قولنج در نوزادان ؛ همه چیز در مورد قولنج در نوزادان
هیچ چیز به اندازه گریه طولانی مدت نوزاد، والدین را ناراحت و ناامید نمیکند. قولنج یا همان کولیک (Colic)، باعث میشود نوزاد شما به طور مداوم و شدید گریه کند؛ آن هم بدون هیچ دلیل مشخصی! این اتفاق، واقعا کلافه کننده خواهد بود.
قولنج در زمانی که نوزاد 6 هفته سن دارد به اوج خود میرسد و در 4 ماهگی، به طرز قابل توجهی کاهش پیدا میکند. مدیریت قولنج، یکی از استرسهای مهم والدین در رابطه با نوزادان تازه متولد شده است.
در این مقاله از مجله اینترنتی ایده آل مگ قصد داریم به بررسی موضوع مهم قولنج در کودکان و روشهای مدیریت آن توسط والدین بپردازیم. اگر شما هم نگران سلامتی نوزاد تازه متولد شده خود هستید، حتما تا انتها با ما همراه باشید.
قولنج چیست؟
اصطلاح قولنج زمانی به کار میرود که یک نوزاد سالم نسبت به سایر نوزادان، مدت زمان بیشتری گریه میکند. مهمترین نکته در ارتباط با قولنج این است که دلیل ناراحتی و گریه کودک، اصلا مشخص نیست. بنابراین والدین نمیدانند که چگونه باید او را آرام کنند.
همه نوزادان گاهی گریه میکنند و عصبی میشوند. در 3 ماه اول زندگی، آنها بیش از هر زمان دیگری گریه میکنند. اما زمانی که یک نوزاد سالم، بیش از 3 ساعت در روز (بیش از 3 روز در هفته) گریه میکند، پزشک از قولنج برای توضیح وضعیت او استفاده میکند.
قولنج معمولا در زمان عصر اتفاق میافتد؛ زمانی که والدین کاملا خسته هستند. به همین دلیل، گاهی مدیریت این وضعیت برای آنها، بسیار سخت و استرسزا میشود.
چه عواملی باعث ایجاد قولنج در نوزادان می شود؟
پزشکان هنوز دلیل اصلی این بیماری کودکان را پیدا نکردهاند. آنها دلایل احتمالی زیادی را بررسی کردهاند و در نهایت، عوامل زیر را در ایجاد قولنج در نوزادان موثر میدانند:
- درد یا ناراحتی ناشی از گاز یا سوء هاضمه
- تغذیه بیش از حد یا تغذیه کم
- حساسیت به شیر خشک یا شیر مادر
- تحریک بیش از حد
- شکل اولیه سردرد میگرنی دوران کودکی
- واکنش احساسی به ترس ، ناامیدی یا هیجان
علائم قولنج در نوزادان
اصلیترین علامت قولنج، همان گریه بیش از حد نوزاد است. اگر فرزند تازه متولد شما بیش از هم سن و سالهای خود گریه میکند (البته اگر مشکل یا بیماری خاصی نداشته باشد)، دچار قولنج یا کولیک شده است.
سایر علائم و نشانههای رایج قولنج در نوزادان عبارتند از:
- بدون اینکه گرسنه باشند یا نیاز به تعویض پوشک داشته باشند، گریه میکنند.
- هر روز تقریبا در یک زمان مشخص (معمولا اواخر روز و نزدیک به غروب) گریه میکنند.
- در هنگام گریه، دستهای خود را مشت میکند.
- به شکلی گریه میکنند که انگار درد دارند.
- هنگام گریه کردن، رنگ آنها به قرمز روشن، تغییر میکند.
نوزاد شما در زمان گریه، مقداری هوا را میبلعد. این موضوع باعث سفت یا متورم شدن شکم او میشود. معمولا زمانی که نوزاد این گاز را خارج میکند یا با دفع مدفوع، گریه او کمی کاهش پیدا میکند.
قولنج چگونه تشخیص داده می شود؟
هیچ آزمایشی برای تشخیص قطعی قولنج در نوزادان وجود ندارد. اگر احساس میکنید فرزند شما بیش از حد طبیعی گریه میکند، باید در اولین فرصت، به یک پزشک متخصص اطفال، مراجعه کنید.
راههایی برای آرام کردن کودک مبتلا به قولنج
هیچ درمان مشخص و ثابت شدهای برای قنج نوزادان وجود ندارد. با اینحال، والدین میتوانند با انجام کارهای زیر، نوزاد خود را در زمان گریههای قولنج، آرام کنند:
- مطمئن شوید که کودک شما گرسنه نیست.
- تمیز بودن پوشک او را بررسی کنید.
- در هنگام شیردهی به نوزاد، آروغ او را بگیرید.
- مطمئن شوید که شیشه شیر کودک مناسب است و او همراه با شیر، هوا را نمیبلعد.
- کودک را در آغوش خود تکان دهید یا با او قدم بزنید.
- برای او لالایی بخوانید.
- پستانک را امتحان کنید.
- نوزاد را سوار کالسکه کرده و در خانه بگردانید.
- با آب گرم نوزاد را حمام دهید.
- پشت نوزاد را به آرامی مالش دهید.
- کودک خود را در یک صندلی تابدار یا ارتعاشی قرار دهید.
برخی از مادران شیرده به این نتیجه رسیدهاند که حذف کافئین، لبنیات، سویا و تخم مرغ ار رژیم غذایی، توانسته روی کاهش قولنج کودک تاثیر بگذارد. البته قبل از هر اقدامی در این زمینه، با پزشک خود مشورت کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
تعدادی از علائم وجود دارند که میتوانند نشانه این باشد که کودکتان به طور جدی بیمار است و دلیل هیچ یک از اینها قولنج نیست. در صورت مشاهده این علائم، فورا به پزشک مراجعه کنید.
- گریه کردن ضعیف و شدید نوزاد به طور پیوسته و مداوم
- احساس سست بودن نوزاد زمانی که او را بلند میکنید.
- مصرف کمتر از یک سوم مایعاتی که کودک باید به طور معمول استفاده کند.
- کمتر از حد معمول ادرار کردن
- استفراغ کردن مایع سبز رنگ
- مشاهده شدن خون در مدفوع کودک
- تب در کودک مانند تب 38 درجه سانتیگراد یا بالاتر در صورتی که کودک سن کمتر از سه ماه داشته باشد. و تب 39 درجه ساتیگراد یا بالاتر در صورتی که کودک سه تا شش ماه سن داشته باشد.
- داشتن فونتانل شفاف یعنی نقطه نرم در بالای سر کودک
- داشتن حمله تشنجی
- وجود بثورات قرمز یا بنفش روی بدن کودک که این میتوانند نشانهای از مننژیت باشد.
- داشتن مشکلات تنفسی مانند تنفس شدید یا احساس سوزش هنگام نفس کشیدن
کلام آخر
قولنج در نوزادان سبب گریههای شدید و طولانی مدت آنها میشود. این موضوع، باعث ناراحتی و استرس والدین میشود؛ زیرا دلیل اصلی گریه نوزاد مشخص نیست و هیچ راهی هم برای آرام کردن او، به ذهن پدر و مادر نمیرسد.
در این مقاله به بررسی قولنج در نوزادان، علائم و عوامل آن و همچنین روشهای آرام کردن آنها توسط والدین در زمان گریههای طولانی مدت پرداختیم. در صورتی که همچنان سوال یا ابهامی در این زمینه دارید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
اگر نوزاد شما بیش از حد معمول گریه میکند و این گریه معمولا در زمانهای مشخصی از روز اتفاق میافتد، به احتمال زیاد دچار قولنج شده است.
خیر. متاسفانه هیچ راهی برای جلوگیری از قولنج در نوزادان وجود ندارد.
بله . بهتر است در زمان قولنج، نوزاد خود را در آغوش بگیرید و به آرامی پشت او را مالش دهید. لالایی خواندن، قدم زدن و … نیز میتواند برای آرام کردن نوزاد، موثر باشد.