وقتی صحبت از سفر خارج از کشور به میان میآید، اولین شهری که ذهن ما ایرانیها خطور میکند؛ استانبول است. جاذبههای گردشگری فراوان،مراکز خرید عالی، آب و هوای ممتاز، ارزان بودن، نزدیکی فرهنگی و شکل و شمایل اروپایی استانبول باعث شده تا این شهر با اختلاف زیادی، محبوبترین مقصد برای سفر خارج از کشور ایرانیها لقب بگیرد. سالانه هزاران نفر از هموطنان ما به قصد سفر به ترکیه و مخصوصا شهر استانبول چمدانها را میبندند و راهی فرودگاه میشوند. امروز میخواهیم به بررسی جاهای دیدنی استانبول بپردایم و راهنمای مناسبی از سفر به این شهر تاریخی برای شما عزیزان فراهم آوریم. اگر عاشق سفر و مخصوصا کشور ترکیه و شهر استانبول هستید؛ تا انتهای این مطلب با ایدهآل مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
به استانبول بزرگ خوش آمدید
شهر استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قاره واقع شده است. بخش شمالی آن در قاره اروپا و بخش جنوبی در آسیا واقع شده است. استانبول به وسیله تنگه بسفر به دو قسمت تقسیم شده است. شهر استانبول یک نمای جالب از تمدن مدرن غربی را در قالب یک بافت سنتی شرقی پیش روی شما قرار خواهد داد. در واقع شما با قدم گذاشتن به استانبول میتوانید شاهد یک شهر مدرن اروپایی باشید که در خیابانهایش فرهنگ سنتی شرقی جریان دارد. این شهر در سال ۲۰۱۰ به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا انتخاب شدو در سال ۲۰۱۴ در یک نظر سنجی با میلیونها شرکت کننده، به عنوان جذاب ترین مقصد گردشگری جهان انتخاب شد.
از زمان تاسیس بیزانس در قرن هفتم میلادی تا همین امروز، استانبول همواره نقشی کلیدی در تحولات جهان و مخصوصا کشورهای همجوار خود داشته است. موقعیت استراتژیک این شهر باعث شده است در طول تاریخ، همواره مورد توجه امپراطوریهای مختلف قرار بگیرد. چه حکومتها که بر سر این شهر به جان هم نیفتادند و چه پادشاهان که در این شهر، از خاکسار پادشاهان قبلی متولد نشدند. استانبول یکی از غنیترین شهرهای جهان از نظر تاریخی میباشد. وقایع تاریخی که بر سر این شهر و مردمانش آمدهاند؛ شاید در چندین کتاب نیز جای نگیرند.
در مورد تاریخ استانبول به زودی و به تفصیل صحبت خواهیم کرد. اما آنچه که امروز و در این مقاله میخواهیم به آن بپردازیم؛ مروری مختصر بر جاهای دیدنی استانبول میباشد. پس بیایید با هم در خیابانهای استانبول قدمی بزنیم و از زیباییها و آثار تاریخی پرتعداد آن به وجد بیاییم
مسجد ایاصوفیه
این مسجد در بخش اروپایی استانبول قرار گرفته است. ایاصوفیه بیش از هزار سال به عنوان کلیسا مورد استفاده قرار میگرفت. بعدها تبدیل به مسجد در نهایت امروزه به عنوان موزه ایاصوفیه شناخته میشود. در قرن پنجم میلادی امپراطور بیزانس دستور ساخت کلیسای ایاصوفیه را صادر نمود و تا قرنهای متمادی به عنوان کلیسا محل عبادت مسیحیان بود. بعد از آنکه امپراطوری بزرگ و مسلمان عثمانی، موفق به فتح استانبول که در آن زمان قسطنطنیه نام داشت گردید؛ دستور داد تا ایاصوفیه تبدیل به یک مسجد برای عبادت مسلمانان تبدیل شود. در نهایت هم در قرن بیستم، ایاصوفیه برای بار سوم تغییر کاربری داد و امروزه همه آن را به عنوان موزه ایاصوفیه میشناسند.
بنای کنونی ایاصوفیه دارای ۴ مناره است که قطعا در زمان ساخت بنای اولیه وجود نداشتهاند. گفته میشود در زمان حکومت عثمانی این منارهها به بنای اصلی اضافه شدهاند. برای ساخت این موزه ، از مرمر و شیشه استفاده شده است. با ورود به موزه علاوه بر اسامی بزرگان دین اسلام، میتوانید تابلوهایی از حضرت مریم نیز مشاهده کنید.
مسجد سلطان احمد
این مسجد را با نام مسجد آبی نیز میشناسند و از مهمترین جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی استانبول محسوب میشود. این مسجد را به این دلیل مسجد آبی مینامند که در داخل آن از هزاران کاشی آبی رنگ استفاده شده است. این مسجد درست در مقایل کلیسای ایاصوفیه ساخته شده است. سلطان احمد اصرار زیادی داشته که این مسجد حتما از کلیسای ایاصوفیه بلندتر و زیباتر ساخته شود. ساخت مسجد به حدی برای سلطان احمد اهمیت داشته است که بنا بر روایات گاهی اوقات خودش نیز در کار ساخت و آن شرکت میکرده است. با پایان ساخت مسجد معلوم میشود که ارتفاع آن از ایاصوفیه کمتر است و سلطان احمد از این اتفاق بسیار عصبانی میشود.
این مسجد بیش از ۴۰۰ سال قدمت دارد و یکی از اصلیترین مکانهایی است که در سفر به استانبول حتما باید از آن بازدید کنید. جالب است بدانید خود سلطان احمد نیز در داخل مسجد دفن شده است. مسجد آبی تنها مسجد در کشور ترکیه است که شش مناره دارد. بعضی از بزرگان دین در استانبول بعد از پایان یافتن کار ساخت مسجد، سلطان احمد را به باد انتقاد گرفتند که چرا در ساخت مسجد از مسجد الحرام در مکه تقلید نموده است. راه حل سلطان احمد برای رفع این مشکل بسیار جالب بود؛ او با پرداخت مبلغ هنگفتی مناره هفتم مسجدالحرام را ساخت ولی حاضر نشد به طراحی مسجد باشکوه خود دست بزند و در آن تغییری ایجاد کند.
قصر توپکاپی
کاخ توپکاپی که امروزه به عنوان موزه توپکاپی شناخته میشود، از معروفترین جاذبههای گردشگری در کشور ترکیه به شمار میرود. این قصر در سال ۱۴۶۶ میلادی و به دستور سلطان محمد دوم ساخته شده است. به مدت ۴ قرن، یعنی از قرن ۱۵ تا ۱۹ میلادی، توپکاپی مرکز سیاسی امپراطوری عثمانی محسوب میشد. در طول این چهارصد سال هر پادشاهی که بر سرکار میآمد به صلاحدید و میل شخصی خودش، چیزهای جدیدی به قصر توپکاپی اضافه میکرد. در سال ۱۹۲۴ و به دستور اتاترک، قصر توپکتاپی به یک موزه برای بازدید عموم تبدیل شد.
در این موزه آثار دینی بسیار باارزشی همچون مو و لباس پیامبر اسلام نگهداری میشوند. این کاخ در سال ۱۹۸۵ میلادی به عنوان میراث جهانی به ثبت یونسکو نیز رسیده است. در طول سفر به استانبول، حتما زمانی را برای بازدید از این موزه تاریخی اختصاص دهید. مطمئن باشید خاطره سفر به تاریخ ترکیه در طول بازدید از موزه، تا مدتها در یاد شما باقی خواهد ماند.
آبانبار تاریخی باسیلیکا
در نزدیکی کلیسای ایاصوفیه و مسجد آبی، یک اثر تاریخی زیبای دیگر انتظار شما را خواهد کشید. آبانبار باسیلیکا به دستور امپراطوربیزانس در نزدیکی کلیسای ایاصوفیه احداث شده است. این مکان بیش از سیصد ستون دارد که انعکاس آنها در آب داخل محوطه باعث شده تا به آن، قصر وارونه نیز گفته شود. باسیلیکا در لغت به معنی مکانی برای عبادت میباشد. همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، استابول به دلیل موقعیت استراتژیکش، همواره درگیر جنگهای بزرگ و کوچک بوده است. در خلال این جنگها گاها محاصرههای نسبتا طولانی نییز ایجاد میشدند. در نتیجه شهر به یک مخزن برای ذخیرهی آب شیرین نیاز داشت و همین نیاز باعث ساخت این آبانبار تاریخی شده است.
برج گالاتا
برج گالاتا را نماد و سنبل شهر استانبول میدانند. در بسیاری از تصاویری که از این شهر میبینیم؛ این برج خودنمایی میکند. اگر در هنگام غروب خورشید از پلههای ان بالا بروید میتوانید یک چشمانداز فوقالعاده زیبا از تنگه بسفر را رو به روی خود مشاهده کنید. همچنین در بالای برج یک رستوران واقع شده است که میتوانید بعد از بالا رفتن از ان و تماشای مناظر بینظیر و البته گرفتن غکسهای یادگاری، وارد آن شوید و از غذاهای خوشمزه و محلی استانبول لذت ببرید. احتمالا اولین اسمی که با شنیدن اسم این برج به ذهنتان رسید؛ گالاتاسرای باشگاه بزرگ و محبوب ترکیه بود. جالب است بدانید گالاتاسرای در بین فوتبالدوستان جهان از محبوبترین تیمهای باشگاهب به شمار میرود
این برج در حدود سال ۱۳۸۰ میلادی، ساخته شده است. نام قبلی آن، برج مسیح بود و توسط امپراطوری بیزانس دستور ساخت آن صادر شد. این برج با اهداف سیاسی و استراتژیک ساخته شد. در واقع امپراطوری روم شرقی برای کنترل رفت و آمد کشتیها در تنگه بسفر این برج را بنا کرد.
جاهای دیدنی استانبول به همین چند مورد محدود نمیشوند. برای آشنایی با سایر مکانهای گردشگری استانبول با ما در ادامه مطالب مربوط به شهر استانبول همراه باشید.
منابع: