آزمایش خون ALT چیست؟ این آزمایش چه چیزی را در بدن نشان مید هد ؟ بالا یا پایین بودن آن در بدن نشانه چیست؟ اینها سوالاتی هستند که اگر در تا انتهای این مطلب با ایدهآل مگ همراه باشید، پاسخ همه آنها را خواهید یافت. آزمایش ” SPGT ” یا ” ALT ” از خانواده آزمایشهای خون میباشد. ” ALT ” آنزیمی است که معمولا در کبد و کلیه یافت میشود و به طور معمول، زمانی که بدن انسان در وضعیت سلامتی قرار دارد مقدار آن در خون پایین است. زمانی که به هر دلیلی کبد با آسیب روبهرو شود مقدار آن به طور قابل ملاحظهای در خون افزایش مییابد. به این دلیل است که این آزمایش، برای تشخیص مشکلات کبدی بسیار مفید است.
آزمایش ALT عمولا همراه با یک آزمایش دیگر به نام AST درخواست میشود. این دو آزمایش، اصلیترین آزمایشها در زمینه تشخیص آسیبهای کبدی میباشند. البته آزمایش ALT مقداری ویژهتر است و به نوعی به طور دقیقتر ما را از مشکلات کبدی آگاه میکند. در بسیاری از بیماریهای کبدی، سطح ALT از AST بالاتر است. آزمایش ALT را با نامهای دیگری هم میشناسند که مهمترین آنها عبارتند از : آلانین آمینوترانسفراز، تست SGPT، آزمایش GPT، آلانین ترانس آمیناز (Alanine Transaminase) وسرم گلوتامیک پیرویک ترانس آمیناز.
فهرست مطالب
آزمایش ALT در چه مواقعی تجویز میشود؟
همانطور که گفته شد آزمایش خون ALT، یک نوع آزمایش عملکرد کبدی است. این آزمایش همچنین می تواند به تشخیص مشکلات کبدی کمک کند.بد نیست بدانید بیماریهایی مانند هپاتیت و سیروز ممکن است به کبد آسیب برسانند و مانع از انجام بسیاری از فعالیتهای آن شوند.اگر علائم بیماری کبدی یا آسیبدیدگی داشته باشید، پزشک ممکن است ALT را برای شما توصیه کند. بعضی از این علائم عبارتند از:
- درد معده یا تورم
- حالت تهوع
- استفراغ
- وضعیتی به نام زردی
- ضعف
- خستگی شدید
- ادرار تیره رنگ
- مدفوع به رنگ روشن
- خارش پوست
همچنین اگر در معرض یکی از موارد زیر باشید، حتی در صورت عدم دیده شدن موارد بالا ممکن است پزشک برای شما آزمایش ALT را توصیه کند:
- شما در معرض ویروس هپاتیت هستید.
- شما مقدار زیادی الکل مصرف می کنید.
- شما سابقه خانوادگی بیماری کبد دارید.
- دارویی مصرف می کنید که علت آن آسیب کبدی است.
- چاقی
- دیابت
مراحل آماده سازی برای آزمایش خون ALT
شما برای انجام این آزمون، به آمادگی خاصی نیاز ندارید. ممکن است بنا به درخواست پزشک، چند ساعت قبل از این آزمایش خوردن و آشامیدن را متوقف کنید. بهتر است به پزشک خود بگویید چه داروهای تجویزی یا مکملهایی مصرف میکنید؛ چون برخی از این داروها می توانند نتایج این آزمایش را تحت تاثیر قرار دهند.
یک نتیجه آزمایش ALT طبیعی می تواند از ۷ تا ۵۵ واحد در هر لیتر (U / L) باشد. البته این سطح در مردان معمولا بالاتر است.
عوامل بالا رفتن ALT در خون
عوامل متعددی میتوانند باعث بالا رفتن مقدار ALT در خون شوند. مهمترین این علائم عبارتند از:
- سوء مصرف الکل
- سیروز (آسیب طولانی مدت و زخم شدن کبد)
- مونونوکلئوز
- مواد مخدر مانند استاتین ها، آسپرین و برخی از دارو های خواب
سطح ALT میتواند نسبتا بالا باشد یا اینکه خیلی بالا برود. علتهای زیر میتوانند ALT را نسبتا بالا ببرند:
- بیماری مزمن کبدی
- سوء مصرف الکل
- سیروز
- انسداد مجاری صفراوی
- حمله قلبی یا نارسایی قلبی (زمانی که قلب شما نمیتواند خون شما را به بدن شما متصل کند)
- آسیب کلیه
- آسیب عضلانی
- آسیب به گلبول های قرمز
- سکته
- بیش از حد ویتامین A
این در حالی است که بنا به یک سری دلایل خاص، احتمال دارد ALT بسیار بالا برود. بعضی از این علائم عبارتند از:
- هپاتیت حاد ویروسی
- مصرف بیش از حد مواد مخدر مانند استامینوفن (تیلنول)
- سرطان کبد
چه آزمایش های دیگری برای سلامت کبد انجام خواهد شد؟
ALT معمولا به عنوان بخشی از یک گروه از آزمایشات عملکرد کبدی به نام پانل کبد انجام می شود. این پنل همچنین شامل آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) است. AST یکی دیگر از آنزیم های کبدی است. مانند ALT، اگر کبد آسیب ببیند سطح AST در خون افزایش می یابد. مقایسه ALT با سطح AST به پزشک شما اطلاعات بیشتری در مورد سلامت کبد شما می دهد.
برای پیدا کردن نوع بیماری کبدی، پزشک ممکن است سطح آنزیم های دیگر و پروتئین های موجود در کبد شما را نیز آزمایش کند، از جمله این آنزیمها و پروتئینها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- آلبومین
- فسفاتاز قلیایی
- بیلیروبین
- لاکتات دهيدروژناز (LDH)
- مجموع پروتئین
با مهمترین آزمایشهای خون آشنا شوید :
آزمایش HGB یا هموگلوبین خون چیست؟
آزمایش TSH چیست و نتایج آن نشان دهنده چه مرحله از بیماری است؟