معرفی 11 داروی گیاهی برای سرماخوردگی که معجزه می‌کنند

بیشتر افراد وقتی سرما می‌خورند ترجیح می‌دهند به جای مراجعه به پزشک از روش‌های خانگی و داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی استفاده کنند.

اگرچه سرماخوردگی معمولی اغلب خفیف است، اما علائم آن بین یک تا دو هفته طول می‌کشد و یکی از دلایل اصلی غیبت از مدرسه و محل کار محسوب می‌شود.

بزرگسالان سالم می‌توانند این انتظار را داشته باشند که هر سال دو یا چهار بار سرما بخورند. شیوع این بیماری در نوزادان و کودکان خردسال بیشتر است. از آنجا که کودکان در مهدکودک‌ها و مدارس با هم در تماس هستند، ممکن است 6 تا 10 بار در سال دچار سرماخوردگی شوند.

در مقاله امروز ایده آل مگ به درمان سرماخوردگی با گیاهان دارویی می‌پردازیم و شما را با چند نمونه از این گیاهان آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید.

خارشتر بهترین داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی

خارشتر گیاهی متعلق به خانواده پروانه داران است که بیشتر در زمین‌های بایر و بیابانی می‌روید. رویش این گیاه در حاشیه کویر مرکزی  ایران و در شمال آفریقا، عربستان، سوریه، عراق، ترکمنستان و آسیای مرکزی دیده می‌شود.

خارشتر یک داروی گیاهی برای سرماخوردگی

خارشتر یک درختچه کوچک و خاردار با طول یک متر است که ریشه‌های آن می‌توانند به عمق پنج تا هفت ‌متری زمین نفوذ کنند.

ترنجبین ماده‌ شیرینی است که از فعالیت بعضی حشرات روی گیاه خارشتر به وجود می‌آید و به صورت شبنم روی آن می‌نشیند. ترنجبین در باور عمومی خاصیت تب‌بر و خلط‌آور دارد و برای درمان سرفه و درد سینه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در طب سنتی، عرق خارشتر برای دفع صفرا، سنگ کلیه و سنگ مثانه و همچنین درمان سیاه سرفه، تب و لرز کاربرد دارد.

نحوه مصرف

از گیاه خارشتر به شکل دمنوش، عرق، پودر و ضماد استفاده می‌شود. دوز و دستورالعمل مصرف ممکن است با توجه به شرایط فرد متفاوت باشد. بهتر است قبل از مصرف این گیاه با پزشک مشورت کنید.

خواص خارشتر

عوارض احتمالی

افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا، اسهال خونی، التهاب مثانه، سرخک و آبله و همچنین زنان باردار و شیرده باید از مصرف خارشتر به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی و سایر بیماری‌ها خودداری کنند.

رفع علائم سرماخوردگی با بادرنجبویه

بعضی شواهد نشان می‌دهد که بادرنجبویه که یکی از دمنوش های مفید برای بدن است، دارای خواص ضدمیکروبی است. در یک مطالعه، محققان با بررسی خواص بادرنجبویه به این نتیجه رسیدند که این گیاه می‌تواند در درمان مراحل اولیه عفونت تبخال موثر باشد؛ به‌علاوه، این بررسی نشان داد که بادرنجبویه در برابر بعضی از عفونت‌های باکتریایی و قارچی در انسان اثر محافظتی دارد.

گیاه بادرنجبویه

در مطالعه دیگری، بررسی فعالیت ضدویروسی بادرنجبویه نشان داد که این گیاه از رشد ویروس‌هایی که باعث تبخال و آنفولانزا می‌شوند، جلوگیری می‌کند.

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد بادرنجبویه می‌تواند التهاب و درد را کاهش دهد. از آنجا که این نتیجه از مطالعات حیوانی به دست آمده است و محققان نتوانسته‌اند مکانیسم ضدالتهابی گیاه را توضیح دهند، باید در این مورد تحقیقات بیشتری انجام شود.

نحوه مصرف

بادرنجبویه به شکل چای، کپسول و عصاره استفاده می‌شود. برای تهیه چای بادرنجبویه، باید یک لیوان آب جوش را روی پنج تا 6 برگ تازه یا یک قاشق چای‌خوری برگ خشک آن بریزید و اجازه دهید دم بکشد. سپس چای را از صافی رد کرده و از آن به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی استفاده کنید.

خواص چای بادرنجبویه

عوارض احتمالی

مطالعات کمی در مورد خطرات این گیاه وجود دارد، اما گفته می‌شود که ممکن است به بروز بثورات پوستی، سردرد، حالت تهوع و تپش قلب منجر شود.

در یک مطالعه، مصرف بادرنجبویه به مدت حداکثر 30 روز با دوز صحیح با هیچ عارضه‌ای همراه نبود؛ با این حال، محققان بر این باورند که این گیاه ممکن است برای زنان باردار یا شیرده، کودکان خردسال، بیماران مبتلا به اختلالات تیروئید و افرادی که داروی آرام‌بخش مصرف می‌کنند، مضر باشد.

بادرنجبویه می‌تواند با سایر مکمل‌های گیاهی (مثل جینسینگ)، داروهای خواب بدون نسخه، داروهای آرام‌بخشی که توسط پزشک تجویز می‌شوند (مانند کلونازپام، لورازپام و زولیپدم)، داروی کم کاری تیروئید (لووتیروکسین) و داروی گلوکوم یا آب سیاه (تراووپروست) تداخل داشته باشد.

اگر باردار یا شیرده هستید یا از داروهای مربوط به اختلالات تیروئید، اضطراب، افسردگی و بی‌خوابی استفاده می‌کنید، قبل از مصرف بادرنجبویه به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی با پزشک مشورت کنید.

گل گاوزبان یکی از گیاهان دارویی برای سرماخوردگی

این گیاه در ایران و اروپا می‌روید. گل گاوزبان ایرانی یکی از گیاهان دارویی قرمز و قیفی شکل است، اما گل گاوزبان اروپایی به شکل ستاره و به رنگ آبی روشن است.

گل گاوزبان یک داروی گیاهی برای سرماخوردگی

گل گاوزبان از دیرباز به دلیل خواص مفیدی که برای سلامتی داشته، مورد توجه بوده است. این گیاه غنی از گاما لینولئیک اسید (GLA) است، یک نوع اسید چرب امگا 6 مشخص شده است التهاب را کاهش می‌دهد.

گل گاوزبان خاصیت ضدالتهابی قوی دارد و می‌تواند با کاهش التهاب و تورم در مجاری هوایی به تسکین علائم آسم کمک کند. یک مطالعه 12 هفته‌ای روی 43 کودک نشان داد که مصرف مکمل حاوی روغن گل گاوزبان، همراه با ترکیبی از مواد دیگر مانند روغن ماهی، ویتامین‌ها و مواد معدنی، التهاب و علائم آسم را کاهش می‌دهد.

در تحقیق دیگری روی 38 نفر مشخص شد که مصرف پنج میلی‌لیتر عصاره گل گاوزبان، به صورت سه بار در روز، علائم آسم را بهبود می‌بخشد، اما التهاب را در مقایسه با گروه کنترل کاهش نمی‌دهد؛ بنابراین، باید تحقیقات بیشتری برای ارزیابی تاثیر عصاره گل گاوزبان بر آسم و التهاب انجام شود.

شواهد حاکی از آن است که روغن گل گاوزبان به دلیل داشتن خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی می‌تواند به  عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی معرفی شود.

نحوه مصرف

هم برگ‌ها و هم گل‌های این گیاه خوراکی هستند و مورد استفاده قرار می‌گیرند. گاهی اوقات، افراد برگ‌های گل گاوزبان را آسیاب کرده و از آن برای تهیه چای استفاده می‌کنند.

خواص گل گاوزبان

روغن استخراج شده از دانه‌های گل گاوزبان به صورت موضعی روی مو و پوست مالیده می‌شود؛ علاوه بر این، گل گاوزبان به طور گسترده به شکل مکمل در دسترس است و در درمان انواع اختلالات تنفسی و گوارشی کاربرد دارد.

اگر می‌خواهید از روغن گل گاوزبان به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی استفاده کنید، چند قطره از آن را داخل آب ریخته و بجوشانید. استنشاق بخار این محلول به باز شدن راه‌های هوایی و تسکین علائم سرماخوردگی کمک می‌کند.

برای تهیه چای گل گاوزبان، آب جوش را روی برگ و گل‌های تازه یا خشک شده آن ریخته و صبر کنید دم بکشد؛ همچنین می‌توانید این مخلوط را بجوشانید و به شکل جوشانده مصرف کنید.

عوارض احتمالی

برگ و گل‌های این گیاه حاوی ترکیباتی به نام آلکالوئیدهای پیرولیزیدین هستند که در صورت مصرف طولانی مدت می‌توانند به کبد آسیب برسانند.

مکمل‌های گل گاوزبان ممکن است با داروهای رقیق‌کننده خون (مانند وارفارین) تداخل داشته باشند؛ همچنین ممکن است به بروز عوارض جانبی خفیف مثل مشکلات گوارشی (نفخ و سوء هاضمه) منجر شوند.

گل گاوزبان نباید توسط افراد مبتلا به مشکلات کبدی یا زنان باردار یا شیرده استفاده شود.

آویشن برای درمان گلودرد و سرماخوردگی

اگرچه بیشتر مردم از آویشن به عنوان ادویه استفاده می‌کنند، اما قرن‌ها است که این گیاه در درمان بسیاری از بیماری‌ها مانند سرفه، برونشیت و سایر مشکلات تنفسی کاربرد دارد.

آویشن یک داروی گیاهی برای سرماخوردگی

یک قاشق چای‌خوری آویشن تازه 0/8 کالری انرژی، 0/2 گرم کربوهیدرات و 0/1 گرم فیبر دارد؛ همچنین حاوی تیمول و مقدار کمی پتاسیم، ویتامین A، ویتامین C و منیزیم است.

ویتامین C و ویتامین A هر دو به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرماخوردگی کمک می‌کنند؛ علاوه بر این، آویشن از تولید گلبول‌های سفید خون حمایت می‌کند که این امر باعث بهبود فعالیت سیستم ایمنی می‌شود.

تحقیقات نشان داده‌اند که آویشن خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی دارد و به همین دلیل می‌توان از آن به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی نام برد.

در یک مطالعه، محققان تاثیر عصاره آویشن و پیچک را روی افراد مبتلا به سرفه حاد بررسی کردند و نشان دادند که این عصاره می‌تواند شدت سرفه را کاهش دهد.

اگر از سرفه رنج می‌برید، می‌توانید فواید و نحوه مصرف 10 قویترین داروی گیاهی ضد سرفه را بخوانید.

محققان واکنش روغن آویشن را به 120 نوع باکتری که از بیماران مبتلا به عفونت حفره دهان، دستگاه تنفس و مجاری اداری به دست آمده بودند بررسی کردند و دریافتند که این روغن در برابر تمام باکتری‌ها فعالیت بسیار قوی از خود نشان می‌دهد و حتی اثربخشی خوبی در برابر سویه‌های مقاوم به آنتی بیوتیک دارد.

نحوه مصرف

اگر می‌خواهید از چای آویشن به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی استفاده کنید، نصف لیوان آب جوش را روی سه شاخه آویشن تازه بریزید و اجازه دهید حدود پنج دقیقه دم بکشد. قبل از نوشیدن چای آویشن، آن را صاف کنید.

خواص چای آویشن

عوارض احتمالی

وقتی آویشن به عنوان یک ادویه در پخت و پز استفاده می‌شود، بی‌خطر است؛ اما زیاده‌روی در مصرف آن، به خصوص به شکل مکمل یا اسانس، می‌تواند برای زنان باردار و شیرده خطرناک باشد؛ همچنین ممکن است باعث افت فشار خون شود.

کسانی که به آویشن حساس هستند یا به آن آلرژی دارند، با مصرف آن به مشکلاتی مثل حالت تهوع، استفراغ، اسهال و بثورات پوستی دچار می‌شوند.

افرادی که از داروهای کاهنده فشارخون یا داروهای ضدانعقاد خون استفاده می‌کنند یا به گیاهان خانواده نعناع حساسیت دارند، باید قبل از مصرف مکمل یا اسانس آویشن با پزشک خود مشورت کنند.

زنجبیل برای درمان تب ناشی از سرماخوردگی

زنجبیل نه تنها یک ادویه پرکاربرد است، بلکه فواید زیادی برای سلامتی دارد. قرن‌ها است که خواص زنجبیل مورد توجه قرار گرفته است، اما اکنون بشر توانسته به شواهد علمی زیادی برای اثبات این ادعاها دست پیدا کند.

درمان سرماخوردگی با زنجبیل

100 گرم زنجبیل خام حاوی 80 کالری انرژی، 17/8 گرم کربوهیدرات، 2 گرم فیبر، 1/8 گرم پروتئین و 0/7 گرم چربی است؛ همچنین انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مهم مثل ویتامین C و ویتامین‌های گروه B را در اختیار بدن قرار می‌دهد.

مطالعات در مورد بهترین داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی نشان داده‌اند که زنجبیل به تسکین سرفه یا گلودرد کمک می‌کند و می‌تواند حالت تهوع ناشی از آنفولانزا را برطرف کند. گفته می‌شود که خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی زنجبیل گلو را تسکین می‌دهد و از تحریک مجاری تنفسی جلوگیری می‌کند.

در یک مطالعه، محققان تاثیر زنجبیل تازه و خشک را روی یک ویروس تنفسی در سلول‌های انسانی بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که زنجبیل تازه می‌تواند به محافظت از سیستم تنفسی کمک کند، اما زنجبیل خشک چنین اثری ندارد.

نتایج یک مطالعه بزرگ هم نشان داد که مصرف روزانه زنجبیل از سیستم ایمنی بدن حمایت می‌کند؛ به همین دلیل، گفته می‌شود که زنجبیل در محافظت از انسان در برابر بیماری‌های مزمن نقش دارد و باعث تسریع روند بهبودی بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا می‌شود.

نحوه مصرف

برای تهیه چای زنجبیل، زنجبیل تازه را پوست گرفته و آن را به ورقه‌های نازک 2/5 سانتی‌متری برش بزنید. سه برش زنجبیل را به چهار لیوان آب جوش اضافه کنید و 15 دقیقه بجوشانید. چای را از صافی رد کنید و در صورت تمایل داخل آن کمی عسل و آب لیموترش بریزید.

فواید چای زنجبیل

عوارض احتمالی

بعد از آشنایی با خواص زنجبیل به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی باید عوارض احتمالی آن را هم بشناسید.

خوردن زنجبیل در مقادیر معمولی، مانند آنچه که در تهیه غذاها استفاده می‌شود، و مصرف یک تا دو لیوان چای زنجبیل در طول روز برای اکثر افراد بی‌خطر است؛ اما مصرف بیش از حد آن ممکن است به بروز عوارض جانبی مثل مشکلات گوارشی، سوزش سر دل و اسهال منجر شود یا با داروهای رقیق‌کننده خون تداخل داشته باشد.

افراد مبتلا به دیابت می‌توانند از چای زنجبیل در حد اعتدال و مقادیر طبیعی آن در غذاها لذت ببرند، اما باید از مصرف مکمل زنجبیل در دوزهای بالا خودداری کنند.

اگر باردار هستید یا سنگ کیسه صفرا دارید، از مکمل زنجبیل استفاده نکنید.

سنجد برای درمان سرفه ناشی از سرماخوردگی

مورد دیگری که به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی معرفی می‌شود، سنجد است. سنجد یک نوع میوه است که در بعضی از کشورها از جمله ایران و ترکیه مصرف می‌شود و هزاران سال است که در درمان بسیاری از بیماری‌ها کاربرد دارد.

فواید سنجد

سنجد مقدار زیادی ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ نظیر ویتامین A و ویتامین C دارد که می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.

سنجد برای مهار فعالیت‌های باکتریایی در بدن عالی است و به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل می‌کند؛ همچنین لازم است بدانید که این میوه به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد ویتامین C برای درمان آنفولانزا در فصول سرد سال مفید است.

سنجد ماده‌‌ای به نام فلاونوئید دارد که می‌تواند به درمان التهاب داخلی بدن کمک کند؛ این میوه شگفت‌انگیز قادر است بسیاری از دردهای ناشی از التهاب بدن را در مدت زمان کوتاهی تسکین دهد.

نحوه مصرف

بخش میانی سنجد را آسیاب کرده و یک قاشق غذاخوری از آن را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. این ترکیب می‌تواند به درمان سرفه و گلودرد کمک کند؛ علاوه بر این، می‌توانید پودر سنجد را داخل آب ریخته و به آن کمی عسل اضافه کنید.

درمان سرماخوردگی با سنجد

عوارض احتمالی

به یاد یاد داشته باشید که زیاده‌روی در مصرف هر غذایی برای سلامتی مضر است. مصرف بیش از حد سنجد هم می‌تواند باعث سوء هاضمه و یبوست شود.

سنجد به دلیل داشتن ویتامین K ممکن است با بعضی از داروها، از جمله داروهای رقیق‌کننده خون، تداخل داشته باشد.

میخک یکی از بهترین گیاهان دارویی برای سرماخوردگی

بعضی از مردم از میخک به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی استفاده می‌کنند. به گفته محققان، روغن میخک توانایی از بین بردن سلول‌های باکتری استافیلوکوک یا استاف را در کشت مایع و بیوفیلم دارد.

میخک یک داروی گیاهی برای سرماخوردگی

بیوفیلم مجموعه‌ای از باکتری‌ها است که با هم زندگی می‌کنند و توسط یک لایه محافظ لزج محافظت می‌شوند. اکثر آنتی‌بیوتیک‌ها در نفوذ به بیوفیلم و کشتن باکتری‌های استاف موثر نیستند، اما طبق تحقیقات به نظر می‌رسد که روغن میخک قادر به انجام این کار است.

در یک مطالعه، تاثیر انواع اسانس‌ها یا روغن‌های ضروری روی باکتری‌هایی که باعث عفونت تنفسی می‌شوند، مانند ذات‌الریه و آنفولانزا بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که روغن میخک با توانایی‌های ضدباکتریایی و ضدویروسی قوی خود به تقویت سیستم ایمنی برای مبارزه با سرماخوردگی و آنفولانزا یا حتی پیشگیری از آن‌ها کمک می‌کند.

چای میخک هم دارای ترکیبات ضد‌التهابی است و مصرف منظم آن می‌تواند به کاهش گلودرد و درمان سرماخوردگی، سرفه و مشکلات گوارشی کمک کند.

نحوه مصرف

اگر می‌خواهید از خواص میخک به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی یا آنفولانزا بهره ببرید، روغن آن را با روغن نارگیل مخلوط کرده و روی گردن و سینه خود بمالید. روغن میخک برای کودکان زیر دو سال توصیه نمی‌شود.

فواید میخک

عوارض احتمالی

روغن میخک ممکن است باعث تحریک پوست، چشم و دستگاه تنفس شود؛ همچنین قابل اشتعال است و در صورت بلعیده شدن و رفتن به مجرای تنفسی می‌تواند کشنده باشد. گزارش شده است که یک کودک 15 ماهه پس از مصرف 10 میلی‌لیتر روغن میخک، نارسایی کبدی را تجربه کرده است.

میخک می‌تواند احتمال خونریزی را افزایش دهد و با داروهای رقیق‌کننده خون مثل وارفارین تداخل داشته باشد. افراد مبتلا به اختلالات خونریزی، افرادی که برای جراحی برنامه‌ریزی می‌کنند و افرادی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، باید از مصرف میخک بپرهیزند.

مشخص شده است که میخک به کاهش سطح قند خون منجر می‌شود و افراد مبتلا به افت قند خون مجاز به مصرف آن نیستند.

با توجه به تحقیقات ناکافی در مورد اثرات میخک بر بارداری و شیردهی، بهتر است از مصرف آن در این دوره‌ها اجتناب کنید.

بومادران برای کاهش علائم سرماخوردگی

گیاه بومادران حاوی آنتی اکسیدان‌های زیادی نظیر لوتئولین، آپیژنین، کاستیسین و… است. مشخص شده است که بومادران تجاری دارای اسیدهای چرب اشباع، پروتئین، قند و فلاونوئید است، در حالی که بومادران وحشی دارای سطوح بالاتری از کربوهیدرات، اسیدهای آلی، اسیدهای چرب غیراشباع، توکوفرول و اسیدهای فنولیک است.

گیاه بومادران و درمان سرماخوردگی

طب سنتی گیاهی در چین، اروپا و هند از گیاه بومادران برای کاهش التهاب، به ویژه التهاب روده و دستگاه تناسلی زنان، استفاده می‌کند.

محققان بر این باورند که توانایی بومادران در فرونشاندن التهاب به فلاونوئیدها و سزکویی ترپن لاکتون‌های موجود در آن مربوط می‌شود. این گیاه نه تنها ضدالتهاب است، بلکه خاصیت قابض هم از خود نشان می‌دهد؛ به همین دلیل، غالبا از آن در محصولات موضعی برای رفع مشکلات التهابی پوست مانند اگزما استفاده می‌شود.

در طب سنتی، بومادران به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا کاربرد دارد؛ چون همان‌طور که گفتیم سرشار از فلاونوئید است و خاصیت ضدالتهابی و ضد‌اسپاسم دارد؛ در نتیجه، می‌تواند به درمان سرفه کمک کند.

نحوه مصرف

بومادران به اشکال مختلف از جمله پودر، پماد، عصاره و برگ و گل خشک شده در دسترس است.

فواید بومادران

برای تهیه چای، یک قاشق چای‌خوری بومادران خشک یا 3 برگ از بومادران تازه را به مدت 10 دقیقه در یک لیوان آب جوش قرار دهید. در صورت تمایل، می‌توانید چای را از صافی رد کنید و به آن یک قاشق چای‌خوری عسل و کمی آب لیموترش بیفزایید.

همچنین می‌توانید پودر بومادران را داخل اسموتی‌ و آبمیوه بریزید و از روغن‌ ضروری آن در حمام یا دیفیوزر استفاده کنید.

به خاطر داشته باشید که شواهد کافی در مورد میزان استفاده از چای بومادران و سایر محصولات حاوی آن وجود ندارد؛ از این‌رو، همیشه باید قبل از مصرف این گیاه برچسب محصول را به دقت بخوانید و با یک پزشک مشورت کنید.

عوارض احتمالی

زمانی که بومادران از راه دهان مصرف می‌شود، احتمالا می‌تواند باعث خواب‌آلودگی و افزایش ادرار شود. استفاده از این گیاه به صورت موضعی، ممکن است باعث درماتیت تماسی یا تحریک پوست شود. در صورت مشاهده علائم تحریک، مصرف آن را قطع کنید.

بومادران ممکن است با بعضی از داروها تداخل داشته باشد، از جمله: داروهای رقیق‌کننده خون (مانند وارفارین)، داروهای کاهنده اسید معده (مانند امپرازول)، داروهای کاهنده فشار خون و داروهایی که باعث خواب‌آلودگی می‌شوند (مانند داروهای ضدتشنج و قرص‌های خواب‌آور).

زنان باردار نباید از بومادارن استفاده کنند. زنان شیرده هم باید قبل از مصرف این گیاه با پزشک خود صحبت کنند.

از آنجا که تاثیر بومادران روی کودکان بررسی نشده است، معمولا برای استفاده در کودکان توصیه نمی‌شود. چنانچه علاقه‌مند به استفاده از آن برای کودک خود هستید، با پزشک مشورت کنید.

اگر سابقه ابتلا به بیماری‌های مزمن یا مصرف منظم دارو را دارید، قبل از مصرف بومادران به عنوان داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی با پزشک خود صحبت کنید.

گیاه دارویی رزماری برای بهبود سرماخوردگی

یک قاشق چای‌خوری رزماری تازه 0/9 کالری انرژی، 0/1 گرم کربوهیدرات و 0/09 گرم فیبر دارد. این گیاه پرخاصیت حاوی مجموعه‌ای از ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف مثل ویتامین C، فولات (ویتامین B9)،  پتاسیم و کلسیم است.

خواص رزماری

رزماری منبع غنی آنتی اکسیدان و ترکیبات ضدالتهابی است که تصور می‌شود به تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود گردش خون کمک می‌کنند.

کارنوزیک اسید و رزمارینیک اسید موجود در رزماری دارای خواص ضدباکتریایی، ضدویروسی و ضدقارچی قوی هستند؛ بنابراین، مصرف منظم رزماری به طور بالقوه می‌تواند خطر عفونت را کاهش دهد و به سیستم ایمنی در مبارزه با هر گونه عفونتی کمک کند.

سرفه، سرماخوردگی و آنفولانزا همگی از عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی ناشی می‌شوند. تحقیقات در مورد بهترین داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی نشان می‌دهد که اسانس رزماری هنگام استنشاق به عنوان یک عامل ضدباکتریایی قوی عمل کرده و با این عفونت‌ها مبارزه می‌کند.

نحوه مصرف

روغن رزماری را می‌توان استنشاق کرد یا به صورت موضعی استفاده کرد. این روغن بسیار غلیظ است، بنابراین باید هر بار فقط چند قطره از آن را استفاده کنید. معمولا بطری‌های کوچک روغن رزماری حاوی قطره چکان‌ پلاستیکی هستند که استفاده از آن را در مقادیر کم آسان می‌کند.

درمان سرماخوردگی با رزماری

اگرچه بعضی از تولیدکنندگان ادعا می‌کنند که بلعیدن اسانس‌ها و روغن‌های ضروری آن‌ها بی‌خطر است، اما شواهد علمی این موضوع را تایید نمی‌کند؛ از این‌رو، نباید هرگز روغن‌های ضروری را قورت داد.

ساده‌ترین راه برای استنشاق روغن رزماری این است که درب بطری آن را باز کنید و نفس بکشید؛ همچنین می‌توانید چند قطره روغن روی پارچه یا دستمال بریزید و آن را نزدیک صورت خود نگه دارید.

بسیاری از مردم از دیفیوزر که اسانس را در هوا پخش می‌کند، استفاده می‌کنند. از قرار دادن دیفیوزر در نزدیکی نوزادان یا کودکان خردسال خودداری کنید، چون تشخیص میزان استنشاق آن‌ها دشوار است.

اگر می‌خواهید از چای رزماری به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی استفاده کنید، یک قاشق چای‌خوری رزماری تازه را با یک لیوان آب جوش مخلوط کرده و اجازه دهید پنج دقیقه دم بکشد.

عوارض احتمالی

مصرف یک تا دو لیوان چای رزماری در روز برای اکثر افراد بی‌خطر است، اما باید در مصرف مقادیر زیاد آن احتیاط کنید.

رزماری با بعضی از داروها تداخل دارد، از جمله: داروهای ضدانعقاد خون، بعضی از داروهای کاهنده فشار خون و لیتیوم (داروی اختلالات سلامت روان). در صورت استفاده از این داروها، قبل از اضافه کردن رزماری به رژیم غذایی روزانه خود با پزشک مشورت کنید.

در دوران بارداری باید از مصرف رزماری اجتناب شود؛ چون باعث خونریزی قاعدگی می‌شود.

ارکیده بهترین گیاه دارویی برای سرماخوردگی

ارکیده گیاه محبوبی است که از مناطق گرمسیری آسیا و آفریقا به عنوان خاستگاه آن یاد می‌شود. ارکیده نه تنها کیفیت هوای اطراف شما را بهبود می‌بخشد، بلکه مزایای زیادی برای سلامتی دارد.

فواید ارکیده

قرن‌ها است که فرهنگ‌های خاصی در آسیا، آفریقا، قاره آمریکا و استرالیا قسمت‌های مختلف گیاه ارکیده را عمدتا به دلیل ارزش دارویی آن‌ها می‌خورند.

ارکیده به طور گسترده به عنوان یک داروی گیاهی سنتی برای درمان بیماری‌های‌ مختلف استفاده می‌شود. یونانیان باستان معتقد بودند که این گیاه می‌تواند باروری و قوای جنسی را افزایش دهد، اما گفته می‌شود این چینی‌ها بودند که اولین بار خواص درمانی آن را کشف کردند.

گل ارکیده به درمان تب کمک می‌کند، چرا که حاوی مواد مغذی مهمی مثل ویتامین C، فسفر، ریبوفلاوین (ویتامین B2) و… است. این گیاه می‌تواند با تقویت سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به سرماخوردگی را کاهش ‌دهد.

نحوه مصرف

برای بهره‌مندی از مزایای گیاه ارکیده، حداکثر دو گرم از آن را با آب بجوشانید و برای درمان تب بنوشید.

عوارض احتمالی

استفاده از گیاه ارکیده برای زنان باردار و افراد مبتلا به واریکوسل ممنوع است. سایر افراد باید مصرف آن را به حداکثر دو گرم در روز محدود کنند.

گلدن سیل یک گیاه دارویی ناشناخته برای سرماخوردگی

گلدن سیل به عنوان یک مکمل غذایی و داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی و عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی استفاده می‌شود؛ چرا که می‌تواند به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود.

گلدن سیل یک داروی گیاهی برای سرماخوردگی

تحقیقات علمی نشان داده‌اند که گیاهان دارویی مانند گلدن‌ سیل و اکیناسه با افزایش تولید آنتی‌ بادی اختصاصی آنتی‌ ژن عملکرد ایمنی را تقویت می‌کنند؛ علاوه بر این، مشخص شده است که اثربخشی گلدن سیل به عنوان یک محرک ایمنی ممکن است به توانایی آن در کاهش پاسخ پیش التهابی مربوط باشد.

نحوه مصرف

مکمل‌های گلدن‌ سیل در طیف گسترده‌ای از اشکال، از جمله کپسول، قطره و… در دسترس هستند. آن‌ها در حال حاضر در دوزهای مختلف مصرف می‌شوند و تحقیقات کمی در مورد اینکه کدام دوز بهتر است وجود دارد.

فواید گلدن سیل

معمولا مکمل‌های‌ ریشه خشک گلدن سیل در دوزهای 0/5 تا 10 گرمی تولید و سه بار در روز مصرف می‌شوند، در حالی که تنتورهای الکلی و عصاره‌های مایع سه بار در روز در دوزهای 0/3 تا 10 میلی‌لیتری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چای گلدن‌ سیل را می‌توان با دم کردن دو قاشق چای‌خوری از گیاه خشک شده آن در یک لیوان آب داغ به مدت حدود ۱۵ دقیقه تهیه کرد.

عوارض احتمالی

گلدن سیل ممکن است فعالیت آنزیم‌های کبدی را که مسئول حذف بعضی از داروها از بدن هستند، کاهش دهد. این موضوع باعث می‌شود داروها برای مدت طولانی‌تری در بدن باقی بمانند و به سطوح سمی برسند.

افرادی که در حال حاضر دارو مصرف می‌کنند باید قبل از شروع مصرف گلدن سیل با پزشک خود مشورت کنند.

کلام پایانی

به طور کلی، بیشتر افراد برای درمان سرماخوردگی معمولی به مراقبت پزشکی خاصی نیاز ندارند؛ با این حال، درمان‌های خانگی و استفاده از گیاهان دارویی می‌تواند روند بهبودی را تسریع کند.

در این مقاله، در مورد بهترین داروی گیاهی برای سرماخوردگی و نحوه مصرف آن صحبت کردیم. خوشحال می‌شویم که تجربیات خود را درباره استفاده از گیاهان دارویی با ما و سایر خوانندگان ایده آل مگ در میان بگذارید.

سوالات متداول

سرماخوردگی چه تفاوتی با آنفولانزا دارد؟

بسیاری از علائم سرماخوردگی و آنفولانزا شبیه هم است؛ با این حال، معمولا علائم سرماخوردگی خفیف‌تر بوده و با سرعت کمتری پیشرفت می‌کند.

چه کسانی می‌توانند از داروی گیاهی برای درمان سرماخوردگی استفاده کنند؟

معمولا گیاهان دارویی برای اکثر مردم بی‌خطر هستند؛ اما  اگر در دوران بارداری و شیردهی به‌سر می‌برید، بیماری زمینه‌ای دارید یا دارو مصرف می‌کنید، در مورد بی‌ضرر بودن آن‌ها با پزشک صحبت کنید. بدون مشورت با پزشک، از داروی گیاهی برای درمان کودکان خردسال استفاده نکنید.

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری کنم؟

شستن مرتب دست‌ها با آب و صابون، تغذیه سالم، ورزش، خواب کافی، نوشیدن مایعات فراوان در طول روز و دوری از افراد بیمار احتمال ابتلا به سرماخوردگی را کاهش می‌دهد.

امتیاز شما به این پست
منبع healthline prevention hollyspring
ممکن است شما دوست داشته باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x