اختلال شخصیت چیست؟ انواع اختلال شخصیت + راههای درمان
اختلالات شخصیتی، گروهی از بیماریهای روان هستند. در این اختلالات افراد الگوهای ناسالم رفتاری، احساسی و تفکر دارند. رفتار افراد مبتلا به اختلال شخصیت از نظر اصول اجتماعی و فرهنگی جامعه، متفاوت به نظر میرسد.
افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی در محیطهای اجتماعی به سختی با دیگران کنار میآیند و رفتارهایی شبیه افراد عادی ندارند. این افراد معتقدند که رفتار آنها مشکلی ندارد و این دیگران هستند که باید تغییر کنند.
علت ابتلا به این اختلالات به طور کامل مشخص نیست؛ اما تحقیقات نشان داده است که شیوههای فرزندپروری، آسیبهای دوران کودکی، عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد این بیماریها تاثیر زیادی دارند.
علائم این دسته از بیماریها در اوایل بزرگسالی نمایان میشوند. این علائم بسته به نوع اختلال میتوانند متفاوت باشند. در این مقاله از ایده آل مگ این اختلالات را بررسی و روشهای درمانی شناخته شده آنها را معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
تعریف اختلال شخصیت
اختلالات شخصیت، گروهی از مشکلات روان هستند که افراد مبتلا به آنها رفتارهای سازگار با عرف جامعه ندارند. رفتار این افراد از نظر سایرین متفاوت و گاهی عجیب به نظر میرسد.
در صورتی میتوان گفت که یک شخص اختلال شخصیت دارد که رفتارهای او به طور مداوم تکرار شود؛ یعنی بروز تنها یک بار رفتار ناسازگار یا عجیب، نمیتواند وجود اختلال شخصیت را ثابت کند.
برای تشخیص و تایید اختلال شخصیت باید به یک روانشناس مجرب مراجعه کرد. روانشناسان براساس معیارهای دفترچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی-ویرایش پنجم، Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition که به اختصار DSM-5 گفته میشود، اختلال شخصیت افراد را تشخیص میدهند.
در این دفترچه 10 اختلال شخصیتی مشخص شده است. DSM-5 این اختلالات شخصیتی را با توجه به ویژگیهای مشترکی که دارند در 3 گروه اصلی تقسیمبندی میکند.
دسته اول: اختلالات شخصیتی مشکوک و عجیب
در این دسته از اختلالات افراد، بیشتر در برقراری ارتباط مشکل دارند و به اطرافیان خود بیاعتماد هستند.
- اختلال شخصیت پارانوئید: افراد مبتلا به پارانوئید، نسبت به دیگران بسیار بیاعتماد هستند. کینهجویی از بارزترین مشخصات خلقی این افراد است.
- اختلال شخصیت اسکیزوئید: این افراد در ایجاد روابط شخصی و دوستانه مشکل و تعامات اجتماعی کمی دارند. افراد اسکیزوئید از نظر عاطفی سرد به نظر میرسند.
- اختلال شخصیت اسکیزوتایپی : افراد دارای این اختلال تصور میکنند که میتوانند با افکار خود بر افراد و حوادث تاثیر بگذارند. حس مشکوک بودن باعث میشود این افراد، رفتارهای اطرافیان خود را اشتباه تعبیر کنند؛ به همین دلیل پاسخ نامناسبی به آنها میدهند. اسکیزوتایپالها از ایجاد روابط صمیمی با دیگران دوری میکنند.
دسته دوم: اختلالات احساسی و دمدمیمزاج
این افراد به دلیل عدم درک احساس مثبت از سوی اطرافیان خود، دست به رفتارهای خاصی میزنند.
- اختلال شخصیت ضداجتماعی: افراد ضداجتماعی با رفتارهای خود باعث ناراحتی اطرافیان میشوند؛ اما احساس پشیمانی در آنها شکل نمیگیرد. این افراد با دروغگویی سعی میکنند کار بد خود را پنهان کنند. دزدی، سو مصرف مواد مخدر و نوشیدنیهای الکی در بین افراد مبتلا به این اختلال بیشتر دیده میشود.
- اختلال شخصیت مرزی: افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، بدون توجه به حمایتهای خانواده و دوستان، از نظر عاطفی، احساس خالی بودن و رها شدن میکنند. این افراد در برخورد با موقعیتهای استرسزا مشکل دارند. تمایل به رفتارهای جنسی پرخطر، قمار و سو مصرف نوشیدنیهای الکی در این افراد بیشتر است.
- اختلال شخصیت نمایشی: در این نوع اختلال شخصیت، افراد تمایل دارند که با ایجاد ظاهر جذاب و در برخی موارد تحریکآمیز توجه دیگران را به خود جلب کنند. این افراد به راحتی تحت تاثیر دیگران قرار میگیرند و به انتقاد و پذیرفته نشدن از سوی دیگران حساس هستند.
- اختلال شخصیت خودشیفته: افراد دارای این اختلال، اعتقاد دارند که اهمیت آنها بیش از دیگران است و دستاوردها و موفقیتهای خود را به صورت اغراقآمیز بیان میکنند. آنها به تحسین شدن از سوی دیگران نیاز دارند؛ اما نمیتوانند با دیگران همدلی کنند.
دسته سوم: افراد مضطرب و ترسو
افراد مبتلا به اختلالات این دسته، به دلیل بیماری خود به اضطراب دچار میشوند.
- اختلال شخصیت اجتنابی: افراد مبتلا به این بیماری، احساس حقارت، عدم جذابیت و بیکفایتی از عملکرد خود دارند. آنها از شرکت در فعالیتهای گروهی و دوست شدن با افراد جدید پرهیز میکنند. انتقاد زیاد از دیگران از ویژگیهای بارز این افراد است.
- اختلال شخصیت وابسته: این سری از بیماران برای تامین نیازهای عاطفی و جسمی خود به شدت به دیگران محتاج هستند. آنها از تنها ماندن پرهیز میکنند و برای تصمیمگیری به تایید دیگران نیاز دارند. افراد وابسته ممکن است مورد سواستفاده احساسی یا جسمی قرار گیرند؛ ولی آن را تحمل کنند.
- اختلال شخصیت وسواسی_ جبری: این افراد به شدت و بیمارگونه به قوانین پایبند هستند. نیاز به نظم در آنها باعث میشود که کامل نشدن کارها آنها را ناراحت کند. این افراد ممکن است روابط شخصی و خانوادگی خود را کنار بگذارند تا کارها را به خوبی و دلخواه خود انجام دهند.
- اختلال شخصیت پرخاشگر منفعل: در این دسته با افرادی روبرو هستیم که به طور مداوم در حال لجبازی هستند. این افراد در انجام کارها و وظایفشان، اهمالکاری میکنند. آنها برای این اهمالکاری دلایل مختلفی میآورند. این اشخاص مسئولیتهای مهم زندگی را به دوش افراد خانواده، همکار یا دوستان خود میاندازد و از زندگی خود مدوام شکایت دارند و مضطرب هستند.
اختلال شخصیت مختلط
اختلال شخصیت مختلط، اختلالی است که راهنمای DSM-5 آن را در هیچ یک از 10 اختلالی که در بالا به آن اشاره کردیم قرار نداده است.
در این اختلال شخص به طور قطعی علائم و نشانههای یک اختلال شخصیت خاص را ندارد؛ اما علائم دو یا چند اختلال را به طور همزمان نشان میدهد. اختلال شخصیت مختلط به صورت Personality Disorder Not Otherwise Specified یا NOS نشان داده میشود.
علائم افراد مبتلا به این نوع اختلال بسیار متفاوت است. این موضوع باعث میشود که تشخیص این اختلال کمی سخت باشد؛ به همین دلیل برای شناسایی و درمان این مشکل باید به یک روانشناس معتبر مراجعه کرد.
انواع اختلال شخصیت
بعد از آشنایی با انواع اختلالات شخصیت در روانشناسی، بهتر است که هر یک از آنها را به صورت جزئیتر بررسی کنیم.
1. اختلال شخصیت وابسته
این سری از بیماران برای برآورده کردن نیازهای جسمی و عاطفی خود به دیگران وابسته هستند و همواره تلاش میکنند که دیگران را خوشحال و راضی نگهدارند. شیوع این اختلال در زنان بیشتر از مردان است. فرزندان آخر خانواده و کسانی که از کودکی دچار بیماری جسمی طولانی مدت و مزمن بودهاند هم بیشتر دچار این بیماری میشوند.
نشانههای افراد وابسته
برای شناخت این افراد میتوان از ویژگیهای زیر کمک گرفت:
- نیاز به مراقبت زیاد دارند
- در انتخابهای خود نیاز به تایید دیگران دارند
- جدایی از اطرافیان، به شدن آنها را آزار میدهد
- مسئولیتهای مهم زندگی را به دوش دیگران میاندازند
- به تواناییهای خود اعتماد ندارند
- از نقد شدن بیزار هستند
- سادهلوح و خیالباف هستند
- در تنهایی دچار ناراحتی میشوند
- روابط اجتماعی آنها محدود به افراد خاص است
- برآورده شدن نیازهای حامیشان را در اولویت قرار میدهند
افراد وابسته، مستعد ابتلا به افسردگی، اختلال اضطراب، فوبیا و اعتیاد هستند. این افراد برای حفظ رابطه خود با حامیشان، اجازه سواستفادههای جسمی و روحی را به او میدهند.
2. اختلال شخصیت مرزی
افراد مبتلا به این اختلال دچار نوعی بیثباتی در همه جنبههای زندگی هستند. این افراد به شرایط محیطی حساسیت زیادی دارند و از طرد شدن بسیار میترسند. رها و طرد شدن برای مدت کوتاه هم باعث ناراحتی آنها میشود. این افراد دلیل رها شدن را «بد بودن خود» میدانند.
ویژگیهای افراد با شخصیت مرزی
مهمترین ویژگیهای افراد مرزی عبارتند از:
- خشمگین شدن شدید و غیرقابل کنترل
- بیثباتی عاطفی
- خودکشیهای مکرر
- آسیبرساندن به خود و خودزنی
- اضطراب شدید
احتمال ابتلای زنان به این اختلال بیشتر از مردان است. گاهی این اختلال با بیماری دوقطبی اشتباه گرفته میشود؛ اما اختلال شخصیت مرزی الگوهای رفتاری نهادینه شده در فرد است در حالی که دوقطبی بودن، الگوهای رفتاری است که با شخصیت اصلی فرد تفاوت دارد. تغییرات خلقی در دوقطبیها طولانیتر است و ممکن است چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد.
بیماران مرزی مستعد ابتلا به افسردگی و اضطراب هستند؛ البته ممکن است یک بیمار مرزی به اختلال شخصیت دو قطبی هم مبتلا شود.
3. اختلال شخصیت نمایشی
براساس معیارهای DSM-5 افراد مبتلا به این اختلال شخصیت نمایشی تلاش میکنند تا به هر نحو توجه دیگران را به خود جلب کنند. استفاده از سبک پوشش و آرایش نامتعارف، خالکوبیهای عجیب از جمله مهمترین نشانههای افراد نمایشی است. این افراد به طور دائم نیاز به توجه و تعریف دیگران دارند.
مهمترین ویژگیهای افراد نمایشی
از مهمترین نشانههای افراد با اختلال نمایشی باید به موارد زیر اشاره کرد:
- اگر مورد توجه دیگران قرار نگیرند، ناراحت میشوند
- رفتارهای تحریککننده دارند
- احساسات سطحی دارند
- کلیگو هستند
- تحت تاثیر دیگران هستند
- تلقینپذیرند
- روابط و دوستیهایشان را بیش از آنچه هست، صمیمی نشان میدهند
- از نظر جنسی اغواگر هستند
مردان بیشتر از زنان به این اختلال دچار میشوند. مردان نمایشی، ظاهر، پوشش و رفتار آگاهانهای برای جلب توجه دیگران دارند. این مردان به گونهای لباس میپوشند که بدنشان مشخص باشد و برای جلب توجه بیشتر ممکن است شوخیهای زننده انجام دهند.
4. اختلال شخصیت اسکیزوئید
افراد اسکیزوئید نسبت به روابط اجتماعی بیتفاوت هستند و به همین دلیل غیرعادی به نظر میرسند. این افراد معمولا مشاغلی مثل مسئول کتابخانه یا کار در آزمایشگاه را انتخاب میکنند که در آن، تنها باشند. اسکیزوئیدها معمولا وظایف کاری خود را به خوبی انجام میدهند؛ اما ممکن است نتوانند خانواده تشکیل دهند.
ویژگیهای افراد اسکیزوئید
مهمترین نشانههای اسکیزوئید عبارتند از:
- هیجانات و احساسات خود را بروز نمیدهند
- خجالتی هستند
- در مهمانیها شرکت نمیکنند
- دوست صمیمی و نزدیک ندارند
- به ازدواج کردن علاقه ندارند
- با افراد خانواده خود روابط سطحی دارند
- به تعریف یا انتقاد بیتفاوت هستند
- در حرف زدن خود آرام و یکنواخت هستند
- نست به وضعیت جامعه بیتفاوت هستند
- در صورت مرگ عزیزانشان چندان ناراحت نمیشوند
مردان بیشتر از زنان به این مشکل مبتلا میشوند. افسردگی، اضطراب، اعتیاد به الکل و مواد مخدر، مشکل در محیط کار و تحصیل، اعتیاد به مواد مخدر و الکل از جمله مهمترین عوارض آسیبها و عوارض شخصیت اسکیزوئی هستند.
5. اختلال شخصیت ضد اجتماعی یا سایکوپاتی
سایکوپاتی وضعیتی است که در آن فرد نسبت به احساسات دیگران بیتفاوت است و برای داشتن رفتار مناسب در جامعه تلاش نمیکند. این فرد به حقوق دیگران احترام نمیگذارد و خشن، بیتفاوت و بیرحمانه رفتار میکنند. شخصیت ضد اجتماعی برای این رفتارهای خود احساس گناه هم نمیکند.
مهمترین نشانههای شخصیت ضد اجتماعی
فرد دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی معمولا علائم زیر را دارد:
- اهمیت ندادن به درست یا اشتباه بودن رفتارهایش
- دروغگویی
- منفعتطلبی
- بیاحترامی کردن به دیگران
- پیروی نکردن از قانون
- بازیچه قرار دادن دیگران
- تکبر، غرور و استبداد در رفتار
- اضطراب و تحریکپذیری زیاد
- خشونت زیاد در رفتار
- رفتارهای پرخطر
- مسئولیتپذیر نبودن
- عدم همدلی با دیگران
در این مورد هم مردان بیشتر از زنان دچار شخصیت ضد اجتماعی میشوند. بزرگسالانی که شخصیت ضد اجتماعی دارند، قبل از 15 سالگی نشانههایی از اختلال سلوک در آنها دیده میشود. اختلال سلوک، بیماری است که در آن کودک یا نوجوان به هنجارهای اجتماعی و قوانینی که برای او تعریف شده اهمیتی نمیدهد و آنها را رعایت نمیکند.
6. اختلال شخصیت خودشیفته
در این اختلال، شخص خود را مهمتر از دیگران میداند و تصور میکند تواناییها و استعدادهای زیادی دارد. این فرد همواره در حال به رخ کشیدن استعدادها و موفقیتهای خود است. شخصیت خودشیفته به شدت به تعریف و تمجید دیگران نیاز دارد.
مهمترین ویژگیهای خودشیفتهها
مهمترین نشانهها برای شناخت افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته عبارتند از:
- خود را فرد بزرگ و مهمی میدانند
- احساس میکنند، شخص خاص و منحصر به فردی هستند
- از انتقاد متنفرند
- به شدن به دنبال به دست آوردن شهرت و ثروت هستند
- اعتماد به نفس زیاد و عزت نفس کمی دارند
- در محیط کار و تحصیل مشکل دارند
- خیالباف هستند
- توانایی همدلی با دیگران را ندارند
- احساس میکنند که همیشه حق با آنهاست
مردان بیشتر از زنان دچار خودشیفتگی میشوند. افسردگی، بحران میانسالی و اعتیاد از جمله مشکلات مبتلایان به این اختلال هستند.
7. اختلال شخصیت پارانوئید
افراد مبتلا به این اختلال با شک و بدگمانی رفتار میکنند و به طور مدوام در حال تفسیر رفتار دیگران هستند. این افراد رفتار اطرافیان خود را خطرناک و تحقیرآمیز میدانند.فرد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید به شدت از خیانت و سو استفاده میترسد و نمیتواند قبول کند که احساسات او نسبت به دیگران، منفی است.
مهمترین نشانههای افراد شکاک
مهمترین نشانههای افراد پارانوئید عبارتند از:
- همیشه فکر میکنند که دیگران قصد سو استفاده از آنها را دارند
- به کسی اعتماد نمیکنند
- دیگران را نمیبخشند و نسبت به آنها کینه میگیرند
- به همسر خود شک دارند
- از مسائل شخصی خود با کسی حرف نمیزنند
- به دنبال تلافی کردن هستند
- به اتفاقات و مشکلات با خشم و عصبانیت واکنش نشان میدهند
- زیاد دعوا میکنند
- هر رفتاری را به بدترین شکل تعبیر میکنند
پارانوئیدها معمولا شخصیتی حسود و کنترلکننده دارند. مردان بیشتر از زنان به این اختلال دچار میشوند. فرد پارانوئید به تدریج روابط اجتماعی خود را از دست میدهد و به دلیل کینهتوزی، به طور مدوام درگیر دعوا و شکایت است. طلاق، از دست دادن کار و مشکلات مالی از جمله مهمترین عوارض این بیماری است.
8. اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
اسکیزوتایپالها، افراد خرافاتی هستند که تصور میکنند نیروهای جادویی و ماورائی چون حس ششم و قدرت کنترل ذهن دارند. این افراد تنها با خانواده خود رابطه نزدیک دارند. احتمال عضویت مبتلایان به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی در گروهای جادوگری، طالعبینی و فرقههای مذهبی خاص زیاد است. از نظر آماری، مردان بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا میشوند.
ویژگیهای افراد اسکیزوتایپال
مهمترین ویژگی افراد مبتلا به این اختلال عبارتند از:
- صحبت از تجربههای غیرواقعی
- روابط اجتماعی ضعیف
- استفاده از پوشش و آرایشهای عجیب و غریب
- اعتماد نکردن به دبگران
- اعتقادات خرافی
- بدگمانی
- مضطرب شدن با حضور در اجتماع
- اعتقاد به قدرتهای ماورائی
- احساسات عجیب و محدود
9. اختلال اجتنابی
افراد دارای این مشکل معمولا از جمع گریزان هستند. این افراد همیشه احساس حقارت میکنند و نسبت به انتقادات و نظرات منفی دیگران حساسیت زیاد دارند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی به دلیل ترس زیادی که از طر شدن دارند، روابط جدید را آغاز نمیکنند.
مهمترین ویژگیهای شخصیت اجتنابی
برای شناخت یک فرد اجتنابی میتوان از ویژگیهای زیر استفاده کرد:
- ترس از تایید نشدن
- حساسیت زیاد به انتقادات دیگران
- شرکت نکردن در فعالیتهای اجتماعی
- خجالتی بودن
- اعتماد به نفس پایین
- نداشتن عزت نفس
- ترس از قبل مسئولیتهای بیشتر
- ریسکپذیر نبودن
- دوری از روابط صمیمانه و عمیق
آمار ابتلای زنان و مردان به این نوع اختلال تقریبا برابر است. فردی که دچار اختلال شخصیت مرزی است ممکن است به افسردگی، فوبیای اجتماعی، اختلال شخصیت مرزی و وابسته هم مبتلا شود.
10. اختلال وسواسی _ جبری
افراد مبتلا به این اختلال، کمالگرایی زیادی دارند و جزئیات را بیشتر کنترل میکنند. دقت به جزئیات باعث میشود که وسواسیها مسئولیت خود را به دیگران واگذار نکنند چون عقیده دارند که آنها دقت لازم را ندارند.
مهمترین ویژگیهای افراد وسواسی
برای شناخت افراد وسواسی میتوان از علائم زیر استفاده کرد:
- کمالگرایی زیاد
- وقتشناسی بیش از حد
- خسیس یودن در مسائل مالی و عاطفی
- پرخاشگری
- توجه به جزئیات و مسائل حاشیهای
- اعتقاد به آداب و رسوم
- اعتیاد به انجام کارهای تکراری
- اعتقاد به خرافات
- گردآوری وسایل بیمصرف
- دروغگویی و پنهانکاری
در این مورد هم زنان بیشتر از مردان دچار این مشکل میشوند. این افراد تمایل زیادی به مصرف داروهای آنتیبیوتیک و ضدالتهاب دارند.
روشهای تشخیص اختلالات شخصیتی
برای تشخیص اختلالات شخصیتی باید به یک روانشناس مراجعه کرد؛ البته تستهای مختلفی هم وجود دارد که میتواند تا حدودی وجود این اختلالات را در افراد مشخص کند.
روانشناسان رفتارها و احساسات افراد در شرایط مختلف زندگی را بررسی میکنند. با توجه به رفتار و احساس اشخاص، آنها وجود بیماری را تشخیص میدهند.
وجود اختلال و پریشانی رفتار فرد در حداقل دو مورد از موارد زیر احتمال ابتلای بیمار به اختلال شخصیت را افزایش میدهد:
- مشکل در درک یا تفسیر احساس خود یا دیگران
- نحوه برخورد با دیگران
- پاسخهای احساسی
- کنترل خشم و هیجانات
بعد از این مرحله روانشناس باید به دنبال بیماریهای جسمانی که ممکن است این علائم را ایجاد کند، باشد. مشکلات تیروئیدی، بیماریهایی مثل صرع و اماس هم میتواند این مشکلات را ایجاد کند.
در صورتی که وجود بیماری جسمانی رد شود، فرد باید زیر نظر روانشناس به درمان خود بپردازد.
تست اختلال شخصیت
با استفاده از نشانهها و ویژگیهای اختلالات شخصیتی، میتوان وجود آنها را در افراد تایید یا رد کرد. همپوشانی علائم این اختلالات با یکدیگر باعث میشود که تشخیص درست اختلال کمی سخت باشد. به دلیل همین همپوشانی روانشناسان تستهای مختلفی را به عنوان تست اختلال شخصیت طراحی کردهاند.
در ادامه یکی از معتبرترین تستهای تشخیص این اختلالات آورده شده است. برای تعیین وجود اختلال باید به هر یک از عبارات با توجه به ویژگیهای رفتاری غالب خود عدد 1 تا 5 را بدهید (1 کمترین تشابه و 5 بیشتر تشابه). بعد از تعیین درجه همه عبارتها، وارد لینک انتهایی شوید. جنسیت خود را انتخاب و جوابها را وارد کنید و دکمه «SUBMIT RESULTS» را بزنید تا نتایج آن را ببینید.
- من خیلی آدم آرامی هستم.
- شخصی که به من اهمیت میدهد، مهمتر از شخصی است که برایش مهم است من به چه چیزی اهمیت میدهم.
- من برای موقعیتهای اجتماعی ارزش زیادی قائل هستم.
- دوست دارم، محبوب باشم.
- من به مطالعه ساختار بدن انسان علاقه دارم.
- به رعایت نکردن قوانین علاقه دارم.
- در اغلب مواقع بدون دلیل خاصی احساس ناخوشی میکنم.
- دنبال کردن یک برنامه دقیق برای من مهم است.
- به یک حرفه هنری علاقه دارم.
- انجام کارهای دیگران برای من بسیار مهم است.
- به طراحی یک روش درمانی یا تولید داروی جدید علاقه دارم.
- دوست دارم یک مگس بر روی دیوار باشم.
- حفظ امنیت شخصی برای من بسیار مهم است.
- تجربه چیزهای جدید در زندگی برایم مهم است.
- به طراحی آثار هنری در یک مجله علاقه دارم.
- از دست دادن اعتماد به نفس خیلی ناراحتکننده است.
- به نوشتن ملودی و آهنگ علاقه دارم.
- گاهی از زندگی کردن خسته میشوم.
- خدمت کردن به دیگران برای من مهم است.
- مردم باید برای جلب نظر من تلاش کنند.
- به افکار مردم نسبت به خودم اهمیت زیادی میدهم.
- روی موارد منفی تمرکز دارم.
- بررسی دوباره کارها مهم نیست.
- همیشه آماده هستم.
- تمام وقتم را صرف برآورده کردن نیازهای دیگران میکنم.
- به کار در یک آزمایشگاه علمی علاقه دارم.
- فداکاری برای دیگران برای من خیلی مهم است.
- مردم نباید در کشوری زندگی کنند که از قوانین آن پیروی نمیکنند.
- به کارگردانی یک نمایشنامه علاقه دارم.
- من نسبت به دیگران جذابتر هستم.
- از پایه و اساس شخص آرامی هستم.
- من درگیر زندگی تجربی هستم.
- کار من در زندگی بررسی محدودیتهاست.
- من یک سیستم مشخص را دنبال میکنم.
- انگیزههای هنری من بیشتر است.
- سیستم اقتصادی سوسیالیستی را ترجیح میدهم.
- من روابط با دیگران را در حد سرد و مایوسکننده نگه میدارم.
- من با خودم راحت نیستم.
- برای پول هر کاری میکنم.
- سلامتی از پول و ثروت مهمتر است.
- مردم به من میگویند که من خیلی راحت روابط را قطع میکنم و میروم.
- مهاجرت باید کنترل شود.
- دوست دارم کار و وظیفه خودم را قبل از پایان مهلتش تمام کنم.
- خوشبین بودن باعث ناامیدی میشود.
- این که مردم فکر میکنند من عالی هستم، مهم است.
- به تحصیل در یک زمینه علمی علاقه دارم.
- به شغلی علاقه دارم که در آن یک ساز موسیقی بزنم.
- به طی کردن مسیرهای ناشناس علاقه دارم.
- طبق یک روال خاص کار میکنم.
- محبوبیت من مهم است.
- من خیلی عقب هستم.
- تصویر برای من مهم است.
- همه افراد خودخواه هستند.
- مردم فقط با افرادی مثل خودشان راحت هستند.
- در زندگی ریسک میکنم.
- دوست دارم همیشه در کانون توجه باشم.
- خواستههای دیگران را به خواسته خودم ترجیح میدهم.
- از پوچی لذت میبرم.
- به تحقیقات روی گیاهان و حیوانات علاقه دارم.
- برخی از فرهنگها با هم تناسب ندارند و نباید با هم مخلوط شوند.
برای دیدن نتایج تست اینجا را کلیک کنید
درمانهای مناسب برای بیماران دارای اختلالات شخصیتی
برای درمان اختلال شخصیت باید به روانشناس مراجعه کرد. روانشناسان براساس نوع اختلال و شدت آن از روشهای درمانی مختلفی استفاده و مراحل درمان را طراحی میکنند. در بیشتر موارد مراحل درمانی شامل رواندرمانی و دارودرمانی است؛ البته تجویز داروها باید توسط یا با مشورت یک روانپزشک انجام شود.
رواندرمانی
این روش در مدیریت رفتارهای افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی تاثیر مثبت دارد. رواندرمانگر با بیمار در مورد رفتارها و احساساتش صحبت میکند. او به بیمار آموزش میدهد که چگونه رفتارهای نادرستی که باعث اختلال در زندگی روزمره میشود را کنترل کند.
انواع مختلفی از رواندرمانی وجود دارد که روانشناسان از انواع رفتار درمانی دیالکتیکی و شناختی برای درمان این اختلالات استفاده میکنند. رفتار درمانی دیالکتیکی ممکن است به صورت فردی یا گروه انجام شود و در آن به بیماران آموزش میدهند که چگونه استرسهای روزانه را تحمل کنند و روابط خود با انسانهای دیگر را بهبود دهند.
رفتار درمانی شناختی به بیمار کمک میکند تا الگوهای رفتاری منفی خود را بشناسد. بعد از شناخت این الگوهای رفتاری، درمانگر، رفتارهای درست را به فرد آموزش میدهد تا الگوهای درست را جایگزین الگوهای قبلی کند.
درمانهای دارویی اختلالات شخصیتی
تاکنون هیچ درمان دارویی کامل و مشخصی برای درمان هیچ یک از اختلالات شخصیتی تایید نشده است. داروهای کابردی تنها به کاهش علائم و مشکلات این بیماران کمک میکنند.
داروهایی که برای این بیماران تجویز میشوند، عبارتند از:
- داروهای ضدافسردگی: داروهای ضدافسردگی به بهبود خلق افسرده، پرخاشگری و عصبانیت کمک میکند.
- تثیتکنندههای خلق: این سری از داروها از نوسانات خلقی جلوگیری میکند، تحریکپذیری و پرخاشگری بیماران را کاهش میدهد.
- داروهای ضد روانپریشی: این داروها که به نام داروهای اعصاب هم شناخته میشوند، یکی از درمانهای دارویی اختلالات شخصیت هستند. این داروها برای افرادی که خیالباف هستند و ارتباط خود را با واقعیت قطع کردهاند، تجویز میشود.
- داروهای ضداضطراب: این سری از داروها برای درمان اضطراب، کاهش تحریکپذیری و درمان مشکلات خواب بیماران تجویز میشوند.
سخن پایانی
اگر شخصی از اطرافیان شما دچار مشکل اختلال شخصیت است، باید او را به درمان ترغیب کنید. این فرد ممکن است، ابتدا در برابر دریافت کمک و درمان مقاومت کند؛ پس از بحث و مجادله با او خودداری کنید. سعی کنید با ابراز نگرانی و همدردی او را به ملاقات یک روانشناس ببرید.
اگر در مورد هر یک از اختلالات شخصیتی سوالی دارید، میتوانید آن را از ایده آل مگ بپرسید.