راه های تشخیص ایدز ؛ HIV چگونه منتقل می شود ؟
ایدز اگر امروزه به اندازه دهههای قبلی مخفی و مرموز باقی نمانده است؛ اما هنوز هم آنقدر که باید به این بیماری پرداخته شود به آن توجه نمیشود. بسیاری از ما علاقه شدیدی داریم تا در تمام زمینهها به روز باشیم و سعی میکنیم که مطابق استانداردها و مد روز زندگی کنیم. اما بسیار عجیب است که هنوز هم حاضر نیستیم تا عقاید قدیمی و کهنه خود را درباره بیماری ایدز عوض کنیم. هنوز هم ایدز در میان توده عامه مردم به قدر کافی شناخته شده نیست. راه های تشخیص ایدز و علائم اصلی آن، ناشناخته مانده و بسیاری از مبتلایان به این بیماری حتی خودشان نیز از ابتلا به ایدز بیخبر ماندهاند.
بزرگترین مشکل در زمینه مواجه و برخورد با این بیماری در کشورمان، عدم اطلاع رسانی مناسب دربارهی آن است. متاسفانه هنوز هم در میان نسل کودک و نوجوان ایران هیچ آموزشی دربارهی این بیماری داده نمیشود. کودکان با این بیماری آشنا نمیشوند و طبیعتا علائم و راههای پیشگیری از آن را هم نخواهند شناخت. امیدورایم بستری فراهم شود تا اتفاقات مثبتی در زمینه شناخت و مقابله با ایدز رخ دهند و دیگر شاهد در سایه ماندن این بیماری خطرناک نباشیم.
امروز در ایدهآل مگ تلاش خواهیم کرد به معرفی این بیماری بپردازیم. علائم اصلی و راه های تشخیص ایدز را بررسی کنیم و در نهایت به این مقوله بسیار مهم بپردازیم که : برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری چه نکاتی را باید رعایت کنیم. اگر شما هم هزاران سوال بدون جواب درباره ایدز دارید؛ تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
معرفی یک ویروس خطرناک
ویروس HIV که عامل بیماری ایدز است؛ ویروسی است که مستقیما به سیستم ایمنی بدن آسیب میرساند. ویروس HIV سلولهای CD4 را که از خانوادهی سلولهای T هستند؛ و در سیستم ایمنی بدن نقشی اساسی ایفا میکنند؛ را آلوده و نابود میکند. هر چقدر که این ویروس بیشتر در بدن باقی بماند؛ تعداد بیشتری از سلولهای CD4 را نابود میکند. در نتیجه احتمال ابتلای بیمار آلوده به ویروس HIV به انواع عفونتها و سرطان بیشتر میشود.
این ویروس از طریق مایعات حیاتی موجود در بدن انسان از جمله ” خون ” ، “مایع منی” ، ” مایع واژن ” و شیر مادر منتقل میشود. بارها و بارها تاکید شده که این ویروس از طریق هوا یا آب و یا هرگونه تماس بدنی منتقل نمیشودو. بنابراین از شما خواهش میکنیم در صورت مواجه با یک بیمار آلوده به این ویروس از کارهایی مانند : دست ندادن، نبوسیدن، فاصله گرفتن و یا طرد کردن او به شدت پرهیز کنید. فردی که به این ویروس مبتلا شده است؛ به اندازه کافی در عذاب و تردید قرار دارد. بیایید ما با کارهایی از قبیل آنچه در بالا گفته شد؛ روحیه او را بیش از پیش از بین نبریم.
متاسفانه HIV به صورت مادامالعمر در بدن بیمار باقی خواهد ماند و هنوز درمانی برای از بین بردن آن وجود ندارد. البته که دانشمندان سخت در تلاش هستند تا راهی برای مقابله با این ویروس کشنده پیدا کنند. البته خوشبختانه با رعایت کردن یک مجموعه از درمانها میتوان سالها HIV و زندگی با آن را مدیریت و کنترل کرد. به عبارتی میتوان اثرگذاری آن را کم و فعالیت آن را عقب انداخت. بنابراین علیرغم موجود نبودن هیچ درمانی برای این ویروس و بیماری ایدز، اما لطفا و لطفا و لطفا هرگز فکر نکنید که ابتلا به این بیماری به معنی پایان دنیا و زندگی است.
بدون درمان کافی، فردی که به ویروس HIV آلوده شده است، احتمالا به یک بیماری به نام ایدز مبتلا خواهد شد. در صورت ابتلا به بیماری ایدز، بدن فرد بیمار در مقابل تمامی عفونتها بسیار ضعیف میشود. بدون درمانهای لازم، فرد مبتلا به بیماری ایدز حداکثر تا 3 سال بیشتر زنده نخواهد ماند. به یاد داشته باشید اگر ویروس HIV به موقع در بدن بیمار تشخیص داده شود؛ میتوان با انجام درمانهایی مشخص، وضعیت زندگی فرد آلوده را تقریبا به اندازه یک فرد سالم بهبود بخشید. بنابراین مهمترین مساله در مواجه با این ویروس و این بیماری تشخیص به موقع آنهاست.
نکته نگران کننده این است که بر اساس تحقیقات صورت گرفته؛ از هر 5 نفری که به این ویروس آلوده میشوند یک نفر هیچوقت متوجه نمیشود که آلوده شده است.
ایدز چیست ؟
ایدز یک بیماری است که میتواند در افرادی که به ویروس HIV مبتلا شدهاند؛ ایجاد شود. در واقع ایدز پیشرفتهترین مرحله ویروس HIV میباشد. اما در نظر داشته باشید که هر کسی که به ویروس HIV آلوده میشود؛ لزوما قرار نیست به بیماری ایدز هم مبتلا شود. همانطور که گفتیم ویروس HIV سلولهای CD4 را نابود میکند. تعداد این سلولها در بدن یک انسان سالم بین 500 تا 1500 در هر میلیلیتر مکعب خون میباشند. اگر این عدد به زیر 200 برسد؛ در این صورت فرد به بیماری ایدز مبتلا شده است. افراد مبتلا به ایدز، به عفونتها یا سرطانهایی دچار میشود که در بیمن افراد سالم بسیار نادر و تقریبا نایاب هستند. در صورت عدم درمان، ویروس HIV میتواند در طول یک دهه به بیماری ایدز تبدیل خواهد شد.
متاسفانه هیچ درمانی برای بیماری ایدز وجود ندارد و بعد از ابتلا به این بیماری، فرد بیشتر از 3 سال عمر نخواهد کرد. حتی در صورت بروز یک بیماری خطرناک این زمان از 3 سال هم کمتر خواهد شد. بنابراین قبل از اینکه ویروس HIV تبدیل به ایدز شود؛ باید شناسایی شود. از این رو بسیار بسیار مهم است که اطلاع رسانیهای کافی در زمینه شناخت ویروس HIV صورت بگیرد.
زمانی که فرد به مرحله ایدز میرسد؛ به این معنی است که سیستم ایمنی بدن به شدت ضعیف شده است و دیگر نمیتواند در مقابل بسیاری از عفونتها مقاومت کند. در این صورت فرد در برابر طیف گستردهای از بیماریها آسیبپذیر میشود . از جمله این بیماریها میتوان به بیماریهای زیر اشاره کرد:
ذاتالریه
بیماری سل
عفونت قارچی در دهان یا گلو ( برفک دهان )
سیتومگالوویروس ( نوعی از ویروسهای تبخال )
عفونت قارچی در مغز
عفونت مغزی ناشی از انگل
عفونت ناش از انگل روده
سرطان
پس باید متوجه شده باشیم که این ایدز نیست که باعث نابودی فرد بیمار میشود. بلکه بیماریهایی که بعد از ابتلا به ایدز به سراغ بیمار میآیند؛ وی را از پای درمیآورند.
واقعیتهایی درباره انتقال ویروس HIV
هر فردی میتواند آلوده به ویروس HIV باشد؛ اما این ویروس به راحتی قابل انتقال نیست. همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد؛ ویروس HIV از طریق مایعات بدن منتقل میشود. برخی از راههای انتقال این ویروس از یک شخص به شخص دیگر عبارتند از:
از طریق سکس واژینال یا مقدی ( متداولترین راه انتقال ویروس HIV )
با به اشتراک گذاشتن سوزن ، سرنگ و موارد دیگر برای تزریق مواد مخدر
با به اشتراک گذاشتن تجهیزات خال کوبی بدون استریل کردن آن بین موارد استفاده
در دوران بارداری و زایمان: از زن به نوزاد
در دوران شیردهی
از طریق “پیش تراشیدن” یا جویدن غذای کودکان، قبل از دادن غذا به آنها
از طریق قرار گرفتن در معرض خون کسی که مبتلا به HIV است
این ویروس همچنین می تواند از طریق انتقال خون و یا پیوند عضو و بافت منتقل شود. انتقال ایدز از طریق موارد زیر از نظر تئوری امکانپذیر اما بسیار نادر است:
سکس دهانی
گاز گرفتگی توسط فرد آلوده
تماس بین پوست شکسته ، زخم ها یا غشاهای مخاطی و خون کسی که مبتلا به HIV است
ویروس HIV به هیچعنوان از طریقهای زیر منتقل نمیشود:
تماس پوست با پوست
بوسیدن و یا دست دادن
از طریق آب یا هوا
به اشتراک گذاشتن غذا یا نوشیدنیها
بزاق، اشک و عرق
از طریق حوله و یا ملافه
پشهها یا حشرات دیگر
عامل ظهور HIV
HIV نوعی ویروس است که شامپانزه های آفریقایی را آلوده می کند. دانشمندان معتقدند ویروس نقص ایمنی سیمان (SIV) هنگامی که مردم، گوشت شامپانزه آلوده مصرف می کردند؛ از شامپانزه به انسان سرایت کرد. هنگامی که این ویروس به بدن انسان راه یافت؛ به ویروسی که امروز به نام HIV میشناسیم جهش یافت. به احتمال زیاد این اتفاق در دهه 1920 میلادی رخ داد. این ویروس در طی چند دهه در آفریقا بین مردم گسترش یافت. سرانجام ، این ویروس به سایر نقاط جهان نیز مهاجرت کرد. دانشمندان برای اولین بار HIV را در یک نمونه خون انسان در سال 1959 کشف کردند.
علائم ویروس HIV
ویروس HIV ممکن است برای مدت چند سال یا حتی چند دهه در بدن یک فرد وجود داشته باشد بدون اینکه علامت اختصاصی از خود نشان دهد. در بعضی از مواقع این ویروس علامتهای غیر اختصاصی از خود نشان میدهد. این علائم مختص ویروس HIV نیستند و ممکن است مربوط به یک بیماری دیگر باشند. اما در صورت مشاهده آنها بهتر است حتما به سراغ پزشک بروید و آزمایشهای لازم را انجام دهید. برخی از این علائم عبارتند از:
سردردهای مدوام
تورم غدد لنفاوی
تبهای مکرر
عرقهای شبانه
خستگی
حالت تهوع
استفراغ
اسهال طولانی مدت
از دست دادن وزن
لکههای پوستی
عفونتهای مکرر دهان یا دهانه واژن
ذاتالریه
بیماری زونا
فراموش نکنید که حتی اگر در این دوره هیچکدام از این نشانهها موجود نباشند، به معنی نبودن ویروس در بدن نیست و این ویروس در این دوران میتواند منتقل شود. بهرحال یک فرد، تا زمانی که تحت آزمایش قرار نگیرد؛ نمیداند که به این ویروس آلوده شده است یا خیر.
راه های تشخیص ایدز
همانطور که گفته شد؛ اگر ویروس HIV تشخیص داده نشود و درمان مناسبی برای آن صورت نپذیرد؛ تبدیل به ایدز میشود. البته با شناخت به موقع ویروس و اتخاذ درمان کافی، این ویروس میتواند هرگز تبدیل به بیماری مهلک و کشنده ایدز نشود.
مهمترین راه های تشخیص ایدز و علائم آن عبارتند از:
تب مکرر
غدد لنفاوی متورم مزمن ، به ویژه زیر بغل ، گردن و کشاله ران
خستگی مزمن
شکاف های تیره زیر پوست یا داخل دهان ، بینی یا پلک ها
زخم ها ، لکه ها یا ضایعات دهان و زبان ، دستگاه تناسلی یا مقعد
برجستگی ها ، ضایعات یا بثورات پوستی
اسهال مکرر یا مزمن
کاهش سریع وزن
مشکلات عصبی مانند مشکل در تمرکز ، کاهش حافظه و سردرگمی
اضطراب و افسردگی
امیدواریم که در سالهای آتی، اطلاعرسانیهای کافی در زمینه ویروس HIV و بیماری ایدز صورت بگیرد. این کار باعث خواهد شد تا شناخت ویروس HIV راحتتر شود و در نتیجه حتی در صورت آلوده شدن افراد به این ویروس، از ابتلای آنان به ایدز جلوگیری شود. راه های تشخیص ایدز و ویروس HIV بسیار مهم و حیاتی میباشند.