لکهها و شکافها به طرز شگفت آوری روی پوست یک نوزاد به طور طبیعی مشاهده میشوند، اما همه آنها به یک اندازه ایجاد نمیشوند. کارشناسان تفاوتهای بزرگی بین نشانههای لکه های نوزاد در بدو تولد را رمزگشایی کردهاند. نمونهای از این لکهها شامل همانژیوم، لکههای مغولی، لکههای کافه لاته، لکههای ماه گرفتگی و لکههای سالمون در نوزادان میباشد. در این مقاله به بررسی این لکهها که در بدو تولد ظاهر میشوند و علائم و درمان لکههای همانژیوم و کافه لاته میپردازیم.
فهرست مطالب
همانژیوم نوعی از لکه های نوزاد در بدو تولد میباشد
یکی از لکه های نوزاد در بدو تولد، لکههای قرمزی بر روی صورت میباشد که به آنها همانژیم گفته میشود. به عبارت دیگر همانژیوم یک علامت قرمز روشن یا رگهای خونی اضافی تشکیل شده است که به طور متراکم جمع شده اند و هنگام تولد یا در هفته اول یا دوم زندگی در بعضی از نوزادان دیده میشود. به نظر میرسد برجستگی لاستیکی است و از رگهای خونی اضافی در پوست ساخته شده است. همانژیوم میتواند در هر نقطه از بدن رخ دهد، اما بیشتر در صورت، پوست سر ، قفسه سینه یا پشت نوزاد پدیدار میشود.
انواع همانژیوم در نوزادان
در حالت کلی همانژیومها به عنوان لکه های نوزاد در بدو تولد، شامل سه نوع همانژیوم سطحی، همانژیوم عمقی و همانژیوم مختلط میباشد. همانطور که از نامشان میتوان حدس زد همانژیوم سطحی که به رنگ قرمز یا ارغوانی میباشد، در لایههای سطحی پوست ظاهر میشود، همانژیوم عمقی در درون بافت چربی و در عمق پوست بروز میکند و همانژیوم مختلط نیز هم در لایههای سطحی و هم زیر لایههای چربی و در اثر رشد نامنظم عروق پدید میآید.
خطر ابتلا به همانژیوم در چه نوزادانی بیشتر میباشد؟
خطر ابتلا به همانژیوم در نوزادان دختر، سفید و نوزادانی که زودرس متولد میشوند، بیشتر میباشد و دلیل اصلی بروز این لکه ها هنوز مشخص نمیباشد.
همانژیوم به عنوان نوعی از لکه های نوزاد در بدو تولد، چگونه درمان میشود؟
همانژیوم لکههای قرمز مشاهده شده در نوزاد میباشد که گاهی به دلیل رنگ قرمز عمیق آنها “همانژیوم توت فرنگی” نیز خوانده میشود، این علائم عروقی بزرگ شده، تومورهای خوش خیم میباشند که تا ده درصد از کودکان را تحت تأثیر قرار میدهند. آنها در دوازده ماه اول به سرعت رشد میکنند و بعد از آن به تدریج در طی سه تا ده سال آینده کاهش مییابند و اغلب تغییر رنگ میدهند و یا پوست پوست میشوند.
همانژیوم کودک یا همانژیوم نوزادی معمولاً نیازی به درمان ندارد و با گذشت زمان از بین میرود. کودکی که در دوران شیرخوارگی به این بیماری مبتلا میشود، معمولاً تا سن ده سالگی میزان قابل توجهی از رشد این لکهها از بین میرود. اما اگر همانژیوم در بینایی، تنفس یا سایر کارکردهای بدن مشکل ایجاد کند، حتماً درمان را در نظر بگیرید.
در سال اول، علامت قرمزی که در یک برآمدگی اسفنجی و لاستیکی که از پوست نوزاد مبتلا به همانژیوم خارج میشود به سرعت رشد میکند. بعد از آن همانژیوم وارد مرحله استراحت میشود و سرانجام شروع به کند شدن میکند.
همچنین می توانید با استفاده از استروئیدها، لیزرها یا جراحی، هر نوع همانژیوم برجسته را قبل از دو یا سه سالگی درمان کنید.
در صورت مشاهده همانژیوم در نوزاد چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
- اگر همانژیوم خونریزی میکند، زخم ایجاد میکند یا به نظر آلوده به نظر می رسد، باید با پزشک فرزند خود تماس بگیرید.
- اگر این بیماری در بینایی، تنفس، شنوایی یا از بین رفتن فرزند شما تداخل دارد، به عبارت دیگر اگر بافت همانژیوم در نزدیکی راه هوایی کودک شما باشد (مثلاً روی چانه ، گونه یا گردن) یا اطراف چشم کودک باشد و روی بینایی او تأثیر بگذارد و اگر باعث ایجاد درد شود، باید آن را توسط یک متخصص، مانند متخصص گوش، حلق و بینی کودکان یا متخصص پوست بررسی کنید.
- گرگوری لویتین، دکتر، مدیر مرکز عروق زایمان مرکز نیویورک میگوید: احتمالاً درمان برای کوچک کردن یا از بین بردن این لکه های نوزاد در بدو تولد ضروری خواهد بود.
عوارض همانژیوم در نوزادان چیست؟
گاهی اوقات، همانژیوم میتواند در هم شکسته شود و آسیب ببیند که باعث درد میشود. در این موارد همانژیوم میتواند به درد، خونریزی، زخم یا عفونت منجر شود. همچنین همانژیوم بسته به جایی که در آن قرار دارد، ممکن است در بینایی، تنفس و شنوایی فرزند شما اختلال ایجاد کند، اما این نادر است.
همانژیوم داخل بدن، به عنوان لکه های نوزاد در بدو تولد، چیست؟
همانژِوم بیشتر روی سر، صورت و گردن نوزاد بروز میکند، اما به ندرت در ارگانهای داخلی بدن نیز ممکن است ایجاد شود. همانژیوم داخل بدن با علائمی خاصی برای ارگان مبتلا دیده میشود. به عنوان مثال، همانژیومی که در دستگاه گوارش یا کبد مؤثر است، ممکن است با علائمی از قبیل: حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی شکم، از دست دادن اشتها و احساس پر بودن در شکم همراه باشد.
لکههای کافه لاته بر روی نوزادان چیست؟
این لکه های نوزاد در بدو تولد، همانطور که از روی اسم آن مشخص است، به رنگ قهوهای روشن میباشند، این علائم که به اشکال مختلف، اندازه و رنگهای مختلف وجود دارد، در دو درصد از نوزادان دیده میشود و در هنگام تولد یا در سال اول، محو نمیشوند، اما اگر باعث مشکل شوند، با لیزر قابل درمان میباشند. اگر کودک شما دارای پنج یا بیشتر از این لکههای کافه-لاته باشد، میتواند نشانهای از نوروفیبروماتوز باشد که یک اختلال ژنتیکی است و باعث رشد تومورها بر روی بافت عصبی میشود، در اینصورت نیاز به آزمایش بیشتر دارد.
ویژگیهای لکه های نوزاد در بدو تولد به اسم کافه لاته چیست؟
- رنگ آنها قهوهای روشن است اما با قرار گرفتن در معرض آفتاب میتوانند تیره شوند. این علائم کاملاً مشخص میباشند، زیرا غالباً لبههای نامنظمی دارند و رنگ آنها متفاوت است.
- اندازه نقاط کافه لاته نیز میتواند متفاوت باشد. لکهها میتوانند به اندازه نیم سانتی متر باشند. این لکهها معمولاً در بدو تولد وجود دارند اما ممکن است در مراحل بعدی زندگی ایجاد شوند.
- نقاط کافه لاته نوعی بثورات یا واکنش آلرژیک نیستند، بنابراین این لکهها خارش ندارند و درد ایجاد نمیکنند. ایجاد یک لکه در بدن شما میتواند جای نگرانی باشد، اما لکههای کافه لاته ضایعات خوش رنگی هستند که باعث سرطان نمیشوند.
- این لکهها معمولاً صاف هستند، اگرچه برخی از این لکهها دارای برآمدگی میباشند. این لکهها به راحتی از طریق رنگ قهوه مانند آنها مشخص میشوند. بعضی از افراد با لکههای کافه لاته وصلههای قهوهای روشن دارند، در حالی که برخی وصلههای قهوهای تیره دارند. لکههای سبکتر نیز میتوانند با افزایش سن تیره شوند.
لکه های نوزاد در بدو تولد به اسم کافه لاته و مشکل ژنتیکی
اگرچه این لکههای رنگی روی پوست میتوانند بی ضرر باشند، داشتن شش یا چند لکه کافهای با کک و مک در زیر بازو یا اطراف کشاله ران میتواند نشان دهنده یک مشکل ژنتیکی اساسی به نام نوروفیبروماتوز نوع ۱ باشد.
این نوعی اختلال است که میتواند روی پوست، اعصاب و چشمها تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به این اختلال اغلب در نقاط مختلف بدن خود چندین لکه کافه دار دارند. برخی از این لکهها در بدو تولد وجود دارد، در حالی که برخی دیگر قبل از ۵ سالگی شروع به تکامل میکنند.
از آنجا که این وضعیت ژنتیکی میتواند باعث ناهنجاریهای استخوانی و مشکلات زبانی شود، در صورت وجود لکههای رنگی روی پوست فرزندتان، همراه با تودههای زیر پوست یا مشکلات گفتاری، به پزشک مراجعه کنید. از دیگر عوارض این اختلال میتوان به فشار خون بالا، مشکلات بینایی و صرع اشاره کرد.
در صورت مشاهده لکه های نوزاد در بدو تولد به اسم کافه لاته ، چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر شما یا فرزندتان لکههای پوستی رنگی دارید، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید تا مشخص کند که این لکههای کافه لاته است یا نوع دیگری از ضایعات رنگی میباشد. البته هیچ آزمایش پزشکی خاصی برای تشخیص نقاط کافه لاته در دسترس نیست. پزشکان معمولاً میتوانند بر اساس معاینه بدنی و ظاهر تکههای پوستی این لکه های نوزاد در بدو تولد را تشخیص دهند.
اگر یک تا سه نقطه لکه دارید، ممکن است پزشک تشخیص دهد که دیگر نیازی به آزمایش بیشتر نیست. از طرف دیگر، در صورت داشتن شش لکه یا بیشتر، با اندازه حداقل یک سانتی متر و داشتن کک و مک در زیر بازوها و نزدیک کشاله ران ، پزشک ممکن است به نوروفیبروماتوز شک کند.
برای تأیید این تشخیص ممکن است به آزمایش ژنتیک نیاز داشته باشید. هنگامی که تأیید این اختلال ژنتیکی را دریافت کردید، پزشک ممکن است آزمایشات بیشتری را انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که این اختلال بر استخوانها و سایر قسمتهای بدن شما تأثیر نگذاشته است. که شامل آزمایش تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا MRI است. این آزمایشات برای بررسی ناهنجاریهایی مانند تومورهای کوچک بدخیم یا خوش خیم استخوان استفاده میشود. همچنین ممکن است معاینه گوش و چشم داشته باشید.
درمان لکههای کافه لاته در نوزادان
این لکه های نوزاد در بدو تولد بی خطر میباشند و نیازی به درمان ندارند. یکی از گزینهها برای کمتر دیده شدن این لکهها، انجام لیزر درمانی است. اما حتی اگر این لکهها را بردارید، ممکن است بعداً برگردند. شما همچنین میتوانید برای پنهان کردن نقاط کافه لاته آرایش کنید.
آزمایش ژنتیک ممکن است نوروفیبروماتوز را تأیید کند. در این صورت، هیچ درمانی برای این اختلال وجود ندارد. در صورت بروز عوارض مرتبط با این بیماری، پزشک میتواند روشهای درمانی متفاوتی را برای تسکین علائم پیشنهاد کند. این موارد شامل دارو برای درمان فشار خون بالا یا گفتاردرمانی برای بهبود مشکلات زبانی است.
اگر فرد از این اختلال به تومور خوش خیم یا بدخیم مبتلا شود، ممکن است برای برداشتن تومور یا سایر روش های درمانی سرطان مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی به جراحی نیاز داشته باشد.
نکته های کلی در مورد لکه های کافه لاته
لکههای کافه لاته که از لکه های نوزاد در بدو تولد هستند، معمولاً بی خطرند و علائم و عوارض ناخوشایندی ایجاد نمیکنند. اما نباید این نقاط را نادیده بگیرید، به خصوص اگر تعداد انگشت شماری از این لکهها روی بدن خودتان یا نوزاد باشد. این لکهها میتواند نشان دهنده یک اختلال ژنتیکی زمینه ای باشد.
در حالت کلی لکههای کافه لاته در بدو تولد نوزاد بی خطر است و این علائم تولد نیازی به درمان ندارند. اما اگر حذف این لکهها را ترجیح میدهید، توصیه می شود با پزشک خود در مورد لیزر درمانی صحبت کنید یا برای پنهان کردن تغییر رنگ از کرم پودر استفاده کنید.
ماه گرفتگی در نوزادان نوعی از لکه های نوزاد در بدو تولد
نوعی از لکه های نوزاد در بدو تولد، علامتهای عروقی ماه گرفتگی میباشد که در حدود سه نفر از هزار کودک یافت میشوند، در واقع به رنگ آب انگور قرمز میباشند و با بزرگ شدن کودک تیره میشوند. این لکهها ممکن است در بدو تولد صاف باشند اما به تدریج میتوانند ضخیم شده و پررنگ شوند. آنها به خودی خود ناپدید نمیشوند، اما با درمانهای لیزر میتوانند کمتر شوند. به گفته متخصصان، هر چه درمان زودتر انجام شود، بهتر است. دکتر لویتین توصیه میکند تا در سه ماه اول با یک متخصص مشورت کنید، زیرا لیزر درمانی میتواند پیشرفت یک نشانه ماه گرفتگی را محدود کند.
لکههای مغولی، نوعی از لکه های نوزاد در بدو تولد
این لکههای کبود مانند، هنگام تولد یا در بدو تولد در بیست درصد از نوزادان مشاهده میشود و در کودکان دارای پوست تیره بیشتر شیوع دارد. این لکهها بعد از گذشت پنج سال محو میشوند. لکههای مغول اغلب در قسمت پایین تنه و پای کودک مشاهده میشود. اگر فرزند شما دارای لکههای مغول میباشد کودک را به پزشک متخصص اطفال برده و در پرونده پزشکی فرزندتان یادداشت کنید.
لکه های سالمون، نوعی از لکه های نوزاد در بدو تولد
این علائم صاف و صورتی (که نام پزشکی آن nevus Simplex است) خوشه ای از مویرگهای گشاد شده نزدیک به پوست است که سی تا چهل درصد از نوزادان را تحت تأثیر قرار میدهد. این لکهها هنگامی که در ناحیه گردن ظاهر میشوند، به عنوان “نیش های لک لک” شناخته میشوند، و هنگامی که اطراف چشم هستند، “بوسههای فرشته” خوانده میشوند. دکتر لیانگ میگوید، آنها معمولاً تا دومین روز تولد کودک ناپدید میشوند. در غیر این صورت، آنها با لیزر درمانی قابل درمان هستند.
و در پایان میتوان گفت که همانژیوما یا همانژیوم نوزادی از رشد غیر سرطانی رگهای خونی است. آنها شایع ترین رشد یا تومور در کودکان و لکه های نوزاد در بدو تولد میباشند. این لکهها معمولاً برای مدت زمانی رشد میکنند و بعد از آن بدون درمان ناپدید میشوند.