علائم سرطان کبد و انواع آن کدام است ؟
کبد عضوی از غده بزرگ در قسمت فوقانی شکم شماست.این عضو، وظایف مهمی در بدن برعهده دارد. علائم سرطان کبد میتواند شامل درد و تورم در شکم، کاهش اشتها و کاهش وزن غیر منتظره باشد.
اگر این بیماری در مراحل اولیه شناسایی شود درمانپذیر است اما بیماری در مراحل پیشرفته بسیار کشنده است. آشنایی با دلایل ابتلا به سرطان کبد، انواع و علائم آن میتواند شما را در شناسایی زودهنگام بیماری یاری کند.
در این مقاله از ایده آل مگ هر آنچه که باید درباره سرطان کبد بدانید را گردآوری نمودهایم.
سرطان کبد چیست؟
در سرطان کبد، سلولهای بدن شروع به رشد خارج از کنترل میکنند. شناختن ساختار طبیعی و عملکرد کبد برای درک سرطان کبد مفید خواهد بود.
کبد
کبد بزرگترین اندام داخلی بدن است. این اندام در زیر دندههای راست شما درست، زیر ریه راست قرار دارد و دارای دو لوب (بخش) است.
سلولهای کبدی، رگهای خونی و سلولهایی که لولههای کوچکی را به نام مجاری صفراوی میسازند، کبد را تشکیل دادهاند. مجاری صفراوی صفرا را از کبد به کیسه صفرا یا مستقیم به روده منتقل میکنند. کبد نقشهای بسیاری دارد:
- کبد بسیاری از مواد مغذی جذب شده از روده را که بدن شما برای عملکرد نیاز دارد، تجزیه و ذخیره میکند. برخی از مواد مغذی باید قبل از استفاده به عنوان انرژی یا ساخت و ترمیم بافتهای بدن، در کبد تغییر یابد (متابولیزه شود).
- کبد بیشتر فاکتورهای لخته شدن را ایجاد میکند که باعث میشود خونریزی شما هنگام بریدگی یا زخمی شدن زیاد نباشد.
- این اندام، صفرا را به روده میرساند تا به جذب مواد مغذی (به ویژه چربیها) کمک کند.
- کبد مواد الكلی، مواد دارویی و مواد زائد سمی موجود در خون را تجزیه میکند. این مواد از طریق ادرار و مدفوع از بدن خارج میشود.
تقسیم سلولی بیش از حد انواع مختلف سلولها در کبد میتواند انواع مختلفی از تومورهای بدخیم (سرطانی) و خوش خیم (غیر سرطانی) را ایجاد کنند. سرطانهای کبد براساس نوع سلول سرطانی شده، تقسیمبندی میشوند.
سرطان کبد اولیه
سرطان اولیه کبد، از سلولهای خود کبد شروع میشود و به صورت زیر دستهبندی میشود:
سرطان هپاتوسلولار (HCC)
سرطان هپاتوسلولار 90٪ از کل سرطانهای اصلی کبد را تشکیل میدهد. این نوع از سرطان کبد بیشتر در آفریقا و آسیا دیده میشود. سن ابتلا به این سرطان 50 سال است.
در این بیماری، تومور میتواند به صورت گره منزوی،گرههای متعدد یا به صورت بزرگ شدن کبدی منتشر شود. طیف وسیعی از تمایز وجود دارد، از تومورهای کاملا تمایز یافته و شبیه کبد طبیعی، تا آنهایی که تمایز کمی با پلومورفیسم هستهای و سلولهای بزرگ تومور مشخص دارند. افزایش سطح سرمی آلفا فتوپروتئین در بسیاری از موارد HCC وجود دارد.
کلانژیوکارسینومای داخل کبدی (سرطان مجاری صفراوی)
موارد ابتلا به کلانژیوکارسینوما بسیار کمتر از HCC است و با سیروز (التهاب شدید کبد) همراه نیست. این بیماری از مجاری صفراوی داخل و خارج کبدی ناشی میشود. سرطان مجاری صفراوی را میتوان با سیتولوژی صفرا، سیتولوژی یا FNA از طریق پوست تشخیص داد.
آنژیوسارکوم و همانژیوسارکوم
این دو مدل از سرطان کبد در واقع، تومورهای بدخیم غیر معمول هستند (کمتر از 1٪ از بدخیمیهای اولیه کبد). تقریبا در یک سوم موارد ابتلا سیروز کبدی ایجاد میشود.
هپاتوبلاستوما
هپاتوبلاستوما یک تومور نادر (رشد غیر طبیعی بافت) است که از سلولهای کبدی نشات میگیرد. هپاتوبلاستوما شایعترین تومور سرطانی (بدخیم) کبد در کودکان است.
بیشتر تومورهای هپاتوبلاستوما از لوب راست کبد شروع میشوند. سلولهای سرطانی هپاتوبلاستوما همچنین میتوانند به مناطق دیگر بدن گسترش یافته (متاستاز دهند). شایعترین محل متاستاز، ریهها هستند.
سرطان کبد ثانویه (سرطان کبد متاستاتیک)
سرطان ثانویه در کبد، سرطانی است که از قسمت دیگری از بدن شروع شده و اکنون به کبد گسترش یافته است (متاستاز). وقوع سرطان کبد ثانویه، نشانهای از سرطان پیشرفته است. سرطانهای ثانویه کبد بسیار شایعتر از نوع اولیه آن هستند.
بسیاری از سرطانها میتوانند به کبد منتقل شوند. محتملترین سرطان گسترش یافته با کبد، سرطان روده است. دلیل این امر. ورید خونرسان مشترک بین روده و کبد است. ملانوم (نوعی سرطان پوست)، سرطان پستان، مری، معده، لوزالمعده، تخمدان، کلیه یا ریه نیز میتوانند به کبد گسترش یابند.
تومورهای خوشخیم کبد
تومورهای خوش خیم کبد نسبتا شایع و بیشتر آنها بدون علامت هستند، اما برخی از آنها باعث هپاتومگالی، ناراحتی ربع فوقانی راست یا خونریزی داخل صفاقی میشوند.
این تومورها اغلب به طور اتفاقی در سونوگرافی یا سایر اسکنها تشخیص داده میشوند. تشخیص معمولا با آزمایشات تصویربرداری امکانپذیر است. بعد از تشخیص این تودهها پزشک دستور به بیوپسی میدهد. تومورهای خوشخیم کبد نیز انواع مختلفی دارند؛
همانژیوم
همانژیومها معمولا کوچک و بدون علامت هستند. این نوع توده خوشخیم در 1 تا 5٪ بزرگسالان رخ میدهند. علائم همانژیوم شامل ناراحتی، سیری و بیاشتهایی، حالت تهوع، درد ثانویه و خونریزی یا ترومبوز است. این تومورها اغلب دارای ظاهری کاملا عروقی هستند. همانژیوماها به طور اتفاقی در طی سونوگرافی ، CT یا MRI تشخیص داده میشوند.
آدنوم کبدی
آدنومهای کبدی که آدنومهای سلولهای کبدی نیز نامیده میشوند، تومورهای اپیتلیال نادر اما خوش خیم کبدی هستند که اغلب در زنانی که در سن باروری قرصهای ضد بارداری خوراکی استفاده میکردند، ایجاد میشود.
آدنومها همچنین در بیماران تحت درمان با استروئیدهای آنابولیک ایجاد میشود. اگرچه این تومورها خوش خیم هستند، اما با خطر ایجاد خونریزی و تغییر شکل به نوع بدخیم همراه هستند. برداشتن انتخابی در تمام مردان مبتلا به آدنوم و در زنان با آدنوم بیش از 5 سانتی متر توصیه میشود.
هیپرپلازی گرهای کانونی
ضایعات هیپرپلازی گرهای کانونی (FNH) ضایعات خوش خیم کبدی هستند که با توده عروقی قهوهای، قرمز یا برنزه همراه با گرههای پارانشیم کبدی خوش خیم پوشیده شدهاند.
FNH بیشتر در زنان یائسه دیده میشود، اگرچه ممکن است تا 10٪ نیز در مردان رخ دهد. این ضایعات اغلب به طور تصادفی در حین تصویربرداری غیر اختصاصی شکم تشخیص داده میشوند و پس از مشخص شدن تشخیص، تقریبا هرگز به درمان فعال احتیاج ندارند.
علائم سرطان کبد کدامند؟
داشتن یک یا بیشتر از علائم زیر به این معنا نیست که شما سرطان کبد دارید. در واقع، بسیاری از این نشانهها به احتمال زیاد، ممکن است به دلیل شرایط دیگری ایجاد شود. اما، اگر هرکدام از این علائم را دارید، مهم است که آنها توسط پزشک بررسی شوند تا در صورت لزوم علت آن کشف و درمان شود.
علائم و نشانههای سرطان کبد اغلب تا مراحل پیشرفت بیماری نشان داده نمیشوند، اما گاهی اوقات ممکن است زودتر ظاهر شوند. اگر هنگامی که اولین علائم را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید، سرطان شما زودتر تشخیص داده میشود، در این وضعیت درمان اثربخشتر خواهد بود. برخی از رایجترین علائم سرطان کبد عبارتند از:
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- از دست دادن اشتها. احساس سیری زیاد بعد از یک وعده غذایی کم
- حالت تهوع یا استفراغ
- تورم یا درد در شکم یا درد شانه راست
- احساس خستگی بیش از حد معمول
- علائم زردی، مانند ادرار تیرهرنگ
- دمای بالای 38+ درجه
- بزرگ شدن وریدهای شکم از روی پوست قابل دیدن باشند
- کبودی یا خوریزی غیرطبیعی
برخی از تومورهای کبدی هورمونهایی ایجاد میکنند که بر روی اندامهایی غیر از کبد نیز تأثیر میگذارند. این هورمونها ممکن است باعث موارد زیر شوند:
- سطح بالای کلسیم خون (هایپرکلسمی)، که میتواند باعث حالت تهوع، گیجی، یبوست، ضعف یا مشکلات عضلانی شود.
- سطح قند خون پایین (هیپوگلیسمی)، این موضوع باعث خستگی یا غش میشود.
- بزرگ شدن پستان (ژنیکوماستی) یا کوچک شدن بیضه در مردان
- تعداد بالای گلبولهای قرمز، که باعث میشود فرد قرمز و برافروخته شود.
- سطح کلسترول بالا
علائم خاموش سرطان کبد
علائم خاموش سرطان کبد که نباید آنها را نادیده بگیرید عبارتند از:
- درد و تورم در ناحیه شکم
- کاهش وزن شدید و بدون دلیل
- احساس سیری زودهنگام
- تغییر در حرکات روده که باعث تغییر در وضعیت دفع مدفوع میشود
- زردی پوست
- زردی سفیدی چشم
- اگر مبتلا به هپاتیت C و B هستید ریسک ابتلا به سرطان در شما بالاست
- اگر اضافه وزن دارید
- اگر دیابت نوع 2 دارد
- زیادهروی در مصرف مشروبات الکلی
علائم سرطان کبد در کودکان
سرطان کبد در دوران کودکی بیماری است که در آن سلولهای بدخیم (سرطانی) در بافتهای کبد تشکیل میشوند. انواع مختلفی از سرطان کبد در دوران کودکی وجود دارد که دو نوع اصلی آن عبارتند از:
- هپاتوبلاستوما: هپاتوبلاستوما متداولترین نوع سرطان کبد در دوران کودکی است. این نوع از سرطان کبد معمولا کودکان زیر 3 سال را درگیر میکند.
- سرطان هپاتوسلولار: سرطان هپاتوسلولار معمولا کودکان بزرگتر و بزرگسال را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری در مناطقی از آسیا که دارای میزان بالایی از عفونت هپاتیت B هستند مشاهده میشود.
انواع دیگر سرطان کبد به ندرت در کودکان دیده میشود؛
- سارکوم جنینی تمایز نیافته کبدی: این نوع سرطان کبد معمولا در کودکان بین 5 تا 10 سال رخ میدهد. اغلب از طریق کبد به ریهها گسترش مییابد.
- کوریوکارسینومای نوزادی کبد: یک تومور بسیار نادر است که از جفت شروع میشود و به جنین گسترش مییابد. تومور معمولا در طی چند ماه اول زندگی مشاهده میشود. ممکن است مادر کودک، مبتلا به کوریوکارسینوما باشد. کوریوکارسینوما نوعی بیماری تروفوبلاستیک حاملگی است.
- تومورهای کبدی عروقی: این تومورها از سلولهایی که رگهای خونی یا عروق لنفاوی را ایجاد میکنند در کبد تشکیل میشوند. تومورهای کبدی عروقی ممکن است خوشخیم (سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند.
نشانهها و علائم سرطان کبد در کودکان شامل یک توده یا درد در شکم است. علائم و نشانهها پس از بزرگ شدن تومور بیشتر میشوند. اگر فرزند شما یکی از موارد زیر را دارد با پزشک کودک خود مشورت کنید:
- تودهای در شکم که ممکن است دردناک باشد
- تورم در شکم
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- از دست دادن اشتها
- تهوع و استفراغ
علائم سرطان کبد و کیسه صفرا
سرطان کیسه صفرا معمولا علائم یا نشانههایی ایجاد نمیکند. این بیماری تا زمان بزرگ شدن تومور یا گسترش آن به بافتهای دیگر علامت مشخصی ندارد. اما گاهی اوقات علائم میتوانند زودتر ظاهر شده و منجر به تشخیص زود هنگام شوند. اگر سرطان در مراحل اولیه یافت شود، درمان ممکن است نتیجه بهتری داشته باشد.
برخی از علائم رایج سرطان کیسه صفرا عبارتند از:
- درد شکم: بیشتر افراد مبتلا به سرطان کیسه صفرا درد شکمی دارند. دری که غالبا در سمت راست و قسمت بالای شکم احساس میشود.
- حالت تهوع یا استفراغ: گاهی اوقات استفراغ نیز یکی از علامتهای سرطان کیسه صفراست.
- زردی: اگر توده سرطانی به اندازه کافی بزرگ شود، مجاری صفراوی را مسدود میکند. با مسدود شدم مجرای، صفرا نمیتواند از کبد به رودهها تخلیه شود. این امر باعث آزاد شدن ماده شیمیایی به رنگ زرد مایل به سبز (به نام بیلیروبین) در در خون میشود. بیلیروبین در قسمتهای مختلف بدن پخش میشود. رنگ زرد این ماده، اغلب در پوست و قسمت سفید چشم دیده میشود.
- برآمدگی در شکم: اگر سرطان مجاری صفراوی را مسدود کند، کیسه صفرا میتواند متورم شود. سرطان کیسه صفرا همچنین میتواند به قسمتهای مجاور کبد گسترش یابد. این تغییرات را بعضی اوقات پزشک میتواند بصورت تودههایی در سمت راست شکم احساس کند. همچنین میتوان آنها را در آزمایشات تصویربرداری مانند سونوگرافی مشاهده کرد.
علائم دیگر سرطان کیسه صفرا شامل موارد زیر است:
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- تورم در شکم
- تب
- خارش پوست
- ادرار تیره
- مدفوع به رنگ روشن یا چرب
از چه روشهایی برای تشخیص سرطان کبد استفاده میشود؟
یافتن سرطان کبد در اغلب اوقات دشوار است زیرا علائم و نشانهها اغلب تا مراحل پیشرفته ظاهر نمیشوند. تومورهای كبدی كوچك به سختی در معاینه فیزیكی قابل تشخیص هستند زیرا بیشتر كبد توسط قفس استخوانهای قفسه سینه پوشانده شده است.
در حال حاضر، هیچ آزمایش غربالگری توصیه شده برای سرطان کبد در افرادی که ممکن است در معرض خطر باشند، وجود ندارد. اما برخی از آزمایشات به پزشک کمک میکند تا بیماری را در افراد دارای ریسم بالا، زودتر شناسایی کنند.
آزمایش افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد
بسیاری از بیمارانی که به سرطان کبد مبتلا میشوند، دچار سیروز طولانی مدت (تشکیل بافت التیامی در اثر آسیب کبدی) هستند. در صورت بدتر شدن حال بیمار مبتلا به سیروز، پزشکان ممکن است آزمایشاتی را برای یافتن سرطان کبد انجام دهند.
برخی از متخصصان برای افرادی که در معرض خطر بالاتری از سرطان کبد هستند، مانند افراد مبتلا به سیروز (به هر علت)، هموکروماتوز ارثی یا عفونت مزمن هپاتیت B (حتی بدون سیروز)، سرطان کبد را با آزمایش خون و سونوگرافی آلفا فتوپروتئین (AFP) تشخیص میدهند.
پزشک شما در مورد سوابق پزشکی شما سوال خواهد کرد تا در مورد علائم و عوامل خطر احتمالی شما اطلاعات بیشتری کسب کند. پزشک همچنین شما را معاینه میکند تا به دنبال علائم سرطان کبد و سایر مشکلات سلامتی باشد.
متخصص در معاینات خود توجه ویژه ای به شکم شما دارد. پوست و سفیدی چشم شما را برای یافتن زردی (یک رنگ زردرنگ) بررسی میکند.
اگر علائم یا نتایج معاینه بدنی نشان دهد که شما ممکن است سرطان کبد داشته باشید، آزمایشات بیشتری انجام میشود. این آزمایشات معمولا شامل آزمایشهای تصویربرداری، آزمایشات خون و یا نمونهبرداری از بافت کبد هستند.
با توجه به مطالب بالا، علاوه بر انجام معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است معاینات زیر را نیز انجام دهد:
سونوگرافی
سونوگرافی اغلب اولین آزمایشی است که برای بررسی کبد مورد استفاده قرار میگیرد. از امواج صوتی برای ایجاد تصویری روی صفحه رایانه استفاده میشود. تومورهایی که توسط سونوگرافی شناسایی میشوند باید از نظر خوشخیم و بدخیمی مورد بررسی قرار گیرند.
سی تی اسکن
سی تی اسکن شکم میتواند به یافتن انواع مختلف تومورهای کبدی کمک کند. عکس پزشکی میتواند اطلاعات خاصی در مورد اندازه، شکل و موقعیت هر تومور در کبد یا جاهای دیگر شکم و همچنین رگهای خونی اطراف ارائه دهد.
ام آر آی
مانند سی تی اسکن، اسکن ام آر آی تصاویر مفصلی از بافتهای نرم بدن را فراهم میکند. اما در اسکن MRI به جای اشعه ایکس از امواج رادیویی و آهن رباهای قوی استفاده میشود. اسکن MRI میتواند در بررسی تومورهای کبدی بسیار مفید باشد. متخصصان در بعضی موارد با استفاده از این اسکن میتوانند تومور خوشخیم را از تومور بدخیم سرطان کبد تشخیص دهند.
آنژیوگرافی
آنژیوگرام نوعی آزمایش اشعه ایکس است که رگهای خونی را بررسی میکند، در حالی که تصاویر اشعه ایکس گرفته میشود. در این روش تشخیصی ماده حاجب به رگ تزریق میشود تا رگهای خونی توسط اشعه ایکس بهتر ترسیم شوند.
اسکن استخوان
اسکن استخوان میتواند به دنبال سرطانی باشد که به استخوانها گسترش یافته است (متاستاز یافته است). پزشکان معمولا این آزمایش را برای افراد مبتلا به سرطان کبد انجام نمیدهند مگر اینکه علائمی مانند درد استخوان داشته باشند.
نمونهبرداری
بیوپسی یعنی برداشتن نمونه ای از بافت برای بررسی سرطانی بودن آن. بعضی اوقات، تنها راه اطمینان از وجود سرطان کبد، نمونه برداری و بررسی آن در آزمایشگاه آسیبشناسی است.
تستهای آزمایشگاهی
پزشک شما به چند دلیل ممکن است تستهای آزمایشگاهی را تجویز کند:
- برای کمک به تشخیص سرطان کبد
- برای کمک به تعیین اینکه چه چیزی ممکن است باعث سرطان کبد شما شود
- برای تشخیص کارکرد کبد و طراحی فرآیند درمان شما
- بررسی سلامت عمومی بدن شما
- برای بررسی موثر بودن درمانها
- بررسی عود مجدد بیماری
علائم سرطان کبد در آزمایش خون
پزشک متخصص، برای طراحی مراحل درمان بیماران، معمولا دستور به انجام آزمایشات خون میدهد؛
آزمایشات مربوط به هپاتیت ویروسی: ممکن است پزشک آزمایش خون برای بررسی هپاتیت B و C را تجویز کند.
آزمایشات عملکرد کبد (LFT): چون معمولا این سرطان در افرادی که کبد آنها در اثر بیماریهای قبلی مثل هپاتیت و سیروز کبدی آسیب دیده، ایجاد میشود. پزشک متخصص قبل از درمان، وضعیت سلامت کبد را با این آزمایشها بررسی میکند.
آزمایش های لخته شدن خون: کبد همچنین پروتئینهایی ایجاد میکند که در هنگام خونریزی به لخته شدن خون کمک میکنند. کبد آسیب دیده ممکن است به اندازه کافی این پروتئینها را تولید نکند. این وضعیت میتواند خطر خونریزی شما را افزایش دهد. پزشک شما ممکن است آزمایش خون را برای بررسی این خطر تجویز کند.
آزمایشات عملکرد کلیه: آزمایشات سطح نیتروژن اوره خون (BUN) و کراتینین اغلب برای ارزیابی میزان عملکرد کلیهها انجام میشود.
شمارش کامل خون(CBC): این آزمایش سطح سلولهای قرمز خون، سلولهای سفید خون و پلاکتها را بررسی میکند. این آزمایش در مورد عملکرد مغز استخوان (جایی که سلولهای خونی جدید ایجاد میشود) اطلاعاتی در اختیار پزشک قرار میدهد.
آزمایشات شیمی خون و آزمایشات دیگر: آزمایشات شیمی خون، سطح تعدادی از مواد را در خون بررسی می کند. غلظت این مواد ممکن است تحت تاثیر سرطان تغییر کند. به عنوان مثال ، سرطان کبد می تواند سطح کلسیم خون را افزایش دهد، در حالی که سطح گلوکز خون ممکن است کاهش یابد. سرطان کبد همچنین گاهی اوقات میتواند سطح کلسترول را افزایش دهد، بنابراین ممکن است این مورد نیز بررسی شود.
راههای درمان و پیشگیری از سرطان کبد کدامند؟
درمانهای سرطان کبد شامل موارد زیر است:
- جراحی
- فرسایش سرطان کبد
- درمان آمبولیزاسیون
- پرتودرمانی
- دارو درمانی هدفمند
- ایمونوتراپی
- شیمی درمانی
در نظر گرفتن روشهای مکمل و جایگزین
روشهای مکمل به درمانهایی گفته میشود که همراه با مراقبتهای پزشکی منظم شما استفاده میشود. از درمانهای جایگزین به جای درمان پزشکی پزشک استفاده میشود.
اگرچه برخی از این روش ها ممکن است برای تسکین علائم یا کمک به احساس بهتر شما مفید باشند، اما اثبات نشده است که بسیاری از این روشها مفید باشند و برخی حتی ممکن است مضر نیز باشند.
ممکن است در مورد روشهای جایگزین یا مکمل که پزشک برای درمان سرطان یا تسکین، شنیده باشید. این روشها میتوانند شامل ویتامینها، درمان گیاهی تودههای کبدی، رژیمهای غذایی خاص (غذای مفید برای سرطان کبد)،طب سوزنی و ماساژ باشند.
آیا میتوان از سرطان کبد پیشگیری کرد؟
با کاهش قرار گرفتن در معرض عوامل خطر شناخته شده برای این بیماری، میتوان از بسیاری از سرطانهای کبد پیشگیری کرد؛
از عفونتهای هپاتیت B و C خودداری کرده و آنها را درمان کنید
در سراسر جهان، مهمترین عامل خطر برای سرطان کبد عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B و ویروس هپاتیت C است. این ویروسها میتوانند از طریق به اشتراک گذاشتن سوزنهای آلوده (از جمله در مصرف مواد مخدر) از طریق رابطه جنسی حفاظت نشده و از طریق زایمان، از فردی به فرد دیگر منتقل شوند.
مصرف الکل و دخانیات را محدود کنید
نوشیدن الکل میتواند منجر به سیروز کبدی شود که به نوبه خود میتواند منجر به سرطان کبد شود. عدم نوشیدن الکل میتواند به جلوگیری از سرطان کبد کمک کند.
از آنجا که سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان کبد را نیز افزایش میدهد، عدم استعمال سیگار نیز از برخی از این سرطانها جلوگیری میکند.
اگر سیگار میکشید، بدانید که ترک آن به کاهش خطر ابتلا به این سرطان و همچنین بسیاری دیگر از سرطانها و بیماریهای تهدیدکننده زندگی کمک میکند.
وزن سالم داشته باشید و آن را حفظ کنید
جلوگیری از چاقی ممکن است راه دیگری برای کمک به محافظت در برابر سرطان کبد باشد. افرادی که چاق هستند به احتمال زیاد به بیماری کبد چرب و دیابت مبتلا میشوند که هر دو با سرطان کبد در ارتباط هستند.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی عامل سرطان را محدود کنید
تغییر نحوه ذخیره برخی غلات در کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری میتواند باعث کاهش قرار گرفتن در معرض مواد سرطانزا مانند آفلاتوکسین شود.
بیماریهایی که خطر سرطان کبد را افزایش میدهند را درمان کنید
برخی بیماریهای ارثی میتوانند باعث سیروز کبدی شوند و خطر ابتلا به سرطان کبد را در فرد افزایش دهند. یافتن و درمان این بیماریها در اوایل زندگی میتواند این خطر را کاهش دهد. به عنوان مثال، تمام کودکان در خانوادههای مبتلا به هموکروماتوز باید از نظر بیماری غربالگری شوند و در صورت ابتلا به این بیماری، تحت درمان قرار گیرند.
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده تغییری که برای شما طبیعی نیست یا وجود علائم و نشانههای احتمالی سرطان، باید به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر نگران هستید که چه علامتی ممکن است باشد، تشخیص آنها را به تعویق نیندازید.
اگر قرار ملاقات با پزشک نگذارید بعید است نگرانی شما برطرف شود. این علامت ممکن است به دلیل سرطان نباشد. اما اگر اینگونه باشد و هرچه زودتر مشخص شود، احتمال موفقیت آمیز بودن درمان بیشتر است.
سوالات متداول
بسته به شرایط شما، ممکن است انواع مختلفی از پزشکان را در تیم درمانی خود داشته باشید. این پزشکان ممکن است شامل موارد زیر باشند:
آنکولوژیست جراحی: پزشکی که با جراحی، سرطان را درمان میکند.
انکولوژیست پرتوی: پزشکی که با پرتودرمانی، سرطان را درمان می کند.
آنکولوژیست: پزشکی که سرطان را با داروهایی مانند شیمی درمانی، درمان هدفمند یا ایمونوتراپی معالجه میکند.
متخصص گوارش: پزشکی که در درمان بیماریهای دستگاه گوارش از جمله کبد تخصص دارد.
رادیولوژیست مداخلهای: پزشکی که در عملهایی مانند جراحی و آمبولیزاسیون تخصص دارد.
هنگامی که یک آسیبشناس، نمونهای از بافت شما را در زیر میکروسکوپ بررسی کرد، پزشک بهتر میتواند به این سوال پاسخ دهد. به طور معمول، درجه بالاتر سرطان به معنای رشد سریع سلولهای سرطانی است.
بیمارانی که نوع خاصی از بیماری کبد چرب دارند (کبد چرب غیرالکلی ) در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان کبد هستند.
به طور سنتی به ما یاد میدهند که درد در شانه راست و کمر میتواند به دلیل بیماری کبد باشد، اما بدانید که لیست مواردی که میتوانند باعث ایجاد این نوع درد شوند بسیار بسیار طولانی است. بیماری که نگران چنین دردی است باید به پزشک مراجعه کند.