خلیل شهر ؛ راهنمای کامل سفر به خلیل شهر مازندران
خلیل شهر یکی از شهرهای تاریخی و گردشگری استان مازندران است که از دیرباز مقصد گردشگران زیادی بوده است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان بهشهر و در 5 کیلومتری این شهر قرار دارد.
تا پیش از این، خلیل شهر در قالب روستایی به نام خلیل محله از توابع دهستانهای پنجهزاره مرتبط با بخش گلوگاه وجود داشت. این شهر در واقع شهری تازه تاسیس است و از چند روستا تشکیل شده است.
ملامحله، گت زمین، رباط، مالیکلا، کشیرخیل، عموزادمحله، علمدارمحله، رکاوند، و کلاک از جمله روستاهای خلیل شهر میباشند. مرکز خلیل شهر بین محله رباط و علمدار واقع شده است.
طایفه های مختلفی در این شهر زندگی میکنند. بخش اعظمی از جمعیت خلیل شهر که شامل مردم محلههای ملامحله، گته زمین، رباط، مالیکلا، کشیرخیل و عموزادمحله است را طایفه خلیل تشکیل می دهد.
موقعیت جغرافیایی خلیل شهر
خلیل شهر در دامنه کوه زیبای جهان مورا واقع شده است و سراسر شهر را فضاهای سرسبز و زیبا تشکیل میدهد. این شهر در ۲۰ کیلومتری غرب گلوگاه و در جنوب راه آسفالت بهشهر– گلوگاه واقع شده است. خلیج گرگان در شمال و جنگل انبوه دامنه شمالی کوه جهان مورا در پیرامون آن جای گرفته است. شاخههای رودخانه کلاک (سفیدرود) زمین آبادیها را قطع نموده و دره بسیار عمیقی در برخی از نقاط تشکیل داده است.
قدمت
این منطقه از تاریخی کهن برخوردار است. در حدود سال ۱۱۲۰ خورشیدی (قرن ۱۲ هـ. ش)، طایفههایی از ایل خلیل، از روستای استاجنان که در مناطق کوهستانی نظیر بهشهر قرار داشتند، به محل کنونی «خلیل شهر» کوچ کردند. در واقع ترکیب جمعیت منطقه، از کوچ چند طایفه تشکیل شده است. به گفتهٔ نیاکان بومی این شهر، در ابتدا طایفهی خلیل، از سمت خراسان به مازندران آمدهاند و در روستای استاجنان ساکن شدند. طایفههای ایل خلیل در خلیل شهر، شامل طایفهٔ خلیل خلیلی، طایفهٔ عموزاد خلیلی و طایفه باقری خلیلی میباشند. البته ایل خلیل به طایفههای مذکور محدود نمیشود و پس از مدتی طایفههای دیگری نیز گسترش یافتند. آنگاه روستای خلیل محله که شامل چندین روستا بود؛ پدید آمد.
رود اسپی خلیل محله
روستای خلیل محله در امتداد رود اسپی تشکیل شده است و به همین دلیل، شکل و جغرافیای آن طولی است. قبل از آن که این روستا تبدیل به شهر شود؛ به آن خلیل محله گفته میشد. وجود این رود و سرسبزی و پوشش گیاهی و جنگلی این منطقه، فضای بسیار زیبایی را در این شهر ایجاد کرده است.
کشاورزی
محصولات مختلف کشاورزی در خلیل شهر کشت می شوند و شغل خیلی از مردم این منطقه نیز کشاورزی است. کشت و کار در پیرامون خلیل شهر، شامل درختان انار و هلو و انواع نارنگی میشود. اغلب این درختان در تمام فصول سبز هستند و به همین دلیل فضای خاصی در این منطقه به وجود آمده است.
در خلیل شهر همچنین درختان صنعتی مانند صنوبر و اوکالیپتوس، و کشتزارهای توت فرنگی و تمشک وجود دارند که از منابع درآمدی مهم مردم این منطقه میباشند. با اینحال کشاورزی بخش مهم اقتصاد این شهر را شامل میشود که فضای این منطقه در زمان کشت و کار نیز با دگرگونی مواجه می شود.
چشمه های خلیل شهر
این شهر از چشمههای متعددی برخوردار است که در طول سال میزبان گردشگران و اهالی محله میباشد. بخشی از آب مردم این منطقه از راه همین چشمهها تامین میشود. چشمه سید علی، در ۶ کیلومتری در داخل جنگل لوله کشی شده و ۹ روستا (عموزاد محله، گته زمین، مالیکلا، ملامحله، رباط، کرمانی محله) از این لوله کشی استفاده می کنند.
کشیرخیل از چشمههای دیگر این شهر است که نقش مهمی در تامین آب این منطقه دارد. این چشمهها علاوه بر رفع نیازهای مردم این منطقه، در ایجاد فضاهای زیبا در این شهر نقش مهمی ایفا میکنند.
صنعت در خلیل شهر
صنایع مختلفی در خلیل شهر فعال هستند که علاوه بر اینکه موجب اشتغال بیشتر در این بخش شدهاند، در رشد اقتصادی این شهر نیز نقش اساسی ایفا میکنند. ۴ واحد کارخانه شالیکوبی در این منطقه فعال میباشند که کشاورزان شالیکار، برنج خود را در این کارخانهها سفید می کنند و سپس آن را به معرض فروش میگذارند. شرکت تولیدی آجر سفالی مروارید، شرکت تولیدی نئوپان ۲۲ بهمن، شرکت تولیدی پنیر، کارخانه تولید آرد گندم و کارخانه ریسندگی و بافندگی اکریلتاب از جمله این واحدها و کارخانههای تولیدی میباشند که در خلیل شهر فعال می باشند.