گیاه آپارتمانی کروتون و روش های تکثیر و مراقبت از آن
گیاه آپارتمانی کروتون با با شاخ و برگهای رنگارنگ و زیبایش، فضای خانه را پر از احساس خوب و مثبت خواهد کرد. گیاه کروتون را با برگهای زیبایش میشناسند؛ اما بد نیست بدانید این گیاه میتواند به عنوان یک خوشبو کنندهی هوا نیز عمل کند.
اصلا جای تعجب نیست که این گیاه زینتی همیشه سبز، در صدر لیست محبوبترین گیاهان آپارتمانی قرار گرفته است. در ادامه به بررسی گیاه آپارتمانی کروتون پرداخته و روشهای تکثیر و مراقبت از آن را شرح خواهیم داد؛ با ما همراه باشید.
مشخصات کلی گل کروتون
- از خانوادهی گیاهی “Euphorbias” میباشد
- این گیاه در 18 گونه متفاوت یافت میشود
- محبوبترین نوع آن گونهی کروتون باغی میباشد
- به آن درخت شگفتانگیز نیز میگویند
- زیستگاه اصلی آن فیلیپین، مالاکا و جزایر سوندا میباشد
- به آن گیاه همیشه سبز گفته میشود
- ارتفاه آن به 200 سانتیمتر نیز میرسد
- برگهای آن معمولا به رنگهای سبز، نارنجی، زرد، قرمز و گاهی صورتی دیده میشوند
- فقط در سنین بالا گل میدهد
- حداقل دما برای رشد آن 15 درجه سانتیگراد میباشد
با ورود گیاه کروتون به منزل شما به عنوان یک گیاه رنگارنگ زینتی، فضای داخل منزل به مناطق گرمسیری شبیه میشود. شکل برگهای این گیاه، گاهی باریک و به طول 46 سانتیمتر و گاهی پهن، به عرض 15 سانتیمتر دیده میشوند. کروتونها اصولا پر شاخ و برگ بوده و اگر شرایط محیط زیست آنها مساعد باشد؛ رشد سریعی هم دارند. به عنوان مثال یک کروتون 30 سانتیمتری اگر به درستی هرس نشود ظرف 3 الی 4 سال به ارتفاع 90 و حتی 150 سانتیمتری نیز میرسد.
مراقبت از گیاه کروتون
اصولا گیاه کروتون میانهی خوبی با رشد و زندگی در آپارتمان ندارد. مطمئن باشید که طبیعت این گیاه زیبا و رنگارنگ را برای زندگی در یک خانهی سرپوشیده پرورش نداده است. مطمئنا با ریشههایی در داخل یک گلدان کوچک، درخت جادویی به بهترین شرایط خود نخواهد رسید. برای تهیه یک محیط عالی برای رشد کروتون، لازم است کمی سختی کشیده و دستورالعملهای زیر را به درستی اجرا کنید:
محل نگهداری گل کروتون
انتخاب مکان برای مراقبت موفقیت آمیز بسیار مهم است. هرچه شرایط نور و دما به شرایط موجود در زیستگاه طبیعی گیاه کروتون نزدیکتر باشد، احتمال موفقیت شما در زمینه پرورش این گیاه بیشتر خواهد شد.
برای ایجاد یک محیط مناسب باید موارد زیر را رعایت کنید:
- کروتون را از نور مستقیم تابستان دور نگه دارید
- محل گلدان را جوری تعیین کنید که نور به صورت غیر مستقیم به گیاه بتابد
- در طول فصول بهار و تابستان دمای محیط را بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد تنظیم کنید
- در فصول پاییز و زمستان اجازه ندهید دمای محیط از 15 درجه کمتر شود
سعی کنید کروتون را بر روی لبهی پنجرهی جنوبی منزل قرار دهید. در این مکان نور مورد نظر برای رشد گیاه تضمین خواهد شد. حتما پنجرهی کنار کروتون را با پرده بپوشانید تا از تابش مستقیم نور آفتاب جلوگیری کنید. در مکانهایی با نور کم، شفافیت برگهای گیاه کاهش یافته و کروتون زیبایی خود را از دست خواهد داد.
رطوبت
شما برای پرورش یک کروتون زیبا، علاوه بر تنظیم نور و دما، باید مراقب رطوبت نیز باشید. سعی کنید همیشه رطوبت محل نگهداری این گیاه را بالای 60 درصد تنظیم کنید. آب و هوای داخل خانه هرگز این رطوبت را در اختیار گیاه قرار نخواهد داد. بنابراین توصیه میشود که برگهای کروتون را همواره با آب اسپری کرده و نمناک نگه دارید. میتوانید کاسههایی را پر از آب کرده و بر روی رادیاتورهای روشن بگذارید؛ این کار به تامین رطوبت مورد نظر کمک فراوانی خواهد کرد. زیرگلدانی را از آب و خاک رس پر کنید؛ این اتفاق باعث ایجاد یک رطوبت دلپذیر برای گیاه خواهد شد.
آبیاری
خاک کروتونها همیشه و به وضوح باید مرطوب باشد. هرگز اجازه ندهید که خاک درون گلدان خشک شود. در تابستان هر 2 روز یکبار به گیاه آب داده و در طول فصل سرما این فاصلهی زمانی را به 5 روز الی یک هفته افزایش دهید.
روشهای صحیح آبیاری گیاه آپارتمانی کروتون به صورت زیر میباشند:
- در طول فصول بهار و تابستان همواره گلدان را مرطوب نه دارید
- آنقدر پای گیاه آب بریزید که زیر گلدانی پر از آب شود
- بعد از چند دقیقه آب زیر گلدانی را خالی کنید
- در طول پاییز و زمستان فواصل آبیاری را بیشتر کنید؛ اما بازهم اجازه ندهید خاک گلدان خشک شود
برای آبیاری از آب لوله کشی با دمای اتاق استفاده کنید. فراموش نکنید آبهای سرد و آهکی بر زندگی و طراوت گیاه تاثیر منفی میگذارند.
کوددهی
این بخش از دستورالعملهای مراقبت از گیاه آپارتمانی کروتون بسیار ساده است. در سه ماههی فصل بهار، هر 14 روز یکبار کود مایع را به خاک گلدان تزریق کنید. قبل از کود به گلدان، مطمئن شوید که خاک خیس باشد. بهتر است قبل از عملیات کوددهی مقدار کمی آب پای گیاه بریزید تا از مرطوب بودن محیط درون گلدان اطمینان حاصل کنید.
هرس کردن
در انتهای فصل زمستان و قبل از فرا رسیدن بهار، میتوانید شاخههایی که به نظرتان بلندتر از حد معمول هستند را هرس کنید. با انجام این کار ممکن است شاهد خونریزی گیاه باشید و این اتفاق به دلیل وجود شیره در داخل شاخهها رخ میدهد. لطفا برای عملیت هرس کردن، حتما از دستکشهای مخصوص باغبانی استفاده کنید.
تعویض گلدان
در طول فصل زمسنان مراقب گلدان گیاه کروتون خود باشید. اگر رشد ریشههای جدید به شکلی است که ریشههای قدیمی به سمت دهانهی پایینی گلدان حرکت کردهاند؛ حتما باید گلدان گیاه را بزرگتر کنید.
روش تکثیر گیاه آپارتمانی کروتون
برای گیاهان کروتون بیشتر روش تکثیر کلاسیک توصیه میشود. با این روش تکثیر میتوانید گیاهان جوانی را پرورش دهید که همان خصوصیات گیاه مادر را دارند. برای تکثیر گیاه به صورت زیر عمل کنید:
- در طول استراحت رشد، سرپیچها را با طول 10-15 سانتی متر برش دهید
- شاخه ها را به مدت 1-2 روز در یک لیوان آب قرار دهید
- بعد از دو روز قلمهها را در یک گلدان که با خاک کاکتوس و ماسه پر شده است بکارید.
- در گلدان به اندازهای آب بریزید که به زیر گلدانی سرازیر شده و آن را کاملا پر کند
- روی گلدان را با یک پوشش شفاف بپوشانید
- گلدان را در کنار یک پنجره که نور به صورت غیر مستقیم به آن میتابد قرار دهید
- دمای محیط را در طول زمان زیشه زایی بر روی 25 درجه سانتی گراد تنظیم کنید
در طول 5 الی 6 ماه بعدی به طور کامل مراقب گلدان تازه باشید و آن را مرتبا آبیاری کنید. بعد از این مدت یک گیاه کروتون جدید خواهید داشت.