آشنایی با مزایا و معایب مهاجرت تحصیلی
مزایا و معایب مهاجرت تحصیلی و آگاهی از آنها به شما کمک میکند تا بهتر برای آینده خود تصمیم بگیرید. در گذشته، دریافت مدرک تحصیلی از خارج از کشور امتیازی خاص محسوب میشد و تنها از عهدهی افراد ثروتمند برمیآمد. اما امروزه شرایط تغییر کرده است و حتی خانوادههای طبقهی متوسط نیز میتوانند از پس هزینههای بسیاری از کشورها برآیند.
برخی کشورها حتی تحصیل رایگان را برای دانشجویان بینالمللی در نظر گرفتهاند. مهاجرت تحصیلی مزایای زیادی دارد، اما در عین حال با چالشهایی نیز همراه است. به همین دلیل، قبل از تصمیمگیری، سنجیدن دقیق جوانب مثبت و منفی آن اهمیت فراوانی دارد. بنابراین، در این مقاله، خوانندگان با مزایا و معایب تحصیل در خارج و مهاجرت تحصیلی آشنا خواهند شد.
مزایای مهاجرت تحصیلی
۱. تجربهی بینالمللی
فرصت ملاقات و معاشرت با افراد از کشورهای و فرهنگهای مختلف، تجربهای نیست که به راحتی در زندگی روزمره به دست آید. اگر به دنبال تجربهی زندگی در کشوری دیگر و آشنایی با فرهنگ آن هستید، تحصیل در دانشگاهی در آن کشور، مستقیمترین راه برای رسیدن به این هدف است.
۲. ارتباط جهانی
تحصیل برای دورهی طولانی به ایجاد روابط پایدار بین دانشجویان کمک میکند. موقعیتهایی که شما را از محدودهی امن خارج کرده و غرایزتان را در ناشناختهها به چالش میکشند، میتوانند به مراتب شما را نسبت به کسی که تمام دوران جوانیاش را در خانهی والدینش سپری کرده است، سازگارتر سازند. این موضوع زمانی پررنگتر میشود که شما خارج از شهر محل سکونت خود یا حتی خارج از کشور خود زندگی کنید. در چنین شرایطی، میتوانید با افرادی از فرهنگهای مختلف روابطی عمیق برقرار کنید و یاد خواهید گرفت که به تفاوتها احترام بگذارید و مهارتهای ارتباطی، اجتماعی و بین فردی خود را گسترش دهید.
۳. کیفیت آموزش
تحصیل در آمریکا یا تحصیل در کانادا، انگلستان و استرالیا که از محبوبترین مقاصد تحصیلی و میزبان تقریباً ۶۰ درصد از برترین دانشگاههای دنیا به شمار میروند، قطعا هیجانانگیز خواهد بود. اخذ مدرک از این دانشگاهها و یا سایر دانشگاههای برتر میتواند به پیشرفت شغلی شما کمک شایانی کند.
۴. مهارتهای ارتباطی و زبانی
به عنوان یک دانشجوی بینالمللی تماموقت، دائماً با همکلاسیهایی از قشرهای مختلف در ارتباط خواهید بود. ماهیت دورههای بینالمللی معمولاً از شیوهی صرفاً آموزشیِ کلاسهای کشورمان بسیار تعاملیتر است. برای مثال، سیستم آموزشی آمریکا دانشجویان را به بحثهای گروهی، مناظره و مشارکت فعال تشویق میکند. این امر مهارتهای ارتباطی و اعتماد به نفس در ابراز وجود در مقابل دیگران، از جمله افراد با جایگاه بالاتر، را تقویت میکند.
۵. کار در کشور خارجی
مهاجرت فرصتی برای کار در کشوری دیگر را با پتانسیل بیشتر برای رشد شغلی و افزایش درآمد فراهم میکند. علاوه بر این، اغلب با مزیت فارغالتحصیلی با مجوز کار همراه است.
۶. استقلال
مهاجرت تحصیلی دانشجویان را مستقل میسازد، زیرا آنها میتوانند در حین تحصیل برای کارآموزی یا مشاغل پاره وقت درخواست دهند. دانشجویان خارج از کشور از دبیرستان کار پاره وقت انجام میدهند و برای آینده خود پسانداز میکنند. شما هم میتوانید با انجام کار پاره وقت یا کارآموزی در حین تحصیل، در هزینههای خود صرفهجویی کنید.
۷. اعتبار مدرک پس از بازگشت به وطن
مهاجرت تحصیلی دارای نتایج مثبت، قابل توجه و متعددی است. برای مثال، با دانشآموزانی که در خارج از کشور تحصیل کردهاند، با اعتبار و احترام بیشتری نسبت به دانشآموزانی که در شهر خود به مدرسه رفتهاند، رفتار میشود. این امر باعث میشود که اکثر آنها تصمیم بگیرند برای داشتن آیندهای بهتر در خارج از کشور تحصیل کنند.
معایب مهاجرت تحصیلی
به طور قطع باید گفت که مهاجرت تحصیلی معایبی نیز دارد که برای برخی از افراد بیشتر و برای برخی دیگر کمتر است. پس داشتن آگاهی از این معایب میتواند به افراد کمک کند تا بهتر شرایط را مدیریت کنند. در ادامه به تعدادی از معایب مهاجرت تحصیلی اشاره میکنیم:
۱. هزینه بالا
باید اعتراف کرد که در برخی کشورها، هزینههای تحصیل و اپلای میتواند به اندازهی خرید یک خودروی لوکس باشد. به جز افراد خوششانسی که میتوانند از نوعی کمک مالی یا بورسیه برخوردار شوند، بقیه باید هزینههای مهاجرت خود را به دوش بکشند. شهریه فقط بخشی از مشکل است. ما با هزینههای زندگی، هزینههای خوراک، هزینههای جانبی و غیره روبرو هستیم.
۲. تفاوت فرهنگی
ممکن است این موضوع برای شما تازگی نداشته باشد، اما سازگاری با یک جامعهی ناآشنا میتواند شوکی ناخوشایند باشد، به ویژه اگر در تطبیقپذیری مشکل داشته باشید. بسیاری از دانشجویان پذیرش آداب و رسومی را که در فرهنگ خود بیادبانه به نظر میرسد، دشوار میدانند. برای مثال، خطاب قرار دادن اساتید با اسم کوچک در ایالات متحده عادی است، اما در کشور ما عجیب به نظر میرسد.
۳. زبان به عنوان یک مانع
در کنار مزایای عالی، زبان همچنان برای دانشجویان بینالمللی مانع ایجاد میکند و آنها ممکن است در هنگام برقراری ارتباط یا درک سخنرانیها با مشکلاتی روبرو شوند که میتواند دانشجویان را دلسرد کند.
چگونه تصمیم بگیریم؟
تصمیمگیری برای مهاجرت تحصیلی، یک تصمیم مهم است که نیازمند بررسی دقیق عوامل مختلف میباشد. در اینجا مراحلی برای کمک به شما در انتخاب آگاهانه آورده شده است:
۱. ارزیابی اهداف: دربارهی اهداف تحصیلی، حرفهای و شخصی خود تأمل و بررسی کنید که چگونه مهاجرت با این اهداف همسو است. آیا به دنبال کسب تجربهی بینالمللی، یادگیری زبان جدید یا تخصص در حوزهی خاصی از تحصیل هستید؟
۲. تحقیق و بررسی: کشورها، دانشگاهها و دورههای تحصیلی مورد نظر خود را بررسی کنیدو عواملی مانند کیفیت آموزش، زبان تدریس و محیط فرهنگی را در نظر بگیرید.
۳. ارزیابی هزینهها: جوانب مالی مهاجرت تحصیلی را تجزیه و تحلیل کنید. این موارد شامل شهریه، هزینههای زندگی، هزینههای سفر و بورسیههای تحصیلی یا کمکهای مالی احتمالی میشود. باید بفهمید آیا از نظر مالی امکانپذیر است یا خیر و بودجهای تهیه کنید.
۴. توجه به امنیت و سلامت: در مورد شرایط ایمنی و بهداشتی کشور میزبان بالقوه تحقیق کنید. عواملی مانند ثبات سیاسی، امکانات مراقبتهای بهداشتی و هرگونه هشدار سفر را در نظر بگیرید.
۵. سازگاری فرهنگی: در مورد توانایی خود برای تطبیق با فرهنگ و محیط جدید تأمل کنید. موانع زبانی، تفاوتهای فرهنگی و میزان راحتی خود با دوری از خانه را در نظر بگیرید.
۶. مشاوره بگیرید: با دانشجویانی که در خارج از کشور تحصیل کردهاند، مشاوران تحصیلی و متخصصان حوزهی مورد علاقهی خود صحبت کنید. آنها میتوانند با ارائه تجربیات خود، بینش ارزشمندی را در اختیار شما قرار دهند.
۷. وزن کردن جوانب مثبت و منفی: بر اساس تحقیقات و ملاحظات شخصی خود، لیستی از مزایا و معایب مهاجرت تحصیلی تهیه کنید. این کار میتواند به شما در تجسم تأثیر بالقوهی آن بر زندگیتان کمک کند.
۸. آمادگی خود را بسنجید: آمادگی عاطفی و روانی خود را برای چالشهای زندگی و تحصیل در یک کشور خارجی ارزیابی کنید. آیا برای مقابله با دلتنگی، تفاوتهای فرهنگی و چالشهای تحصیلی آماده هستید؟
۹. تصمیمگیری: بر اساس ارزیابی دقیق خود، تصمیمی بگیرید که برایتان مناسب باشد. به خاطر داشته باشید که تردید داشتن اشکالی ندارد، اما به غریزه و اطلاعات جمعآوریشدهتان اعتماد کنید.
کلام آخر
حالا که همهی مزایا و معایب مهاجرت تحصیلی را بررسی کردید، تصمیم نهایی با شماست. صرف نظر از انتخاب شما، تحصیل در کشوری خارجی درهای زیادی را به روی شما باز میکند و ارزشش را دارد. این موضوع تنها به فرد و تمایل او برای غلبه بر موانع بستگی دارد.
منبع: لتسگو یونی