آزمایش PT چیست؟ تفسیر نتایج PT در آزمایش خون

آزمایش PT یکی از بخش‌های مهم آزمایش خون به شمار می‌رود که بسیاری از افراد به دنبال تفسیر نتایج آن هستند. به‌طور خلاصه می‌توان گفت: PT در آزمایش خون یا همان زمان پروترومبین، یکی از فاکتورهای آزمایش خون است که مدت زمان لخته شدن خون را اندازه‌گیری می‌کند.

برای بررسی مشکلات خونریزی، می‌توان از آزمایش زمان پروترومبین استفاده کرد. PT همچنین برای بررسی اینکه دارو برای جلوگیری از لخته شدن خون موثر است یا خیر، استفاده می‌شود.

اگر شما نیز به تازگی آزمایش خون داده‌اید و اکنون به دنبال مطالبی برای آموزش نحوه خواندن برگه آزمایش خون و تفسیر نتایج تست PT در منزل هستید، می‌توانید در ادامه این مطلب، با ایده آل مگ همراه باشید.

آزمایش PT چیست؟

فاکتور PT که مخفف عبارت “Prothrombin Time” است به بررسی زمان پروترومبین (نوعی پروتئین تولید شده توسط کبد که به لخته شدن مناسب خون کمک می‌کند) می‌پردازد. بنابراین، تست PT به منظور کنترل کردن مدت زمان لخته شدن خون در بدن شما انجام می‌شود.

آزمایش زمان پروترومبین چیست؟

PT در آزمایش خون را ممکن است آزمایش INR نیز بنامند. INR (نسبت نرمال شده بین‌المللی) راهی برای استاندارد کردن نتایج آزمایش زمان پروترومبین، بدون توجه به روش آزمایش است. در بعضی از آزمایشگاه‌ها، فقط INR گزارش می‌شود و PT گزارش نمی‌شود.

آزمایش زمان پروترومبین همچنین ممکن است برای ارزیابی شما از نظر بیماری کبد انجام شود. PT یکی از چندین آزمایشی است که برای غربالگری افرادی که منتظر پیوند کبد هستند، استفاده می‌شود.

در صورت مصرف نوع دیگری از داروی رقیق کننده خون به نام هپارین، ممکن است از سایر آزمایش‌های لخته شدن خون مانند زمان ترومبوپلاستین جزئی (PTT) و زمان لخته شدن فعال (aPTT) استفاده شود.

این آزمایشات سایر فاکتورهای لخته شدن را اندازه‌گیری می‌کنند؛ یا ممکن است از آن‌ها برای بررسی اینکه آیا دوز مناسب هپارین دریافت می‌کنید، استفاده شود.

زمان ترومبوپلاستین جزئی و زمان پروترومبین، اغلب همزمان انجام می‌شود تا مشکلات خونریزی یا احتمال خونریزی بیش از حد در جراحی بررسی شود.

HCT در آزمایش خون و نحوه تفسیر آن

چرا لخته شدن خون مهم است؟

انعقاد موثر خون یک فرایند اصلی فیزیولوژیکی برای حفظ هموستاز و جلوگیری از از دست دادن خون کنترل نشده به دنبال زخم است. نقص در انعقاد، در صورت عدم درمان مناسب، می‌تواند باعث خونریزی منجر به نارسایی عضو و افزایش خطر 5 برابری مرگ و میر بیماران در بیمارستان شود.

از طرف دیگر، لخته شدن بیش از حد، می‌تواند منجر به تهدید زندگی با بیماری‌های ترومبوتیک مانند ترومبوز ورید عمقی (DVT)، آمبولی ریوی (PE)، سکته قلبی (MI) یا سکته مغزی شود.

 پروتکل‌های مدیریت بالینی انعقاد خون، شامل انتقال فرآورده‌های خونی برای مدیریت اختلال در انعقاد خون و جلوگیری از از دست دادن خطرناک خون یا تجویز داروهای ضد انعقاد خون برای جلوگیری از حالت‌های ترومبوتیک است. برای هدایت استراتژی مناسب انتقال خون یا اجازه دادن به دوز موثر ضد انعقادی، ارزیابی دقیق وضعیت انعقاد بیمار، بسیار مهم است.

زمان پروترومبین (PT) و نسبت نرمال بین‌المللی مرتبط (INR)

ارزیابی آزمایشگاهی زمان پروترومبین (PT) و نسبت نرمال بین‌المللی مرتبط (INR) به طور معمول برای تعیین وضعیت انعقاد بیمار و اطلاع رسانی درمانی استفاده می‌شود.

بررسی لخته شدن خون

به طور سنتی، PT در پلاسمای ضعیف پلاکت (PPP) با فعال شدن انعقاد از طریق مسیر خارجی با استفاده از فاکتور بافت (TF) اندازه‌گیری می‌شود.

از مقدار PT اندازه‌گیری شده، INR بیشتر به عنوان یک عدد استاندارد استخراج می‌شود که تغییرات داخلی دستگاه در اندازه‌گیری PT و تفاوت در حساسیت TF را حساب می‌کند. با این حال، با توجه به نیاز به حمل و سانتریفیوژ نمونه، زمان چرخش CCT اغلب بیش از حد است (حدود یک ساعت).

این زمان برای اطمینان از تصمیمات درمانی، خصوصا در زمینه تغییر سریع شرایط انعقادی در بیماران، قابل اطمینان است. برای رفع نیاز به آزمایش سریع انعقادی در بالین بیمار، اخیرا روش‌های جدیدی برای اندازه گیری PT و INR در خون کامل ایجاد و تجاری شده است.

مطالعات نشان داده است که آزمایش PT / INR در محل مراقبت (PoC) یا در منزل با کاهش خطر ابتلا به عوارض خونریزی دهنده و ترومبوآمبولی، نتیجه بیمار را به طور قابل توجهی بهبود می‌بخشد. کاهش هزینه آزمایش PT / INR در بیمارستان تنظیم یا برای خودآزمایی بیمار ممکن است، هزینه‌های کلی مراقبت‌های بهداشتی مرتبط با آزمایش انعقاد را کاهش دهد.

تست Anti Cardiolipin IgG در برگه آزمایش خون چیست؟

فاکتورهای لخته شدن خون

5 فاکتور لخته شدن خون برای انعقادخون لازم است. پروترومبین یا فاکتور II یکی از عوامل لخته شدن توسط کبد است. ویتامین K برای ساخت پروترومبین و سایر عوامل لخته شدن مورد نیاز است.

pt در آزمایش خون

زمان پروترومبین یک آزمایش مهم است؛ زیرا بررسی می‌کند که آیا پنج عامل مختلف لخته شدن خون وجود دارد (فاکتورهای I ، II ، V ، VII و X). زمان پروترومبین توسط موارد زیر بیشتر می‌شود:

  • داروی رقیق کننده خون، مانند وارفارین.
  • سطح پایین فاکتورهای لخته شدن خون.
  • تغییر در فعالیت هر یک از عوامل لخته شدن.
  • عدم وجود هر یک از عوامل لخته شدن.
  • مواد دیگری بنام مهارکننده‌ها بر عوامل لخته شدن تأثیر می‌گذارند.
  • افزایش با استفاده از عوامل لخته شدن.

زمان پروترومبین غیرطبیعی، اغلب به دلیل بیماری یا آسیب کبدی یا درمان با داروهای رقیق کننده خون ایجاد می‌شود.

تفسیر نتایج آزمایش PT

زمان پروترومبین (PT) یک نوع آزمایش خون است که مدت زمان لخته شدن خون را اندازه‌گیری می‌کند. نتایج این فاکتور در برگه آزمایش خون، به صورت زیر تفسیر می‌شوند:

مقادیر طبیعی ذکر شده در اینجا که محدوده مرجع نامیده می‌شوند، فقط یک راهنما هستند. این دامنه‌ها از آزمایشگاه به آزمایشگاه دیگر متفاوت است و مقادیر آزمایشگاه شما ممکن است از نظر مقدار طبیعی متفاوت باشد.

فاکتور pt در برگه آزمایش خون

گزارش آزمایشگاه شما باید شامل محدوده مورد استفاده در آزمایشگاه باشد. همچنین، پزشک نتایج شما را بر اساس سلامتی و سایر عوامل ارزیابی می‌کند. این بدان معناست که مقداری که در اینجا خارج از مقادیر طبیعی ذکر شده، ممکن است برای شما یا آزمایشگاهتان طبیعی باشد.

روشی برای استانداردسازی نتایج زمان پروترومبین، به نام سیستم نسبت عادی بین‌المللی (INR)، ایجاد شده است. بنابراین نتایج در آزمایشگاه‌ها با استفاده از روش‌های مختلف آزمون، به همان روش قابل درک است.

با استفاده از سیستم INR ، درمان با وارفارین (کومادین) یکسان خواهد بود. در بعضی از آزمایشگاه‌ها فقط INR گزارش می‌شود و PT گزارش نمی‌شود.

رنج سنیمقدار طبیعی فاکتور PT در آزمایش خون
بزرگسال10–15 ثانیه
تازه متولد شده< 17 ثانیه
کودک11–14 ثانیه
مقدار هراس> 40 ثانیه
حالت غیر انعقادی> 20 ثانیه
شرایط ضد انعقاد> 3 ثانیه

زمان پروترومبین برای افرادی که دریچه قلب مصنوعی دارند نیز در زمان‌های طولانی‌تری نگهداری می‌شود، زیرا با وجود این دریچه‌ها احتمال ایجاد لخته زیاد است.

PLT در آزمایش خون چیست ؟ تفسیر آزمایش PLT

مقادیر غیر عادی PT در آزمایش خون 

PT طولانی‌تر از حد نرمال می‌تواند به معنی کمبود یا پایین بودن سطح یک یا چند عامل لخته شدن خون (فاکتورهای I ، II ، V ، VII یا X) باشد. همچنین می‌تواند به معنی کمبود ویتامین K، بیماری کبد و یا آسیب کبدی باشد.

PT طولانی‌تر از حد نرمال، همچنین می‌تواند به معنی انعقاد داخل عروقی (DIC) باشد. این یک وضعیت تهدید کننده زندگی است که بدن شما از عوامل لخته شدن خود به سرعت استفاده می‌کند؛ به طوری که خون نمی‌تواند لخته شود و خونریزی متوقف نمی‌شود.

PT طولانی‌تر از حد نرمال می‌تواند در اثر درمان با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین) یا در موارد نادر هپارین ایجاد شود.

چه عواملی بر روی نتایج فاکتور PT تاثیر می‌گذارند؟

دلایلی که ممکن است نتوانید این تست را انجام دهید یا با وجود آن‌ها نتایج مفید نباشند، عبارتند از:

  • مصرف داروهایی که می‌توانند بر عملکرد وارفارین و ویتامین K تأثیر بگذارند. این داروها شامل آنتی‌بیوتیک‌ها، سایمتیدین (Tagamet)، باربیتورات‌ها، قرص‌های ضد بارداری، هورمون درمانی (HT) و مکمل‌های ویتامین K است.
  • داشتن اسهال یا استفراغ شدید که باعث از بین رفتن مایعات و کم‌آبی بدن شود. این بیماری‌ها ممکن است زمان PT را طولانی‌تر کند.
  • خوردن غذاهایی که ویتامین K زیادی دارند.
  • نوشیدن الکل زیاد.
  • مصرف برخی از محصولات گیاهی یا داروهای طبیعی.

چرا آزمایش لخته شدن خون انجام می‌شود؟

زمان پروترومبین (PT) برای موارد زیر اندازه‌گیری می‌شود:

  • علت خونریزی یا کبودی غیرطبیعی را بیابید.
  • بررسی اثرات وارفارین (کومدین)؛ شما به طور مرتب آزمایش را انجام می‌دهید تا مطمئن شوید دوز مناسب مصرف می‌کنید.
  • بررسی سطح پایین فاکتورهای لخته شدن خون؛ فقدان برخی از عوامل لخته شدن می‌تواند باعث اختلالات خونریزی مانند هموفیلی شود که در خانواده‌ها منتقل می‌شود (ارثی).
  • بررسی سطح پایین ویتامین K؛ ویتامین K برای تولید پروترومبین و سایر عوامل لخته شدن مورد نیاز است.
  • بررسی اینکه آیا انجام جراحی ایمن و بی خطر است یا ممکن است باعث خونریزی شود.
  • بررسی میزان عملکرد کبد؛ سطح پروترومبین همراه با سایر آزمایشات کبدی مانند آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز بررسی می‌شود.
  • بررسی اینکه آیا بدن از عوامل لخته شدن خود به سرعت استفاده می‌کند تا خون بتواند لخته شود و خونریزی متوقف شود یا خیر.
k+ در آزمایش خون چیست ؟ بررسی پتاسیم موجود در خون

نحوه آماده‌سازی برای آزمایش PT

بسیاری از داروها می‌توانند نتایج این آزمایش را تغییر دهند. حتما در مورد تمام داروهای بدون نسخه و نسخه پزشک و همچنین مکمل‌ها یا داروهای گیاهی که استفاده می‌کنید، به پزشک خود بگویید.

پرستار یا پزشک قبل از انجام آزمایش PT کارهای زیر را انجام می‌دهد:

  • یک نوار الاستیک را به دور بازوی شما می‌پیچید تا جریان خون متوقف شود. این باعث بزرگتر شدن رگ‌های زیر نوار می‌شود. بنابراین سوزن زدن در رگ راحت‌تر می‌شود.
  • محل سوزن را با الکل تمیز می‌کند.
  • سوزن را وارد رگ می‌کند. بیش از یک سوزن ممکن است لازم باشد.
  • یک لوله را به سوزن وصل می‌کند تا از خون پر شود.
  • وقتی خون کافی جمع شد، باند را از بازوی شما جدا می‌کند.
  • با برداشتن سوزن، یک گلوله پنبه‌ای یا گاز روی محل سوزن قرار می‌دهد.
  • به محل فشار آورده و سپس آن را بانداژ می‌کند.

در برخی موارد، متخصص بهداشت به جای گرفتن خون از رگ شما، از نوک انگشت نمونه خون می‌گیرد. برای آزمایش از انگشت، متخصص بهداشت دست شما را تمیز می‌کند، با استفاده از لانست پوست را سوراخ می‌کند و یک لوله کوچک بر روی محل سوراخ قرار می‌دهد تا خون شما جمع شود.

خطرات آزمایش PT

هنگام گرفتن نمونه خون از ورید احتمال بروز مشکل بسیار کم است.

  • در محل گرفتن نمونه ممکن است یک کوفتگی کوچک داشته باشید. با چندین دقیقه فشار روی محل، می‌توانید احتمال کبودی را کاهش دهید.
  • در موارد نادر، ممکن است ورید پس از گرفتن نمونه خون متورم شود. این مشکل را فلبیت می‌نامند. برای درمان این مسئله می‌توان چند بار در روز از کمپرس گرم استفاده کرد.

کلام آخر

آزمایش خون روتین‌ترین و پرتکرارترین آزمایشی است که یک فرد در طول زندگی خود، چندین و چند بار آن را انجام می‌دهد. PT یا همان اندازه‌گیری زمان پروترومبین یکی از بخش‌های مهم این تست به شمار می‌رود.

در این مقاله به بررسی آزمایش PT و تفسیر نتایج آن پرداختیم. در صورتی که همچنان در این رابطه سوال یا ابهامی دارید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت، پاسخ‌گوی شما عزیزان باشیم.

3.3 | (3)
ممکن است شما دوست داشته باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x