علت بوی بد زیر بغل : 10 روش خانگی تضمینی رفع بوی بد زیر بغل
سیستم خنککننده بدن نقش پررنگی در حفظ سلامت ما دارد، اما در کنار آن، یک مشکل کوچک هم برای ما درست میکند: بوی بد عرق.
این بوی بد گاهی بسیار آزارنده میشود و حتی فعالیتهای روزمره را مختل میکند. بوی عرق به ویژه عرق زیر بغل گاهی چنان شدید و منزجر کننده است که روابط فرد با دیگران را تحت تاثیر قرار میدهد و حتی ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفس او شود.
اما هیچ مشکلی نیست که راهحل نداشته باشد.
خوشبختانه راهکارهایی برای رفع بوی بد زیر بغل و بوی بد عرق وجود دارد، همچنین با تغییر سبک زندگی خود میتوانید تا حد زیادی از این مشکل بکاهید.
در این مقاله از ایده آل مگ راههای ساده و خانگی را برای از بین بردن بوی بد عرق به ویژه بوی عرق زیربغل معرفی کردهایم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
دلیل بوی بد عرق زیر بغل چیست؟
این تفکر اشتباه درباره بوی زیر بغل وجود دارد که ناشی از عرق کردن است. دو غده اکرین و آپوکرین مسوول تعریق بدن هستند. ترشحات این غدد مستقیما روی پوست ایجاد میشود.
این ترشحات تا زمانی که با باکتریهای روی پوست ترکیب نشدهاند، بیبو هستند. مشکل از وقتی شروع میشود که این ترشحات با باکتریهای روی پوست ترکیب میشوند و نتیجهاش بوی بد میشود.
البته این بو ربطی به میزان عرق ندارد. ممکن است فرد خیلی کم عرق کند، اما بوی بدنش بیشتر از کسی باشد که میزان تعریق بدنش بالاست.
بوی زیر بغل میتواند شیرین، ترش، تند یا شبیه به پیاز باشد. از آنجایی که پوست به طور طبیعی با باکتری پوشیده شده است، در هر صورت عرق بدن با این باکتریها ترکیب میشود.
آنچه شدت بوی بد را کم و زیاد میکند، هورمونها، غذاها و داروها است. البته یک بیماری به نام هیپروهیدوروزیس نیز وجود دارد که مبتلایان به آن بیشتر مستعد ابتلا به بوی بد هستند.
عوامل مختلفی که میتوانند باعث ایجاد بوی خیلی بد در زیر بغل شوند عبارتند از:
- ورزش کردن
- استرس و اضطراب
- اضافه وزن
- مشکلات ژنتیکی
- دیابت
- نقرس
- یائسگی
- تغییرات هورمونی
- تیروئید پرکار
- بیماریهای کبدی
- بیماریهای کلیوی
- بیماریهای عفونی
- خوردن برخی مواد غذایی مانند گوشت قرمز، گل کلم، کلم بروکلی، پیاز، سیر
- خوردن موادی مانند کافئین، ادویههای کاری یا زیره سبز، سسهای تند
روشهای خانگی برای رفع بوی زیر بغل
روشهای مختلفی برای رفع بوی زیر بغل وجود دارد که میتوانید آنها را در خانه به کار ببندید. این روشها به شرح زیر است:
- با استفاده از جوش شیرین و آب، خمیر درست کرده و آن را زیر بغل خود بمالید و اجازه دهید خشک شود. جوش شیرین مقدار اسید روی پوست را متعادل کرده و میزان بوی بد را کاهش میدهد.
- از کیسههای چای سبز میتوانید برای مسدود کردن منافذ پوست و کاهش تعریق کمک بگیرید. کیسهها را درون آب گرم خیس کرده و روزانه به مدت چند دقیقه آنها را زیر بغل خود قرار دهید.
- سرکه سیب را به همراه کمی آب در یک بطری اسپری مخلوط نموده و سپس آن را زیر بغل خود اسپری کنید. اسید موجود در سرکه با کشتن باکتریها به رفع بوی زیر بغل کمک مینماید.
- آب لیمو و آب را در یک بطری اسپری مخلوط کرده و زیر بغل خود اسپری نمایید. اسید سیتریکهای موجود در آب لیمو میتواند برای کاهش باکتریهای پوستی موثر باشد.
- صابونهای آنتیباکتریال نیز میتوانند تا حد زیادی باکتریهای بد روی پوست را از بین ببرند. در هنگام خرید دقت کنید که روی بسته آن عبارت آنتیباکتریال نوشته شده باشد.
تغییر سبک زندگی برای کاهش بوی بد عرق
با رعایت بهداشت فردی میتوانید تا حد زیادی از بوی زیر بغل بکاهید:
- تمیز نمودن موی زیر بغل تا عرق به سرعت تبخیر شده و زمانی برای تعامل با باکتریها نداشته باشد.
- استفاده از لباسهای گشاد پنبهای که به پوست امکان تنفس بدهد. خانمها میتوانند از پارچههای ضدرطوبت برای لباس زیر استفاده کنند.
- استفاده از ضد تعریق موضعی، مام و یا مکملهای دارویی ضد تعریق با تجویز پزشک
- کاهش یا حذف غذاهایی که میتواند بوی زیر بغل را نامطبوع کنند. برخی غذاها مثل تخم مرغ که حاوی گوگرد هستند، میتوانند باعث ایجاد بوی بد عرق شوند.
- کاهش سطح استرس؛ زیرا استرس از عوامل مهم ایجاد بوی بد عرق است.
چه زمانی بوی بد عرق نگرانکننده است؟
همانطور که گفته شد، بوی زیر بغل میتواند ناشی از وجود یک بیماری یا تغییرات هورمونی در بدن باشد. اگر در شرایط زیر قرار گرفتید باید به پزشک مراجعه نمایید:
- زمانی که نه فعالیت بدنی دارید و نه در فضای گرم قرار دارید، اما به طور مکرر عرق میکنید؛ طوری که مجبورید در فواصل کم لباسهایتان را عوض کنید.
- زمانی که در حین انجام وظایف کوچک روزانه مانند چرخاندن دستگیره در یا کار با کامپیوتر هم عرق میکنید.
- اگر در هنگام خواب هم عرق میکنید، میتواند نشانه وجود یک بیماری باشد.
- عرق کردنهای مکرر در طول روز به طوری که تمام مدت پوستتان مرطوب است.
- زمانی که عفونتهای پوستی به طور مکرر در زیر بغل، کشاله ران و سایر نواحی مستعد عرق ایجاد میشود.
- اگر بوی عرق مانند بوی میوه باشد، معمولا نشانهای از وجود دیابت است.
- اگر بوی بدن شبیه مایع سفید کننده باشد، میتواند نشانه بیماریهای کبدی یا کلیهای باشد.
- افزایش ناگهانی تعریق به همراه تغییر بوی بدن.
چرا مردان بیشتر از زنان عرق میکنند؟
به طور کلی مردان بیشتر از زنان عرق میکنند. همچنین میزان بوی بد عرق آنها بیشتر از زنان است.
غدد آپوکرین در تعریق ناشی از استرس، ترس، اضطراب و غیره نقش اساسی دارند. این غدد فقط در مناطق محدود به زیر بغل و دستگاه تناسلی وجود دارند و زمانی که فرد به سن بلوغ میرسد، فعال میشوند.
مجرای دفع کننده غدد آپوکرین به داخل فولیکولهای مو باز میشود. گاهی نیز به سطح پوست رسیده و در کنار مو باز میشود. از آنجایی که مردان موهای بیشتری در بدن خود دارند، در نتیجه فعالیت این غدد بیشتر بوده و بوی نامطبوع بدن آنها هم بیشتر است.
علت بوی بد عرق در کودکان چیست؟
همانطور که گفته شد، غدد آپوکرین تا زمان بلوغ غیرفعال است، در نتیجه کودکان به طور طبیعی عرق نمیکنند.
اگر به خاطر پوشیدن لباس زیاد یا قرارگرفتن در محیط گرم، عرق کنند نیز عرق آنها بوی نامطبوعی ندارد. بنابراین وجود بوی بد عرق در کودکان میتواند نشانهای از یک مشکل مربوط به سلامتی باشد.
تعریق معمولا به دو شکل است: یا تمام بدن خیس میشود، یا فقط یک قسمت بدن مانند کف دست یا زیر بغل. وجود هر کدام از این موارد معمولا نشانه یک بیماری متفاوت است:
- هیپرهیدروزیس به دلیل اختلالات تیروئیدی به وجود میآید که معمولا در یک ناحیه خاص از بدن مثل زیر بغل، بیش از حد عرق میکند.
- عفونتهای خفیف یا شدید نیز میتواند منجر به تعریق بیش از حد شود. در بیماریهای ریوی معمولا تنها نشانه آن عرق کردن است.
- پرکاری تیروئید از دلایل شایع تعریق بیش از حد است. البته اگر در کنار کاهش وزن، ضربان قلب سریع و اضطراب قرار بگیرد، نشانه این مشکل است.
- تعریق بیش از حد کودکان میتواند از علائم دیابت باشد. در این مورد عرق کودک بوی لاک پاککن میدهد.
- مصرف برخی داروها ممکن است باعث افزایش فشار خون و در نتیجه تعریق کودکان شود.
- بیمارهای قلبی مادرزادی نیز معمولا همراه با تعریق بیش از حد هستند.
- اختلالات متابولیک و هورمونی از دیگر موارد شایع تعریق بیش از حد در کودکان است.