تاثیر مدیتیشن بر افسردگی
افسردگی یک اختلال مربوط به سلامت روان است که با علائم زیادی چون احساس خستگی، تمایل به تنها بودن، اضطراب و تحریکپذیری، داشتن افکار خودکشی، مشکل در تمرکز، عدم علاقه به انجام فعالیتها و غم و اندوه همراه است. راههای زیادی برای درمان افسردگی وجود دارد که مراجعه به روانشناس یا روانپزشک، مصرف داروهای ضدافسردگی و رواندرمانی خط اول درمان بهشمار میآیند. بهتازگی مدیتیشن بهعنوان یکی از درمانهای عالی برای بهبود علائم افسردگی شناخته شده است که میتواند به شما در مدیریت این اختلال کمک کند. مدیتیشن با تقویت ذهن، به افراد کمک میکند تا واکنش خود نسبتبه استرس و اضطرابی که اغلب منجربه افسردگی میشود را کنترل کنند. اگر در پروسه درمان افسردگی هستید یا احساس افسردگی دارید، ضمن مراجعه به یک روانشناس خوب، بهرهمندی از مدیتیشن نیز میتواند کمک زیادی به شما کند. در ادامه این مطلب، همراه ما باشید تا با تاثیر مدیتیشن برای درمان افسردگی بیشتر آشنا شویم.
تاثیر مدیتیشن در افسردگی و سلامت روان
مدیتیشن یک تمرین ذهنی است که فواید زیادی برای سلامت مغز و افزایش کیفیت زندگی دارد. استرس و اضطراب محرکهای اصلی افسردگی هستند و مدیتیشن میتواند واکنش شما را به این احساسات تغییر دهد. اگرچه مدیتیشن ممکن است تمام علائم افسردگی را ناپدید نکند، اما با تغییر نحوه واکنش مغز به استرس و اضطراب، به شما در مدیریت آن کمک زیادی میکند. وقتی مدیتیشن میکنید، میتوانید محرکهای تحریکشده از قشر جلوی مغز و آمیگدال را نادیده بگیرید و سطح استرس شما کاهش پیدا کند. از دیگر مزایا و تاثیر مدیتیشن برای درمان افسردگی و سلامت روان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
تاثیر بر قشر جلوی پیشانی مغز
مدیتیشن نواحی خاصی از مغز را تغییر میدهد که بهطور خاص با افسردگی مرتبط هستند. برای مثال، قشر جلوی مغز میانی یا فرونتال، در افراد افسرده بیشفعال است. در فرونتال اطلاعاتی چون نگرانی درمورد آینده و نشخوار فکری درمورد گذشته پردازش میشود. یکی دیگر از مناطق مغز مرتبط با افسردگی، آمیگدال است. آمیگدال بخشی از مغز است که مسئول پاسخ جنگوگریز است و غدد فوقکلیوی را تحریک میکند تا هورمون استرس کورتیزول را در پاسخ به ترس و خطر ترشح کنند. در زمان ابتلای فرد به افسردگی، فرونتال نسبتبه استرس و اضطراب واکنش نشان میدهد و آمیگدال نیز منجربه افزایش سطح کورتیزول برای مبارزه با خطری میشود که فقط در ذهن فرد است. طبق تحقیقات انجامشده، یک تاثیر مدیتیشن برای درمان افسردگی، قطع ارتباط بین این دو ناحیه از مغز است. وقتی مدیتیشن میکنید، بهتر میتوانید احساسات منفی استرس و اضطراب را نادیده بگیرید.
محافظت از هیپوکامپ
یک مورد از تاثیر مدیتیشن در افسردگی و روش دیگری که مدیتیشن به مغز کمک میکند، محافظت از هیپوکامپ است. قسمت هیپوکامپ در مغز، مخصوص حافظه و یادگیری است. طبق مطالعات انجامشده، افرادی که دورههای افسردگی مکرر دارند، دارای هیپوکامپ کوچکتری هستند. از همین رو، افرادی که به مدت ۸ هفته و به مدت ۳۰ دقیقه در روز مدیتیشن میکنند، حجم ماده خاکستری در هیپوکامپ آنها افزایش مییابد.
تغییر تفکر
یک تاثیر مدیتیشن برای درمان افسردگی، تغییر تفکر است. افسردگی شامل بسیاری از افکار منفی و افکار ناکارآمد است. هدف مدیتیشن کنار زدن استرس یا جلوگیری از تفکرات منفی نیست؛ بلکه توجه به آن افکار و احساسات و درعینحال، درک این موضوع است که لازم نیست براساس آن افکار منفی عمل کنید. درواقع مدیتیشن راهی برای شما فراهم میکند تا به آن افکار و احساسات نظم دهید و افکار ناکارآمد را بپذیرید. همچنین، به شما این امکان را میدهد که متوجه شوید اگرچه ممکن است این افکار بر شما تاثیر بگذارند، اما تمام زندگی شما نیستند.
آمادهسازی ذهن برای شرایط استرسزا
مدیتیشن میتواند به آمادهسازی مغز برای موقعیتهای استرسزا نیز کمک کند. در حین مدیتیشن میتوانید بهآرامی افکار منفی را رها کرده و چرخههای منفی استرس و افسردگی را مختل کنید. بهعنوان یک مثال از تاثیر مدیتیشن برای درمان افسردگی، میتوان گفت انجام مراقبه برای چند لحظه پیش از حضور در یک موقعیت استرسزا میتواند به خارج کردن مغز و بدن از حالت ترس و رساندن آن به حالت آرامش کمک کند.
انواع مدیتیشن که میتواند به مقابله با افسردگی کمک کند!
انواع مختلفی از مدیتیشن وجود دارند که میتوانند به مدیریت افسردگی کمک کنند. در ادامه، با انواع مدیتیشن آشنا میشویم.
- مدیتیشن محبتآمیز یا متا مدیتیشن: این مدیتیشن، بر ابراز همدلی و مهربانی نسبتبه خود و دیگران و ایجاد محیطی دوستداشتنی تمرکز دارد و میتواند به از بین بردن احساس تردید و انتقاد از خود کمک کند.
- مدیتیشن ذهنآگاهی: به گفته بسیاری از متخصصین، این قویترین شکل مدیتیشن است که بیشتر اشکال دیگر، از آن سرچشمه میگیرند. ذهنآگاهی درمورد آگاهی از لحظه حال و احساس کامل آن است و تاثیر مدیتیشن برای درمان افسردگی را تقویت میکند.
- درمان شناختی مبتنیبر ذهنآگاهی: این یک شاخه از مدیتیشن ذهنآگاهی است که برای نتایج مؤثرتر، با درمان شناختی رفتاری یا همان CBT ترکیب میشود و بر تغییر الگوهای رفتاری و افکار آسیبرسان متمرکز است.
- مدیتیشن تجسم: این نوع مدیتیشن نحوه بهخاطر سپردن خاطرات منفی را تغییر داده و افکار شادی را افزایش میدهد. چراکه وقتی بر روی تصاویر دلپذیر تمرکز میکنید، مغز آرام میشود.
از کجا بفهمیم افسردگی داریم؟
بهترین رواش مراجعه به یک روانشناس است، اما در کنار آن میتوانید از تستهای روانشناسی مثل بک هم استفاده کنید. پرسشنامۀ افسردگی بک یا بهاختصار BDI، یک تست روانشناختی معتبر است که شدت علائم افسردگی را میسنجد. این تست را دکتر «آرون تی بک» آماده کرد و اولین بار در سال 1961 منتشر شد. تست افسردگی بک 21 سوال دارد که هر کدام با یکی از نشانگان افسردگی مرتبط است.
اگرچه تست افسردگی بک یک آزمایش تشخیصی نیست اما کمک میکند به احساسات خود در هفتۀ گذشته فکر کنید و اگر افسردهاید متوجه نشانههای آن و شدت افسردگی خود بشوید. همچنین میتواند کمک کند تغییرات در علائم افسردگیتان را در طول فرایند درمان بسنجید. اگر دچار علائم افسردگی بودید حتما به یک متخصص مراجعه کنید و در فرایند درمان از مدیتیشن برای بهبود سریعتر افسردگی کمک بگیرید. از بهترین ورزشها برای درمان اختلالات روانی از جمله افسردگی هم میتوان به یوگا اشاره کرد که لازمه شروع یوگا، مدیتیشن است.
کلام آخر
افسردگی یک اختلال روانی است که میتواند زندگی روزمره افراد را تا حد زیادی تحتتاثیر قرار دهد و بر عملکرد شناختی افراد تاثیر بگذارد. خط اول درمان افسردگی، رواندرمانی است. فارغ از نوع افسردگی و شدت آن، لازم است با روانشناس خوب و متخصص صحبت کنید. رواندرمانگر به شما کمک میکند تا بتوانید از دنیای درونیتان حرف بزنید، احساسات سخت و تلخ را تنهایی به دوش نکشید، و ضربههای سخت روانی را با کمک او پشت سر بگذارید. افسردگی، مدام شما را به درون خودش میکشد و لازم است دست کسی را بگیرید تا غرق نشوید.
تحقیقات در حال انجام، نشان دادهاست که انجام مدیتیشن میتواند با تغییر در نحوه واکنش مغز به استرس و اضطراب، کمک زیادی به بهبود علائم افسردگی کند. طبق تحقیقات، تاثیر مدیتیشن برای درمان افسردگی غیرقابلانکار است و میتوان آن را به بخشی از پروسه درمان افسردگی خود اضافه کرد.
در دنیای پیچیده امروز که محرکات بیرونی زیادی بر روان افراد تاثیر میگذارند؛ توجه به سلامت روان از اهمیت ویژهای برخوردار است. بدون شک، بخش مهم اهمیت دادن به سلامت روان، مراجعه به یک روانشناس مجرب و متخصص در زمینه افسردگی است.
منبع: healthline