باید گفت روانشناسی علمی است که به چهارچوب مغز و فرایندهای مغزی میپردازد. در واقع با در روانشناسی طرز عملکرد مغز افراد مختلف و رفتاری که آنها با توجه به ساختار مغز و روحیاتشان در شرایط مختلف از خود بروز می دهند سنجیده می شود و بر همین اساس شخصیت های مختلف شناسایی می شوند.
شناخت شخصیت و اول از همه شناخت شخصیت خودمان به ما کمک می کند تا انتخاب های بهتری در زندگی در زمینه انتخاب رشته، انتخاب شغل و انتخاب همسر داشته باشیم. به علاوه می توانیم خودمان و رفتارهایی که بروز می دهیم را در شرایط مختلف درک کرده و به خودسازی بپردازیم.
شناخت شخصیت اطرافیان نیز به ما در درک متقابل و برخورد مناسب تر با ایشان یاری خواهد کرد. با دانستن روحیات یک فرد بهتر می توانیم در شرایط سخت از وی دلجویی کنیم، او را خوشحال کنیم یا حتی به وی نزدیک شده و روابط دوستانه و صمیمانه ای برقرار کنیم.
یک مدیر نیز اگر از علم روانشناسی در گزینش کارمندانش بهره ببرد می تواند نهایت استفاده را از ظرفیت ها کارمندانش ببرد و به این ترتیب سود بیشتری عاید شرکتش نماید.
همانطور که می بینید روانشناسی تأثیرات بسزایی می تواند در زندگی ما داشته باشد. در ادامه مفصل تر به این بحث می پردازیم:
فهرست مطالب
روانشناسی چیست؟
وقتی کلمه روانشناسی به گوش میرسد ممکن است تصور کنید این رشته از زیر شاخههای گسترده و موضوعات پیچیدهای سرچشمه گرفته است. دانستن و درک کردن چند اصل مهم به صورت پایهای شما را برای دانستنیهایی از عمق روانشناسی آمادهتر میکند.
به علمی که از طریق تحقیقات و مطالعه روان، رفتار و فرایند ذهنی در موجودات زنده میپردازد روانشناسی میگویند.
تاریخچه روانشناسی
شروع تحقیقات در ارتباط با علم روانشناسی و تاثیراتش در زندگی، به اواخر قرن هفدهم و اوایل قرن هجدهم برمیگردد.
پژوهشهای قابل توجه در این رشته حدود ۱۵۰ سال قبل شروع شده است. این تحقیقات سالها ذهن متفکران و پژوهشگران را به خود مشغول کرده است و آثار مکتوب این علم از فلاسفه بزرگ یونانی و متفکرانی همچون ارسطو٬ سقراط و افلاطون در دست است.
به طور خلاصه منظور از رفتار در روانشناسی بررسی رفتارهای قابل مشاهده و غیر قابل مشاهده است و منظور از فرایندهای ذهنی بررسی مباحثی مانند ادراک٬ هیجان٬ احساس و اندیشه و… میباشد. روانشناسی علم وسیعی است و داشتن شاخههای مختلف در این علم نشانگر اهمیت بالای این رشته میباشد. این علم در تمام زندگی ما نقش دارد و روانشناسان این رشته را به شاخههای مختلف تقسیم کردهاند.
در ادامه به برخی از این شاخهها به طور کلی و خلاصه میپردازیم.
انواع مختلف روانشناسی
روانشناسی خانواده
همانگونه که از اسمش پیداست این شاخه به مسائل همسران مشکلات خانواده و رفتارهای خانوادگی و ارتباط حسی و رفتاری بین اعضای خانواده میپردازد.
روانشناسی بالینی
در این نوع روانشناسی به از بین بردن استرس و اختلالات فکری پرداخته میشود.
روانشناسی تطبیقی
روانشناسی تطبیقی به الگلوی رفتاری موجودات و جانوران زنده به استثنای انسان و به مطالعه رفتارهای حیوانات میپردازند تا به درک بهتری در روانشناسی انسان دست پیدا کنند.
روانشناسی تربیتی
در این رشته مداخلات و زمینههای تربیتی افراد به ویژه کودکان را مورد بررسی قرار میدهند.
روانشناسی بیولوژیکی
این نوع روانشناسی به چهار چوب مغز و واکنشهای خاص در مغز میپردازند.
روانشناسی سلامت
روانشناسی سلامت بیشتر جنبه کلی سلامت انسان اعم از٬ ابعاد فزیولوزیکی٬ روانی٬ رفتاری و اجتماعی مد نظر قرار داده میشود.
روانشناسی تکاملی
این شاخه از روانشناسی شاخههای جدید روانشناسی است که تلاش بر این دارد تا بداند انسانها به چه دلیل و چگونه با گروهی از رفتارها و دیدگاهها تکامل یافتهاند.
روانشناسی مرضی
روانشناسی مرضی از دو شاخه روانی و بالینی برای علتیابی اختلالات روانی استفاده میکند و به مطالعاتی درارتباط با رفتارهای غیر عادی مغز میپردازد.
تاثیرات روانشناسی بر زندگی
با دانستن مهارتهایی مانند مهارت اعتماد به نفس و مهارت ارتباطی در علم روانشناسی در زندگی میتوانیم در یک جایگاه مناسب قرار بگیریم. تسلط داشتن به زبان بدن یکی از مهارتهای ویژه در روانشناسی میباشد.
عواملی مانند خوشبختی در زندگی، شادی، ثروت، سلامت روان، و جایگاه اجتماعی از مواردی است که همه ما برای داشتن یک زندگی خوب با ایدهالهای مامت
علاوه بر رشتههایی که تعریف شد، در روانشناسی رشتههای متعدد و مهم دیگری وجود دارد که بعضی از این شاخهها در حوزه فرعی و اصلی روانشناسی قرار دارند.
برای اینکه به علم روانشناسی و تاثیراتش در زندگی دست پیدا کنید میتوانید با خواندن کتاب یا مطالبی در رابطه با این رشته سطح اطلاعات خود را بالا ببرید و یا میتوانید به یک روانکاو مراجعه کنید و مشاورههای لازم در این زمینه را کسب کنید.