درمان گل مژه یا جوش زیر پلک چشم
گل مژه یکی از شایعترین بیماریهای چشمی است که در اثر عفونت التهابی فولیکول مژه ایجاد میشود. معمولا به صورت یک برآمدگی قرمز و دردناک در حاشیه اطراف پلکها و یا در قسمت داخلی پلک به صورت یک توده تجمع یافته بروز میکند.
این بیماری امکان دارد در هر سن و سالی ایجاد شود و به جنسیت بستگی ندارد. این توده چرکی همچنان که بزرگ میشود علاوه بر دردناک بودن، با رشد خود دید افراد را تحت تاثیر قرار میدهد؛ به طوری که بزرگ شدن این توده باعث بسته شدن چشم میشود.
در این مقاله از مجله اینترنتی ایده آل مگ قصد داریم به بررسی گل مژه یا همان جوش داخل چشم و روشهای درمان آن بپردازیم. لطفا تا انتها با ما همراه باشید.
معرفی بیماری چشمی گل مژه
گل مژه اغلب توده چرکی زرد رنگ یا سفید است، که شبیه جوش است که بر روی یک بخش مشخصی از پلک ظاهر میشود، البته امکان دارد همزمان روی هر دو پلک هم ایجاد شود.
این بیماری در اثر عفونت ناشی از انسداد غدد چربی در اطراف پلکها ایجاد میشود. همچنین جوش زیر پلک چشم در اثر عفونت باکتریایی ناشی از تماس دستهای آلوده با چشمها نیز ایجاد میشود.
یک حالت از این بیماری معمولا در قسمت خارجی پلک ایجاد میشود، اما گاهی ممکن است در قسمت داخلی پلک نیز شکل بگیرد.
باکتری که سبب این عفونت در انتهای مژه میشود استافیلوکوکوس اورئوس است که ممکن است به شکل فلور عادی روی پوست و بینی یافت شود و هنگام مالیدن بینی و سپس چشم به راحتی به چشم منتقل میشود.
نشانههای ایجاد گل مژه
گل مژه بسیار دردناک است، که به صورت یک جوش زیر یا بالای پلک چشم ایجاد میشود. اگر دچار این عارضه شوید علائم زیر را خواهید داشت:
- درد پلک
- برآمدگی و تورم روی پلک
- قرمز شدن و افتادگی پلک
- احساس سنگینی در پلکها
- سوزش و خارش پلک
- خروج ترشحات چرکی از انتهای مژهها
- اشک ریزی چشمها
- پوسته شدن حاشیه پلکها
- ناراحتی هنگام پلک زدن
- احساس وجود یک شیء خارجی در چشم
- حساسیت به نور
پس از بروز این علائم، جوش کوچکی در ناحیه آسیب دیده ایجاد میشود. معمولا این ناحیه با برآمدگی و تورم چشم همراه است. گاهی اوقات فقط ناحیه مشخصی متورم میشود. در مواقع دیگر، کل پلک ممکن است متورم شود.
عوامل ایجاد جوش داخل چشم
رعایت بهداشت چشم بسیار ضروری است. آرایش، غدد چربی اطراف چشم را تحت تأثیر قرار داده و با آلوده شدن این غدد، مسیر آن مسدود میشود؛ در این صورت غدد به طور صحیح چربی ترشح نمیکنند.
جمع شدن چربی در ناحیه مشخصی از پلک و ایجاد نوعی عفونت، سبب به وجود آمدن گلمژه میشود. در زیر به برخی از علل ایجاد گلمژه چشم اشاره کردهایم:
- عفونت باکتریایی
- پاک کردن ناقص آرایش چشم
- استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته
- رعایت نکردن بهداشت پلکها
- بیماریهای التهابی پلک مانند بلفاریت
- شالازیون (برجستگی کوچک لبه پلک)
- مشکلات حاد پوستی
- کمبود ویتامین A
- استرس
- هوای سرد
- تغییرات هورمونی
راهکارهای پیشگیری از جوش داخل پلک چشم
با اقدامات زیر، میتوانید تا حد زیادی خود را از دست گل مژه در امان نگه دارید:
- رعایت بهداشت فردی و تمیز نگه داشتن پلکها به صورتی که در طول روز دو الی سه بار دست و صورت را کاملا با آب و صابون بشویید.
- در صورت مشاهده گل مژه بر روی پلک از آرایش چشم به شدت پرهیز کنید.
- تا دستیابی به بهبودی کامل از لنزها استفاده نکنید زیرا این کار باعث گسترش عفونت یا بدتر شدن وضعیت گل مژه و پلک میشود.
- اگر مشکل بلفاریت دارید، درمان و رفع این مشکل میتواند از ابتلا به گل مژه جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی ورم پلک چشم با 15 روش شگفت انگیز
درمان خانگی جوش داخل پلک چشم
در صورتی که به هر دلیلی به گل مژه مبتلا شدید، میتوانید اقدامات درمانی زیر را در منزل انجام دهید:
- استفاده از کمپرس آب گرم به مدت 10 تا 15 دقیقه، سه تا چهار بار در روز میتواند روند بهبود این بیماری را تسریع کند.
- استفاده از چای کیسهای نسبتا گرم به کاهش تورم کمک کرده و دارای خاصیت ضد باکتریایی است.
- به آرامی و با دستان ضدعفونی شده با آب و صابون محل گل مژه را ماساژ دهید تا غدد چربی مسدود شده اطراف آن باز و تخلیه شود این کار باعث کاهش تورم شده و به مرور زمان بهبودی حاصل میشود.
- استفاده از داروی ضد درد، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن میتوانند التهاب را کاهش دهند و باعث میشود که سوزش و تورم ناشی از گل مژه کمتر شود.
- آنتیبیوتیکها باکتریهایی را که باعث رشد و پیشرفت بیماری گل مژه میشود را از بین میبرد و درد را تسکین میدهد.
- استروئیدها باعث بهبودی سریع بدن میشوند و یک پزشک جهت کاهش درد، استروئیدها را به صورت کرمهای موضعی یا قطرههای چشمی تجویز میکند تا درد ناشی از جوش زیر پلک چشم کاهش یابد.
- جراحی چشم، گاهی به دلیل عفونت حاصل از گل مژه و یا درد شدید ناشی از آن پزشک ناچار میشود با استفاده از جراحی گل مژههای بزرگ را برداشته و به این صورت از انتشار عفونت هم جلوگیری کند.
- تخم گشنیز در درمان و بهبودی گلمژه بسیار تاثیر گذار است. مقداری تخم گشنیز را در آب بجوشانید، سپس دانهها را دور بریزید و بعد از ولرم شدن آب از آن برای شستشوی چشمها استفاده کنید. چند بار در روز این عمل را تکرار کنید.
- زغال اخته به دلیل سرشار بودن از مقادیر زیادی انتوسیانوسید، برای جریان خون در مویرگها بسیار مفید است. یک ماده آنتی اکسیدان و ضد التهاب است. باعث کاهش تورم و درد ناشی از گل مژه میشود.
- روغن کرچک در درمان گل مژه بسیار موثر است. چند قطره از روغن را روی ناحیه متورم شده بریزید و به آرامی ماساژ دهید. بعد از چند دقیقه با آب ولرم بشویید. این عمل را چند بار در روز انجام دهید.
- آب سیر دارای خواص ضدباکتریایی است که باعث پاک سازی پوست از باکتریها میشود و در درمان و بهبودی گل مژه بسیار موثر است، ولی مواظب باشید که آب آن داخل چشم نرود و بعد از استفاده چشم را با آب ولرم بشویید. این کار باعث کاهش تورم و درد ناشی از بیماری گل مژه میشود.
- یک عدد سیب زمینی خام را رنده کنید و در پارچه تمیز بریزید و روی محل گل مژه قرار دهید و این کار را در روز چند بار تکرار کنید که باعث کاهش تورم و التهاب ناشی از گل مژه میشود.
- مقداری گیاه دارویی اسپند را بجوشانید و تفالههای آن را دور بریزید و آب آن را بعد از ولرم شدن جهت شستشوی چشمها استفاده کنید که این عمل برای فرو نشاندن التهاب گل مژه بسیار موثر است.
- به مقدار کم سفیده تخم مرغ را با پرهای گیاه گل محمدی مخلوط کنید و پشت پلک چشم خود قرار دهید. این کار باعث کاهش ورم گل مژه میشود.
- مقداری سبزی جعفری را خرد کرده و آب آن را گرفته و با پنبه تمیز بر روی پلک چشم بمالید جعفری به دلیل سرشار بودن از ویتامین A به درمان ورم چرکی چشمها کمک کرده و در کاهش تورم ناشی از گل مژه بسیار موثر و کارآمد است.
- آلوئه ورا دارای خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی، ضد التهابی است و به شما در کاهش قرمزی، التهاب، تورم و درد ناشی از گل مژه بسیار کمک میکند. در نتیجه فرآیند بهبودی را سرعت میبخشد.
- زردچوبه به دلیل غنی بودن از ماده کرکیومین که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است، همچنین درای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی بوده و در درمان عفونت، التهاب و تورم ناشی از گل مژه بسیار موثر است و درد ناشی از این بیماری را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
- یک عدد خیار را رنده کنید. سپس تفاله آن را دور بریزید و آب آن را با پنبه بر روی پلک بمالید؛ این عمل را دو یا سه مرتبه در روز انجام دهید زیرا خیار التهاب ناشی از گل مژه را کاهش میدهد.
چه زمانی برای گل مژه به پزشک مراجعه کنیم؟
خوشبختانه در بسیاری از موارد، میتوانید با روشهای درمان خانگی، گل مژه را برطرف کنید. با اینحال، علائمی وجود دارند که در صورت مشاهده هر کدام از آنها، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علائم خطرناک جوش داخل پلک چشم عبارتند از:
- بزرگ شدن جوش
- درد شدید در ناحیه ایجاد جوش
- از بین نرفتن جوش بعد از مدتی طولانی
- رنگ غیر معمولی جوش
- تغییر رنگ یا تغییر شکل جوش
سخن نهایی
با انجام راهکارهای درمان گفته شده در این نوشته، گلمژه بعد از چند روز بهبود مییابد. در مواقعی که درمان خانگی به بهبود این بیماری کمک نکرد و تمام پلک شما ملتهب شد و یا بر روی بینایی شما تأثیر گذاشت، در این صورت لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید. در صورت تشخیص پزشک، عفونت داخل گلمژه باید توسط عمل جراحی تخلیه گردد. و اگر به صورت مکرر دچار گلمژه میشوید حتما این مشکل را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.