دلایل عقب افتادن پریود چیست؟
اکثر زنان هر 21 تا 35 روز یکبار پریود میشوند و بین سه تا هفت روز خونریزی دارند. در بعضی از آنها، چرخههای قاعدگی کاملا منظم و قابل پیشبینی هستند؛ اما در بیشتر افراد ممکن است چند روز جابهجا شوند. اگر پریودتان یک یا 2 روز عقب افتاد نگران نباشید، به خصوص اگر در دوران نوجوانی بهسر میبرید یا در حال نزدیک شدن به دوران یائسگی هستید؛ چون در این 2 مقطع زمانی به طور طبیعی چرخه قاعدگی نامنظمتر میشود؛ با این حال، گاهی اوقات عقب افتادن پریود به دلیل بیماری زمینهای رخ میدهد و به درمان نیاز دارد.
هیچ چیز مانند تاخیر در پریود نمیتواند به شما استرس وارد کند. بارداری بارزترین دلیل عقب افتادن قاعدگی است، اما این عارضه میتواند علل دیگری هم داشته باشد. در مقاله امروز ایده آل مگ تصمیم داریم دلایل عقب افتادن پریود و راههای درمان آن را توضیح دهیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
چند روز تاخیر در پریود طبیعی است؟
همیشه این احتمال وجود دارد که زمان شروع پریود حداکثر تا پنج روز به تاخیر بیفتد. اگر این مشکل برای مدت زمان بیشتری ادامه داشت، به متخصص زنان مراجعه کنید.
دلایل عقب افتادن پریود
شایعترین عواملی که میتوانند پریود را به تعویق بیندازند عبارتند از:
استرس
وقتی استرس به اوج خود میرسد، مغز غدد درونریز را تحریک میکند تا هورمون ترشح کنند. این هورمونها بعضی از عملکردهای بدن، از جمله عملکردهای دستگاه تناسلی را سرکوب میکنند؛ در نتیجه، تخمکگذاری متوقف میشود و پریود به تاخیر میافتد.
کاهش یا افزایش وزن شدید
تغییر وزن شدید هم یکی از دلایل عقب افتادن پریود است. افزایش یا کاهش بیش از حد چربی در بدن باعث میشود تعادل هورمونها از بین برود و پریود دیرتر شروع شود؛ علاوه بر این، محدودیت شدید کالری روی بخشی از مغز که با غدد درونریز مرتبط است تاثیر میگذارد و ارتباط بین آنها را مختل میکند.
ورزش شدید
یک برنامه ورزشی سنگین هم میتواند چرخه قاعدگی را نامنظم کند یا پریود را عقب بیندازد؛ چرا که کالریسوزی را به شدت افزایش میدهد و باعث میشود بدن انرژی کافی برای کار کردن تمام سیستمهای خود را نداشته باشد.
سندرم تخمدان پلیکیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) با برهم خوردن تعادل هورمونهای تولید مثل و توقف تخمکگذاری همراه است. در افراد مبتلا به PCOS، چرخه قاعدگی نامنظم میشود و خونریزی قاعدگی سبکتر یا سنگینتر از حالت عادی است.
استفاده از قرصهای ضدبارداری هورمونی
بسیاری از زنان از قرصهای ضدبارداری برای تنظیم چرخه قاعدگی خود استفاده میکنند؛ اما گاهی اوقات، این قرصها میتوانند اثر معکوس داشته باشند (به خصوص در ماههای اول استفاده). از سوی دیگر، وقتی مصرف قرص را قطع میکنید، ممکن است چند ماه طول بکشد تا چرخه قاعدگی شما به حالت عادی برگردد.
ورود به دوران پیشیائسگی
قبل از اینکه یائسه شوید، دورانی را پشت سر میگذارید که به آن پیشیائسگی میگویند. پیشیائسگی از اواسط تا اواخر دهه 40 زندگی شروع میشود و میتواند چند سال طول بکشد. در بسیاری از زنان، عقب افتادن پریود اولین علامت پیشیائسگی است.
یائسگی زودرس
یائسگی زودرس یا نارسایی زودرس تخمدان هم یکی از دلایل عقب افتادن پریود است. این مشکل زمانی رخ میدهد که تخمدانها قبل از 40 سالگی از کار میافتند. از سایر علائم یائسگی زودرس میتوان به گرگرفتگی، تعریق شبانه، اختلال خواب، خشکی واژن، کاهش میل جنسی و تغییرات خلقی اشاره کرد.
بیماری تیروئید
تیروئید یک غده پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد و با تولید هورمون به تنظیم بسیاری از عملکردهای بدن، از جمله چرخه قاعدگی، کمک میکند. هم کمکاری تیروئید و هم پرکاری تیروئید هر 2 میتوانند چرخه قاعدگی را تحت تاثیر قرار دهند، اما معمولا پرکاری تیروئید در زنان باعث عقب افتادن پریود میشود.
بیماریهای مزمن
بعضی از بیماریها، به ویژه دیابت و سلیاک، با بینظمی قاعدگی همراه هستند. در موارد نادر، افراد مبتلا به دیابت نوع یک و دیابت نوع دو با مشکل عقب افتادن پریود مواجه میشوند. این اتفاق فقط زمانی رخ میدهد که سطح قند خون کنترل نشود.
بیماری سلیاک یک بیماری خودایمنی است که روی دستگاه گوارش تاثیر میگذارد و افراد مبتلا به آن نمیتوانند از غلات حاوی گلوتن (مثل گندم، جو و چاودار) استفاده کنند. این بیماری به روده کوچک آسیب میزند و توانایی بدن برای جذب مواد مغذی را مختل میکند؛ در نتیجه، سوءتغذیه ناشی از آن روی تولید هورمونها تاثیر میگذارد و چرخه قاعدگی را نامنظم میکند.
بارداری
اگر پریود شما همیشه منظم است و در حال حاضر احتمال میدهید که به دلیل بارداری عقب افتاده باشد، تست بارداری خانگی بدهید. بهتر است این کار را زمانی انجام دهید که تقریبا یک هفته از موعد قاعدگی گذشته باشد؛ در غیر این صورت، ممکن است تست خانگی نتواند باردار بودن شما را درست تشخیص دهد.
اگر چرخه قاعدگی شما نامنظم است، به سختی میتوانید زمان مناسب برای تست بارداری را پیدا کنید؛ بنابراین، باید در طول چند هفته چند تست مختلف انجام دهید یا برای اطمینان به پزشک زنان مراجعه کنید.
عوارض عقب افتادن پریود
عقب افتادن پریود نه تنها استرسزا است، بلکه میتواند به بروز مشکلات متعدد منجر شود؛ به عنوان مثال، اگر سندرم تخمدان پلیکیستیک علت بروز آن باشد، ممکن است با مشکل ناباروری مواجه شوید.
علاوهبراین، طولانی شدن فاصله بین 2 پریود باعث میشود دیواره رحم کمتر از حالت عادی دچار ریزش شود که این خطر ابتلا به سرطان آندومتر (سرطان دیواره داخلی رحم) را افزایش میدهد. ذکر این نکته ضروری است که در زمان پریود، دیواره رحم میریزد و همراه با خون از واژن خارج میشود.
تشخیص عقب افتادن پریود
متخصص زنان از شما در مورد چرخه قاعدگی و سابقه پزشکیتان سوال میپرسد و معاینه بدنی انجام میدهد؛ بهعلاوه، سعی میکند دلیل عقب افتادن پریود را به کمک تستهای زیر تشخیص دهد:
- آزمایش خون برای اندازهگیری سطح هورمونها
- سونوگرافی لگن
- بیوپسی آندومتر (نمونهبرداری از دیواره داخلی رحم)
- هیستروسکوپی (مشاهده داخل رحم با استفاده از یک لوله انعطافپذیر به نام هیستروسکوپ)
درمان عقب افتادن پریود
درمان بینظمی چرخه قاعدگی به علت بروز آن بستگی دارد. در مواردی که سایر بیماریها مثل دیابت، سلیاک یا اختلال تیروئید علت عقب افتادن پریود هستند، درمان بیماری زمینهای تا حد زیادی به تنظیم چرخه قاعدگی کمک میکند.
اگر تعادل هورمونهای جنسی برهم خورده باشد، پزشک داروی هورمونی تجویز میکند. کنترل استرس، حفظ وزن در محدوده طبیعی و اجتناب از ورزش شدید هم نقش مهمی در تنظیم چرخه قاعدگی دارد.
بهترین قرص برای پریود شدن
بسته به علت عقب افتادن پریود، پزشک داروی مناسب را برای شما تجویز میکند. معمولا از قرصهای ضدبارداری حاوی استروژن و پروژسترون به عنوان بهترین دارو برای تنظیم چرخه قاعدگی نام برده میشود.
دلایل عقب افتادن پریود در اوایل نوجوانی
وقتی در دوران نوجوانی بهسر میبرید، به ندرت پیش میآید که چرخه قاعدگی شما منظم باشد؛ چون محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- تخمدان (HPO) هنوز تکامل پیدا نکرده است. محور HPO یک سیستم هورمونی است که تخمکگذاری و چرخه قاعدگی را تنظیم میکند.
معمولا چرخه قاعدگی در اواخر دوران نوجوانی و در دهه 20 زندگی منظمتر میشود. اگر بعد از رسیدن به این سن هنوز پریودتان نامنظم است، به پزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود.
کلام پایانی
در همه افراد ممکن است پریود هر از گاهی یک یا 2 روز به تاخیر بیفتد؛ اما اگر این مشکل برای مدت طولانی ادامه داشت، توصیه میکنیم با متخصص زنان درباره آن صحبت کنید. پزشک میتواند دلیل عقب افتادن پریود را تشخیص دهد و درمان مناسب را شروع کند. در صورت امکان، سعی کنید تغییرات چرخه قاعدگی و سایر علائم خود را یادداشت کنید. این کار به پزشک کمک میکند که سریعتر علت مشکل شما را بیابد.
سوالات متداول
چرا 10 روز است که پریود من عقب افتاده است، اما باردار نیستم؟
بارداری فقط یکی از دلایل عقب افتادن پریود است. عوامل دیگری هم وجود دارند که میتوانند به بینظمی قاعدگی منجر شوند، از جمله ورزش سنگین، تغییر وزن شدید و استرس. گاهی اوقات هم باردار هستید، اما تست بارداری را خیلی زود انجام دادهاید و به همین نتیجه تست به صورت کاذب منفی بوده است.
چه زمانی برای درمان عقب افتادن پریود باید به پزشک مراجعه کرد؟
الگوی قاعدگی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. هر زمان که احساس کردید، چرخه قاعدگی شما در مقایسه با گذشته تغییر کرده یا نامنظمتر شده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
چگونه میتوانم از عقب افتادن پریود جلوگیری کنم؟
پیروی از سبک زندگی سالم، پرهیز از رژیمهای بسیار کمکالری که باعث کاهش وزن شدید میشوند، کنترل استرس، استراحت کافی و کنار گذاشتن تمرینات ورزشی شدید یا طولانیمدت به تنظیم چرخه قاعدگی کمک میکند.