در اين مقاله قصد داريم از ديدگاه طب سنتی به بررسی درمان كبد چرب بپردازيم، شما را با علائم کبد چرب در طب سنتی و همچنين علائم و خطرات كبد چرب برای سلامت بدن آشنا کنیم. بيماری كبد چرب در بسياری از نقاط جهان شايع شده و حدود ۲۵ درصد از كل مردم جهان را تحت تاثير قرار داده است. چنانچه اين بيماری درمان نشود، ممکن است عواقب جبران ناپذيری داشته باشد.
جالب است بدانيد كبد، دومين اندام بزرگ بدن شماست. کبد از پركاربردترين اعضای بدن است كه وظايف متعددی از جمله ساخت پروتئين، توليد آنزيمها برای هضم مواد غذايی، ذخيره سازی آهن، تنظيم سطح قند خون و ميزان ترشح انسولين و… را بر عهده دارد.
چنانچه کبد دچار مشکلی شود، عملکرد آن مختل میشود. در صورت نادیده گرفتن مشکل، ممكن است این عضو از كار بيفتد و زندگی را برای فرد غير ممكن سازد. پس بايد بسيار مراقب بود كه مبادا آسيبی به آن وارد شود.
کبد چرب یکی از بیماریهای کبد است که میتواند به مرور زمان، باعث نابودی بافت کبد شود. خوشبختانه كبد چرب يک وضعيت قابل درمان است كه با تغيير در سبک زندگی و تغذيه به راحتی میتوان آن را درمان کرد.
در ادامه با علائم كبد چرب در طب سنتی و درمان آن در طب بوعلی آشنا خواهیم شد. اگر به اين عضو حياتی در بدن خود اهميت میدهيد، اين مقاله از ایده آل مگ را تا انتها مطالعه کنید.
فهرست مطالب
آيا طب سنتي در درمان كبد چرب موثر است؟
همانطور كه در مقدمه گفته شد قرار است با درمان كبد چرب از طريق طب سنتی آشنا شویم. خوشبختانه در طب سنتی تركيباتی از انواع گياهان موثر وجود دارند كه در بيشتر موارد بسيار موثرتر از انواع داروهای شيميايی عمل میكنند. بيماري كبد چرب هر چند كه خطرناك باشد، با استفاده از گياهان دارويی مورد تاييد متخصصان طب سنتی، قابل پيشگيری و درمان است.
داروهای گياهی به دليل دارا بودن اثربخشی بالا و عوارض جانبی بسيار پايين، به عنوان عامل درماني بالقوه براي پيشگيری و درمان بيماري كبد چرب محبوبيت پیدا کردهاند. افرادی كه به بيماري كبد چرب مبتلا میشوند باید هر چه زودتر برای درمان آن اقدام کنند.
اين بيماری در مراحل اوليه خود با روشهای سنتی در خانه قابل درمان است. به خواندن اين مقاله ادامه دهيد تا با علائم كبد چرب در طب سنتی و روشهای سنتی درمان آن آشنا شويد.
كبد چرب چيست؟
كبد چرب به استئاتوز كبدی نيز معروف است. زمانی این بیماری ایجاد میشود كه بدن شما چربي زيادی توليد كند يا به اندازه كافي چربی را متابوليزه نكند. به طور معمول داشتن مقادير كمی چربی در كبد طبيعی است اما تجمع بيش از اندازه آن میتواند به يك مشكل جدی تبديل شود.
اين تجمع چربی میتواند به دلیل موارد مختلفی از جمله نوشيدن بيش از حد الكل، چاقی، قند خون بالا، مقاومت به انسولين، مقادير بالاي چربی به ويژه تري گليسيريد در خون شما ايجاد شود.
كبد چرب در دو نوع الكلی و غير الكلی دسته بندی میشود. کبد چرب الکلی به دلیل مصرف بیش از حد مشروبات الکلی ایجاد میشود. در نوع غير الكلی، عواملی ديگری مانند ديابت نوع ۲، فشار خون بالا، هپاتيت ويروسی، چاقی و…. باعث ایجاد بیماری میشوند.
كبد چرب از ديدگاه طب سنتي
طب سنتی بر اين باور است كه بسياری از بيماریها حتی در نوع صعبالعلاج خود با تغييراتی در سبك زندگی مانند اصلاح تغذيه و استفاده از گياهان دارويی به جای انواع داروهای شيميايی و مضر قابل درمان هستند.
از نظر طب سنتي افراد در هر سنی ممكن است به كبد چرب مبتلا شوند، اما اين نوع اختلال بيشتر در افراد كم تحرك و پرخور ديده میشود. متخصصان طب سنتی شيوهها و دستورالعملهای طبيعی و سنتی بسيار موثری را برای پيشگيری و درمان كبد چرب توصيه میكنند.
علائم کبد چرب از دیدگاه طب سنتی
بیماری کبد چرب را اصطلاحاً بیماری خاموش کبد نیز مینامند. این بیماری تا مراحل پیشرفته معمولا علائم مشخصی چون درد و کبودی ندارد. اما با این حال علائم و نشانههای هشداردهنده مختلفی برای کبد چرب وجود دارد، که در زیر آنها را نام میبریم:
- احساس خستگی در صبح
- احساس خواب آلودگی و کسالت در طی روز
- کمی درد یا احساس پری در ناحیه راست یا مرکز شکم
- ریزش مو (از شایعترین علائم کبد چرب در طب سنتی)
- خشکی پوست
- از دست دادن انگیزه
- رنگ پریدگی پوست
- اشتهای کاذب
خطرات کبد چرب برای سلامت بدن
همانطور که گفته شد خوشبختانه کبد چرب بیماری است که قابل درمان است، اما چنانچه نادیده گرفته و درمان نشود، منجر به سیروز (التهاب شدید در بافتهای کبد که عملکرد آن را به طور کامل مختل میکند) و نارسایی کبد در فرد میشود، که در این صورت بیمار، برای زنده ماندن به پیوند کبد نیاز دارد.
این بیماری چنانچه تا مرحله سیروز پیشرفت کند ممکن است علائم شدیدتری از بیماری در بدن فرد مبتلا بروز خواهد کرد؛
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- ضعف
- خستگی
- خون دماغ
- خارش پوستی
- پوست و چشم زرد رنگ
- درد شکم
- ورم پاها
- بزرگ شدن پستان در مردان
- گیجی
روشهای درمان کبد چرب با طب سنتی
اگر تا اینجای مقاله را با دقت خوانده باشید، از بیماری کبد چرب و علائم کبد چرب در طب سنتی شناخت پیدا کردهاید. برای آشنایی هر چه بیشتر شما با این بیماری و پیشگیری از آن، تعدادی از روشهای درمان کبد چرب با طب سنتی را برایتان آماده کردهایم.
۱- درمان کبد چرب با زردچوبه
هزاران سال است که از زردچوبه به عنوان نوعی ادویه با خواص درمانی متعدد استفاده میشود. زردچوبه مملو از آنتیاکسیدانها است. این موضوع باعث شده که زردچوبه یک چربیسوز قوی باشد. این ادویه از تجمع چربی در بدن و به ویژه کبد جلوگیری میکند.
طبع زردچوبه گرم و خشک است و مصرف آن به افراد مبتلا به کبد چرب توصیه میشود. این افراد میتوانند هر روز صبح، یک قاشق چایخوری زردچوبه خالص را در یک لیوان شیر گرم حل و میل کنند.
۲- خاکشیر قاتل کبد چرب
خاکشیر یکی از انواع گیاهان دارویی با خاصیت درمانی بیشمار است. این دانههای ریز به قدری در درمان کبد چرب موثر هستند، که محققان طب سنتی آن را قاتل کبد چرب مینامند. این دانهها به پاکسازی کبد از چربیهای اشباع شده کمک میکنند و به باعث درمان آن میشوند. در ادامه با طرز تهیه شربت خاکشیر برای درمان کبد چرب آشنا میشویم.
مواد لازم
- خاکشیر
- آب ولرم
- ترنجبین
طرز تهیه شربت خاکشیر برای درمان کبد چرب
برای تهیه این شربت نیاز است که ابتدا خاکشیر را چند مرحله بشویید، تا جایی که تمام خاک و برگهای ریز از آن خارج شود. سپس خاکشیر را با آب و ترنجبین مخلوط کرده و میل کنید. این معجون سودا و بلغم را رفع میکند و بهترین نوشیدنی نرم کننده برای مزاجهای سرد است.
۳- درمان کبد چرب با لیمو ترش
لیمو ترش یکی دیگر از انواع خوراکیهای مفید برای درمان کبد چرب در طب سنتی است. ترکیب آب یک عدد لیمو ترش با یک لیوان آب در آغاز روز میتواند معجونی شگفتانگیز برای پیشگیری و بهبود کبد چرب باشد. لیمو سرشار از ویتامین سی است، از این رو به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی برای درمان کبد چرب عمل میکند.
این معجون را میتوانید دو تا ۳ بار در روز به مدت چند هفته میل کنید، تا شاهد بهبود علائم این بیماری در خود باشید. علاوه بر اینها گیاهان دارویی بیشماری نظیر خار مریم، دارچین، رزماری، کنگر فرنگی، زنجبیل، سرکه سیب، سرکه انگبین و برخی از عرقیات گیاهی مانند عرق خار شتر، شاه تره و کاسنی در درمان کبد چرب موثر هستند.
خوراکیهای مفید برای پیشگیری از کبد چرب
همانطور که گفته شدبیماری کبد چرب با تغییر در سبک زندگی و تغذیه قابل درمان است. خوراکیها نقش مهمی در سلامت بدن دارند از این رو مهم است که چه غذاهایی را برای خوردن انتخاب میکنیم.
در ادامه با برخی از خوراکیهای مفید که از ابتلا به کبد چرب پیشگیری میکنند آشنا میشویم؛
- سیب
- کلم پیچ
- سیر
- لیمو
- ماست پروبیوتیک
- قهوه
- سبزیجات
- ماهی
- گردو
- خاکشیر قاتل کبد چرب
- تخمه آفتابگردان
- روغن زیتون
درمانهای سنتی کبد چرب
ابوعلیسینا حکیم بزرگ ایرانی در کتاب قانون خود به یکی از درمانهای سنتی و ساده برای درمان کبد چرب اشاره کرده است. این نوع درمان، یک دستورالعمل ساده از طرز تهیه شربت سکنجبین است؛
مواد لازم
- یک واحد سرکه طبیعی انگور
- دو واحد عسل
- هشت واحد آب
طرز تهیه
برای تهیه این شربت، تمامی مواد را داخل یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم شعله قرار دهید تا جوش بیاید. در حین جوشخوردن کف سطح شربت را به وسیله قاشق جدا کنید. اجازه دهید تا سوم آب شربت بخار شود. اگر میخواهید شربت طعم و عطر مطلوبتری داشته باشد در هنگام جوشیدن یک دسته نعناع به آن اضافه کنید.
در نهایت شربت را در ظرفی شیشهای بریزید و داخل یخچال نگهداری کنید. برای پیشگیری و درمان کبد چرب میتوانید روزانه یک سوم لیوان از شربت را به همراه دو سوم لیوان آب ترکیب و میل کنید.
کلام آخر
در این مقاله با علائم کبد چرب در طب سنتی آشنا شدید. حالا میدانید که این بیماری در صورت نادیده گرفتن چقدر میتواند خطرات باشد.
برای جلوگیری از بروز این بیماری و عوارض احتمالی آن، رعایت یک سبک زندگی سالم بسیار اهمیت دارد. از مصرف الکل اجتناب کنید، یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی داشته باشید، قند و چربی خون خود را کنترل و ورزش کنید. قطعاً پیشگیری بهتر از درمان است.
اگر درباره کبد چرب و طب سنتی سوالی برای شما پیشآمده است میتوانی آن را با ما درمیان بگذارید.
سوالات متداول
به طور کلی این عوامل خطر احتمال ابتلای افراد به کبد چرب را بیشتر میکند:
چاقی یا اضافه وزن
داشتن دیابت نوع ۲ یا مقاومت به انسولین
داشتن سندرم متابولیک ( مقاومت به انسولین، فشار خون بالا، کلسترول بالا و سطح بالای تری گلیسیرید )
مصرف برخی از داروهای شیمیایی
مصرف مداوم غذاهای سرخ کردنی، تف دادنی و بو دادنی
مصرف روزانه تخم مرغ نیمرو یا آبپز
داشتن رژیمهای سخت لاغری
مصرف بیش از اندازه جگر سیاه( جگر گوسفند یا گاو )
اغلب کبد چرب در بسیاری از موارد برای فرد مشکلی ایجاد نمیکند و مانع عملکرد طبیعی کبد نمیشود. اما بیماری در هفت تا ۳۰ درصد از افراد مبتلایان، با گذشت زمان وخیمتر میشود. این بیماری سه مرحله مهم دارد:
۱- کبد متورم میشود و به بافت آن آسیب میرسد. به این مرحله از بیماری استئو هپاتیت گفته میشود.
۲- در محلی که کبد فرد آسیب دیده است، بافت اسکار ایجاد میشود. این فرایند فیبروز نامیده میشود.
۳- بافت اسکار گسترده جایگزین بافت سالم میشود. ک در این مرحله فرد به سیروز کبدی مبتلا میشود.
سیروز، نتیجه آسیب شدید به بافت کبد است که در نهایت میتواند عملکرد کبد را به طور کامل متوقف کند. این بیماری ممکن است منجر به فوت بیمار شود.
غذاهای سرخ کردنی
انواع ترشیجات یا تنقلات شور
تخم مرغ نیمرو یا آب پز
غذاهای منجمد
انواع سسها
چیپس
پفک
انواع بستنی یا یخمک
جگر سیاه ( جگر گاو یا گوسفند )
شیرینیها
گوشتهای غلیظ ( گاو، گوساله یا شتر )
به طور کلی بیماریهایی مانند دیابت یا کبد چرب محصول ژنهای بد و محیطی هستند، که با سبک زندگی کم تحرک و غیر فعال در فرد ایجاد میشوند.
خوشبختانه کبد چرب در صورتی که زود تشخیص داده شود، قابل کنترل و درمان است. کاهش وزن از طریق رژیم غذایی سالم، ورزش، کنترل سطح قند و کلسترول و اجتناب از مصرف الکل از جمله بهترین و موثرترین راهکارهای شناخته شده برای جلوگیری از پیشرفت کبد چرب هستند.