سفر به دیار سرسبز شمال ایران و شهرهای زیبایش یکی از اولین مقاصد گردشگری هر ایرانی است. چابکسر یکی از زیباترین این شهرهاست که هرچند در مرز بین دو استان گیلان و مازندران واقع شده، اما از نقطه نظر جغرافیایی این شهر از توابع رودسر استان گیلان به حساب میآید. وجه تسمیه چابکسر هم از دو کلمهٔ چاب و کنار به معنای چاب کنار یا کنار دریا میآید، که به تدریج به چابکسر تبدیل شده است.
فهرست مطالب
چابکسر کجاست ؟
اين شهر که در انتهای بخش شرقی استان گیلان واقع شده ، از شمال به درياي خزر، از شرق به شهرستان رامسر در استان مازندران، از جنوب به رشته کوه البرز و از غرب به کلاچاي محدود شده است.
بواسطه نزدیک ترین فاصله ممکن با رشته کوه البرز و دریای خزر، این شهر از نظر ویژگی جغرافیایی از وضعیت فوق العادهای برخوردار بوده و همین موضوع بر جذابیتهای چابکسر به شکل قابل ملاحظهای افزوده است.
شاید جالب باشد که بدانید فاصله بین کوه و دریا در این شهر زیبای شمالی کمتر از ۱۳۰۰ متر است و گردشگران در این نقطه شاهد تلاقی دو پدیده زیبای کوه و دریا هستند. این بدان معناست که چنانچه تمایل داشته باشید از دریا به سمت دامنه کوه و جنگلهای انبوه حرکت کنید، فقط لازم است ۱۳۰۰ متر را بپیمایید.
بهترین فصول مسافرت به چابکسر در دو فصل پاییز و بهار است که آب و هوای مناسب و زیبایی طبیعت منطقه، شرایط مطلوبتری را برای گردشگران به همراه خواهد داشت. ولیکن از آنجاییکه کاشت و برداشت برنج در فصول بهار و تابستان صورت می گیرد؛ تجربه تماشای این فرایند سخت اما جالب هم میتواند اوقات لذت بخشی را برایتان فراهم کند.
مناظر زیبایی که عملیات شالی کاری در این منطقه ایجاد میکند؛، برای گردشگران بسیار دیدنی و مسرت بخش است. هرچند که بوتههای همیشه سبز و خرم چای، حتی در پاییز و زمستان طبیعت سبزی در این منطقه ایجاد میکند. در ادامه این مطلب از جاذبههای دیدنی و گردشگری شهر زیبای چابکسر بیشتر برایتان خواهیم گفت.
جاذبه های گردشگری چابکسر
چشمه دمکش
چشمه دمکش از جمله جاذبههای طبیعی این منطقه میباشد که فضای زیبا و جذابی در آن خلق کرده است. این چشمه در ۵ کیلومتری غرب چابکسر زیر درختان تنومند قرار دارد و آب آن بر خلاف چشمه های معمولی دیگر با قطع و وصل همراه است. آب این چشمه هر چند دقیقه یکبار قطع می شود و سپس بار دیگر آب، گردش خود را آغاز می کند. اتفاقی رازآلود و عجیب که کنجکاوی دانشمندان بسیاری را به خود معطوف کرده و حتی گفته میشود شیخ بهایی نیز در پی رمز گشایی این چشمه بود.
جریان آب این چشمه خاصیت درمانی دارد و دارای مواد قلیایی و آهن است که برای دفع سنگ کلیه و جریان کمبود آهن بسیار مفید میباشد. این چشمه در اوج آبدهی خود ۵۷۴ لیتر در ثانیه آبدهی دارد. چشمه دمکش در ۵ کیلومتری چابکسر و در کنار روستای فکجور قرار دارد و یکی از دوازده چشمه بدون املاح خاورمیانه است که خواص بینظیرش سالانه گردشگران بسیاری را راهی این منطقه میکند.
چشمه سجیران
چشمه آب معدنی سجیران یکی دیگر از چشمههای جذاب چابکسر است. این چشمه در منطقه “اِشکِوَر بالا” در بالا دست روستاهای نیلوجیر کل و سجیران قرار دارد. خاصیت درمانی آب این چشمه، اخیرا برای اهالی این منطقه ثابت شده است.
آب این چشمه برای درمان برخی بیماریها از جمله بیماریهای کلیوی موثر است. این آب بسیار گوارا و سبک میباشد و جرم و رسوب را به آسانی و در مدتی کم حل می کند. استحمام در این چشمه، در درمان بیماریهای پوستی به ویژه قارچ انگشتان و سایر نقاط بدن تأثیر مثبت دارد؛ به طوری که پس از یک تا دو بار استفاده از آب، بیماری قارچی کاملا درمان میشود و پوست به حالت عادی خود باز میگردد.
در محدوده چشمه آب معدنی سجیران، با پرس و جو از بومیان محل میتوانید از آبشار سجیران و سه آبشار موجود دیگر در این منطقه نمونه ملی گردشگری نیز بازدید کنید.
روستای اوشیان
روستای زیبا و سرسبز اوشیان در سه کیلومتری چابکسر و دقیقا بر نقطه مرزی استانهای گیلان و مازندران قرار دارد. این روستا که شرقیترین روستای گیلان است؛ نزدیکترین روستای گیلانی به استان مازندران هم به حساب میآید که تنها ۱۰ دقیقه با مرکز شهر چابکسر فاصله دارد.
طبیعت تماشایی اوشیان و ساحل آرام و زیبای آن که یکی از آرامترین سواحل منطقه هم به شمار میآید؛ از جاذبههای گردشگری این روستاست. اوشیان از شمال به ساحل دریای خزر و از جنوب به ارتفاعات کوه البرز متصل است. در سفر به اوشیان و ساحل زیبای آن میتوانید از امکانات تفریحی چون قایق و جت اسکی هم استفاده کنید.
روستای سرولات
از دیگر جاذبههای طبیعی چابکسر، روستای دیدنی و سرسبز سرولات است که بین گردشگران هم بسیار شهرت دارد. دلیل شهرت بالای این روستا بین افراد هم عمدتا مهمان نوازی اهالی روستا و رستورانهای محلی آن میباشد که با غذاهای خوشمزه محلی از میهمانان پذیرایی کرده و در چشماندازی بکر و خیرهکننده، لحظات مفرحی را در خاطره مسافرانشان ثبت میکنند.
سرولات در ۲۲ کیلومتری رامسر ، در نزدیکترین فاصله به شهر چابکسر (۳ کیلومتری جنوب چابکسر) و در کنار رودخانه آچیرود در دامنه کوههای البرز قرار دارد و منظره رو به دریا و باغهای میوه آن بسیار تماشایی است. همسایگی کوه و جنگل و دریا و رودخانه جذابیتی تمام نشدنی را برای این منطقه چشمنواز به ارمغان آورده و رطوبت کم و هوای خنک آن بسیار دلچسب و دلپذیر است.
روستای لیمه سرا
در کنار روستای سرولات، روستای زیبا و کوچک دیگری نیز وجود دارد که تنها ۳۹ خانوار در آن ساکناند. لیمه سرا از زیباترین و دیدنیترین روستاهای اطراف چابکسر بوده که جنگل و دریا را همزمان روبروی چشمانتان قرار میدهد. علاوه بر آن، از منظرهی تماشایی رو به درههای پرشیب و باریک و باغهای پرتقال هم نمیتوان چشم پوشید.
رستورانهای سنتی این منطقه هم چون روستای سرولات، زبانزد خاص و عام اند و با غذاهای لذیذ و بینظیر شمالی به استقبال مهمانانشان خواهند رفت. اگر اهل سفر باشید حتما نام خاور خانم و رستوران سنتیاش زیاد به گوشتان خورده، به سرولات و لیمهسرا بروید و از نزدیک طعم غذاهای خوشمزه خاور خانم را برای همیشه در خاطرتان ثبت کنید.
قلعه بندبن
روستای کوچک و زیبای بندبن یکی از روستاهای باستانی و قدیمی چابکسر است که در منطقه قاسم آباد قرار دارد. در این روستا برجی به ارتفاع ۱۲ متر به چشم میخورد که قلعهای سنگی و قدیمی و تاریخی متعلق به دوران باستان است. برجی مستحکم که در فاصله هزارمتری روستای بندبن و بر بلندای کوهی صخرهای قرار دارد و متاسفانه امروزه جز یک دیوار سنگی با ملات گچ به طول پنج متر و به پهنای ۱۲۰ سانتیمتر چیز دیگری از آن بر جای نمانده و دستخوش ویرانی و غارت انسانی قرار گرفته است.
قدمت این قلعه به صدها سال پیش باز میگردد و ظاهرا ساکنان این منطقه از آن به عنوان قلعه دفاعی در برابر حملات دشمنان دریایی خود استفاده می کردند. جالب است بدانید در ساخت این قلعه از ترکیب خاص و عجیبی استفاده شده که مخلوط زرده تخم مرغ و ساروج است که به منظور استحکام بنا، بین سنگها استفاده کردهاند. اتفاقی که در کنار معماری بینظیر قلعه بندبن، کارشناسان یونسکو را هم به وجد و تحسین و شگفتی وا داشته است.
این برج علاوه بر «بندبن» در نزد اهالی منطقه به «دُزبن» یا «دزبن» هم شهرت دارد. ماهیت برج نشان از کاربری دیدبانی و راهداری دارد و به گواه تاریخ شناسان، روزگاری قلعه نسبتا بزرگی بوده که بر پوزه کوهی، مسلط بر دهکده بندبن ساخته شده است. این قلعه از مهمترین و زیباترین آثار باستانی استان گیلان به شمار میرود.
ساحل طلایی قاسم آباد
یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری چابکسر ساحل طلایی قاسم آباد است که از بهترین سواحل گردشگری استان گیلان نیز محسوب میشود. این منطقه دیدنی و زیبا مکانی مناسب برای ورزش و تفریحات آبی به شمار میرود و شامل امکانات تفریحی فراوانی چون جت اسکی، قایق سواری، اسکی، شاتل، پاراسل و موتور چهارچرخ نیز هست که لحظات مفرحی را برای مسافران رقم خواهد زد.
علاوه بر آن سفر به روستای زیبای قاسم آباد یکی از لذت بخشترین تجربیات سفر به استان گیلان به شمار میرود. چرا که روستای قاسم آباد گیلان از جمله روستاهایی است که فرهنگ اصیل و سنتهای زیبای مردم این خطه را میتوان از نزدیک لمس کرد و با آن به طور کامل آشنا شد. البته که تماشای لباسهای رنگارنگ و سنتی گیلکی و رقص معروف قاسم آبادی را هم نباید از قلم انداخت.
مجتمع ساحلی گلسرخ
در کیلومتر ۳ جاده چابکسر به کلاچای و رو به روی جاده اصلی اوشیان، به مجتمع ساحلی گلسرخ چابکسر خواهید رسید. این منطقه به دليل عمق مناسب دريا و بستر هموار ماسهای، از مستعدترين مناطق دريايی شرق گيلان برای شنای مسافران و گردشگران درفصل گرم سال میباشد. این مجتمع همچنین دارای ناجیان غریق، مرکز اقامتی، پذیرایی، امدادی، ورزشی، امنیتی و امکانات سرگرمی است.
کلام آخر
علاوه بر لذت از مناظر طبیعی و بکر و زیبای چابکسر، از این شهر سوغات خوردنی فراوانی را هم میتوانید با خود به همراه آورید. از آنجاکه بسیاری از ساکنان این شهر در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند و از این راه امرار معاش می کنند؛ چهار محصول برنج، چای، مرکبات و کيوی، عمده محصولات این شهرند.
علاوه بر محصولات غذایی و انواع ماهی، ترشی، لواشک و شور، در روستای قاسم آباد علیا میتوانید به دیدار و خرید پارچههایی با طرحها و رنگهای چشمنواز بروید که از نخهای پنبهای، پشمی و ابریشمی خلق میشود و هنر دست زنان و دختران قاسم آبادی هستند. به این نوع بافت پارچه، چادر شب بافی گفته میشود و قاسم آباد روستای ملی چادر شب بافی در ایران نام گرفته است.
سوالات متداول
چابکسر از توابع شهرستان رودسر محسوب شده و در استان گیلان واقع شده است.
شهر چابکسر ۱۲ کیلومتر از رامسر فاصله دارد. چابکسر در استان گیلان و رامسر در استان مازندران قرار دارد. با این وجود در صورتی که با اتومبیل قصد عزیمت از چابکسر به رامسر را داشته باشید؛ این مسافرت تنها ۷ دقیقه طول خواهد کشید.
ساحل چابکسر بر خلاف بیشتر ساحلهای شمالی، کماکان بافت طبیعی خود را حفظ کرده و ساخت و سازهای شهری در آن صورت نگرفته است. این ساحل به تمیز بودن مشهور است و بسیاری از مسافران نیز، ساحل چابکسر را تمیزترین ساحل ایران میدانند. از تفریحاتی که در این ساحل میتوانید انجام دهید؛ قایق سواری و اسکی روی آب میباشند. برای علاقمندان به شنا نیز، ساحل چابکسر یک انتخاب فوق العاده محسوب میشود.
از دیدنی های شهر چابکسر میتوان به ساحل قاسم آباد، روستای سرولات، روستای لیمه سرا، چشمه دمکش، روستای اوشیان و قلعه بندبن اشاره کرد. همچنین با توجه به فاصله کم این شهر با شهرستان رامسر، میتوانید از تله کابین رامسر نیز لذت ببرید.