جلوگیری از درد سیاتیک چگونه ممکن است؟

درد سیاتیک یکی از مشکلات شایع و بسیار چالشبرانگیز در امراض عصبی است که زندگی بسیاری از افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. این درد، به عنوان یکی از علائم بیماریهای عصبی، از اعصاب فرعی در ناحیه پایینی بدن شروع میشود و تا پاها و پاشنهها گسترش پیدا میکند. در واقع، سیاتیک ناشی از فشار بر عصب سیاتیکاست که از قسمت پایینی آسیب میبیند و به صورت دردی حاد و مزمن افراد را آزار میدهد.
اگر شما هم با چنین دردی مواجه هستید، پیشنهاد میکنیم این متن را مطالعه کنید. در آن با علائم، علتها، عوامل موثر در افزایش احتمال ابتلا به این بیماری و نحوه جلوگیری از درد سیاتیک آشنا خواهید شد.
علت درد سیاتیک چیست؟
درد سیاتیک یکی از متفاوتترین و البته بدترین نوع دردهای عصبی است که معمولا از پشت ستون فقرات (قسمت ران) تا پایینترین قسمت پاها (پاشنه) گسترش مییابد. این نوع درد اغلب زمانی ایجاد میشود که روی عصب سیاتیک فشار زیادی وارد شود.
درواقع ممکن است زمانی که مهرههای کمر دچار لغزش شوند، درست زمانی که یکی از آنها روی مهره دیگری به سمت جلو حرکت کند، به عص ب سیاتیک فشار وارد کند و فرد درد زیادی را متحمل شود.
زمانی که دیسک، همان بالشتکهای محافظ بین مهرهها تحلیل برود، در این حالت مهرههای ستون فقرات روی یکدیگر شروع به لغزش کنند و عصب سیاتیک را به دلیل فشاری که بر آن وارد میسازند، دردناک کنند.
از مواردی که باعث ایجاد درد سیاتیک میشوند میتوان به علل زیر اشاره کرد:
انسداد یا تنگی فضایی که عصب سیاتیک از آن عبور میکند: در برخی موارد، انسداد فضایی که عصب سیاتیک از طریق آن عبور میکند، بر عصب فشار وارد میکند. این انسداد معمولاً ناشی از بیماریهایی مانند تنگی کانال نخاعی، فتق دیسک یا بیرونزدگی دیسک و حتی تودههای سرطانی است. این مشکل معمولاً در ناحیه فقرات گردنی اتفاق میافتد و فشار زیادی بر عصبها و بافتهای اطراف آن اعمال میکند، که موجب درد، سختی حرکت، و مشکلات دیگر میشود
فتق یا بیرون زدگی دیسک: زمانی که یکی از دیسکهای موجود بین مهرهها به دلیل ضعف یا آسیب، دچار فتق شود، فشار زیادی بر عصب سیاتیک ایجاد میکند. این فشار میتواند باعث درد، التهاب و تحریک عصب شود
تنگی فضاهایی که عصب سیاتیک از آن عبور میکند: این مشکل ناشی از شرایطی مانند استئوآرتریت، وجود توده یا بافت زائد در ناحیه ستون فقرات است. این شرایط میتوانند باعث فشار بر عصب سیاتیک شده و درد و آسیب جدی بر عصب را ایجاد کند.
عوامل غیر عصبی: عوامل غیر عصبی مانند عفونتهای عمیق، تورم و التهاب در ناحیه اطراف عصب سیاتیک نیز ممکن است باعث بروز درد سیاتیک شود.
درصورتی که با درد سیاتیک مواجه شدید و آن را حس کردید، حتما به متخصص سیاتیک مراجعه کنید تا با بررسی وضعیت شما، بهترین درمان را برایتان تجویز کند.
عوامل موثر در افزایش احتمال ابتلا به درد سیاتیک
برای پیشگیری از درد سیاتیک، اطلاع از عواملی که احتمال ابتلا به این درد را افزایش میدهند حیاتی است.
البته، الزاماً عوامل زیر باعث ابتلا به درد سیاتیک نیستند؛ اما ممکن است در افزایش احتمال ابتلا به این درد موثر باشند:
فتق یا بیرونزدگی دیسک
فشار مکرر بر ناحیه کمر
فعالیتهای فیزیکی سنگین و بلند مدت، به خصوص تکراری بودن آنها
نشستن برای مدت زمان طولانی، به ویژه در وضعیت نامناسب
حملونقل و جابجایی اشیاء سنگین
چاقی یا اضافه وزن، که فشار بیشتری بر ناحیه کمر و عصب سیاتیک ایجاد میکند
عوارض برخی بیماریهای مزمن مانند دیابت، که بافتهای عصبی را تحت فشار قرار میدهند
تغییرات زمانی مرتبط با سن، مانند تحلیل و ضعیف شدن طبیعی بافتها و ساختمان مهرهها و دیسکها
افزایش فشار در مناطق مختلف ناحیه کمر ناشی از بارداری
برای جلوگیری از درد سیاتیک، حتما مواردی که باعث افزایش احتمال ابتلا به آن میشود را درنظر بگیرید و از انجام آنها پرهیز کنید.
علائم ابتلا به درد سیاتیک
سیاتیک هم مانند هر بیماری و دردی با علائمی همراه است که شایعترین آنها عبارتاند از:
درد شدید، تیز، یا سوزشی در ناحیه پشت و پهلوی پایینی که تا پا و پاشنهها گسترش مییابد
درد و سختی در حرکتهای معمولی مانند خم شدن و نشستن
ضعف عضلات در پاها یا مشکلات در کنترل حرکات
تورم در ناحیه پشت ساق یا پا
سختی در حرکت خصوصا در بخش پایینی بدن
در صورت مواجه شدن با یک یا چند مورد از علائم فوق حتما به متخصص ستون فقرات یا سیاتیک مراجعه کنید.
بهترین راهکارهای جلوگیری از درد سیاتیک
حال که با عوامل ایجاد سیاتیک، موارد موثر در افزایش آن، علت بروز سیاتیک و همچنین نشانههای این درد آشنا شدید، در ادامه بهترین راهکارهای جلوگیری از درد سیاتیک را بررسی کردهایم تا با توجه به آنها، بدانید که چگونه مانع از بروز این درد سخت شوید:
انجام تمرینات کششی و تقویتی منظم برای استحکام عضلات پشتی و شکمی
حفظ وزن سالم و اجتناب از چاقی
انجام تکنیکهای صحیح برای برداشتن اشیاء سنگین و جلوگیری از تحمیل فشار غیر ضروری برناحیه کمر
حفظ وضعیت نشستن صحیح و استفاده از صندلیهای با پشتی صاف (عمودی) و مطمئن
جلوگیری از تحمیل فشار زیاد بر ناحیه کمر در طول فعالیتهای روزمره، به طور خاص وقتی که باید برای مدت طولانی بنشینید یا بایستید
انجام تمرینات کششی و تقویتی برای افزایش انعطافپذیری و تقویت عضلات
استفاده از روشهای تسکیندهنده مانند ماساژ، دستگاههای انتقال گرما یا سرما و تکنیکهای رفع استراحت برای کاهش درد و التهاب
مشاوره درمان سیاتیک از دکتر بهامین عطار
علائم درد سیاتیک ممکن است بین افراد مختلف، متفاوت باشد و در برخی موارد بسیار شدید و بعضی مواقع هم با درد کم، همراه است. به علاوه، ممکن است علائم در طول زمان تغییر کنند. در صورت تجربه هر یک از این علائم، توصیه میکنیم به فوق تخصص ارتوپد یا پزشک متخصص سیاتیک مراجعه کنید.
دکتر بهامین عطار، فوق تخصص ارتوپد، یکی از بهترین پزشکان و از حاذقترینهای فوق تخصص جراحی استخوان ، مفاصل ، دیسک و ستون فقرات هستند که بیماران زیادی را در طول سالها تجربه پزشکی خود، درمان کردهاند.
ایشان به کمک بهروزترین دانش علم پزشکی و مجهزترین دستگاههای پزشکی به بررسی وضعیت شما میپردازند تا بهترین روش درمانی را برای کاهش درد سیاتیک و درنهایت درمان آن تجویز کنند.
میتوانید با مراجعه به سایت دکتر عطار و از طریق پلهای ارتباطی درج شده در سایت، برای دریافت مشاوره و ویزیت، اقدام کنید.