طرز کاشت هسته آلبالو در گلدان + پرورش درخت آلبالو

 علاوه بر کاربردهای مختلف آلبالو، اگر گران بودن این میوه لذیذ را هم در نظر بگیرید، تعجب نمی‌کنید که چرا بسیاری از مردم دوست دارند طرز کاشت هسته آلبالو در گلدان را یاد بگیرند.

آلبالو یکی از میوه‌های خوشمزه، همه‌پسند و مغذی فصل بهار و تابستان است. این میوه غنی از آنتی اکسیدان به شکل تازه و خشک مصرف می‌شود و گاهی اوقات هم برای تهیه کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاشت درخت آلبالو در منزل کار چندان سخت و پیچیده‌ای نیست، اما برای اینکه به نتیجه مطلوب برسید باید در مورد نحوه مراقبت از آن اطلاعات کافی داشته باشید.

در مقاله امروز ایده آل مگ، شما را با نحوه کاشت درخت آلبالو در حیاط خانه و در گلدان آشنا می‌کنیم. ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.

روش کاشت درخت آلبالو در حیاط خانه و گلدان

آلبالو با نام علمی Prunus cerasus L و نام‌های انگلیسی Sour cherry ،Tart cherry و Dwarf cherry یک درخت کوچک با شاخ و برگ‌های پراکنده است که به خانواده گل‌سرخیان تعلق دارد. این گیاه بومی اروپا و جنوب شرق آسیا است و گل‌های سفید و زیبایی دارد که به صورت خوشه‌های دو تا 6 تایی ظاهر می‌شوند.

درخت آلبالو

ارتفاع درخت آلبالو معمولا به سه تا چهار متر می‌رسد، اما گونه کوتاه قد آن هم وجود دارد که ارتفاع آن حداکثر دو متر است. برگ‌های این درخت لوزی‌ شکل و رنگ پوست آن قهوه‌ای روشن است.

درخت آلبالو خودبارور بوده و برخلاف درخت گیلاس، برای تلقیح به گرده‌افشانی نیاز ندارد. این گیاه به روش‌های مختلف از جمله کاشت بذر، پیوند زدن و کاشت پاجوش تکثیر می‌شود؛ اما شاید در محیط خانه کاشت درخت آلبالو از هسته برای بسیاری از افراد راحت‌تر باشد.

درخت آلبالو را می‌توان در باغ، باغچه و گلدان نگهداری کرد. اگرچه پرورش این درخت در گلدان امکان‌پذیر است، اما اگر می‌خواهید درخت‌تان حتما به بار بنشیند، بهتر است آن را در فضای باز بکارید. کاشت درخت آلبالو در گلدان به سرعت رشد درخت را متوقف می‌کند و باعث می‌شود اندازه آن کوچک بماند.

طرز کاشت هسته آلبالو در گلدان

برای کاشت درخت آلبالو از هسته دو روش مختلف وجود دارد که در ادامه مطلب به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

روش اول

برای کاشت هسته آلبالو مراحل زیر را دنبال کنید:

مرحله 1

اولین قدم برای کاشت درخت آلبالو از هسته این است که مقداری آلبالوی مرغوب تهیه کنید. آلبالوهایی که در فروشگاه‌های مواد غذایی به فروش می‌رسند، معمولا برای این کار مناسب نیستند؛ چون روش‌هایی که برای نگهداری آن‌ها به‌کار می‌رود، ممکن است به هسته‌ها اجازه جوانه زدن ندهد.

کاشت درخت آلبالو از هسته در حیاط

در عوض، می‌توانید از درختانی که در باغ‌های نزدیک به محل سکونت شما هستند مقداری آلبالو بچینیند یا برای خرید آن به بازار کشاورزان بروید.

هسته آلبالوها را به دقت جدا کرده و آن‌ها را به مدت پنج دقیقه در یک کاسه آب گرم قرار دهید. به آرامی میوه‌های باقیمانده روی هسته‌ها را از آن‌ها جدا کنید. هسته‌های تمیز را روی یک حوله کاغذی خشک گذاشته و آن‌ها را به مدت سه تا پنج روز در یک محل آفتاب‌گیر قرار دهید تا خشک شوند.

بعد از خشک شدن، هسته‌ها را درون یک ظرف قرار داده و درب آن را محکم ببندید. روی ظرف برچسب بزنید تا فراموش نکنید که چیست و به مدت 10 هفته آن را در یخچال قرار دهید. این فرآیند باید از حدود دی ماه شروع شود تا بذرها برای جوانه زدن در بهار آماده شوند.

پس از 10 هفته نگهداری هسته‌ها در محیط سرد، وقت آن است که آن‌ها را از یخچال خارج کرده و برای کاشت آماده کنید.

وقتی آلبالو را در پاییز می‌کارید، سرمای زمستان به جوانه‌زنی آن در فصل بهار کمک می‌کند؛ اما اگر در فصل دیگری برای کاشت درخت آلبالو از هسته اقدام کردید، می‌توانید به کمک یخچال نیاز سرمایی آن را به صورت مصنوعی برطرف کنید.
مرحله 2

بعد از خارج کردن هسته‌ها از یخچال، اجازه دهید گرم شده و دمای آن‌ها به دمای اتاق برسد. هسته‌هایی که به دمای اتاق می‌رسند، آماده کاشت هستند.

از ظروف کوچک پر از خاک گلدان استفاده کرده و در داخل هر کدام از آن‌ها دو یا سه هسته آلبالو قرار دهید. هسته‌ها را به طور منظم آبیاری کنید و خاک گلدان را مرطوب نگه دارید.

کاشت درخت آلبالو از هسته در گلدان
مرحله 3

وقتی اندازه نهال آلبالو به حدود پنج سانتی‌متر رسید، آن‌هایی را که سالم و قوی به نظر می‌رسند انتخاب کرده و بقیه را از ظرف خارج کنید. اکنون ظرف‌هایی را که فقط یک نهال در آن‌ها باقی مانده است، در یک مکان آفتابی در داخل خانه نگهداری کنید.

می‌توانید به تدریج که نهال بزرگ‌تر می‌شود گلدان آن را هم بزرگ‌تر کنید یا در فصل بهار که خطر یخ‌زدگی از بین می‌رود، نهال‌ها را به فضای باز منتقل کرده و در باغچه حیاط بکارید. درخت آلبالو باید حداقل 6 متر با سایر درخت‌های اطراف خود فاصله داشته باشد.

روش دوم

برای کاشت درخت آلبالو از هسته به روش دوم باید مراحل زیر را طی کنید:

مرحله 1

هسته‌های آلبالوهای مرغوبی را که تهیه کرده‌اید با دقت از میوه جدا کرده و خوب بشویید. هسته‌ها را داخل یک ظرف شیشه‌ای تیره که تا نصفه از کود گیاهی مرطوب و ورمیکولیت پر شده است، قرار دهید و روی آن را به اندازه چند سانتی‌متر کود گیاهی مرطوب بریزید.

درپوش ظرف را به صورت شل بسته و آن را به مدت هشت هفته در جایی که دمای آن چهار درجه‌ سانتی‌گراد است، بگذارید. طی این مدت خاک را نمناک نگه دارید (خاک نباید خیس باشد).

مرحله 2

وقتی فصل سرما به پایان رسید، هسته‌ها را از ظرف خارج کرده و به فضای باز منتقل کنید. بهتر است در هر چاله‌ای که حفر می‌کنید، چند هسته بکارید؛ چون همه هسته‌ها جوانه نمی‌زنند یا مدت زمان زیادی طول می‌کشد که شروع به جوانه‌زنی کنند.

کاشت درخت آلبالو از هسته در خاک

عمق چاله‌های محل کاشت هسته آلبالو باید دو برابر عرض آن‌ها باشد. به عنوان مثال اگر عرض چاله 1/5 سانتی‌متر است، عمق آن باید سه سانتی‌متر در نظر گرفته شود.

روی هسته‌های کاشته شده را با ماسه بپوشانید تا سفت شدن خاک مانع جوانه‌زنی آن‌ها نشود. تا زمانی که هسته‌ها جوانه بزنند، خاک اطراف آن‌ها را مرطوب نگه دارید. مراقب باشید که خاک خیس نباشد و فقط نمناک باشد.

برای جوانه‌زنی هسته‌های آلبالو باید صبور باشید. گاهی اوقات، یک سال طول می‌کشد که هسته‌ها جوانه بزنند.

هسته آلبالو را کی در خاک بکاریم؟

آلبالو در آب و هوای خنک، خشک، نیمه خشک و گرم رشد می‌کند، اما مناطقی که زمستان خنک دارند برای رویش آن مناسب‌ترند. هوای خنک شب‌های زمستان به میوه دادن درخت کمک می‌کند. این گیاه برای رشد به دمای حدود 7 تا 20 درجه سانتی‌گراد و برای باروری به دمای کمتر از 7 درجه سانتی‌گراد نیاز دارد.

آلبالو مقاومت بالایی در برابر سرما دارد و چون دیرتر از سایر میوه‌های هسته‌دار می‌رسد، کمتر از آن‌ها دچار سرمازدگی می‌شود؛ با این حال باید از آن در برابر ورزش باد محافظت کنید، چون باد شدید تنه ظریف درخت را به راحتی می‌شکند. در مناطقی هم که تابستان‌های مرطوب و بارانی دارند، مراقب باران‌های تابستانی باشید تا شاخ و برگ گیاه نشکند.

زمستان بهترین فصل برای کاشت هسته آلبالو است؛ چون هسته‌ها برای جوانه زدن به سرما نیاز دارند و اگر این نیاز به‌ طور کامل برطرف نشود، شاهد ظهور جوانه‌ها نخواهید بود.

اگر در سایر فصول سال اقدام به کاشت درخت آلبالو از هسته کردید، حتما باید چند هفته آن‌ها را در یک جای خنک یا در یخچال نگهداری کنید تا شانس جوانه‌زنی بیشتر شود. پس‌ از این‌ که جوانه‌ها به رشد مطلوبی رسیدند، می‌توانید گیاه را به یک گلدان بزرگ‌تر یا باغچه حیاط منتقل کنید.

خاک درخت آلبالو باید چگونه باشد؟

خاک عمیق، زهکشی شده، مرطوب و حاوی کمپوست و کود دامی پوسیده به رشد و شکوفایی نهال آلبالو کمک می‌کند؛ بنابراین، مخلوط خاک لومی، کمپوست، کود دامی پوسیده و شن برای این کار مناسب به نظر می‌رسد.

خاک مناسب درخت آلبالو

آبیاری درخت آلبالو در منزل

بدون شک گیاهان برای اینکه بتوانند به حیات خود ادامه دهند به آب نیاز دارند. به غیر از بعضی از گونه‌های گیاهی که می‌توانند کم‌آبی را تحمل کنند، بیشتر گیاهان باید به طور منظم به آب دسترسی داشته باشند.

وقتی قطرات آب وارد خاک می‌شوند، ریشه‌های گیاه آن‌ها را جذب کرده و به ساقه‌ها و برگ‌ها می‌رسانند. همراه با قطرات آب مواد مغذی داخل خاک هم وارد گیاه شده و خود را به قسمت‌های مختلف آن می‌رسانند.

تا زمانی که هسته آلبالو جوانه بزند، باید خاک اطراف آن را مرطوب و نه خیس نگه دارید. بعد از اینکه جوانه‌ها تبدیل به نهال شدند، باید به طور مرتب آن‌ها را آبیاری کنید. بهترین زمان برای آبیاری درخت آلبالو، زمانی است که خاک محل کاشت آن خشک می‌شود.

نهال این گیاه چون از ریشه کمی برخوردار است باید هفته‌ای دو بار آبیاری شود، اما هفته‌ای یکبار آبیاری برای درختان بزرگسال کافی است. ذکر این نکته ضروری است که در روزهای گرم و خشک تابستان باید آبیاری به طور منظم و عمقی انجام شود. در زمان آبیاری مراقب باشید که شاخ و برگ درخت خیس نشود.

میزان آب مورد نیاز درخت گیلاس + نکات مهم آبیاری

کوددهی درخت آلبالو در منزل

درخت آلبالو در طول دوره رشد خود به مواد مغذی احتیاج دارد که اگر این نیاز با کوددهی مناسب برطرف نشود، گیاه دچار کمبود مواد مغذی می‌شود؛ در نتیجه، رشد آن مختل شده و حتی ممکن است از بین برود.

کوددهی درخت آلبالو

به همین دلیل، توصیه می‌شود که در فصل بهار علف‌های هرز اطراف درخت آلبالو را از طریق مالچ پاشی یا به کمک محلول‌های طبیعی از بین ببرید و در دو فصل بهار و پاییز به آن کود بدهید. برای این منظور می‌توانید از کود 10 ایکس شوک، کود جلبک دریایی و کود هیومیک اسید استفاده کنید.

مراقب باشید در کودهی زیاده‌روی نکنید، چون این کار به گیاه آسیب می‌زند.

نور مورد نیاز کاشت درخت آلبالو از هسته

درخت آلبالو برای رشد مطلوب به نور مستقیم خورشید نیاز دارد و باید در طول روز حدود 5 تا 6 ساعت در معرض نور خورشید قرار بگیرد؛ در غیر این صورت، رشد آن به طور کامل متوقف شده و کیفیت محصول کاهش می‌یابد؛ با این حال اگر در منطقه گرم و خشک زندگی می‌کنید، باید از نهال جوان آلبالو در برابر نور شدید محافظت کنید.

آفات و بیماری‌های درخت آلبالو

میوه درخت آلبالو تقریبا هم‌زمان با شروع فعالیت بسیاری از حشرات تشکیل می‌شود و به همین دلیل جای تعجب نیست که دچار انواع آفات و بیماری‌ها شود. از رایج‌ترین آفات و بیماری‌های درخت آلبالو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

شته‌ها و شپشک‌ها

این دو آفت روی قسمت‌های مختلف درخت آلبالو، از جمله برگ‌ها و تنه مستقر شده و با مکیدن شیره گیاهی و سلولی گیاه باعث ضعیف شدن آن می‌شوند.

برای مبارزه با این آفت می‌توان از سمومی مثل اتیون، پریمیکارب و کلرپیریفوس استفاده کرد. در فصل زمستان، سم‌پاشی درخت با روغن‌های مخصوص به کاهش جمعیت حشرات کمک می‌کند.

کرم خراط

لاروی کرم خراط یا پروانه فری به ساقه‌های جوان درخت آلبالو حمله کرده و باعث از بین رفتن دسته‌جات آوندی آن می‌شود. این آفت به تدریج وارد ساقه‌ها و تنه درخت شده و از چوب آن‌ها تغذیه می‌کند. گاهی اوقات، حمله کرم خراط به درخت آلبالو باعث خشک شدن یا حتی قطع آن در اثر وزش باد می‌شود.

کرم خراط

تزریق سم فن والریت به دالان‌های لاروی و پوشاندن دالان‌ها با خمیر آنتی تارلو به کاهش این آفت کمک می‌کند. برای از بین بردن حشرات بالغ باید از تله‌های فرومونی استفاده کنید یا در فصل بهار درخت را با دیازینون سم‌پاشی کنید.

کنه قرمز اروپایی

این کنه که به آن کنه قرمز سیب هم می‌گویند، می‌تواند به درخت آلبالو هم خسارت زیادی وارد کند. کنه قرمز اروپایی از شیره سلولی درخت تغذیه کرده و در نهایت باعث خشک شدن برگ‌های آن می‌شود. درختی که میزبان این آفت است، در سال بعد توان کافی برای میوه دادن ندارد.

مبارزه با کنه قرمز اروپایی در مقایسه با شته‌ها و شپشک‌ها سخت‌تر است؛ چون نرخ زاد و ولد آن بالا است و به همین دلیل نسبت به سموم مقاوم می‌شود.

برای کنترل این آفت باید در تمام فصول سال از چند نوع سم مختلف مثل آبامکتین، ایمیداکلوپراید و پروپارژیت استفاده کرد. اگر فقط از یک نوع سم استفاده کنید، کنه به آن مقاوم شده و به سختی از بین می‌رود.

مگس گیلاس

مگس گیلاس که کمی کوچک‌تر از مگس خانگی است، بیشتر به درخت گیلاس خسارت وارد می‌کند، اما احتمال حمله آن به درخت آلبالو هم وجود دارد. رنگ این حشره قهوه‌ای تیره تا سیاه است و در بعضی از گونه‌ها خطوط سفید عرضی روی شکم مشاهده می‌شود.

مگس گیلاس

حشره از مایعات روی برگ‌ها تغذیه کرده و پس از جفت‌گیری تخم‌های خود را زیر پوست میوه قرار می‌دهد. از این تخم‌ها لاروهای سفید رنگ کوچکی خارج می‌شوند که از بافت میوه تغذیه کرده و فضولاتی تولید می‌کنند که باعث تخریب میوه می‌شود.

دوره لاروی مگس گیلاس 17 تا 30 روز است. بعد از تکمیل این دوره، لارو میوه را ترک می‌کند تا در خاک به شفیره تبدیل شده و برای تولید نسل بعدی آماده شود.

معمولا میوه‌های آلوده به لارو حالت لهیدگی پیدا می‌کنند که ممکن است در بعضی از ارقام میوه از بیرون قابل مشاهده نباشد، اما وقتی میوه را باز می‌کنید می‌توانید آلودگی را ببینید.

مگس گیلاس بسیار مخرب است و می‌تواند خسارت زیادی به محصول وارد کند؛ به همین دلیل، جلوگیری از گسترش آن اهمیت زیادی دارد. برای مبارزه با مگس گیلاس از روش‌های مختلفی مثل سم‌پاشی، یخ آب زمستانه، تله‌های فرومونی و نوارهای زرد چسبنده استفاده می‌شود.

کرم سفید ریشه

لاروهای این کرم از ریشه‌های گیاه تغذیه کرده و با مختل کردن ارتباط بین خاک و ریشه باعث کاهش جذب آب و مواد مغذی می‌شوند؛ علاوه بر این، زخم‌های عمیقی روی ریشه ایجاد می‌کنند که این امر باعث می‌شود قارچ‌‌ها به راحتی به ریشه گیاه نفوذ کنند.

کرم سفید ریشه در ابتدا باعث میوه‌ریزی و بی‌حالی برگ‌های درخت آلبالو می‌شود، اما در نهایت بعد از چند سال آن را از بین می‌برد. شخم زدن بین درختان آلبالو، یخ آب زمستانه و اضافه کردن سمومی مثل دیازینون و سایپرمترین به آب آبیاری می‌تواند به کنترل این آفت کمک کند.

شانکر باکتریایی

اگر تا به حال در بین درختان آلبالو یا گیلاس قدم زده باشید، احتمالا زخم‌ها یا صمغ‌هایی را روی بعضی از این درختان مشاهده کرده‌اید که چسبناک بوده و بوی ترش‌مانندی داشته‌اند. این صمغ‌ها شانکر باکتریایی نام دارند که از آفات مهم درختان آلبالو و گیلاس به شمار می‌رود.

شانکر باکتریایی

شانکر باکتریایی همان‌طور که از نام آن مشخص است، توسط یک باکتری به نام Pseudomonas syringae ایجاد می‌شود. این باکتری در فصول پاییز، زمستان و اوایل بهار درختان را آلوده می‌کند و با عواملی مثل  باد، باران، حشرات و ابزارهای هرس پخش می‌شود.

شانکر باکتریایی به شاخه، تنه، برگ و میوه درخت گیلاس و آلبالو حمله کرده و باعث شکل‌گیری زخم‌های کوچکی در آن‌ها می‌شود که با گذشت زمان توسط صمغ‌های درخت پوشیده می‌شوند؛ علاوه بر این، موجب ریزش برگ‌ها و ایجاد لکه‌های قهوه‌ای رنگ در میوه می‌شود.

معمولا شانکر باکتریایی از بخش‌های تحتانی درخت یا بافت زخمی آن شروع شده و در صورتی که با آن مقابله نشود، به تدریج به سایر قسمت‌های گیاه سرایت می‌کند. حفاظت گیاه در برابر سرما، هرس شاخه‌های آلوده، مبارزه به موقع با آفت‌ها، تقویت گیاه، استفاده از سموم کشاورزی، حذف علف‌های هرز و استفاده از ترکیبات مسی به پیشگیری از شانکر باکتریایی و کنترل آن کمک می‌کند.

پوسیدگی ریشه

یکی از مشکلاتی که ممکن است بعد از کاشت درخت آلبالو از هسته با آن روبرو شوید، پوسیدگی ریشه است. این گیاه نسبت به بی‌آبی مقاوم است و اگر بیش از حد آبیاری شود، ریشه آن پوسیده و درخت از بین می‌رود.

برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه‌های درخت آلبالو باید خاک محل کاشت آن را زهکشی کنید و فقط زمانی به گیاه آب بدهید که خاک آن خشک شده باشد.

سرخرطومی گیلاس

سرخرطومی گیلاس یکی از مهم‌ترین آفت‌های درخت گیلاس و آلبالو است. این حشره به شکل سوسک قهوه‌ای رنگ با سر کشیده و خرطومی شکل به طول حدود یک سانتی‌متر است. این حشره در بهار بالغ شده و با حمله به درخت خسارت بالایی به آن وارد می‌کند.

سرخرطومی گیلاس

سوسک‌ها از برگ‌های تازه تشکیل شده تغذیه می‌کنند و میوه‌های تازه را با خرطوم خود سوراخ می‌کنند؛ در نتیجه، حفره‌ای درون میوه ایجاد می‌شود که می‌توانند داخل آن و در نزدیکی هسته تخم بگذارند.

لاروهایی که از این تخم‌ها خارج می‌شوند، از هسته تغذیه کرده و باعث خشک شدن میوه یا ریزش آن می‌شوند. اگرچه این آفت داخل هر میوه فقط یک تخم قرار می‌دهد، اما چون می‌تواند 400 تخم منفرد روی یک درخت بگذارد، خسارت زیادی به آن وارد می‌کند.

برای مبارزه با سرخرطومی گیلاس باید بلافاصله بعد از ظهور حشره از سمومی مثل کلرپیریفوس، زولون، دیازینون یا فن والریت استفاده کنید. مدیریت بقایای گیاهی سال قبل هم کمک می‌کند که در فصل آتی با جمعیت کمتری از این حشره روبرو شوید.

کلام پایانی

با توجه به اینکه آلبالو خواص زیادی برای سلامتی دارد و تقریبا کسی نیست که طعم آن را دوست نداشته باشد و از سوی دیگر، به روش‌های مختلف می‌توان از آن به صورت تازه و پخته استفاده کرد، بسیاری از مردم علاقه‌مند هستند که کاشت درخت آلبالو در خانه را یاد بگیرند.

روش‌های مختلفی برای کاشت درخت آلبالو وجود دارد که یکی از آن‌ها از طریق هسته است. کاشت درخت آلبالو از هسته کار ساده‌ای است، فقط باید اطلاعات کافی در مورد نحوه مراقبت، کوددهی و آبیاری گیاه را کسب کنید.

اگر تجربه کاشت هسته آلبالو را دارید، خوشحال می‌شویم که در بخش نظرات همین مقاله اطلاعات و تجربیات خود را با ما و سایر خوانندگان مجله ایده آل مگ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

رایج‌ترین ارقام آلبالو کدامند؟

آلبالو مونت مورنسی و آلبالو مورلو که خاستگاه آن‌ها کشور فرانسه است، آلبالو مجاری پیش‌رس، آلبالو مجاری دیررس، آلبو گیسی مجارستان، آلبالو بوترمو مجارستان و آلبالو محلی از مهم‌ترین ارقام این درخت هستند. آلبالو محلی همان میوه‌ای است که ما در فصل تابستان مصرف می‌کنیم. این آلبالو که ریز، ترش و قرمز پررنگ است، اوایل تابستان می‌رسد.

آلبالو چه تفاوتی با گیلاس دارد؟

درخت آلبالو شباهت زیادی به درخت گیلاس دارد، اما برخلاف آن حجم کمی از فضای کاشت را اشغال می‌کند. میوه آلبالو در مقایسه با گیلاس کوچک‌تر، نرم‌تر و ترش‌تر است و چون رنگدانه بیشتری دارد، از آن برای تهیه شربت استفاده می‌شود.

چرا خوردن آلبالو برای سلامتی مفید است؟

آلبالو غنی از مواد مغذی است، قدرت عضلات را افزایش می‌دهد، کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد، به کنترل علائم آرتریت و نقرس کمک می‌کند، از سلامت مغز محافظت می‌کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.

 

امتیاز شما به این پست
منبع gardeningchannel
ممکن است شما دوست داشته باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x