جاهای دیدنی نگین شهر | شهری با قومیت های مختلف
نگین شهر یکی از شهرهای زیبای استان گلستان است که گلستانی از قومیتهای متعدد و مذاهب مختلف را در خود جای داده است.
این شهر در شرق استان گلستان در فاصله ۵ کیلومتری رشته کوه البرز و شمال شهرستان آزادشهر و فاصله 80 کیلومتری گرگان قرار گرفته است. نگین شهر در میان دشتی زیبا واقع شده که در شرق این مسیر یک رودخانه (کال مرده قره سو) و در غرب نیز (کال مرده) قرار دارد. در این منطقه بخش کشاورزی فعال است و مزارع شالی در این محیط وجود دارند.
آب و هوای دشت نگین شهر، معتدل و مرطوب است و همین ویژگی اقلیمی باعث شده که کشت انواع محصولات کشاورزی در این منطقه رواج پیدا کند.
درآمد اکثریت مردم این شهر از راه کشاورزی است و محصولاتی مانند گندم، شالی، کلزا، محصولات باغی وصیفی جات در این منطقه کشت میشود. در این منطقه دشتهای مملو از مزارع سرسبز و دیدنی قرار دارند که محبوب خیلی از گردشگران است.
در ادامه به بررسی جاهای دیدنی نگین شهر خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
ارتقای نگین شهر
نگین شهر از شهرهای تازه تاسیس شرق استان گلستان است. این منطقه در سال 1383 به شهر تبدیل شد. این شهر از ادغام چهار نقطه جمعیتی نظامآباد، ممی زیتونلی وهیوه چی (پورجان) ایجاد شده است. ارتقای این منطقه به شهر، در توسعه شهری و محلی این منطقه اثرگذار است. ایجاد ادارات مختلف از جمله شهرداری از جمله مزیتهای ارتقای روستا به شهر میباشد. ایجاد زیر ساخت شهری از مزایای دیگر ارتقای مناطق کوچک به شهر است.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی فاضل آباد | شهری خوش آب و هوا و به یاد ماندنی
قدمت نگین شهر
نگین شهر از شهرهای تقریبا قدیمی استان گلستان به شمار میآید. قدمت این شهر به سالهای جنگ جهانی دوم بر میگردد که در آن زمان ارتش قوای خود را دراین منطقه متمرکز نموده و وجه تسمیه نظام آباد (نام سابق این شهر) به خاطر حضور نظامیان در این محل گرفته شده است. همچنان که استان گلستان به خاطر حضور قومیتهای مختلف ایرانی، کوچک میباشد؛ نگین شهر نیز گلستانی کوچک از جهت حضور قومیتهای متعدد و مذاهب مختلف میباشد که با صفا و صمیمیت در کنار هم زندگی میکنند.
صنایع دستی
نگین شهر مانند شهرهای دیگر استان گلستان، دارای صنایع دستی و هنرهای سنتی است. هنرمندان این منطقه نیز به مانند سایر شهرهای این استان در رشتههای مختلف صنایع دستی فعال هستند. پیشینه صنایع دستی در جلگه گرگان به قرنها می رسد. هنر سفال و آبگینه سالیان سال آتش کوره ها را گرم نگه میداشت. دوره تاریخی سفال جرجان، از دوره ساسانی آغاز، و در دوره صفوی به پایان میرسد. صنایع دستی این منطقه شامل قالی و قالیچه ترکمن، پارچههای ابریشمی، جاجیمچه، نمد، پلاس، سوزن دوزی(سیاه دوزی)، زیور آلات ترکمنی است.
بازارهای جهان سالانه خریدار بیش از 36 تن فرش دستباف گلستان است. “آینه گل، ماری گل، قابسه گل، درناق گل،ارساری گل، جوال گل و غیره از جمله نقوش فرشهای ترکمن استان هستند و مقصد بیشتر دستبافته های هنرمندان گلستانی فرانسه ، مکزیک ، لبنان ، ایتالیا ، و آلمان است.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی دلند | شهری با جنگل های انبوه
خوراکیهای نگین شهر
نگین شهر دارای قومیت ها و طایفه های مختلف است و همین ویژگی در نوع غذا و پوشاک این منطقه تاثیر گذاشته است. به طور کلی استانهای شمالی کشور از جمله گلستان از نظر تنوع غذایی در جایگاه بالایی قرار دارند. نگین شهر نیز یکی از مناطقی است که تنوع غذایی در این شهر دیده میشود. پوشش گیاهی فراوان منطقه باعث شده که شاهد تنوع غذایی زیادی در این منطقه باشیم.
در بحث تنوع غذایی و خوراکی طبیعت سرسبز استان، وجود قومیتهای گوناگون و همجواری با دریای خزر به خوبی اثر خود را گذاشته است تا شاهد فرهنگ و ذائقه غذایی خاصی در این منطقه باشیم. استان گلستان و نگین شهر غذاهای محلی زیادی مانند مرغانه تچین، خورش ساک، ماش پتی خارش، کئی ترشک، چکدرمه، باسترمه، بروک و انواع آش و نان محلی دارد.
شهر طایفه ها و قوم های مختلف
در نگین شهر طایفهها و قومهای مختلفی زندگی میکنند. این تنوع قومی، جاذبههای منحصر به فردی از نظر صنعت گردشگری در این منطقه پدید آورده است. نگین شهر از ادغام چهار نقطه جمعیتی نظام آباد، ممی زیتونلی وهیوه چی (پورجان) ایجاد شده است. از بنیانگذار این محلهها (محله هیوه چی ) یکی از بزرگان طایفه هیوه چی بوده است. در این شهر طوایفی چون خمر، فراهی، ته کر، شهرکی، صیادی، کریم کشته، تکر، زور، نعیمی، کاغذلو، آذری، صادقلو، بذرافشان زندگی میکنند.
منطقه مساعد گردشگری
نگین شهر یک شهر چند طایفهای و قومی است و همین خصوصیت بر صنعت گردشگری این منطقه تاثیرگذاشته است. گردشگران با حضور در این شهر میتوانند به دنیایی از فرهنگها و آداب و رسوم آشنا شوند. هر یک از این قوم ها دارای آداب و رسوم منحصر به فردی است که برای تازه واردها و گردشگران جالب و جذاب می باشد.
آیینها و مراسمهای این قومها و طایفهها در طول سال و به مناسبتهای مختلف برپا میشوند و این موضوع بر جذابیتهای این منطقه افزوده است.
بیشتر بخوانید: جاذبه های گردشگری سیمین شهر | سفری به شهر نقره ای ایران
آداب و رسوم منطقه
مردم استان گلستان و نگین شهر در طول سال، آیینها و مراسمهای مختلفی برگزار میکنند. از اوایل اسفند ماه هر سال در اکثریت شهرهای استان، نوروزخوانان محلی با چوب دستی و کوله پشتی که بر پشت خود میگذاشتند با خواندن اشعار بر وصف نوروز، بهار را نوید میدادند. نوروزخوانان جلوی هر خانه ای اشعار میخواندند : « صد سلام، صد علیک، صاحبخانه، سلام علیک، آمده تنه خدم، با عزت و حرمت، فردا روز قیامت، خدا بده رحمت و . . . » آخرین چهارشنبه ماه سال نیز مردم از کوچک تا بزرگ بر روی کوه و پای آتش اشعار «زردی من از تو، سرخی تو از من »را میخوانند و در اکثریت روستاهای این منطقه در همین هنگام شب کوزه های آب نمک را میشکنند. زیرا معتقد بودند با خرید کوزه نو برکت خانه در سال نو بیشتر می شود.
قاشق زنی در همین شب انجام میگیرد. پسرها چادر به سر کرده، در دستی قاشق ودر دستی دیگر ظرفی فلزی همچون کاسه میگرفتند و جلو در خانه ها میرفتند سپس قاشق را برظرف میکوبند و خوردنی طلب می نمایند صاحبخانه در این هنگام به جهت پیروی از سنن غالبا“ شکلات، شیرینی یا قند را به آنها میدهد .
زبان و گویش مردم
امروزه اغلب مردم گلستان از جمله مردم نگین شهر به زبان فارسى روان سخن مىگويند. در شهرستانهاى استان لهجهها و گويشهاى مختلفى رواج دارد كه با ورود مهاجران در سالهاى گذشته لهجههاى استان بسيار متعدد شده است. بخشى از استان گويش كتولى دارد كه بخش عمدهايى از شهرستان علىآباد را شامل مىشود. در اين گويش واژهههايى از مازندرانى (كهن و امروز، فارسى قديم و فارسى فعلى) وجود دارد.
البته در استان گلستان زبانها و گويشهاى متعدد ديگرى نيز با جمعيت متفاوت وجود دارند مانند: فارسى با گويش زابلى كه مهاجران سيستانى تكلم مىكنند، تاتى كه در چند روستا بخش آزاد شهر و راميان وجود دارد، كردى و… كه به دليل پراكندگى مهاجران در استان جاى خاصى را براى بعضى زبانها و گويش نمىتوان مشخص كرد.