درمان انواع بیماری‌ها با طب سنتی

در کنار تمام پیشرفت‌های علمی، یکی از روش‌های درمان بیماری‌ها، استفاده از طب سنتی است. این طب، به عنوان یک طب کل‌نگر، روش‌های درمانی موثری دارد که در بسیاری موارد منجر به بهبود کامل وضعیت بیمار می‌شود.

در واقع درمان بیماری‌ها با طب سنتی در مقایسه با طب شیمیایی، کم‌هزینه‌تر و کم‌عارضه‌تر است. البته این کار، حتما باید تحت‌نظر یک پزشک حاذق صورت گیرد. به علاوه، گاهی در طب سنتی، برای دو فرد با یک بیماری واحد، درمان‌های متفاوتی تجویز می‌شود. این موضوع ناشی از تفاوت مزاج‌ها است. بنابراین اصل دیگری که در درمان با طب سنتی حتما باید در نظر داشت، توجه به مزاج فرد است.

در این مقاله از ایده آل مگ، روش‌های درمان برخی بیماری‌های شایع با طب سنتی را با هم مرور می‌کنیم. با ما همراه باشید.

طب سنتی چیست؟

سازمان بهداشت جهانی طب سنتی را اینگونه تعریف می‌کند:«مجموعه‌ای است از دانسته‌ها، مهارت‌ها و اعمال که بر پایه نظریه‌ها، باورها و تجربه‌های بومی فرهنگ‌های مختلف است؛ خواه قابل شرح باشد یا نباشد. این دانسته‌ها، در بهداشت و نیز پیشگیری، تشخیص، بهبود و مداوای بیماری‌های جسمی و ذهنی مورد استفاده قرار می‌گیرند.»

طب سنتی و درمان بیمار‌ی‌ها

در واقع می‌توان گفت طب سنتی، جنبه‌هایی از پزشکی در دانش سنتی است. هزاران سال تلاش و تحقیق دانشمندان قدیم، پشتوانه طب سنتی است و رد پای آن را در بسیاری از جوامع قدیم می‌بینیم. توجه به موضوعاتی مانند طبع مردم، شرایط زندگی و توجه به مناطق جغرافیایی در طب سنتی، به روش‌های درمانی این طب جهت می‌دهد.

آیا طب سنتی می‌تواند بیماری‌ها را درمان کند؟

صدها دلیل مستند و علمی وجود دارد که نشان می‌دهد طب سنتی در درمان انواع بیماری‌ها بسیار کارآمد است. این طب بر اساس شناخت اخلاط چهارگانه بدن یعنی دم، سودا، صفرا و بلغم استوار است.

باور طب سنتی آن است که بیماری زمانی ایجاد می‌شود که فرد از مزاج طبیعی خود خارج شود. در چنین حالتی، اصطلاحا سوء‌مزاج به وجود آمده است و وظیفه دکتر طب سنتی این است که تعادل را به اندام‌های بدن بازگرداند. در واقع این طب، با توجه به نشانه‌های بیماری، به درمان علت‌ها می‌پردازد.

باید گفت که درمان بیماری‌ها با طب سنتی، یک درمان ریشه‌ای و اساسی است که گاهی با تغییرات کلی در سبک زندگی فرد همراه خواهد بود. بنابراین، همکاری بیمار در موفقیت درمان، یک اصل ضروری است.

در طب سنتی برای هر دسته از بیماری‌ها از جمله گلودرد، داروهای گیاهی و روش‌های درمانی متعددی وجود دارد. البته در این میان، پیچیدگی جسمی و مزاجی انسان را نباید فراموش کرد. گاهی دو بیمار با یک بیماری واحد، داروها و شرایط درمانی کاملا متفاوتی می‌طلبند. تشخیص این موضوع بر عهده پزشک حاذق طب سنتی است. او تصمیم می‌گیرد که درباره بیماری از دارودرمانی استفاده کند، یا صرفا روش‌های غیردارویی مانند ماساژدرمانی و…را به کار بندد.

لازم به ذکر است که دارودرمانی هم به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شود. برای مثال، استفاده از گیاهان دارویی، داروهای گیاهی و همچنین برخی مواد معدنی یا اجزای حیوانی در این دسته قرار دارند.

به علاوه، اعمال یداوی مانند فصد خون، حجامت و زالودرمانی هم اگر به موقع و به نحو صحیح انجام شوند، نتایج قابل توجهی خواهند داشت.

مزایا و معایب استفاده از طب سنتی چیست؟

هر شاخه‌ای از طب به موازات فواید و مزایای بیشمار خود می‌تواند خطرات و اشکالاتی هم در پی داشته باشد. اگر بیماری تصمیم بگیرد که بیماری خود را با استفاده از طب سنتی درمان کند، باید تمام جنبه‌های این تصمیم را در نظر بگیرد. آنچه در ادامه می‌آید، مهم‌ترین مزایا و معایب درمان بیماری‌ها با طب سنتی است.

مزایای درمان بیماری‌ها با طب سنتی

از مهم‌ترین مزایای موجود می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • اگر درمان توسط فردی حاذق صورت گیرد، درمانی ریشه‌ای، اصولی و بدون عوارض منفی جدی خواهد بود.
  • ایران، منبعی غنی از گیاهان دارویی است. به همین دلیل می‌توانیم با كاشت این گیاهان و تولید و فناوری آن‌ها، اشتغال‌زایی گسترده‌ای در سطح كشور داشته باشیم.
  • در آمد حاصل از تولید و صادرات گیاهان دارویی یک ثروت ملی است و در این صورت از وابستگی اقتصاد به نفت و گاز، کاسته خواهد شد.
  • درمان بیماری‌ها از جمله افسردگی با طب سنتی از لحاظ اقتصادی بسیار به صرفه است و باعث جلوگیری از خروج مقادیر هنگفتی ارز از كشور خواهد شد.
  • داروهای گیاهی در مقایسه با داروهای شیمیایی عوارض کمتری دارند و در صورتی که به نحو معقول مورد استفاده قرار گیرند می‌توانند اثرات درمانی قابل توجهی در بیماری‌ها داشته باشند.
  • در طب سنتی، دسترسی به داروها از جمله داورهای کنترل کننده ام اس آسان‌تر است و بیمار، راحتی بیشتری در فرایند درمان دارد.

درمان بیماری‌ها با طب سنتی

معایب درمان بیماری‌ها با طب سنتی

برای رسیدن به یک درمان مطلوب با کمترین عوارض ممکن، این موارد را در نظر داشته باشید:

  • عدم مراجعه به افراد متخصص و حرفه‌ای که می‌تواند باعث به وجود آمدن عوارض جانبی یا فعل و انفعالات ناخواسته در روند درمان بیماری می‌شود.
  • احتمال تشخیص نادرست بیماری از سردرد بدون استفاده از روش‌های مدرن
  • کیفیت پایین بعضی گیاهان دارویی که گاهی بدون مجوز در بازار به فروش می‌رسند.
  • نبود استانداردی قطعی و مشخص برای داروهای گیاهی.
  • ایجاد حساسیت یا تداخلات دارویی در اثر مصرف بیش از حد داروهای گیاهی که می‌تواند عوارضی جدی به دنبال داشته باشد.
  • اقدام به خوددرمانی بدون توجه به نظر پزشک

درمان انواع بیماری‌‌ها با طب سنتی

امروزه سبک زندگی نادرست، تغذیه نامناسب، کم‌تحرکی و چاقی و انواع استرس‌ها و تنش‌های روزمره، عوامل اصلی شکل‌گیری اکثر بیماری‌ها هستند. در چنین شرایطی، مصرف داروهای گیاهی یا اعمال یداوی طب سنتی به تنهایی کارساز نخواهند بود. بیمار باید بپذیرد که تغییراتی اساسی در سبک زندگی و حتی نوع نگاه خود به زندگی ایجاد کند. این پیش زمینه‌ها، روند درمان را سرعت می‌بخشند و باعث می‌شوند که شاهد بازگشت بیماری در مدتی کوتاه نباشیم.

از آنجا که پرداختن به تمام بیماری‌ها در این مطلب نمی‌گنجد، برخی از شایع‌ترین بیماری‌های موجود را با توجه روش‌های درمانی طب سنتی بررسی می‌کنیم:

درمان بیماری‌های قلبی عروقی با طب سنتی

بیماری‌های قلبی عروقی طیف گسترده‌ای دارند و هر یک با توجه به مزاج فرد، درمان‌های خاص خود را می‌طلبند.

مشکلات قلبی و طب سنتی

درد محل قلب

این مشکل می‌تواند علت‌هایی مثل نفخ معده، فشار خون بالا یا پایین، غلظت خون یا گرفتگی عروق داشته باشد. در چنین مواردی باید هر یک از علت‌های گفته شده بررسی شده و سبب اصلی آن مشخص شود.

تپش قلب

تپش قلب هم از مشکلات شایعی است که علت‌های ذکر شده در مورد درد قلب، در مورد آن بررسی می‌شود. اگر هیچ کدام از این علت‌ها دلیل این مشکلات نباشند، احتمالا غلبه یکی از اخلاط چهارگانه عامل اصلی واقع شده و باید با رژیم صحیح غذایی و دارو، به تعادل برسد.

افتادگی دریچه‌های قلب

افتادگی دریچه‌های قلب؛ به جز موارد مادرزادی، معمولا در افراد سوداوی و بلغمی مزاج بروز می‌کند. در این افراد، اخلاط غالب باعث ضعف عضلات قلب می‌شوند. در نتیجه، کارکرد دریچه‌های قلب مختل می‌شوند. در این حالت، بسته به خلط غالب و مزاج فرد، دارو و رژیم‌های غذایی تجویز می‌شود.

گرفتگی عروق قلب

این مشکل هم این روزها بسیار شایع است. این بیماری؛ به استثنای موارد مادرزادی، بسته به مزاج خاصی نیست و در همه افراد با هر طبعی ممکن است ایجاد شود. در اصل، عامل این بیماری، رسوب مواد زائد در مویرگ‌های قلب است. یکی از عوامل اصلی در ایجاد این رسوب‌ها، روغن‌های نباتی جامد و مایع هستند که توصیه می‌شود بیمار قبل از هر چیز از مصرف آن‌ها پرهیز کند. البته عواملی مانند چاقی و کم‌تحرکی، غلظت خون و دیابت هم در ایجاد این رسوب‌های خونی موثرند.

گاهی در مشکل گرفتگی عروق قلب، مصرف روزانه مخلوط پوره سیر و آبلیمو برای بعضی بیماران تجویز می‌شود. مصرف عرق کیالک هم در بعضی بیماران می‌تواند مفید باشد. گاهی در صورت بالا بودن فشار خون، مصرف دم کرده گل گاوزبان هم تجویز می‌شود.

در مجموع مواردی که ذکر شد بیشتر جنبه عمومی دارد و باز هم تاکید می‌کنیم که توجه به شرایط فردی، یکی از رکن‌های درمان بیماری‌ها با طب سنتی است. از آنجا که قلب، یکی از اعضای رئیسه بدن است، برای درمان این بیماری حتما به پزشک حاذق طب سنتی رجوع کنید.

درمان بیماری‌های گوارشی با طب سنتی

یکی از عوامل اصلی بروز مشکلات گوارشی، تغذیه نامناسب و استفاده از فست فودها است. برای نتیجه‌گیری بهتر از درمان‌ها در طب سنتی، باید سبک تغذیه خود تغییر دهید و اصول و آداب غذا خوردن را به درستی رعایت کنید. در این قسمت، به برخی از شایع‌ترین بیماری‌های گوارشی می‌پردازیم:

بیماری های گوارشی و طب سنتی

یبوست

یبوست و نزله (ترشحات پشت حلقی که مدل کهنه شده آن همان سینوزیت است.) ام‌الامراض یا مادر بیماری‌ها است. جالب است بدانید که یکی از قدم‌های اولیه در درمان بیماری‌ها با طب سنتی، رفع یبوست یا نزله است. از دیدگاه طب سنتی، هر فرد سالم باید به صورت روزانه، حداقل دو بار اجابت مزاج با مدفوع نرم داشته باشد. به علاوه، دفع مدفوع باید به صورت کامل بوده و پس از آن فرد، احساس سبکی کند. در غیر این صورت، احتمالا دچار یبوست است و باید بررسی شود.

در رفع یبوست، توجه به مزاج فرد، اصل اول است. البته بعضی توصیه‌های عمومی هم وجود دارند که عبارتند از:

  • خوردن ۵ تا ۷ عدد انجیر خشکی که از شب قبل با آب و گلاب خیسانده شده باشد. این ترکیب باید یک ربع تا 20 دقیقه بعد از صبحانه میل شود.
  • نوشیدن آب گرم ناشتا در کوتاه‌مدت
  • پیاده روی
  • در بعضی موارد، استفاده از خاکشیر یا برگ سنا هم تجویز می‌شود.

نفخ معده

در این مورد معمولا این علت‌ها بررسی می‌شوند؛ یبوست، تجمع خلط سودا یا بلغم در معده، وجود بیماری‌های دیگر مثل کبد چرب، وجود سنگ در کیسه صفرا و…

بعضی از توصیه‌های عمومی برای کنترل و درمان نفخ معده عبارتند از:

  • پرهیز از درهم خوری و پرخوری
  • پرهیز از خوردن مواد خام و پخته با هم
  • پرهیز از نوشیدن مایعات همراه با غذا
  • استفاده از مواد غذایی زودهضم مانند ماش پلو و ادویه‌های بادشکن مانند زیره، آویشن، دارچین، نعناع، تخم گشنیز، انیسون و …
  • ماساژ دورانی شکم با روغن‌زیتون و در جهت عقربه‌های ساعت به تعداد ۳۰ مرتبه، که در درمان یبوست بسیار موثر است.

رفلکس اسید معده

معمولا علت اصلی بروز این مشکل، ازدیاد خلط سودا در معده شخص است. در چنین حالتی پزشک از طریق پرهیزها و رژیم‌های غذایی، اقدام به تعدیل این خلط در بدن می‌کند.

زخم معده یا روده

این مشکل هم بر اثر زیاد شدن خلط سودا در دستگاه گوارش به وجود می‌آید. در این حالت ابتدا باید یبوست؛ در صورت وجود، درمان شود. پس از آن برای ضدعفونی کردن زخم، مصرف روزانه عرق آویشن توصیه می‌شود. در ادامه از داروهای ترمیم زخم‌های داخلی و داروهای ضد‌خلط سودا برای بیمار تجویز می‌شود.

درمان بیماری‌های زنان با طب سنتی

گفتیم که طب سنتی، ریشه بسیاری از بیماری‌ها را در سوء‌مزاج می‌داند. این اختلال می‌تواند تمام بدن را تحت‌تاثیر قرار داده و در مورد بانوان، باعث بیماری‌های زنان و حتی در برخی موارد، ناباروری شود. رسیدن به تعادل طبع در چنین حالتی بسیار کمک‌کننده است و می‌تواند بسیاری از بیماری‌های زنان از جمله افسردگی پس از زایمان را بهبود بخشد.

بیماری های زنان و طب سنتی

عفونت‌های واژینال

عفونت‌های زنان معمولا به سه دسته عفونت‌های كلامیدیا، عفونت‌های قارچی و عفونت‌های میكروبی گرم منفی تقسیم می‌شوند. استفاده از استخر، بدون رعایت شرایط بهداشتی، پوشیدن لباس‌های چسبان و تنگ، استفاده بی‌رویه از آنتی بیوتیک‌ها و استرس‌ها از عواملی هستند که می‌توانند باعث بروز این عفونت‌ها شوند.

در این مورد هم شناخت عامل اصلی و خلط غالب، کارساز خواهد بود، اما تقریبا در تمام موارد، برخی رعایت‌های غذایی لازم است. به این بانوان توصیه می‌شود:

  • از غذاهای کارخانه‌ای و حاوی نگهدارنده‌ها پرهیز کنند.
  • استفاده از سبزیجات و آب میوه‌های تازه بخصوص آب سیب باید جایگزین تنقلات و فست فودها شود.
  • لباس‌های زیر باید به صورت روزانه تعویض شوند.
  • شستن لباس‌های زیر باید در محلول سرکه و آب و خشک کردن آن‌ها زیر نور آفتاب صورت گیرد.

در دوره درمان خوردن خوراکی‌هایی که خاصیت ضدعفونی‌کننده دارند؛ مانند سیر، پیاز، سیاهدانه و عسل و چای بادرنجبویه توصیه می‌شود.

اگر ترشحات رحم همراه با سوزش و خارش باشد، استفاده از آبزن‌های ضدعفونی کننده، موثر خواهد بود. برای مثال، آبزن سرکه سیب و آب و یا آبزن مخلوط گل سرخ، بابونه، پنیرک و گل ختمی همراه با آب، ضدعفونی‌کننده‌هایی طبیعی و قوی هستند. فرد باید داروی جوشانده و صاف کرده را در یک لگن بزرگ آب گرم ریخته و حدود 20 دقیقه داخل آن بنشیند.

البته دود دادن واژن با دود عنبرنسارا و یا استفاده از شیاف‌های واژینالی مانند شیاف‌های سیاهدانه هم در بعضی افراد، تجویز شده و بسیار موثرند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان

این مشکل معمولا با علایمی مثل نامنظم بودن دوره ماهیانه، خونریزی‌های شدید قاعدگی و افزایش وزن خود را نشان می‌دهد. البته رشد موهای زائد روی صورت، قفسه سینه، شکم، بازوها و داخل ران‌ها، کم پشت شدن موها و اختلالات باروری هم از دیگر علایمی هستند که می‌توانند نشان‌دهنده عملکرد نامناسب تخمدان‌ها باشند.

بسته به شدت بیماری و شرایط فرد، درمان‌ها به شرح زیر خواهند بود:

  • اصلاح رژیم غذایی با کم کردن شیرینی‌جات، فست فودها و غذاهای چرب و افزودن نخودآب، انواع خوراک سبزیجات و مغزهای گیاهی مثل بادام
  • استفاده از دمنوش‌های بابونه و آویشن در کاهش علائم موثر است.
  • پیاده‌روی و ورزش روزانه
  • بادکش گرم زیر شکم یک روز در میان در ایام غیر از قاعدگی
  • برخی موارد استفاده از طب سوزنی به عنوان یک درمان مکمل توصیه می‌شود.

فیبروم رحم

از دیدگاه طب سنتی، فیبروم‌ها جزو ورم‌های سفت و سخت به شمار می‌روند. ورم‌هایی که ممکن است در هر یک از لایه‌های سه گانه رحم؛ یعنی لایه درونی یا آندومتر، لایه میانی و یا لایه بیرونی بروز کنند. معمولا فیبروم‌ها بدون علاومت هستند ولی در بعضی موارد علامت‌هایی مثل بزرگی شکم، تکرار ادرار و اختلالات قاعدگی می‌توانند دلایل وجود یک یا چند فیبروم در رحم باشند.

عواملی مانند ژنتیک، اضافه وزن، اختلالات هورمونی و سبک زندگی غلط می‌توانند در بروز این مشکل موثر باشند. غلبه اخلاط به ویژه خلط سودا یا بلغم هم می‌توانند زمینه‌ساز به وجود آمدن فیبروم باشند.

درمان فیبروم در طب سنتی، بر اصول شش‌گانه این طب تمرکز دارد. این اصول عبارتند از:

  • تدبیر آب و هوا؛ این موضوع بستگی به مزاج فرد و فصل‌های سال دارد.
  • چگونگی تغذیه و آداب آن، تغذیه سالم باعث ایجاد خون سالم در بدن می‌شود تا زمینه ایجاد ورم‌های داخلی از بین برود.
  • ورزش و استراحت کافی، ورزش باید به قدری باشد که احساس تنفس سریع و نشاط روحی به فرد دست دهد و شروع به تعریق کند.
  • حالات روحی و روانی، حتی‌الامکان فرد باید از خشم و عصبانیت و استرس زیاد دوری کند.
  • خواب و بیداری، حداقل ۷ ساعت خواب در شبانه روز لازم است. سحرخیز بودن و زود خوابیدن هنگام شب هم دو اصل اساسی هستند.
  • اعمال بهداشتی خاص مثل استحمام؛ فرد باید از حمام کردن در روزهای اول قاعدگی و در زمان خونریزی زیاد بپرهیزد. به علاوه پوشاندن ناحیه کمر و رحم با پارچه‌های گرم و روغن مالی آن در ایام غیرقاعدگی به درمان فیبروم کمک می‌کنند.
در مورد روغن مالی، اگر سرد مزاج هستید و ناحیه مورد نظر سرد است، آن را با روغن‌های گرم مثل بابونه، زنجبیل و زیتون ماساژ دهید. اگر گرم مزاج هستید و ناحیه مورد نظر گرم است، روغن بنفشه مناسب‌تر است.

چگونگی دفع مواد زاید از بدن؛ مشکلات مربوط به قاعدگی به ویژه موضوع تاخیر در قاعدگی و همچنین یبوست؛ در صورت وجود باید رفع شوند.

معمولا پزشک پس از یک دوره درمان با انواع داروهای گیاهی، از برخی اعمال یداوی مانند حجامت یا بادکش گرم برای خروج فضولات خون و بهبود گردش خون استفاده می‌کند. توجه کنید که نوع داروهای گیاهی و حتی اعمال یداوی مانند دفعات و نوع حجامت، بستگی به مزاج فرد دارد.

مشکلات یائسگی

تقریبا تمام زنان با گذشتن از دهه چهارم زندگی خود، دوران یائسگی را تجربه خواهند کرد. یائسگی، بیماری نیست اما باعث تغییراتی می‌شود که گاهی برای زنان بسیار مشکل‌ساز خواهد بود. این دوران، نشان‌دهنده پایان قاعدگی و به تعبیر دیگر پایان دوران باروری زنان است. این دوره با تغییرات کلی جسمی و روحی همراه خواهد بود. مزاج بدن از لحاظ سنی، به سمت سردی و خشکی می‌رود. این موضوع باعث انسداد منافذ پوستی و کاهش تبادل حرارت با محیط بیرون می‌شود.

گرگرفتگی بدن یکی از شکایت‌های شایع زنان در این دوران است. برای کنترل این مشکل، روغن مالی بدن با روغن‌هایی مثل روغن بادام شیرین بسیار مفید است. روغن بادام شیرین برای همه مزاج‌ها مناسب است.
  • می‌توان سطح انرژی را با یک رژم غذایی مقوی شامل موادی مانند بادام و انجیر بالا برد.
  • ورزش با ایجاد تعریق باعث دفع حرارت اضافی خواهد شد و برای این افراد بسیار مفید است.
  • دقت کنید که در این دوره یکی از خروجی‌های مهم بدن زنان یعنی عادت ماهیانه از بین رفته است. در این شرایط باید سایر خروجی‌ها مانند ادرار، مدفوع و تعریق را تقویت کرد.
  • در صورت بروز یبوست بسته به مزاج فرد مصرف ملین‌هایی مانند انجیر، آلو، خاکشیر، روغن بادام خوراکی، روغن زیتون و… مفید است.
  • البته اقداماتی مانند حجامت، خون دادن و فصد هم باعث افزایش دفعیات بدن است. حتما این اقدامات را تحت‌نظر پزشک انجام دهید.

برخی گیاهان دارویی مانند بومادران، پنج انگشت، رازیانه و انیسون، تا حدودی نقش هورمون‌های زنانه را تقلید می‌کنند. به همین دلیل طبق نظر پزشک و با دوز توصیه شده می‌توان آن‌ها را در این دوره مصرف کرد. به علاوه، استفاده از گیاهان آرام‌بخش اعصاب مانند سنبل‌الطیب، اسطوخدوس و گل گاوزبان با کمی لیموعمانی و نبات هم برای این افراد بسیار مفید است.

پرهیز از ماندن در محیط‌های بسیار گرم، بادکش گذاری‌های دروه‌ای تخمدان‌ها و نواحی لگن و همچنین استفاده از تفریح کافی و طب سوزنی هم برای این افراد بسیار مفید است.

درمان بیماری‌های پوست و مو با طب سنتی

مشکلات پوستی می‌تواند ناشی ازعوامل بیرونی یا درونی باشد. بعضی از عوامل بیرونی عبارتند از: قرارگرفتن زیاد در معرض آفتاب، تماس پوست با خاک و سیمان یا شوینده‌های اسیدی، قرار گرفتن در معرض هوای سرد و…

از جمله عوامل درونی هم می‌توان نبود آب و چربی کافی زیر پوست، عملکرد نامناسب کلیه‌ها و کبد، یبوست و… را نام برد. به طور کلی، مشکلات پوستی در افرادی که طبیعت سرد و خشک دارند، بیش از سایرین دیده می‌شود.

بیماری های پوست و مو و طب سنتی

خشکی و خارش پوست

اگر پزشک مطمئن شود که خشکی و خارش پوست ناشی از عوامل بیرونی؛ مثل تماس با مواد شیمیایی یا آب و هوای سرد نیست، باید عوامل داخلی بررسی شوند. اولین گزینه، بررسی وضعیت کبد است، چون این مشکل به طور مستقیم یا غیرمستقیم، تحت‌تاثیر ضعف کبد ایجاد می‌شود.

در واقع، وقتی مواد زائد در کبد جمع می‌شوند، حرارت کبد بالا رفته و باعث ایجاد خشکی و خارش پوست می‌شود. این مواد زائد، از طریق رژیم‌های غذایی غیرارگانیک، آب و هوای آلوده، مصرف بیش از اندازه داروهای شیمیایی و مصرف روغن‌های صنعتی به وجود می‌آیند.

اولین راهکار، پاکسازی کبد از طریق اصلاح تغذیه است. پس از آن، انجام حجامت به صورت دوره‌ای می‌تواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد. به علاوه، لازم است این افراد پوست خود را در معرض تابش شدید باد و آفتاب قرار ندهند.

استفاده از روغن مالی با روغن‌هایی مثل روغن بادام تلخ، روغن جوانه گندم و روغن هسته انگور می‌تواند رطوبت خوبی روی پوست ایجاد کند.

ریزش مو

پیش از هر چیز باید علت ریزش مو مشخص شود تا بتوان درمان‌های مناسب را به کار برد. مثلا گاهی ریزش مو، به دلیل مشکلات گوارشی و یبوست است. در چنین حالتی، مصرف خاکشیر و روغن زیتون و پرهیز از چای و انواع غذاهای سرخ کردنی می‌تواند کمک‌کننده باشد. گاهی عامل ارث دخیل است. در بعضی موارد هم این موضوع، به خاطر مصرف داروهای اعصاب، یا شوینده‌های شیمیایی و یا حتی بر اثر کم‌خونی به وجود می‌آید.

در مجموع، درمان ریزش مو در طب سنتی، به دو دسته درمان‌های موضعی و درمان خوراکی تقسیم می‌شود. از آنجا که روند تولید مو ریشه‌های درونی دارد، برای داشتن موهایی سالم، فرد باید مزاج سالم و معتدلی داشته باشد. اگر ریزش مو در فرد به دلیل اختلال مزاج باشد، درمان‌های موضعی کافی نیست. در این مورد، حتما باید با درمان‌های خوراکی، اعتدال مزاج صورت گیرد.

بعضی مواد خوراکی که در تقویت ریشه مو موثرند عبارتند از: جوانه گندم، سبوس برنج، نخود‌ فرنگی، پیاز عنصل، تره، سیر و موسیر

در رابطه با درمان‌های موضعی باید کاری کرد که جریان خون در زیر پوست سر فرد تحریک شود. رزماری از جمله گیاهانی است که جریان خون موضعی را تقویت می‌کند. به علاوه، ترکیب‌های بابونه و آویشن هم خواصی شبیه رزماری دارند.

ماساژ دادن پوست سر و شست‌و‌شوی آن با آب ماست هم از دیگر نسخه‌هایی است که می‌تواند جلوی ریزش مو را بگیرد. البته همان‌طور که گفتیم اگر این موضوع بر اثر عدم تعادل مزاج باشد، اولویت با درمان‌های خوراکی است.

سخن آخر

طب سنتی علاوه بر نقش پیشگیرانه خود از بیماری‌ها، در درمان آن‌ها هم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. شیوه‌های درمانی این طب شامل طیف وسیعی از خدمات است. از جمله آن‌ها می‌توان اصلاح سبک زندگی، استفاده از داروهای گیاهی و انجام اعمال یداوی مانند فصد خون و حجامت را نام برد.

دو نکته مهم در نتیجه‌گیری از درمان بیماری‌ها با طب سنتی، اول مراجعه به افراد حاذق و دوم همکاری شخص بیمار است. امیدواریم اطلاعات این مقاله برای شما مفید بوده باشد. شاد و سلامت باشید.

سوالات متداول

آیا با طب سنتی می‌توان رژیم لاغری مناسبی داشت؟

بله، البته این کار حتما باید تحت نظر یک متخصص صورت گیرد و از خوددرمانی بپرهیزید. در طب سنتی ایرانی، رژیم‌های لاغری بر پایه رژیم‌های غذایی در کنار مصرف مکمل‌های گیاهی است. این تجویزها بر اساس مزاج هر فرد متفاوت خواهد بود.
 

طب سنتی برای تقویت رویش مو چه گیاهان دارویی را توصیه می‌کند؟

گیاهانی مانند گل ختمی، آلوئه ورا، جینسینگ، دکمه کتی، سنبل‌الطیب، اکلیپتا، هندوانه ابوجهل و… برای تقویت رویش مو بسیار موثرند. این تجویزها تحت نظر پزشک و در قالب روغن‌ها، ژل‌ها و کرم‌ها و پمادهای گیاهی صورت می‌گیرد.

استفاده از ماساژ درمانی برای چه بیماری‌هایی مفید است؟

به طور کلی ماساژ به عنوان یکی از روش‌های کلیدی طب سنتی، باعث بهبود خونرسانی به اعضای بدن می‌شود. فرد متخصص، با اعمال فشار و حرکات خاص روی بافت‌های نرم بدن، باعث بهبود عارضه‌ها و دردهای عضلانی و ماهیچه‌ای می‌شود. به علاوه این کار، به بهبود اعصاب و روان بیمار هم کمک می‌کند.

در طب سنتی برای درمان عفونت‌های داخلی بدن چه گیاهانی پیشنهاد می‌شوند؟

بر اساس تحقیقات صورت گرفته، گیاهانی مانند سیر، زنجبیل، میخک، پونه کوهی، عصاره آویشن، اکیناسه، خوک طلایی و گیاه مر، بیشترین تاثیر برای درمان عفونت در بدن را دارند.

در طب سنتی برای درمان رفلاکس معده چه گیاهان دارویی توصیه می‌شود؟

در رفلاکس معده، اسید معده به سمت بالا یعنی مری حرکت کرده و سوزش سر دل ایجاد می‌شود. در واقع این بیماری مزمن، به خاطر ضعف عملکرد دریچه بین مری و معده به وجود می‌آید. بعضی گیاهان مفید برای درمان این بیماری عبارتند از: شیرین بیان، چای پاپایا، ریشه گل ختمی، رازیانه و بابونه.

3.6 | (5)
ممکن است شما دوست داشته باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x