثرات تغییر دهنده خلق و خوی رنگ فقط ممکن است موقتی باشد. یک اتاق آبی در ابتدا ممکن است باعث ایجاد احساس آرامش شود، اما این اثر پس از مدت کوتاهی از بین میرود. با این حال ، تحقیقات موجود نشان داده است که رنگ میتواند افراد را به طرق شگفتآور مختلف متأثر کند:
- در یک مطالعه، قرصهای دارونما با رنگ گرم نسبت به قرصهای دارونما با رنگ خنک موثرتر بودند.
- چراغهای روشنایی با رنگ آبی، طبق شواهد حکایتی میتوانند منجر به کاهش جرم شوند.
- قرمز باعث میشود افراد با سرعت و نیروی بیشتری واکنش نشان دهند؛ چیزی که طبق گفته محققان ممکن است در طول فعالیت های ورزشی مفید باشد.
- لباسهای سیاه احتمالاً مجازات دریافت میکنند. علاوه بر این، با توجه به مطالعهای که به دادههای تاریخی تیمهای ورزشی و آنچه در آن لباس پوشیده شده بود، دانشآموزان تمایل داشتند خصوصیات منفی را به کسی که لباس سیاه پوشیده است پیوند دهند.
رنگ میتواند بر عملکرد تأثیر بگذارد
مطالعات نشان دادهاند که رنگهای خاص میتوانند در عملکرد تأثیر بگذارند. هیچ کس دوست ندارد که یک تست درجهبندی شده را که با جوهر قرمز پوشانده شده است ببیند؛ اما یک مطالعه نشان داد که دیدن رنگ قرمز قبل از امتحان در واقع به عملکرد آزمون آسیب میرساند.
در حالی که رنگ قرمز اغلب به عنوان تهدیدآمیز، برانگیختهکننده یا هیجانانگیز توصیف میشود. بسیاری از مطالعات قبلی در مورد تأثیر رنگ قرمز تا حد زیادی بینتیجه بودهاند. با این حال، این مطالعه نشان داد كه قرار گرفتن دانشآموزان در معرض رنگ قرمز قبل از امتحان، تأثیر منفی بر عملکرد آزمون دارد. نتایج نشان داد دانشآموزانی که قبل از برگزاری آزمون با رنگ قرمز معرفی شدهاند، بیش از ۲۰٪ کمتر از کسانی که با رنگهای سبز و سیاه به معرفی شده بودند، نمره کسب کردند.
خریدها و مصرف رنگ
روانشناسی رنگ نشان میدهد که رنگهای مختلف میتوانند طیف گستردهای از تأثیرات از تقویت روحیه تا ایجاد اضطراب را داشته باشند. اما آیا رنگ کالاهایی که خریداری میکنید میتواند در مورد شخصیت شما چیزی بگوید؟ به عنوان مثال، آیا رنگ اتومبیل شما میتواند به نوعی مربوط به برخی از ویژگیهای شخصیتی اساسی و یا شخصیتهای عجیب و غریب باشد؟
ترجیحات رنگی شما که چرا خرید اقلام ممکن است چیزی درباره نوع تصویری که ممکن است در حال طراحی آن باشید، بگوید. ترجیحات رنگ، از لباسی که میپوشید گرفته تا اتومبیلی که رانندگی میکنید، گاهی میتواند در مورد چگونگی درک دیگران از ما، بخواهد اظهاراتی کند. عوامل دیگری مانند سن و جنس نیز میتوانند در انتخاب رنگی که انجام میدهیم تأثیر بگذارد.
انتخاب رنگ
- سفید: رنگ سفید میتواند احساس تمیز و تازگی ایجاد کند. این رنگ اغلب برای بیرون کشیدن حس جوانی و مدرنیته استفاده میشود.
- مشکی: غالباً، رنگ سیاه به عنوان یک رنگ “قدرتمند” توصیف میشود؛ که ممکن است به دلیل این باشد که رنگ سیاه محبوبترین رنگ برای وسایل نقلیه لوکس است. مردم اغلب این رنگ را به عنوان سکسی، قدرتمند، اسرارآمیز و حتی شرور توصیف میکنند.
- نقرهای: این سومین رنگ محبوب برای وسایل نقلیه است و با حس نوآوری و مدرنیته مرتبط است. محصولات با تکنولوژی بالا اغلب نقرهای هستند. بنابراین این رنگ اغلب با چیزهایی جدید، مدرن و براق مرتبط است.
- قرمز: رویای یک وسیله نقلیه قرمز رنگ دارید؟ قرمز رنگ جسورانه و جلب توجه کننده است. بنابراین ترجیح دادن به این نوع ماشین ممکن است به معنای این باشد که میخواهید تصویری از قدرت، عمل و اطمینان را طراحی کنید.
- آبی: مردم اغلب رنگ آبی را به عنوان رنگ پایداری و ایمنی توصیف میکنند. رانندگی با اتومبیل آبی ممکن است نشانگر اعتماد به نفس شما باشد.
- زرد: به گفته کارشناسان، رانندگی وسیله نقلیه زرد ممکن است به این معنی باشد که شما به طور کلی یک فرد خوشحال هستید و شاید کمی متمایلتر از یک فرد متوسط برای ریسک باشید.
- خاکستری: کارشناسان پیشنهاد میکنند افرادی که اتومبیلهای خاکستری را رانندگی میکنند، نمی خواهند ایستادگی کنند و در عوض چیزی را کمی ظریفتر ترجیح میدهند.
عوامل تاثیرگذار دیگر در انتخاب رنگ
البته انتخابهای رنگی که ما میکنیم اغلب تحت تأثیر عواملی از جمله قیمت، پسند و سایر نگرانیهای عملی است. نه تنها این، بلکه ترجیحات رنگ نیز میتوانند در زمان تغییر کنند. ممکن است فرد در جوانی رنگهای روشنتر و توجه بیشتری را ترجیح دهد؛ اما با بزرگتر شدن خود را به سمت رنگهای سنتیتر متمایل میکند. شخصیت خریدار میتواند نقش مهمی در انتخاب رنگ داشته باشد؛ اما خریداران اغلب به شدت تحت تأثیر عواملی مانند قیمت و همچنین در دسترس بودن قرار میگیرند. به عنوان مثال، خرید وسیله نقلیه سفید ممکن است کمتر از این باشد که مردم بخواهند فکر کنند شما جوان و مدرن هستید؛ و در مورد اقلیمی که در آن زندگی میکنید بیشتر است. افرادی که در آب و هوای گرم زندگی میکنند معمولاً وسایل نقلیه با رنگ سبک را نسبت به وسایل تاریک ترجیح میدهند.
هنوز تحقیقات بیشتری مورد نیاز است
علاقه به موضوع روانشناسی رنگ در حال رشد است. اما تعدادی از سوالات، بی پاسخ مانده است. انجمنهای رنگی چگونه توسعه مییابند؟ تأثیر این انجمنها بر رفتارهای دنیای واقعی چقدر قدرتمند است؟ آیا می توان از رنگ برای افزایش بهرهوری کارگران یا ایمنی در محل کار استفاده کرد؟ چه رنگهایی در رفتار مصرفکننده تأثیر دارد؟ آیا انواع خاصی از شخصیتها، رنگهای خاصی را ترجیح میدهند؟ همانطور که محققان همچنان به تحقیق در مورد چنین سؤالات میپردازند، ممکن است به زودی بیشتر درباره تأثیر رنگ بر روانشناسی انسان اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
زنا اوکانر، عضو هیئت علمی گروه معماری، طراحی و برنامهریزی در دانشگاه سیدنی، نشان میدهد که مردم باید نسبت به بسیاری از ادعاهایی که درباره روانشناسی رنگ میبینند، احتیاط کنند. اوکانر توضیح میدهد: “بسیاری از این ادعاها از نظر پشتیبانی تجربی فاقد استدلال هستند؛ نقص های اساسی را نشان میدهند (مانند بزرگنمایی علّی و اعتبار ذهنی) و ممکن است شامل فاکتوئیدهایی باشند که به عنوان واقعیت ارائه میشوند. علاوه بر این، چنین ادعاهایی اغلب به تحقیقات منسوخ شده بدون مراجعه به یافتههای تحقیقاتی فعلی اشاره دارند.”
سخن پایانی ایدهآل مگ
رنگ میتواند نقش مهمی در انتقال اطلاعات، ایجاد روحیه خاص و حتی تأثیرگذاری بر تصمیماتی که افراد میگیرند، داشته باشد. ترجیحات رنگی همچنین روی اشیاء افراد انتخاب شده، لباسهایی که میپوشند، و نحوه تزئین محیط خود تأثیر میگذارد. افراد غالباً اشیاء را با رنگهایی انتخاب میكنند كه حالتها و احساسات خاصی را به وجود میآورد. مانند انتخاب رنگ خودرو كه به نظر میرسد اسپورت، آیندهنگر، براق یا قابل اعتماد است. از رنگهای اتاق نیز میتوان برای بیرون کشیدن خلق و خوی خاص استفاده کرد. مانند نقاشی اتاق خواب با رنگ سبز نرم برای ایجاد روحیهای آرام. بنابراین نتیجه نهایی چیست؟ کارشناسان دریافتهاند که در حالی که رنگ میتواند در نحوه احساس و عمل ما تأثیر داشته باشد، این تأثیرات در معرض عوامل شخصی، فرهنگی و موقعیتی قرار دارد. برای به دست آوردن درک بهتر روانشناسی رنگ، تحقیقات علمی بیشتری لازم است.