دمای متوسط بیشتر نوزادان تقریبا ۳۶.۵ تا ۳۸ درجه سانتیگراد است. اگر دمای بدن نوزاد از ۳۸ درجه سانتیگراد بالاتر باشد، کودک تب دارد. دمای بدن کودک مبتلا به تب ممکن است طی چند روز به ندرت از دمای ۳۸ درجه بالاتر رود یا ممکن است دمای بدن کودک به سرعت افزایش یابد. تب در کودکان ، واکنش طبیعی بدن هنگام مقابله با عفونت میباشد. بنابراین به ندرت مضر میباشد و لزوماً به این معنی نمیباشد که کودک شما به بیماری جدی مبتلاست.
عوامل ایجاد تب در کودکان چیست؟
مبارزه بدن در برابر عفونت باعث ایجاد تب در کودکان میشود. این عفونت میتواند ویروسی باشد مانند سرماخوردگی یا گاستروژن یا میتواند باکتریایی باشد؛ از جمله عفونتهای گوش و حلق، ذات الریه و مننژیت. تب همچنین ممکن است بعد از واکسیناسیون ایجاد شود. تحقیقات نشان داده است که دندان در آوردن باعث ایجاد تب نمیشود.
چگونه دمای کودک خود را بررسی کنیم؟
سنجیدن دمای بدن کودک با قرار دادن دست روی پیشانی کودک قابل اعتماد نیست. بهترین روش برای گرفتن دمای کودک استفاده از دماسنج میباشد. نحوه استفاده صحیح از دماسنجها را میتوانید از پزشک، پرستار یا داروساز یاد بگیرید. انواع مختلف دماسنج دیجیتال وجود دارد. ویژگیهای هر یک را در بررسی تب در کودکان بیان میکنیم.
- دماسنجهای کاوشگر دیجیتال با قرار گرفتن در دهان کودک یا زیر بغل کودک میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. این نوع دماسنج بسیار متداول است و از دمایی که به صورت دهانی گرفته میشود دقیقتر میباشد.
- دماسنجهای دیجیتال گوش، استفاده سریع و آسانی دارد. اما دقت کمی در اندازه گیری دما دارد.
- دماسنجهای دیجیتال شریان تمبورال از اسکن مادون قرمز به پیشانی نوزادتان مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع دماسنجها هم کاربردی و هم دقیق میباشد.
- دماسنجهای عطارد به دلیل ایجاد مسمومیت توصیه نمیشود.
- نوارهای تب و دماسنجهای پستانک دیجیتال نیز بدلیل دقیق نبودن توصیه نمیشود.
در صورت مشاهده تب در کودکان چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟
اگر کودک شما که به تب مبتلاست کمتر از ۳ ماه دارد فوراً به پزشک مراجعه کنید، حتی اگر علائم دیگری از بیماری را مشاهده نکردید، اگر کودک ۳ تا ۱۲ماهه باشد تب در کودکان، نشانه بیماری میباشد و برای مشاوره پزشکی به پزشک مراجعه کنید و اگر کودک مبتلا بیش از ۱۲ماه داشته باشد و علائم زیر را دارد حتماً پزشک مراجعه کنید.
- مشکل تنفسی در کودک
- خواب آلودگی در کودک
- مصرف کردن نوشیدنی و وزن کم داشتن
- استفراغ کردن به طور مکرر
- اسهال به طور مکرر
- سفت شدن گردن، سردرد مداوم داشتن یا نور موجب اذیت کردن چشمان کودک شود.
- بهتر نشدن کودک طی ۴۸ ساعت
- درد کشیدن کودک
درمان خانگی تب در کودکان
اگر کودک مبتلا از ۳ ماه بزرگتر است و خوب به نظر میرسد؛ میتوانید با درمان خانگی تب را کاهش دهید. پزشکان توصیه میکنند که اسفنج تر را برای کاهش دمای کودک به کار نبرید. برای درمان خانگی تب در کودکان به موارد مختلف زیر توجه کنید.
- کودکانی کوچکتر که از شیر مادر یا فرمول تغذیه میکنند، باید مقدار تغذیه کمتر اما به طور مکرر داشته باشند.
- نوزادان بزرگتر مبتلا به تب که از شیر مادر تغذیه نمیکنند، باید به طور مکرر نوشیدنیهایی که شفاف میباشند مانند آب، آب میوه رقیق شده و یا صاف شده بنوشند.
- اگر کودک مبتلا غذا کم میخورد، جای نگرانی نیست. اما اگر نوشیدنی کم میل کنند باید نگران شوید.
- اگر کودک مبتلا احساس ناراحتی دارد می توانید برای بهبود حال او، به او پاراستامول بدهید. البته مطمئن شوید که از دوز مناسب که روی بسته نوشته شده است، استفاده کنید و بیش از دو روز بدون مراجعه به پزشک استفاده نکنید. اگر نوزاد مبتلا از ۳ ماه بزرگتر است میتوانید به او ایبوپروفن بدهید.