افرادی که آفت دهان را تجربه کردهاند، از ناراحتی و دردی که این بیماری میتواند ایجاد کند، آگاه هستند. غذا خوردن با وجود داشتن این آفتها سختتر میشود. حتی اگر مقدار کمی هم غذا بخورید، باز بسیار دردناک است. استرس نقش مهمی در ایجاد این زخمها دارد.
علاوهبر آن نوع تغذیه شما نیز میتواند یکی دیگر از عوامل ایجاد این زخم دردناک در دهان شما باشد. چندین دارو و قطره برای درمان آفت در داروخانهها موجود هستند. اما جالب است بدانید که اثر همه این داروها موقتی است و برای مدت طولانی نمیتواند درمانگر باشد و شاید مدتی بعد، باز شاهد آفت در دهان خود باشید.
فهرست مطالب
درمان های خانگی آفت دهان
درمانهای خانگی ساده، در این زمینه بهترین نتیجه را دارند. در اینجا لیستی از ۱۲ درمان خانگی را برای شما آوردهایم که به عنوان درمانکننده آفت دهان عمل میکنند و همچنین میتوانند به طور کلی در پیشگیری از این بیماری کمک کنند.
عسل
عسل دارای خواص مفید فراوانی است. با این حال، ممکن است از این واقعیت غافل باشید که میتواند یک درمان موثر برای زخمهای دهان باشد. عسل را روی زخمهای خود بمالید و بگذارید تا بماند. از آنجا که زخمها در داخل دهان قرار دارند، شاید به طور اتفاقی عسل استفاده شده را همراه با بزاق خود ببلعید و بخورید.
با این حال ضروری است تا دوباره این عمل را تکرار کنید و هرچند ساعت یک بار، عسل را روی لکههای زخم استفاده کنید.
عسل خاصیت ضدمیکروبی دارد و میتواند به سرعت در ترمیم هر زخم باز کمک کند. عسل علاوهبر اینکه زخمها را بهبود میبخشد و آنها را کاهش میدهد، میتواند از زخمها در برابر عفونتها نیز محافظت میکند. اگر برای درمان آفت خود میخواهید از عسل استفاده کنید آنقدر این عمل را تکرار کنید تا زمانی که شاهد از بین رفتن آفتها باشید.
خمیر جوش شیرین
جوش شیرین در واقع یک ترکیب شیمیایی به نام بی کربنات سدیم است. این ترکیب در بسیاری از محلولهای نظافت منزل استفاده میشود. همچنین به عنوان یکی از بهترین درمانهای زخم دهان نیز عمل میکند، زیرا میتواند درد را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. جوش شیرین، اسید ایجاد شده توسط زخم را خنثی میکند و در نهایت، بعد از مدتی این بیماری را درمان میکند.پ
مقادیر مساوی جوش شیرین و آب را با هم مخلوط کنید تا خمیر غلیظی ایجاد شود. این خمیر را روی زخم دهان خود بمالید و بگذارید خشک شود. پس از خشک شدن مخلوط، دهان خود را با اب بشویید و غرغره کنید. این عمل را باید سه بار در روز تکرار کنید تا بلاخره زخمهای شما درمان شوند.
روغن نارگیل
روغن نارگیل در موارد متنوعی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال افراد بسیار کمی از خواص درمانی آن بر روی زخمهای دهان آگاه هستند. کافی است کمی روغن نارگیل را روی سطح زخم بمالید و اجازه دهید روی آن باقی بماند. همچنین میتوانید آن را هنگام خواب شبانه استفاده کنید، یعنی شبها قبل از خواب، مقداری روغن نارگیل را به آفت دهانتان بزنید و فردا صبح که بیدار شدید دهان خود را با آب بشویید.
روغن نارگیل دارای خواص ضدمیکروبی است که به بهبود زخم کمک میکند. همین ترکیب، همچنین به عنوان یک درمان ضدالتهاب و ضد درد برای زخمهای دهان شما عمل میکند. اگر درد آفت دهان شما بسیار زیاد است، از روغن نارگیل میتوانید برای کاهش دردهایتان نیز استفاده کنید.
آب نمک
یک قاشق غذاخوری نمک را در یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید. حالا با استفاده از این مایع، دهان خود را کاملا غرغره کنید. پس از اتمام کار، میتوانید دهان خود را با آب ساده غرغره کنید تا طعم شوری آن کاملا از بین برود. با استفاده از این روش، میتوانید مقداری از درد و ناراحتی را که هنگام غذا خوردن احساس میکنید آرام کنید.
البته باید بدانید که ممکن است زمانی که از این مخلوط آب و نمک استفاده کردید، درد بسیاری را تجربه کنید و این بخاطر تماس نمک با سطح زخم دهان شماست. همانطور که میدانید خواص آب نمک نیز به خوبی شناخته شده است. آب نمک یک ضدعفونی کننده قوی است که میتواند میکروبهای سطح آفت را از بین ببرد و مانع عفونت دهان شود.
خمیردندان
چه کسی میدانست که خمیردندان ساده میتواند بر روی زخمهای دهان نیز اثر کند؟ جالب است بدانید که هر خمیر دندان خوب، حاوی خواص ضد میکروبی در خود است که میتواند تورم و درد زخمهای دهان را کاهش دهد.
خمیردندان را با استفاده از نوک انگشتان خود بر روی کل ناحیه آفت بپوشانید. چند دقیقه باید خمیردندان روی زخم دهان شما قرار گیرد. سپس خمیر را از روی زخم پاک کنید و دهان خود را بشویید. هر روز از این روش استفاده کنید تا زمانی که سفیدی زخم آفت از بین برود.
البته باید بدانید که استفاده از خمیر دندان بر روی آفت دهانتان ممکن است دردناک باشد. این درد را میتوانید با استفاده از ژل آلوئه ورا درمان کنید.
آب پرتقال
پرتقال منبع خوبی از ویتامین c است که میتواند از بروز آفت دهان جلوگیری کند. با این حال ممکن است مصرف یک عدد پرتقال کامل برای شما دشوار باشد، چون آفتی که در دهان شماست اذیت کننده است و زیاد اجازه نمیدهد تا فرد چیزی بخورد.. یک درمان عالی برای این زخمها نوشیدن دو لیوان آب پرتقال در روز است.
تحقیقات نشان داده است که کمبود ویتامین c ممکن است منجر به ایجاد زخم و آفت در دهان شود. جدا از این، ویتامین c باعث افزایش ایمنی بدن میشود و بدن را قادر میسازد تا با انواع عفونتها و بیماریها مبارزه کند.
سیر
سیر یکی دیگر از مواد رایج در تمامی خانههاست. تقریبا در همه نوع غذایی استفاده میشود و خواص بینظیری دارد. سیر همچنین میتواند یک درمان عالی برای زخمهای دهان باشد. ترکیب آلیسین موجود در سیر، آن را ضدمیکروبی میکند که در درمان انواع عفونتها موثر است.
برای استفاده از سیر ، یک حبه را از وسط نصف کرده و یکی دو دقیقه روی محل زخم بمالید. پس از انجام این کار دهان خود را به درستی بشورید تا بوی سیر خام از نفس شما گرفته شود. هر روز میتوانید این کار را دو الی سه بار تکرار کنید.
البته این ایده برای کسانی که نسبت به بوی سیر بسیارحساس هستند، چندان ایده خوبی نیست. زیرا ممکن است شما را با بوی شدیدی که دارد بسیار اذیت کند. پس بهتر اگر شما هم جزوی از این افراد هستید بهتر است که سراغ ایدههای دیگر بروید.
دهان شویه مریم گلی
از چای مریم گلی به طور سنتی برای التهاب دهان استفاده میکنند. دهان شویه مریم گلی به عنوان یک دهان شویه عمومی برای بسیاری از مشکلات دهان عمل میکند. چای مریم گلی خاصیت ضدباکتری، ضدالتهاب و ضدعفونی کننده دارد. همچنین ممکن است به تسکین درد کمک کند.
مریم گلی را میتوانید در عطاریهای شهر خود پیدا کنید. آنها را تمیز بشویید. برگ مریم گلی را به یک یا دو لیوان آب جوش اضافه کنید و بگذارید تا دم بکشد. سپس از صافی رد کرده و اجازه دهید تا سرد شود. برای چند دقیقه با همان آب مریم گلی دهانتان را غرغره کنید. هم میتوانید دمنوش را قورت داده و هم میتوانید تف کنید.
از کمپرس سرد استفاده کنید
سرما درمانی ممکن است درد ناشی از زخم آفت را کاهش دهد. استفاده از درجه حرارت سرد در ناحیه آفتی، میتواند به طور کامل سوزش آن را از بین ببرد و برای مدتی شما را از شر درد زیاد این زخمها خلاص کند.
یک مکعب یخ را با دستمال کاغذی بپیچید، تا کمپرس سرد ایجاد شود. این بسته یخ را روی محل نگه دارید اما سعی کنید فشار زیادی به آن وارد نشود.
توجه: هرگز یخ را مستقیما بر روی پوست قرار ندهید، زیرا فقط باعث بدتر شدن درد شما میشود.
پودر زردچوبه
زردچوبه یک ضدعفونی کننده است که تقریبا برای رنگ دهی در همهی غذاها استفاده میشود. زردچوبه علاوهبر مبارزه با عفونتها، با التهاب و دردهای ناشی از آفت نیز مقابله میکند. این محصول همچنین دارای خواص ضدمیکروبی است.
کمی پودر زردچوبه را با مقداری آب مخلوط کنید تا به صورت خمیر درآید. این خمیر را هر روز صبح و عصر روی آفت خود بمالید. بگذارید چند دقیقه روی زخم شما باقی بماند و سپس آن را به درستی بشویید. مطمئنا بلافاصله متوجه تفاوت خواهید شد.
رب انار
رب انار هم یکی دیگر از موادهاییست که در درمان آفت دهان بسیار موثر است. رب انار به خاطر داشتن پلی فنول هایی که خاصیت انتی اکسیدانی دارند و اسیدالاژیکها از رشد میکروب ها جلوگیری کرده و خاصیت ضدالتهابی در خود دارند.
هر روز به مدت سه بار کمی از رب انار را با نوک انگشتان خود بر روی زخم دهان خود قرار دهید و تمام سطح آفت را بپوشانید. بعد از چند دقیقه میتوانید دهان خود را بشورید. این عمل را میتوانید تا زمانی که زخم آفت ناپدید شد ادامه دهید.
سرکه سیب
دفعه دیگر که در سوپر مارکت بودید، یک بطری سرکه سیب بردارید. یک قاشق غذاخوری از سرکه را برداشته و با نصف فنجان آب گرم مخلوط کنید. این محلول را به مدت یک الی دو دقیقه غرغره کنید. پس از این کار دهن خود را با آب ساده بشویید. میتوانید این کار را هر روز صبح و عصر تکرار کنید.
سرکه سیب دارای خواص ضدباکتریایی است که در وهله اول میکروبهای ایجاد کننده زخم را از بین میبرد. همچنین باعث تسریع بهبود یافتن زخم دهان شما میشود.
اینها برخی از درمانهای خانگی هستند که به احتمال زیاد زخمهای دهان شما را درمان میکند. با این حال انواع مختلفی از زخمهای دهانی وجود دارند که هر یک علت و روش درمانی متفاوتی دارند.
چه موقع به دکتر باید مراجعه کرد؟
بیشتر زخمهای آفت نگران کننده نیستند و بعد از حدود دو هفته از بین میروند. اما شما بعد از مشاهده چنین علائمی حتما باید به دکتر مراجعه کنید:
- زخم بزرگتر از حد طبیعی باشد.
- چندین آفت در دهان شما به وجود آمده باشد.
- زخمهای جدید، قبل از التیام زخمهای قدیمی ایجاد شده باشند.
- آفت دهان شما پس از دو هفته، بهبود پیدا نکرده باشد.
- آفت و زخمهای آن به لبهای شما سرایت کرده باشند.
- آفت درد شدیدی در دهان شما ایجاد کرده باشد.
- تب داشته باشید.
نکاتی درباره خود مراقبتی برای کمک به بهبودی
همیشه نمیتوان از آفتها و زخمهای دهان جلوگیری کرد. اما با رعایت این نکات و مراقبت از خود، میتوانید خطر ابتلا خود را به حداقل برسانید. این اقدامات همچنین میتوانند با تسریع روند بهبودی، کاهش ناراحتی و کنترل درمان این بیماری اثر بخش باشند.
بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید
این مورد شامل استفاده از یک مسواک با کیفیت بالا با پرزهای نرم و خمیردندانی است که فاقد سدیم لوریل سولفات باشد.
همچنین هنگام مسواک زدن از حرکات ملایم استفاده کنید تا به مخاط داخلی دهان و لثهها اسیب نرسد.
برای حفظ سلامتی حفرههای دهان از دهانشویه فاقد الکل استفاده کنید که ترجیحا حاوی کلرهگزیدین گلوکونات باشد.
رژیم خود را اصلاح کنید
غذاهایی را که بیش از حد سفت، جامد، اسیدی، ترش، ادویهدار، شیرین یا شور هستند را از برنامه غذایی خود کاهش دهید. زیرا باعث تحریک بیشتر دهان میشوند. در عوض یک رژیم غذایی نرم داشته باشید.
یک برنامه غذایی سالم و متعادل داشته باشید تا از کمبودهای تغذیهای که اغلب ریشه چنین زخمهاست جلوگیری کنید/ علاوه بر این تا زمان بهبودی زخم از جویدن آدامس خودداری کنید.
مایعات سرد مصرف کنید
تا بهبود کامل زخم از مصرف نوشیدنیهای گرم خودداری کنید. به جای آن مایعات خنک مصرف کنید. و آنها را از طریق نی بنوشید تا از تحریک ضایعه جلوگیری شود.
از محصولات دارویی استفاده کنید
برای کاهش خطر آلودگی بیشتر، روی آفتهای دهانیتان ژل ضدعفونی کننده بزنید. اگر ناراحتی و درد آفت دهانتان بسیار بد است. از دندانپزشک یا پزشک خود بخواهید تا دهانشویه یا پماد استروئیدی موضعی یا مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن یا پاراستامول تجویز کند.
از عوامل محرک اجتناب کنید
اگر مرتبا از زخمهای آفت رنج میبرید مهم است که عوامل محرک احتمالی را شناسایی کرده و نسبت به آنها احتیاط کنید. با جلوگیری کردن از آنها میتوانید از این شرایط دردناک خلاص شوید.