سیاه سرفه نوعی بیماری است که عامل ایجاد آن باکتری میباشد و در نوزادان زیر ۱۲ ماه خطرناک است. به کودکان دو، چهار و شش ماهه واکسن این بیماری داده میشود. نوزادان تازه متولد شده در معرض آسیب بیشتری از این بیماری میباشند؛ زیرا راههای هوایی آنها نرم بوده و در اثر سرفه شدید، امکان آسیب جدیتری به نوزاد وجود دارد.
کودکان بزرگتر که نسبت به این بیماری واکسینه شدهاند نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند اما خطرآسیب کمتری دارد. بیمار مبتلا تا سه ماه سرفههایش ادامه خواهد داشت و باعث ناراحتی او میشود. سیاه سرفه، سرفه ۱۰۰ روزه نیز نامیده میشود.
فهرست مطالب
علائم سیاه سرفه
بیماری سیاه سرفه با یک سرفه خشک و پایدار شروع شده و به مرور، سرفههای کودک شدت میگیرد. این سرفهها با تنفس شدید کودک همراه است. علائم دیگر این بیماری استفراغ بعد از سرفه، آبریزش بینی و افزایش دما است.
علائم این بیماری ۷ تا ۱۰ روز پس از ابتلای کودک ظاهر میشوند. فرد مبتلا از اولین علائم بیماری تا حدود ۳هفته بعد از شروع سرفه، کماکان داری عفونت در بدن میباشد. این دوره عفونی تا ۵ روز پس از شروع درمان با آنتی بیوتیک ادامه خواهد داشت.
راه های انتقال بیماری سیاه سرفه چیست؟
بیماری سیاه سرفه توسط باکتری به نام پرتوسیس منتقل میشود. این باکتری در قطرات سرفه و عطسه شخص مبتلا وجود دارد و باعث پخش شدن بیماری از فرد به فرد دیگر میشود و دستگاه تنفسی را آلوده میکند. هفته اول ابتلا به این بیماری، فرد نمیتواند آن را از سرما خوردگی تشخیص دهد ولی امکان سرایت دادن آن را به شخص دیگر دارد. بعد از یک هفته، سرفه او شدت گرفته و این بیماری قابل تشخیص میباشد.
زمانبندی واکسن سیاه سرفه در کودکان
بنا به توصیه کمیته مشورتی ایمن سازی، کودکان در ۱۸ ماه اول زندگی باید یکی از چهار موارد واکسنهای زیر که دارای دوزهای متفاوت میباشند و ماده خلط آور دارند را دریافت کنند که شامل موارد زیر میباشند.
- ۲ ماهگی
- ۴ ماهگی
- ۶ ماهگی
- ۱۵-۱۸ ماهگی
اما کودک در ۳ سالگی باید هر چهار دوز را دریافت کند. تمام کودکان باید قبل از رفتن به مدرسه در سن ۴ و ۵ سالگی یک دوز تقویتی دریافت کنند و همچنین در سن ۱۱ و ۱۲ سالگی یک دوز تقویت کننده دیگر باید دریافت کنند.
راه های مقابله با بیماری سیاه سرفه در بزرگسالان
به خانمهای باردار توصیه میشود در همه بارداریهای خود واکسن سیاه سرفه را حتما دریافت کنند. به طور معمول واکسیناسیون در هفته ۲۸ام انجام میگیرد. اما در هر زمان بین هفتههای ۲۰ و ۳۲ این واکسن قابل استفاده است. اگر زن باردار در معرض زایمان زودرس میباشد، باید واکسن را در هفته ۲۰ ام دریافت کند. واکسیناسیون قبل از تولد نوزاد، امکان انتقال آنتی بادیها را از طریق جریان خون مادر به نوزاد فراهم میکند و از این طریق نوزاد تا زمان دو ماهگی که اولین واکسن را دریافت میکند، از این بیماری محافظت میشود.
طبق برنامه ملی ایمنسازی، واکسن پرتویسیس به طور رایگان در اختیار افراد واجد شرایط قرار میگیرد. برای مشاوره در این مورد و کسب مراقبتهای قبل از زایمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید. افرادی که با نوزادان در تماس میباشند مانند پدران و مادربزرگ و پدربزرگ، حداقل دو هفته قبل از تولد نوزاد به پزشک مراجعه کرده و واکسن پرتویسیس را دریافت کنند.
نتایج کلی
کودکان و نوزادان به دلیل عدم مصونیت، در صورت ابتلا به این بیماری در معرض خطر بیشتری قرار دارند. بنابراین ضروری است که راههای ایمن سازی کودکان و شیر خوارگان را در برابر این بیماری بدانیم. از این مقاله نتیجه میگیریم که یک راه ایمن کردن شیرخوارگان در برابر سیاه سرفه این است که زنان در هنگام بارداری خود را از این بیماری مصون کنند، که بتوانند آنتی بادی این بیماری را قبل از تولد به نوزاد منتقل کنند. به زنان باردار توصیه میشود که در هر بارداری مقداری دوز Tdap استفاده کنند.
نوزادان در معرض خطر بالاتری قرار دارند و تا زمانی که سه دوز واکسن سیاه سرفه را دریافت نکرده اند، به طور کامل از این بیماری ایمن نمیباشند. واکسن پرتوسیس ۸۵درصد ایمن سازی در برابر عفونت سیاه سرفه دارد که نسبت به واکسنهای دیگر کمتر میباشد.