حمله پانیک چیست و مهمترین علائم و نشانههای آن کدامند؟

حمله پانیک به حالتی گفته میشود که در آن، فرد دچار ترس و اضطراب ناگهانی و شدید میشود. این حملهها بدون هشدار یا علائم اولیه رخ میدهند و حتی ممکن است در خواب هم به سراغ شما بیایند. افرادی که دچار حملات پانیک میشوند، احساس میکنند دارند میمیرند یا دیوانه میشوند!
جالب است بدانید که ترس و وحشتی که شخص در طول حمله پانیک تجربه میکند ، متناسب با وضعیت واقعی نیست و ممکن است با آنچه در اطراف او اتفاق میافتد، کاملا بیارتباط باشد.
در این مقاله از مجله اینترنتی ایده آل مگ قصد داریم به بررسی حملات پانیک، علائم و نشانههای آنها و همچنین روشهای مدیریت ترس و اضطراب ناشی از این حملهها بپردازیم. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.
حمله پانیک چیست؟
حمله پانیک یک بخش از اضطراب شدید است که باعث ایجاد ترس و بروز علائم فیزیکی از قبیل تنگی نفس، درد در قفسه سینه، سرگیجه، لرزش، تنش عضلانی، حالت تهوع و … شود. این حملات به طور مکرر و کاملا غیر منتظره رخ میدهند.
همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره شد، حمله پانیک اغلب هیچ علت خارجی ندارد. این حمله میتواند از چند دقیقه تا نیم ساعت طول بکشد؛ اما آثار جسمی و احساسی آن، تا چند ساعت ادامه خواهند داشت.
بر خلاف تصور همگان، این حملات در میان بیشتر افراد، شایع هستند. پیشبینی میشود حداقل 35 درصد از انسانها، در برخی از مراحل زندگی خود، یک حمله پانیک را تجربه میکنند. حمله اضطرابی، یکی دیگر از نامهای این اختلال است.
بسیاری از مردم در طول زندگی خود، فقط یک یا دو حمله هراس را تجربه میکنند. اما اگر شما دچار حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره شدهاید و دورههای طولانی مدت را تجربه کردهاید، ممکن است به یک بیماری به نام اختلال هراس (یکی از انواع اختلال اضطراب) مبتلا شده باشید.
اگرچه حملات پانیک تهدید کننده زندگی نیستند، اما میتوانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی شما را کاملا تحت تأثیر قرار دهند.
حمله پانیک چقدر طول میکشد؟
حمله پانیک معمولا مختصر است و در کمتر از 10 دقیقه تمام میشود. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که برخی از علائم فیزیکی و احساسی، ممن است کمی بیشتر طول بکشند. در عین حال که یک حمله پانیک بسیار ناخوشایند است؛ اما خطر جانی ندارد.
حملات پانیک میتوانند علامتی از سایر اختلالات اضطرابی باشد و افرادی که یک حمله پانیک را تجربه کردهاند، در مقایسه با کسانی که هرگز چنین حملهای نداشتهاند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
توجه داشته باشید که حمله پانیک و اختلال هراس، یکی نیستند. در حقیقت زمانی که شما به طور مکرر حملات پانیک را تجربه میکنید، ممکن است به اختلال هراس دچار شده باشید.
اختلال هراس چیست ؟
اختلال هراس یکی از انواع اختلالات اضطرابی رایج است که با حملههای مکرر پانیک، شناخته میوشود. دلیل اصلی اختلال هراس هنوز مشخص نیست؛ اما قرار گرفتن زیاد در معرض موقعیتهای استرسزا، میتواند احتمال ابتلا به این اختلال را افزایش دهد.
اختلال هراس نسبتا شایع است و زنان، دو برابر بیشتر از زنان، به این اختلال دچار میشوند. علائم این بیماری در اوایل بزرگسالی خود را نشان میدهند.
عوامل ایجاد حمله پانیک کدامند؟
همانطور که اشاره شد، دلیل و علت اصلی حملات پانیک، هنوز به طور قطعی مشخص نشده است. با این حال، عوامل زیر، میتوانند در بروز این حملهها نقش داشته باشند:
- استرس زیاد
- ژنتیک
- تغییرات خاص در نحوه عملکرد بخشهایی از مغز
- احساسات منفی مداوم
اگر یک خرس گریزلی در حال دنبال کردن شما باشد، بدن به طور غریزی واکنش نشان میدهد. ضربان قلب و تنفس شما با آماده شدن بدن برای یک موقعیت خطرناک، تسریع میشود. جالب است بدانید که در زمان حمله پانیک، بدن شما دقیقا در این وضعیت قرار میگیرد. اما هنوز مشخص نشده است که چرا وقتی هیچ خطر آشکاری وجود ندارد، حمله پانیک رخ میدهد.
علائم حمله پانیک کدامند؟
حمله پانیک معمولا بدون هشدار قبلی به سراغ شما میآید! ممکن است در حال رانندگی باشید، در یک جلسه کاری باشید یا حتی خوابیده باشید؛ این حملات در هر موقعیتی میتوانند یقه شما را بگیرند. علائم حمله پانیک معمولا بعد از چند دقیقه، به اوج خود میرسند.
برخی از شایعترین علائم حمله پانیک عبارتند از:
- ترس از دست دادن کنترل یا حتی مرگ
- ضربان قلب تند و سریع
- تعریق زیاد
- لرزش بدن
- تنگی نفس یا احساس گرفتگی در گلو
- احساس گر گرفتگی
- حالت تهوع
- گرفتگی شکم
- درد قفسه سینه
- سردرد
- سرگیجه
- سبک شدن سر
- …
یکی از بدترین نکتههایی که در مورد حملات پانیک وجود دارد، ترس شدید از این است که یک حمله دیگر داشته باشید. این ترس ممکن است باعث شود توانایی خود را برای انجام بسیاری از فعالیتهای روزانه از دست بدهید.
همچنین بخوانید: اختلال شخصیت چیست؟
علائم عاطفی حمله پانیک و حملات هراس
رنج کشیدن از حملات مکرر وحشتناک، قطعا بر سلامت عاطفی فرد تاثیر میگذارد. علاوه بر ترس و اضطراب غیر قابل توضیح، نشانههای عاطفی حملات پانیک عبارتند از:
- ناتوانی در تمرکز
- عدم استراحت
- انتظار خطر
- متمایز بودن
- رفتار آزار دهنده
- احساس تنش
علائم حملات هراس معمولا به سرعت در طی چند دقیقه افزایش پیدا میکنند. هنگامی که یک حمله شدید فروکش میکنند، علائم همچنان با فرد همراه خواهند بود.
عوامل افزایش احتمال خطر حمله پانیک
علائم اختلال هراس اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع شده و معمولا، زنان را بیشتر از مردان مبتلا میکنند. عواملی که ممکن است خطر ابتلا به حملات پانیک یا اختلال هراس را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی
- استرسهای عمده زندگی مانند مرگ یا بیماری جدی یکی از عزیزان
- یک رویداد آسیب زا مانند تجاوز جنسی
- تغییرات عمده در زندگی مانند طلاق یا تولد نوزاد
- سیگار کشیدن یا مصرف بیش از حد کافئین
- سابقه آزار جسمی یا جنسی در دوران کودکی
عوارض حمله پانیک کدامند؟
حملات پانیک و اختلال هراس در صورت درمان نشدن، میتوانند تقریبا هر بخش از زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهند. ممکن است آنقدر از داشتن حملات پانیک بترسید که در حالت ترس دائمی زندگی کنید و کیفیت زندگی خود را از دست بدهید.
مهمترین عوارض حملات پانیک عبارتند از:
- ایجاد فوبیاهای خاص مانند ترس از رانندگی یا ترک خانه
- دوری از موقعیتهای اجتماعی
- مشکلات در محل کار یا مدرسه
- افسردگی، اختلالات اضطرابی و سایر اختلالات روانپزشکی
- افزایش خطر خودکشی یا افکار خودکشی
- مشکلات مالی
- …
برای برخی افراد، اختلال هراس ممکن است شامل آگورافوبیا (اجتناب از مکانها یا موقعیتهایی که باعث اضطراب شما میشوند) باشد. زیرا میترسند در صورت داشتن حمله پانیک قادر به فرار یا دریافت کمک نباشند.
پیشگیری از وقوع حملات پانیک
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از حملات پانیک یا اختلال هراس وجود ندارد. با این وجود، توصیههای زیر میتوانند به شما در مدیریت یا مهار این حملات کمک کنند:
- در اسرع وقت برای درمان حملات پانیک اقدام کنید تا از بدتر یا بیشتر شدن آنها جلوگیری کنید.
- برنامه درمانی خود را رعایت کنید تا از عود یا تشدید علائم حمله پانیک جلوگیری کنید.
- فعالیت بدنی منظم داشته باشید. این فعالیتها، در محافظت در برابر اضطراب نقش دارند.
مدیریت حمله پانیک
اگر به یک حمله پانیک دچار شدید، روشهای خودیاری زیر، میتوانند به شما در کنترل علائم کمک کنند:
- از «خود گفتاری» که توجه شما را بر علائم متمرکز میکند اجتناب کنید (به خود نگویید «هراس را متوقف کنید!» یا «آرام باشید!»)
- به خود یادآوری کنید که علائم حمله پانیک ناراحت کننده هستند، اما تهدید کننده زندگی نیستند.
- به خود اطمینان دهید که قبلا این احساسات را تجربه کردهاید و هیچ اتفاق بدی برای شما رخ نداده است.
- توجه خود را بر روی چیزی خارج از بدن و علائم خود متمرکز کنید. برای مثال، با شمارش معکوس از 100، حواس خود را پرت کنید.
- کلمات یک آهنگ مورد علاقه خود را به خاطر بیاورید یا روی مناظر و صداهای اطراف خود تمرکز کنید.
- فرار از موقعیت، فقط این تصور را تقویت میکند که حملات پانیک شما غیرقابل تحمل هستند. اگر بنشینید و اجازه دهید علائم از بین بروند، به توانایی خود برای مقابله کمک خواهید کرد.
گزینههای درمانی برای حمله پانیک
اگر علائم اضطراب جسمانی ناشی از بیماریهای جسمی مانند دیابت یا پرکاری تیروئید باشد درمان مناسب این بیماریها، باید از عود علائم حمله پانیک جلوگیری کند. اگر حملات پانیک به دلیل اضطراب باشد، گزینههای درمانی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- روان درمانی از جمله درمان شناختی رفتاری
- تکنیکهای مدیریت استرس
- یادگیری مهارتهای حل مسئله
- تنظیم سبک زندگی مانند توجه به رژیم غذایی، ورزش و خواب
- …
یک مشاوره خوب، بیش از هر چیز دیگری میتواند به روند درمان شما کمک کند.
کلام پایانی
حمله پانیک به ترس و اضطراب شدید از یک موقعیت غیر واقعی اشاره دارد. در صورتی که این حملهها به طور مکرر رخ دهند، فرد به اختلال هراس دچار شده است که باید در اولین فرصت، به دنبال درمان آن باشد.
در این مقاله به بررسی حمله پانیک و عوامل و علائم آن پرداختیم. در صورتی که همچنان در این رابطه سوال یا ابهامی دارید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت، پاسخگوی شما عزیزان باشیم.