متاستاز استخوانی، سرطانی است که در یک ناحیه شروع میشود و سپس به استخوان گسترش مییابد. برخی از نمونهها شامل سرطان ریه، سرطان پستان، تیروئید، پروستات و کلیه است. متاستاز استخوانی اغلب در ستون فقرات، استخوان بازو یا پا، دندهها، استخوان ران یا جمجمه اتفاق میافتد.
اگر مدت طولانی مبتلا به سرطان هستید، خطر ابتلا به متاستاز استخوانی بیشتر است. سرطانی که به استخوان سرایت میکند، میتواند استخوان را تضعیف کرده و خطر شکستگی را افزایش دهد.
فهرست مطالب
علائم و نشانههای متاستاز استخوانی چیست؟
- درد استخوانی که در شب بدتر است
- ناراحتی هنگام راه رفتن یا نشستن یا مشکل در یافتن یک موقعیت راحت
- خستگی یا ضعف
- شکستگی استخوان
- ناحیه بیحس، مشکل در جابجایی یک قسمت بدن یا مشکل در ادرار کردن
- کاهش وزن بدون تلاش، یا از دست دادن اشتها
- مقادیر زیادی کلسیم در خون شما وجود دارد
- خونریزی یا کبودی به راحتی انجام میشود
- کمردرد
عوامل خطر متاستاز استخوانی
تقریبا هر نوع سرطان میتواند در استخوانها گسترش یابد، اما سرطانهایی که به احتمال زیاد باعث ایجاد متاستاز استخوان میشوند عبارتند از:
- سرطان پستان
- سرطان کلیه
- سرطان ریه
- لنفوم
- مولتیپل میلوما
- سرطان پروستات
- سرطان تیروئید
متاستاز استخوانی چگونه تشخیص داده میشود؟
در صورت احساس درد در یک منطقه یا در بسیاری از مناطق، به ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود بگویید. اگر درد ثابت است یا میآید و میرود به ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود درد را شرح دهید. به عنوان مثال، درد ممکن است کسل کننده، برجسته یا تیز باشد. ممکن است درد تیر کشیدن داشته باشید که از پشت شما شروع میشود و از پای شما پایین میرود. اگر کارهایی که انجام میدهید درد را بدتر میکند یا به تسکین آن کمک میکند، به ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود بگویید. ممکن است به موارد زیر نیاز داشته باشید:
- ممکن است از یک اشعه ایکس، CT یا MRI برای بررسی استخوانها برای تشخیص تومور استفاده شود. تصاویر همچنین ممکن است استخوان از دست رفته یا استخوان اضافی را نشان دهند. سرطان میتواند از تشکیل استخوان جدید جلوگیری کند یا استخوان اضافی ایجاد کند. ممکن است از مایع کنتراست استفاده شود تا استخوانهای شما در تصاویر بهتر ظاهر شوند. اگر تاکنون واکنشی آلرژیک به مایع کنتراست داشتهاید، به ارائه دهنده خدمات بهداشتی بگویید. با هیچ فلزی وارد اتاق MRI نشوید. فلز میتواند صدمات جدی ایجاد کند. در صورت داشتن فلز در بدن خود به پزشک معالج بهداشت و درمان بگویید.
- ممکن است از اسکن استخوان یا اسکن PET برای بررسی استخوانهای شما استفاده شود. به شما مایعی بنام ردیاب داده میشود. ردیاب به مشکلات موجود در استخوان ها کمک میکند تا در اسکن بهتر ظاهر شوند. برای بررسی رشد تومور در طول زمان ممکن است شما به بیش از یک اسکن استخوانی نیاز داشته باشید.
- ممکن است از آزمایش خون برای بررسی مواد شیمیایی موسوم به تومور استفاده شود. این آزمایشات همچنین ممکن است نشان دهد که آیا مقدار زیادی کلسیم در خون دارید. سرطان استخوان میتواند باعث حل شدن استخوان و آزاد شدن کلسیم ذخیره شده شود.
- بیوپسی روشی است که برای نمونهبرداری از تومور برای بررسی سرطان استفاده می شود.
چگونه متاستاز استخوان درمان میشود؟
درمان به نوع سرطان گسترش یافته در استخوان بستگی دارد. سلولهای سرطانی همچنان مانند سرطان اصلی به نظر میرسند و عمل میکنند. و به درمان آن نوع سرطان پاسخ خواهد داد. به عنوان مثال، اگر مبتلا به سرطان سینه هستید که به استخوان سرایت میکند، به درمان مورد استفاده در سرطان پستان احتیاج خواهید داشت. درمان ممکن است تومور را کاهش داده یا رشد آن را آهسته کند اما ممکن است باعث شود سرطان به طور کامل از بین نرود.
- ممکن است داروی ضد درد تجویز شود. از پزشک خود بپرسید که چگونه این دارو را با خیال راحت مصرف کنید.
- NSAID ، مانند ایبوپروفن، به کاهش تورم، درد و تب کمک میکند. این دارو با دستور پزشک یا بدون آن در دسترس است. NSAID ها میتوانند باعث ایجاد خونریزی معده یا مشکلات کلیوی در افراد خاص شوند. اگر داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنید، همیشه از ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود بپرسید که آیاNSAID ها برای شما بیخطر هستند یا خیر. همیشه برچسب دارو را بخوانید و دستورالعملها را دنبال کنید.
- ممکن است دارو برای کاهش درد استخوان، کاهش آسیب ناشی از سرطان یا جلوگیری از شکستگی استخوان استفاده شود.
- شیمی درمانی داروئی است که برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
- پرتودرمانی از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی یا جلوگیری از رشد سریع آنها استفاده میکند.
- درمان هدفمند داروئی است که با از بین بردن آنچه داخل سلولهای سرطانی است منجر به از کشتن آن سلولها میشود. ممکن است شما همراه با شیمی درمانی یا پرتودرمانی به درمان هدفمند بپردازید.
- برای جلوگیری از شکستگی ممکن است عمل جراحی لازم باشد. پیچها، صفحات یا وسایل دیگر ممکن است برای کمک به پایدار شدن استخوان مورد استفاده قرار گیرد. همچنین ممکن است از جراحی برای کمک به بهبودی صحیح استخوان شکستگی استفاده شود. سیمان استخوانی ممکن است به همراه سایر روشهای درمانی برای تقویت استخوان مورد استفاده قرار گیرد.
عمل جراحی
روشهای جراحی میتوانند به ثبات استخوانی که در معرض شکستن است یا ترمیم استخوان شکسته شده کمک کنند.
- جراحی برای تثبیت استخوان. اگر استخوان به دلیل متاستاز استخوان در معرض خطر شکستن قرار گیرد، جراحان میتوانند استخوان را با استفاده از صفحات فلزی، پیچ و ایمپلنت (تثبیت ارتوپدی) تثبیت کنند. تثبیت ارتوپدی باعث تسکین درد و بهبود عملکرد میشود. غالباً، هنگامی که بعد از جراحی بهبود یافتید، پرتودرمانی انجام میشود.
- جراحی برای تزریق استخوان با سیمان. استخوانهایی که به راحتی نمیتوانند با صفحات فلزی یا پیچ مانند استخوانهای لگن و استخوانهای ستون فقرات تقویت شوند، از سیمان استخوانی بهرهمند میشوند. پزشکان سیمان استخوانی را به استخوانی تزریق میکنند که در اثر متاستاز استخوان شکسته یا آسیب دیده است. این روش میتواند درد را کاهش دهد.
- جراحی برای ترمیم استخوان شکسته. اگر متاستاز استخوان باعث شکسته شدن استخوان شود، ممکن است جراحان برای ترمیم استخوان جراحی انجام دهند. این شامل استفاده از صفحات فلزی، پیچ و ایمپلنت برای تثبیت استخوان است.
- تعویض مفصل مانند تعویض مفصل ران ممکن است گزینه دیگری باشد. به طور کلی، استخوانهای شکسته ناشی از متاستاز استخوان با قرار دادن گچ بر روی استخوان شکسته کمک نمیکنند.
گرم کردن و انجماد سلولهای سرطانی
روشهایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی با گرما یا سرما ممکن است به کنترل درد کمک کند. اگر یک یا دو ناحیه متاستاز استخوانی داشته باشید و به کمک درمانهای دیگر متاستاز درمان نشده باشد، این روشها ممکن است گزینهای دیگر باشند. در طی روشی به نام فرسایش فرکانس رادیویی، یک سوزن حاوی یک پروب الکتریکی در تومور استخوان وارد میشود. برق از پروب عبور میکند و بافت اطراف را گرم میکند. بافت مجاز به خنک شدن است و روند آن تکرار میشود. روشی مشابه به نام Cryoablation تومور را منجمد میکند و سپس به آن اجازه میدهد تا ذوب شود. این روند چندین بار تکرار میشود. عوارض جانبی میتواند شامل آسیب به بافتهای اطراف، مانند اعصاب و آسیب به استخوانها باشد که میتواند خطر بروز شکست استخوان را افزایش دهد.
برای مدیریت متاستاز استخوانم چه کاری میتوانم انجام دهم؟
- جلوگیری از افتادن. کفشهایی را بپوشید که به خوبی جا داشته باشند و دارای کف گیر باشند. هم در داخل و هم در خارج از خانه کفش بپوشید. اشیاء را از معابر و راهپلهها دور کنید. بندها را برای تلفن و لامپ از راه خارج کنید تا روی آنها قدم گذاشته نشود. فرشهای کوچک را برداشته یا آنها را با نوار دو طرفه محکم کنید. چراغهای روشن را در خانه خود نصب کنید. برای کمک به مسیرهای نوری به حمام یا آشپزخانه از چراغهای شب استفاده کنید.
- سیگار نکشید. سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان جدید یا بازگشت آن را افزایش میدهد و میتواند باعث شکست استخوان شود. سیگار کشیدن همچنین میتواند بهبودی را بعد از درمان به تأخیر بیندازد. اگر در حال حاضر سیگاری هستید و به ترک نیاز دارید، از ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود بخواهید که به شما اطلاعات لازم را ارائه دهد.
- الکل نخورید یا آن را محدود کنید. الکل میتواند تراکم مواد معدنی استخوان را کاهش داده و استخوانهای شما را تضعیف کند.
- انواع غذاهای سالم بخورید. غذاهای سالم شامل میوه، سبزیجات، گوشت بدون چربی، لوبیا و لبنیات کم چرب است. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است توصیه کند که کلسیم و ویتامین D بیشتری دریافت کنید. منابع خوب کلسیم عبارتند از: لبنیات، کلم بروکلی، توفو، بادام و کنسرو ساردین. ویتامین D در روغن ماهی، برخی سبزیجات و شیر غنی شده، غلات و نان وجود دارد. ویتامین D با قرار گرفتن در معرض آفتاب نیز در پوست شکل میگیرد. از ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود بپرسید که میزان نور خورشید برای شما چقدر ایمن است.
- طبق دستورالعمل به فیزیوتراپی یا کاردرمانی بروید. یک فیزیوتراپی میتواند تمرینات ایمنی را برای تقویت استخوان ها و عضلات به شما یاد دهد. عضلات قوی میتوانند به محافظت از استخوان ها کمک کنند. یک متخصص کاردرمانی میتواند به شما بیاموزد که چگونه کارهای روزانه خود را با خیال راحت انجام دهید.
- خاطرات درد را نگه دارید. درجاتی که درد را احساس میکنید درج کنید و دفترچه خاطرات درد خود را برای مراجعه به پزشکان پیگیری کنید.
چه موقع باید مراقبتهای فوری انجام دهم؟
- شما یک استخوان شکسته دارید.
- شما درد شدید ناگهانی دارید، و این درد در مناطق دیگر بدن گسترش مییابد.
- شما درد جدید یا بدتر دارید که با دارو بهتر نمیشود.
- شما نمیتوانید بخشی از بدن خود را حرکت دهید، یا بیحس است.
- شما از دست دادن اشتها، حالت تهوع یا تشنگی شدید دارید، یا استفراغ میکنید.
- بیش از حد معمول ادرار میکنید، یا احساس خستگی، ضعف، گیجی یا خواب آلودگی میکنید.
- درد کمر یا گردن، یبوست و مشکل ادرار دارید.
چه موقع باید با ارائهدهنده خدمات درمانی خود تماس بگیرم؟
- شما ضعف عضلانی دارید، یا به طور غیرمعمول خسته هستید.
- درد جدیدی دارید که به نظر میرسد از استخوان ناشی شده است.
- در مورد وضعیت یا مراقبت خود سؤال یا نگرانی دارید.
سخن پایانی ایدهآل مگ
شما حق دارید به برنامهریزی مراقبتهای خود توجه کنید. درباره وضعیت سلامتی خود و نحوه درمان آن مطلع شوید. در مورد گزینههای درمانی که میخواهید دریافت کنید گزینههای درمانی را با ارائهدهندگان خدمات درمانی خود صحبت کنید. شما همیشه حق دارید که از معالجه خودداری کنید. اطلاعات فوق تنها یک کمک آموزشی است. این بیماری به عنوان توصیه پزشکی برای شرایط یا درمانهای فردی در نظر گرفته نشده است.
قبل از هرگونه رژیم پزشکی با پزشک، پرستار یا داروساز خود مشورت کنید تا ببینید که آیا این برای شما بیخطر و مؤثر است یا خیر. برای اطمینان از اطلاعات نمایش داده شده در این صفحه، و در مورد شرایط شخصی خود، همیشه با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنید.