مثبت اندیشی چیست؟ چطور مثبت فکر کنیم؟

گفتن این جمله که باید مثبت اندیش باشیم، بسیار راحت‌تر از عمل کردن به آن است. با این حال، تاثیرهای مثبت اندیشی در زندگی فردی ما به قدری قابل توجه هستند، که باید تمام تلاش خود را برای به دست آوردن آن، به کار ببریم!

به نظر می‌رسد همه افراد روی کره زمین، مثبت اندیشی را دوست دارند. با این‌حال، فکرهای منفی یا همان منفی‌بافی، موضوعی است که بخش زیادی از مردم، با آن درگیر هستند! به نظر شما ایراد کار کجاست؟ چرا مثبت فکر کردن اینقدر سخت است؟

در این مقاله از مجله اینترنتی ایده آل مگ قصد داریم صفر تا 100 مثبت اندیشی و تاثیر آن بر زندگی شما را بررسی کنیم. علاوه بر این، به شما در تحقق این هدف مهم و روش یافتن راه های مثبت اندیشی هم کمک خواهیم کرد. پس حتما تا انتها با ما همراه باشید.

مثبت اندیشی یعنی چه؟

با این‌که همه ما بارها و بارها این اصطلاح را شنیده و حتی آن را در گفتگوهای روزانه خود به کار برده‌ایم، اما همچنان معنی و مفهوم دقیق مثبت اندیشی برای بسیاری از افراد، به درستی تعریف نشده است! واقعا مثبت اندیشی یعنی چه؟

مثبت اندیشی یک نگرش عاطفی و ذهنی است که روی چیزهای خوب تمرکز دارد و نتایجی را پیش‌بینی می‌کند که به نفع زندگی شخصی و اجتماعی شما باشد. بر اساس مثبت اندیشی، باید از اتفاقات مختلف، شادی، سلامتی و موفقیت را انتظار داشته باشیم.

بر اساس قانون جذب، مثبت اندیشی یک حلقه بازخورد مثبت در زندگی شما ایجاد می‌کند. به عبارتی دیگر، این قانون تاکید دارد که هرچقدر که به اتفاقات پیرامون خود با دید مثبت‌تری نگاه کنید، اتفاقات بهتری برایتان رخ خواهند داد.

مثبت اندیشی یعنی چه ؟

متاسفانه تعبیرهای اشتباه زیادی در رابطه با مثبت اندیشی مشاهده می‌شوند. این نگرش، یک روش درمان نیست که شما را شادتر و خوش‌حال‌تر کند! اندیشیدن مثبت هرگز به این معنی نیست که تمام روز را یک گوشه بنشینید و خودتان بگویید همه چیز خوب است!

برای رسیدن به رویاهایتان باید تلاش کنید. به عبارتی دیگر، مثبت اندیشی هرگز نباید جایگزین انگیزه و برنامه‌ریزی برای موفقیت شود. این نگرش و طرز فکر تنها زمانی سودمند خواهد بود که به صورت موازی با تلاش و فعالیت‌های روزانه شما ترکیب شود.

مثبت اندیشی به معنی تسلیم نشدن است. افرادی که با این نگرش به پدیده‌ها و رخدادهای پیرامون خود نگاه می‌کنند، به این راحتی‌ها شکست را نمی‌پذیرند. علاوه بر این، نگرش مثبت باعث می‌شود هیچ چیز منفی نتواند بر روحیه و وضعیت ذهنی شما تاثیر بگذارد.

از طرفی دیگر، مثبت اندیشی می‌تواند روی نگاه و قضاوت شما درباره دیگران هم تاثیر بگذارد. افراد مثبت‌نگر، روی خوبی‌ها و نقاط قوت افراد تمرکز می‌کنند و بدی‌ها و ویژگی‌های منفی آن‌ها را در نظر نمی‌کیرند.

مثبت اندیشی یعنی خوش‌بینی و نگاه مثبت به آینده. این نگرش باعث می‌شود زندگی شادتر و بهتری را برای خود متصور شوید و موانع، تاخیرها و مشکلات، نتوانند شما را دلسرد کنند.

تاثیر مثبت اندیشی بر زندگی ما چیست؟

جالب است بدانید که تاثیر مثبت اندیشی در زندگی ما نه تنها بر اثر تاثیرات آن روی ذهنیت ما رخ می دهد، بلکه برای سلامتی هم فواید زیادی دارد. در یک مطالعه محققان دریافتند که افرادی با نگرش مثبت، کمتر از سایرین در معرض بیماری‌های زیر قرار می‌گیرند:

  • سرطان سینه
  • سرطان روده بزرگ
  • عفونت
  • بیماری‌های قلبی
  • سرطان ریه
  • سرطان تخمدان
  • بیماری‌های تنفسی
  • سکته
مطالعات همچنین نشان داده‌اند که افراد خوش‌بین از نظر جسمی و روانی، سالم‌تر از هم‌تایان بدبین خود هستند. به عنوان مثال، تحقیقات نشان داده‌اند که مثبت اندیشی با بهبود سیستم ایمنی، افزایش انعطاف‌پذیری در برابر استرس و کاهش افسردگی مرتبط است.

برخی از مزایای مثبت اندیشی از نظر فیزیکی و روحی عبارتند از:

  • طول عمر بیشتر
  • احتمال حمله قلبی کمتر
  • سلامت جسمانی بهتر
  • مقاومت بیشتر در برابر بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی
  • کنترل فشار خون
  • مدیریت بهتر استرس
  • تحمل درد بهتر

از نظر ذهنی هم مثبت اندیشی فواید زیر را برای شما به همراه دارد:

  • خلاقیت بیشتر
  • مهارت حل مساله بیشتر
  • تفکر شفاف‌تر
  • خلق و خوی بهتر
  • مهارت‌های مقابله‌ای بهتر
  • افسردگی کمتر

جالب است بدانید در یک مطالعه، گروهی از افراد در معرض عوامل ابتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی قرار گرفتند. در نهایت، افرادی که خوش‌بین بودند، کمتر از سایرین به این بیماری‌ها دچار شدند.

فواید مثبت اندیشی

در یک مطالعه دیگر در مورد تاثیر افکار مثبت در زندگی نشان داد، زنانی که در معرض افکار مثبت بودند، کمتر از سایرین جان خود را بر اثر بیماری‌هایی مانند سرطان، سکته قلبی و مغزی، بیماری‌های تنفسی و … از دست دادند.

و در یک مطالعه روی افراد بالای 50 سال، کسانی که افکار مثبت بیشتری در مورد پیری داشتند، عمر طولانی‌تری را تجربه کردند. علاوه بر این، افرادی که نگرش خوشبینانه‌ای دارند، سبک زندگی سالم‌تری را هم در پیش می‌گیرند.

آنچه افراد بدبین باید بدانند

اگر فردی بدبین هستید به این معنی است که روی نتایج منفی و اتفاقات ناخوشایند تمرکز می‌کنید. بنابراین از فوایدی که در قسمت قبل به آن‌ها اشاره کردیم، محروم خواهید بود! اما خبر خوب این‌که مثبت اندیشی یک ویژگی ذاتی نیست و می‌توانید آن را به دست بیاورید.

آنچه افراد بدبین باید بدانند

صرف نظر از این‌که به طور طبیعی خوشبین هستید یا بدبین، می‌توانید با تمرین‌های روزانه، مهارت مثبت اندیشی را به دست بیاورید. مطالعات نشان داده‌اند که حتی تلاش برای داشتن نگرش مثبت، می‌تواند به شما در مهار بیماری‌ها و غلبه بر استرس و افکار منفی کمک کند.

قبل از این‌که به فکر عملی کردن مثبت اندیشی باشید، باید افکار منفی که در ذهن شما جریان دارند را شناسایی کنید. این افکار، می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

تمرکز روی جنبه‌های منفی: ممکن است نقاط مثبت و جذاب اتفاقات روزانه را نادیده گرفته و فقط روی جنبه‌های منفی تمرکز کنید. به عنوان مثال، بعد از صرف یک شام خوشمزه با دوستان در یک رستوران، شما تنها به صورت حساب و هزینه غذا فکر می‌کنید و همه خاطرات خوب این شب را فراموش می‌کنید.

احساس مقصر بودن در همه زمینه‌ها: ممکن است برای هر اتفاق بد و ناامید کننده‌ای، خودتان را مقصر بدانید. به عنوان مثال، اگر یکی از دوستان دعوت شما را رد می‌کند، به این فکر کنید که حتما نمی‌خواهد وقتش را با شما بگذراند.

پیش‌بینی فاجعه: با کوچک‌ترین اتفاق منفی، بدترین نتایج را پیش‌بینی می‌کنید. به عنوان مثال، اگر ماشین شما اول صبح روشن نمی‌شود، شما به این فکر می‌کنید که تمام روز شما محکوم به فنا و نابودی است.

تفکر سیاه و سفید: تمام اتفاقات و رخدادها را خوب یا بد می‌بینید و حد وسط برای شما وجود ندارد. به این ترتیب، اگر یک اتفاق برای شما خوب نباشد، قطعا بد خواهد بود!

با شناختن این فکرها، می‌توانید به متوقف کردن آن‌ها فکر کنید. در این شرایط، باید تمرین کنید که روی نقاط و جنبه‌های مثبت تمرکز کنید. فراموش نکنید که مثبت اندیشی می‌تواند به خودتان و همچنین به خانواده و دوستان شما هم کمک کند.

افکار منفی یک شبه از بین نمی‌روند؛ اما با تمرین کردن، می‌توانید خود را طوری آموزش دهید که تفکر مثبت‌تری داشته باشید. به هر حال، غلبه بر استرس و افکار منفی با مثبت اندیشی قابل دستیابی است. به یاد داشته باشید که مثبت اندیشی به معنی انکار حقایق نیست، بلکه شما روی جنبه‌های مثبت تاکید می‌کنید.

چگونه مثبت اندیش باشیم؟

خب به قسمت جذاب مقاله رسیدیم: چگونه مثبت اندیشی را تمرین کنیم؟ خوشبین بودن آن‌قدرها هم سخت نیست! تنها کافیست با 7 تکنیک مثبت اندیشی آشنا شوید و آنها را به صورت روزانه امتحان کنید:

بیشتر لبخند بزنید

در یک مطالعه، افرادی که در حین یک موقعیت استرس‌زا لبخند می‌زنند (حتی یک لبخند مصنوعی) نسبت به افرادی که حالت خنثی داشتند، حس بهتر و مثبت‌تری داشتند. البته اگر این خنده‌ها واقعی باشند، تاثیر بیشتری خواهند داشت.

بیشتر لبخند بزنید

بنابراین برای به دست آوردن یک نگرش مثبت، شوخ طبعی را تمرین کنید. همچنین وقت گذراندن با افرادی که می‌توانند خنده را روی لب‌های شما بیاورند، شدیدا توصیه می‌شود.

وضعیت خود را دوباره بررسی کنید

وقتی که اتفاق بدی رخ می‌دهد که از کنترل شما خارج است، به جای ناراحت و افسرده شدن، سعی کنید روی موقعیت‌های خوب تاکید کنید. به عنوان مثال، اگر در ترافیک گیر کرده‌اید، به جای کلافه شدن، سعی کنید به این فکر کنید که داشتن ماشین چقدر خوب است.

البته انجام دادن این کار، قطعا از گفتنش سخت‌تر است. ولی با تمرین مداوم می‌توانید یاد بگیرید که در هر موقعیت منفی یا ناراحت کننده‌ای، شرایط کلی را دوباره بررسی کنید و جنبه‌های مثبت را پیدا کنید.

خاطرات خوب خود را یادداشت کنید

داشتن یک دفترچه یادداشت برای ثبت خاطرات و اتفاقات مثبت روزانه، یک تمرین قوی و موثر برای مثبت اندیشی محسوب می‌شود. زیرا شما مجبور خواهید بود برای یافتن این خاطره‌ها، با نگاهی خوشبینانه به زندگی روزمره خود نگاه کنید.

یک مطالعه نشان داد افرادی که یک دفترچه یادداشت روزانه برای یادداشت خاطرات مثبت دارند، در طول شب راحت‌تر می‌خوابند. علاوه بر این، آن‌ها دید مثبت‌تری نسبت به آینده خواهند داشت.

بهترین آینده ممکن را برای خود تصور کنید

برای آینده شغلی، زندگی خانوادگی، روابط و … خود، یک چشم‌انداز روشن در نظر بگیرید و جزئیات را با دقت یادداشت کنید. تحقیقات نشان می‌دهد وقتی تصور می‌کنید زندگی‌تان به خوبی پیش می‌رود، در زمان حال شادتر خواهید بود.

روی نقاط قوت خود تمرکز کنید

به مدت یک هفته، هر روز روی یکی از نقاط قوت خود از قبیل مهربانی، خلاقیت، نظم، انضباط و … تمرکز کنید. سپس یک برنامه‌ریزی برای استفاده از این ویژگی اخلاقی مثبت در نظر گرفته و آن را یادداشت کنید.

روی نقاط قوت خود تمرکز کنید

تمرکز روی نقاط قوت باعث می‌شود دید بهتری نسبت به شخصیت خود به دست بیاورید. این موضوع در کاهش اضطراب، افسردگی و … هم به شما کمک خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: 47 جمله مثبت اندیشی

چه زمانی به دنبال کمک باشیم؟

اگر با استفاده از تمرین‌های روزانه نمی‌توانید مثبت اندیشی را به دست بیاورید یا احساس می‌کنید با افکار منفی احاطه شده‌اید، باید به یک روانشناس مراجعه کنید.

احساسات منفی که باعث ناراحتی یا اختلال در توانایی شما برای عملکرد طبیعی می‌شوند، ممکن است نشانه‌ای از یک وضعیت سلامت روان مانند افسردگی یا اضطراب باشد.

یک پزشک یا متخصص سلامت روان می‌تواند با ارزیابی علائم شما، درمان‌های موثر در بهبود نگرش و کاهش افکار منفی را توصیه کند. روان درمانی و داروها هم ممکن است برای رفع علائم و بهبود توانایی شما برای مثبت اندیشی، استفاده شوند.

کلام آخر

همینطور که در مقاله تاثیر مثبت اندیشی و امید در موفقیت گفتیم که خوشبین بودن یکی از کلیدهای اصلی موفقیت در زندگی است، این نگرش خوشبینانه اگر با فعالیت و تلاش همراه شود، قطعا نتایجی را برای شما به همراه می‌آورد که می‌توانند سطح رضایت شما از زندگی را دگرگون کنند.

در این مقاله به بررسی سیر تا پیاز مثبت اندیشی پرداختیم. در صورتی که همچنان در این رابطه سوال یا ابهامی دارید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت، پاسخ‌گوی شما عزیزان باشیم.

5 | (2)
منبع mayoclinic webmd tonyrobbins
ممکن است شما دوست داشته باشید
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x