Uric Acid در آزمایش خون چیست؟
Uric Acid در آزمایش خون به عنوان معیار سنجش اسید اوریک سرم خون شناخته میشود. این آزمایش عملکرد بدن شما در تولید و حذف اسید اوریک را بررسی میکند.
این آزمایش با نامهای دیگری چون اورات سرم، Urate، یوریک اسید خون و UA در آزمایش خون شناخته میشود. از این تست معمولا برای تشخیص بیماری نقرس و احتمال ایجاد سنگ کلیه استفاده میشود.
اسید اوریک، بعد از خوردن غذاهای حاوی پورین که نوعی ترکیب آلی است در بدن تولید میشود. پورین در غذاهایی مثل گوشت قرمز، ماهی آزاد و اسفناج وجود دارد.
اسید اوریک بالا در خون در ابتدا معمولا علائمی ندارد؛ اما به مرور زمان و درمان نشدن میتواند باعث بیماری نقرس، سنگ کلیه و رسوب اوره در بافتهای بدن شود که هر کدام میتواند عوارض سلامتی خاص خود را داشته باشد.
در این مقاله ایده آل مگ میتوانید اطلاعات مهمی را درباره این آزمایش، نحوه تفسیر آن و کاربردهایش در پزشکی بخوانید. با ما همراه باشید.
اسید اوریک چیست؟
اسید اوریک یک ماده شیمیایی است که با خوردن مواد غذایی حاوی ترکیبات آلی به نام پورین در بدن تولید میشود. مهمترین غذاهای حاوی پورین عبارتند از:
- جگر، قلوه و دنبلان
- مارچوبه
- ماهیهای چرب
- غذاهای فرآوری شده مثل سوسیس
- آبجو
- شراب
در روند طبیعی تجزیه سلولهای پیر و فرسوده بدن هم پورین تولید میشود. اسید اوریک حاصل از تجزیه پورین در بدن به وسیله کلیهها جمعآوری و از طریق ادرار دفع میشود.
در برخی از مواقع به دلیل مصرف زیاد غذاهای حاوی پورین، افزایش مرگ سلولی به دلیل سرطان و درمان آن یا کاهش توانایی بدن در دفع اسید اوریک، مقدار آن در خون بیش از حد طبیعی میشود. به چنین شرایطی هایپراوریسمی گفته میشود.
مقدار زیاد Uric Acid در آزمایش خون با بیماری به نام نقرس در ارتباط است. نقرس نوعی آرتروز است که باعث تورم مفاصل، به ویژه در پا و انگشتان شست میشود.
مقدار اسید اوریک خون ممکن است به دلیل بیماریهای کلیه یا کبد کمتر از حد طبیعی هم شود. کاهش این ماده در خون نشانه بیماری سندروم فانکونی (بیماری نفرونهای کلیه)، بیماری ویلسون (تجمع مس در بافتهای بدن) یا مسمومیت با سرب است.
هدف از اندازهگیری Uric Acid در آزمایش خون چیست؟
پزشکان برای بررسی موارد زیر این آزمایش را تجویز میکنند:
- تشخیص و کنترل بیماری نقرس
- بررسی غلظت اوریک اسید در بیماران سرطانی تحت درمان (شیمی درمانی یا پرتودرمانی)
- بررسی آسیبهای کلیه
- علت تشکیل سنگ کلیه به طور مداوم
- پیشبینی ابتلا به پرهاکلامپسی (فشار خون بالا) در زنان باردار
در موارد زیر ممکن است به آزمایش اسید اوریک نیاز داشته باشید:
- درد یا تورم مفصل که ممکن است به دلیل نقرس باشد.
- در حال شیمیدرمانی هستید.
- در شرف شیمیدرمانی هستید.
- به طور مکرر به سنگ کلیه دچار میشوید.
- مبتلا به نقرس هستید.
- پرتودرمانی انجام میدهید.
- باردار باشید.
بیماری نقرس و علائم آن چیست؟
بیماری نقرس نوعی آرتروز پیشرفته مفاصل است که با دردهای ناگهانی شدید و قرمز شدن مفاصل همراه است. درد مفصل ممکن است باعث کاهش توانایی بیمار در حرکت مفاصل درگیر شود.
حملات نقرس معمولا شبها به طور ناگهانی شروع میشود. این بیماری زمانی ایجاد میشود که بلورهای اوریک اسید در مفصل جمع و باعث التهاب میشوند. افزایش غلظت اوریک اسید در خون باعث تجمع این ماده در مفاصل و ایجاد التهاب میشود.
رژیم غذایی حاوی پورین زیاد، چاقی و کم تحرکی، مشکلات متابولیکی مثل دیابت و سابقه خانوادگی از عوامل موثر ابتلا به این بیماری هستند.
پایش اسید اوریک در طول درمان سرطان
بیماری سرطان به خودی خود باعث افزایش اسید اوریک خون نمیشود؛ اما زمانی که بیمار تحت درمان قرار میگیرد به دلیل از بین رفتن سلولهای بدن، اسید اوریک خون ممکن است افزایش پیدا کند. این موضوع باعث میشود که پزشکان در طول پرتودرمانی یا شیمیدرمانی به طور مداوم مقدار این ماده در خون بیماران را بررسی کنند.
افزایش اسید یوریک خون در بیماران تحت درمان سرطان خون بیشتر دیده میشود؛ اما در هر نوع سرطانی ممکن است پیش آید. افزایش این ماده در بیماران سرطانی باعث آسیب به کلیهها و مشکلات الکترولیت در بدن میشود.
علائم بالا بودن اسید اوریک
بالا بودن اسید اوریک خون معمولا در ابتدا علائمی ندارد؛ ولی به مرور زمان با ایجاد بیماریهای مختلف و علائم آنها خود را نشان میدهد. نقرس که بیماری ورم مفاصل به خصوص ورم مفصل انگشت شست پا است، به دلیل بالا بودن اسید اوریک خون ایجاد میشود.
ایجاد سنگهای اسید اوریکی در کلیه، رسوب این ماده در کلیهها و بافتهای نرم بدن از دیگر علائم بالا بودن اسید اوریک خون هستند.
علائم سنگ کلیه
تشکیل سنگ کلیه میتواند باعث ایجاد علائم خاص و هشدار دهندهای شود، از جمله مهمترین این علائم باید به موارد زیر اشاره کرد:
- درد شدید در پهلوها که به سمت کمر متمایل است و گاهی تا زیر شکم هم احساس میشود
- تغییر در رنگ طبیعی ادرار (قرمز، صورتی یا قهوهای شدن ادرار)
- سوزش ادرار
- بد بو شدن ادرار
- تکرر ادرار
- قطع شدن جریان ادرار در طول دفع آن
- کاهش در حجم طبیعی ادرار
- وجود خون در ادرار
- کدر شدن رنگ ادرار
علائم پایین بودن اسید اوریک
پایین بودن مقدار اسید اوریک معمولا به دلیل وجود برخی بیماریهای ژنتیکی و مشکلات سلامتی نادر ایجاد میشود. پایین بودن اسید اوریک خون معمولا علائم عمومی زیر را به دنبال دارد:
- پر ادراری
- عطش
- کم آب شدن بدن
- سوزن سوزن شدن پا
- گرفتگی عضلات
- یبوست
- خشکی پوست بدن
- در در شکم
- استفراق
- ضعف و خستگی
- کاهش وزن
همان طور که گفتیم این علائم، مشکلات عمومی هستند و ممکن است به دلیل بیماری دیگری ایجاد شوند؛ اما وجود چند مورد از اینها میتواند هشداری برای مراجعه به پزشک باشد.
شرایط انجام آزمایش اسید اوریک چگونه است؟
برای انجام Uric Acid در آزمایش خون نیاز به ناشتا بودن نیست؛ اما گاهی اوقات باید حداقل 4 ساعت قبل از آزمایش از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید که این موضوع توسط دکتر به شما گفته میشود.
برای انجام آزمایش اوره باید یک نمونه خون از شما گرفته شود. خونگیری برای این آزمایش بسیار ساده است و نیاز به آمادگی خاصی ندارد. شما میتوانید بعد از خون دادن، کارهای روزانه خود را انجام دهید.
احساس درد و سوزش خفیف در محل خونگیری تا چند ساعت بعد، عادی است؛ اما اگر درد شما غیرقابل تحمل بود یا دچار خونریزی غیرقابل کنترل شدید، باید به پزشک مراجعه کنید.
داروها و شرایطی که باعث ایجاد نتایج کاذب میشوند
برخی از داروها، غذاها و موقعیتها باعث تغییر موقت مقدار Uric Acid در آزمایش خون میشوند. این موضوع میتواند باعث ایجاد نتایج کاذب شود؛ به همین دلیل باید قبل از انجام این آزمایش از آنها اطلاع داشته باشید.
شرایط و داروهای زیر بر مقدار اسید اوره خون تاثیر میگذارند:
- مصرف نوشیدنیهای الکلی
- مصرف داروهایی مثل آسپیرین و ایبوپروفن
- مصرف زیاد ویتامین C
- ماده حاجب مصرفی در رادیولوژی
لازم است که تا 24 ساعت قبل از انجام تست اسید اوره خون از مصرف نوشیدنیهای الکلی، آسپیرین و ایبوپروفن خودداری کنید.
تفسیر نتایج Uric Acid در آزمایش خون چطور انجام میشود؟
تفسیر آزمایش خون به شما نشان میدهد که غلظت اسید اوریک در خون شما طبیعی است یا نه. مقدار Uric Acid در آزمایش خون به صورت میلیگرم در دسیلیتر خون (mg/dL) بیان میشود.
میزان نرمال اسید اوریک خون
مقدار طبیعی Uric Acid در آزمایش خون به سن و جنسیت شما بستگی دارد. مقدار این ماده در زنان بالای 18 سال باید بین 1.5 تا 6 و در مردان بالای 18 سال 2.5 تا 7 میلیگرم در دسیلیتر خون است.
مقدار طبیعی اسید اوریک در کودکان و نوزادان
مقدار Uric Acid در خون با افزایش سن به طور طبیعی بیشتر میشود؛ به همین دلیل مقدار طبیعی این ماده در خون در سنین مختلف متفاوت است و در حدود 18 سالگی به یک مقدار پایدار میرسد.
در جدول زیر میتوانید رنج نرمال اسید اوریک را در نوزادان، کودکان و نوجوانان ببینید.
محدوده سنی | مقدار طبیعی Uric Acid در آزمایش خون (میلیگرم در دسیلیتر خون) |
---|---|
نوزادان 1 تا 5 روزه | 2 تا 6.2 |
نوزاد پسر 5 روز تا 1 ساله | 2.5 تا 5.5 |
نوزاد دختر 5 روز تا 1 ساله | 1.7 تا 5.1 |
کودک پسر 1 تا 4 ساله | 2.2 تا 5.7 |
کودک دختر 1 تا 4 ساله | 1.7 تا 5.1 |
کودک 11 ساله | 3 تا 6.4 |
نوجوان پسر 12 تا 14 ساله | 3. تا 7.4 |
نوجوان دختر 12 تا 14 ساله | 3.2 تا 6.1 |
نوجوان پسر 15 تا 17 ساله | 4.5 تا 8.1 |
نوجوان دختر 15 تا 17 ساله | 3.2 تا 6.4 |
رنج نرمال Uric Acid خون در دوران بارداری
مقدار طبیعی Uric Acid در آزمایش خون در دوران بارداری کاهش پیدا میکند. این موضوع به دلیل افزایش جریان خون کلیوی و افزایش استروژن اتفاق میافتد.
پژوهشهای اخیر نشان داده است که مقدار این فاکتور خونی در سه ماهه اول بارداری باید کمتر از 3 میلیگرم در دسیلیتر خون باشد. با ادامه بارداری و بزرگ شدن جنین، به تدریج مقدار اوره خون زیاد میشود و در سه ماهه سوم به 5 میلیگرم در دسیلیتر خون میرسد.
افزایش اوره خون در دوران باردای خطر ابتلا به پرهاکلامپسی را افزایش میدهد. پرهاکلامپسی حالتی است که بعد از هفته بیستم بارداری، فشار خون مادر افزایش پیدا میکند. پرهاکلامپسی میتواند خطرناک و عوارض سلامتی برای مادر و جنین داشته باشد.
در صورتی که پرهاکلامپسی درمان نشود، میتواند باعث تشنج مادر شود که در این صورت باید با سزارین یا کورتاژ بارداری پایان پیدا کند.
چطور اسید اوریک بالا در خون درمان میشود؟
افزایش Uric Acid در آزمایش خون میتواند به دلیل مصرف زیاد غذاهای حاوی پورین، مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی یا برخی از بیماریها ایجاد شود. پزشکان برای کاهش اوریک اسید خون ابتدا دلیل ایجاد این مشکل را شناسایی و بعد آن را درمان میکنند.
آزمایشهای مکمل
برای بررسی دلایل بالا بودن Uric Acid در آزمایش خون، پزشک از آزمایشها و روشهای تشخیصی دیگری استفاده میکند که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آزمایش غلظت اسید اوریک در ادار
- شمارش کامل خون (آزمایش CBC)
- آزمایش بررسی چربی خون یا TG در آزمایش خون
- آزمایش ua
- عکس رادیولوژی از مفاصل
- Urea در آزمایش خون
- سونوگرافی کلیه
- آسپیراسیون مفصل برای بررسی وجود کریستالهای اسید اوره
با توجه به نتایج این تستها پزشک ممکن است برای شما داروهایی برای کاهش مقدار اسید اوره خون تجویز کند. تغییر سبک زندگی و کاهش مصرف مواد غذایی حاوی پورین از دیگر توصیههای پزشکی برای کاهش عوارض این مشکل هستند.
دلایل اوریک اسید بالا در خون
اگر مقدار Uric Acid در آزمایش خون بیشتر از محدوده طبیعی باشد، شما به هایپراوریسمی مبتلا هستید. در صورتی که اسید اوریک خون شما بالا باشد پزشک ممکن است یک سری آزمایش، نمونهبرداری و عکسبرداری برای شما تجویز تا اثرات این مشکل را بر بدن شما بررسی کند.
عوامل مختلفی میتواند باعث افزایش مقدار Uric Acid در آزمایش خون شود. از جمله مهمترین این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف داروهای ادار آور
- مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی
- زمینه ژنتیکی
- داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بدن
- مصرف بیش از حد نیاسین (ویتامین B3)
- چاقی
- بیماریهای متابولیک مثل دیابت و فشار خون
- عفونت گسترده و وسیع بدن
- لوسمی
- لنفوم
- پرتودرمانی و شیمیدرمانی
- نارسایی کلیه
- مصرف بیش از حد کافئین
درمانهای موثر برای کم کردن اوره خون
پزشک ممکن است برای درمان بالا بودن Uric Acid در آزمایش خون شما یک رژیم غذایی خاص، ورزش، کاهش وزن و پرهیز غذایی (تغییر سبک زندگی) را توصیه کند. اگر این ماده مضر در خون خیلی زیاد باشد یا با تغییر سبک زندگی مشکل حل نشود، پزشک داروهای کاهش اسید اوریک را تجویز میکند.
دارو با توجه به تاثیری که اسید اوریک بالا بر بدن شما گذاشته است، تجویز میشود و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. از جمله مهمترین و پرکاربردترین داروهای کاهش اسید اوریک باید به موارد زیر اشاره کرد:
- آلوپورینول
- پگلوتیکاس
- سولفین پیرازون
- پروبنسید
- فبوکسوستات
چه غذاهایی اسید اوریک را بالا میبرد؟
همانطور که گفتیم غذاهای حاوی پورین باعث افزایش اسید اوریک در بدن میشوند. غذاهایی که مقدار زیادی پورین دارند، عبارتند از:
- گوشت گاو
- گوشت گوسفند
- ماهیهای چرب ( مثل ماهی آزاد، ماهی ساردین و تن)
- میگو
- لابستر (نوعی خرچنگ خوراکی)
- جگر گوسفند و گاو
- دنبلان
- غذاهای فرآوری شده مخصوصا پنیرها فرآوری شده، سوسیس و کالباس
- مارچوبه
- گوجه
- نخودفرنگی
- اسفناج
چون غذاهای دریایی و سبزیجات لیست بالا خواص زیادی دارند، نیاز نیست که همه آنها را ارز رژیم غذایی خون حذف کنید. مصرف یک یا دو بار در هفته این مواد غذایی مجاز است.
پایین آوردن اوره خون در طب سنتی
طب سنتی دلیل بالا رفتن Uric Acid در آزمایش خون را رسوب کردن اخلاط سنگین در استخوان و سایر اجزای بدن میداند. به دلیل بد کار کردن کبد و کلیه، خون غلیظ بیشتری در طحال تولید میشود؛ البته انسداد کبد هم میتواند باعث این موضوع شود. بزرگترین دلیل غلظت خون و ایجاد انسداد در اندامهای مختلف بدن تغذیه نادرست است.
برای کاهش اوره خون در طب سنتی ابتدا باید یبوست برطرف شود. متخصص طب سنتی برای رفع این مشکل ممکن است از داروهای گیاهی مثل برگ سنا، جوی دوسر، اسفرزه و در موارد شدیدتر از تنقیه استفاده کنند.
خوردن میوهها و گیاهان زیر هم برای کاهش اسید اوریک خون در طب سنتی توصیه شدهاند:
- میوه های کاهش دهنده اسید اوریک: انار، سیب، موز، زرشک و هویج از جمله بهترین میوهها برای کاهش اسید اوریک خون هستند. سیب و هویج یبوست را هم برطرف میکنند و به همین دلیل فواید زیادی برای بدن دارند.
- گیاهان پایین آورنده اسید اوریک: خارخاسک، بابونه، ناخنک، رزماری، شنبلیله و شوید هم در کاهش این ماده مضر خون موثر هستند. پزشکان طب سنتی توصیه میکنند که عرقیات یا دمنوش این گیاهان را به صورت روزانه مصرف کنید.
- سماق و اسید اوریک: سماق هم تاثیر زیادی در کاهش اسید اوریک خون دارد. شما میتوانید سماق را در غذاهای خود استفاده کنید یا هر روز یک قاشق غذاخوری از آن را در یک لیتر آب بجوشانید و به جای چای مصرف کنید.
- آبغوره و اسید اوریک: یکی دیگر از توصیههای طب سنتی برای کم کردن میزان اسید یوریک خون، آبغوره است. بهتر است به جای استفاده از سسها سالاد خود را با آبغوره بخورید؛ البته این آبغوره باید بدون نمک یا ماده افزودنی دیگر باشد.
- شربت سرکه انگبین: شرکت سرکه انگبین فواید زیادی دارد و باعث پاکسازی کبد میشود؛ این موضوع میتواند در رفع اسداد کبد و کاهش این ماده مضر خون مفید باشد.
- حجامت در فصل بهار: در فصل بهار اخلاط سنگین بدن به نزدیک پوست میآید؛ به همین دلیل حجامت میتواند این اخلاط را کم کند و انسداد اعضای بدن را کاهش دهد.
چگونه اسید اوریک پایین خون را درمان کنیم؟
پایین بودن Uric Acid در آزمایش خون میتواند توسط برخی بیماریهای زمینهای ایجاد شود؛ به همین دلیل برای درمان این مشکل ابتدا باید دلیل آن مشخص شود.
دلایل اسید اوریک پایین
پایین بودن Uric Acid در آزمایش خون در موارد خیلی کمی پیش میآید. این مورد در صورت وجود بیماری نادر ویلسون (تجمع مس در بافتهای بدن به خصوص کلیهها)، مشکل سندرم فانکونی (بیماری که نفرونهای کلیه را درگیر میکند) و مسمومیت با سرب ایجاد میشود.
مسمومیت با سرب میتواند به دلیل مصرف کنسروهای زنگ زده، تماس طولانی مدت با حشرهکشها و رنگهای حاوی سرب ایجاد میشود. کار در معادن هم میتواند باعث این موضوع شود.
درمان اسید اوریک پایین
برای درمان پایین بودن Uric Acid در آزمایش خون باید ابتدا دلیل آن مشخص شود. اگر دلیل این مشکل بیماری ویلسون باشد، پزشک با داروها و پرهیزهای غذایی سطح مس بدن را متعادل میکند. بیماران ویلسون باید تا پایان عمر داروها و پرهیزهای غذایی خود را ادامه دهند.
متاسفانه برای سندرم فانکونی هم درمان قطعی وجود ندارد. هر چه این بیماری زودتر شناسایی شود، کنترل علائم راحتتر و مشکلاتی که ایجاد میکند کمتر است. پزشکان با هورموندرمانی و جایگزین مواد معدنی ضروری از ایجاد مشکلات سلامتی بیشتر در این افراد جلوگیری میکنند.
در صورتی که دلیل پایین بودن اسید اوریک در خون، مسمومیت با سرب باشد؛ ابتدا باید شدت مسمومیت مشخص شود. بعد از تعیین شدت مسمومیت با توجه به وضعیت بیمار (کودک، بزرگسال، زنان باردار) داروها و درمانهای لازم تجویز میشود.
سخن پایانی
به یاد داشته باشید که برای تفسیر بهتر و دقیقتر آزمایش خون خود حتما به پزشک مراجعه کنید تا او در مورد مراحل درمان شما تصمیم بگیرد. مصرف خودسرانه داروها و خوددرمانی میتواند بیماری شما را وخیمتر کند.
اگر در مورد مقدار Uric Acid در آزمایش خون سوالی دارید، میتوانید آن را از ایده آل مگ بپرسید.
سوالات متداول در رابطه با uric acid در آزمایش خون
به دلیل میزان بالای اسید اوریک در ادرار، به منظور تشخیص علت سنگ کلیه، نظارت بر روند درمان مبتلایان به نقرس و بررسی سطح اوره خون بیماران سرطانی تحت درمان این آزمایش تجویز میشود.
پزشکان از این آزمایش برای بررسی وضعیت اسید اوره خون استفاده میکنند. وجود التهاب، ورم و درد در مفاصل، سنگ کلیههای مکرر و افزایش فشار خون در دوران بارداری میتوانند باعث تجویز این آزمایش شوند. مقدار اوره خون افرادی که به دلیل سرطان، شیمیدرمانی یا پرتو درمانی میکنند هم باید به طور مرتب بررسی شود.
برای کاهش Uric Acid در آزمایش خون، پزشکان ابتدا ورزش، کاهش وزن، پرهیز یا کاهش مصرف گوشتهای قرمز، پرهیز از مصرف ماهیهای چرب و میگو را توصیه میکنند. اگر این روشها موثر نباشند، داروهای کاهش اوره خون مثل آلوپورینول تجویز میشود.
به طور کلی غذاهای حاوی یک ماده غذایی خاص به نام پورین، باعث افزایش مقدار اسید اوره خون میشوند. غذاهایی مثل گوشتهای قرمز، ماهی آزاد، ماهی ساردین، میگو و لابستر، اسفناج، گوجه و مارچوبه، پورین دارند.
اسید اوریک خون در برگه آزمایش با علائم اختصاری چون Uric Acid، Urate یا UA نشان داده میشود.
بالا بودن Uric Acid در آزمایش خون همیشه به معنای ابتلا به نقرص نیست. بالا بودن این ماده در خون میتواند هشداری برای امکان ابتلا به نقرس باشد. این موضوع از طرفی میتواند نشاندهنده وجود یک بیماری کلیوی یا کبدی باشد یا احتمال تشکیل سنگ کلیه را نشان دهد.