کسانی که به دنبال پرورش گل و گیاه هستند؛ به خوبی میدانند که وقتی صحبت از طراحی و زیباسازی محیط به میان میآید تنها گلها نیستند که اهمیت دارند. شاخ و برگها زیبا نیز به اندازه گلها اهمیت دارند. وقتی برگهای زیبا در اولویت قرار میگیرند؛ گیاه آپارتمانی حسن یوسف در صدر فهرست گیاهان آپارتمانی قرار میگیرد. این گیاه زیبا در بهبود کیفیت سبک زندگی شما تاثیرگذار خواهد بود. در این مقاله به روشهای پرورش، مراقبت و تکثیر حسن یوسف خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
این گیاه در انواع رنگ برگهای متفاوت از قبیل سبز، زرد، قرمز و صورتی یافت میشود. همچنین اندازه برگها و حتی شکی کلی گیاه، در گونههای مختلف کاملا متفاوت است. همین تنوع گونهها باعث شده تا شما به راحتی و بر اساس موقعت منزل یا محیط کار خود اقدام به انتخاب و پرورش این گیاه نمایید. در واقع شما میتوانید برای هر محیطی و با هر شرایطی که در نظر دارید؛ یکی از انواع حسن یوسف را انتخاب کرده و آن را پرورش دهید. اگر از تکراری بودن رنگهای منزل خود خسته شدهاید؛ حسن یوسف همان گیاهی است که باید به دنبالش باشید . این گیاه به راحتی رنگهای جدید و زیبا را به محیط زندگی شما اضافه خواهد کرد و باعث تغییر دکوراسیون منزل خواهد شد.
فهرست مطالب
رشد گیاه حسن یوسف
شاید اغراق نباشد اگر بگوییم این گیاه سادهترین رشد و تکثیر را در بین گیاهان آپارتمانی دارد. شرایط مراقبت از آن بسیار راحت است و تقریبا با اکثر موقعیتها خود را تطبیق میدهد. حسن یوسف آنقدر راحت شروع به ریشه زدن و رشد میکند که حتی میتوانید قلمهی آن را در یک لیوان آب قرار داده و منتظر قد کشیدنش باشید. این گیاه در خاک خوب و حاصلخیز و در موقعیی با یک سایهی جزئی رشد مطلوبی خواهند داشت. البته بسیاری از گونههای آن، نور خورشید را نیز تحمل خواهند کرد.
این گیاه زیبا در تمام فصول و در هر شرایطی اعم از آفتاب یا سایه، رنگ و بویی عالی به منزل ما هدیه خواهند داد. ارتفاع حسن یوسف در شرایط مطلوب به ۷۰ سانتیمتر و طوب برگهایش به ۲۵ سانتیمتر خواهد رسید. از میان گونههای مختلف این گیاه سه گونه از محبوبیت بیشتری برخوردارند:
Lord Flamourth : که برگهایی به رنگ صورتی و قرمز دارد و از زیباترین انواع گیاه حسن یوسف یا همان ” coleus ” نیز میباشد.
Red Trailing : برگهای این گونه از گیاه، ارغوانی، سبز و قرمز میباشند.
Trailing Queen : برگهای این گونه از گیاه حسن یوسف، بیشتر به رنگ زرد میباشند.
حسن یوسف گیاه بومی مناطق گرمسیری است و گرما را بیشتر دوست دارد؛ اما خوشبختانه با هر شراطی میتواند رشد کند و زیبایی و رنگهایش را به ما هدیه دهد. این گیاه بیشتر در کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا رشد میکند.
مراقبت از گیاه آپارتمانی حسن یوسف
آبیاری
حسن یوسف به همان اندازه که به گرما احتیاج دارد؛ خاک مرطوب را نیز دوست دارد. البته نیازی نیست در تمام مدت شبانه روز، خاک گلدان مرطوب باشد؛ اما خشک شدن خاک نیز باعث کاهش شفافیت برگها و ایجاد لکههای قهوهای در اطراف برگها خواهد شد. در آبیاری به هیچ عنوان افراط نکنید؛ به محض مشاهده خشک شدن خاک، دوباره گیاه را آبیاری کنید. البته بهتر است در فصل زمستان تعداد دفعات آبیاری و حجم آب را کاهش دهید.
اگر با سیاه شدن ساقه و یا پژمرده شدن برگها مواجه شدید؛ بدانید که در آبیاری افراط کردهاید
نور
حسن یوسف آفتاب را دوست دارد. سعی کنید محیط رشد این گیاه را به گونهای تنظیم کنید که حداقل ۴ ساعت در روز نور به آن بتابد. البته بهتر است نرو خورشید به صورت مستقیم به گیاه نتابد. اگر گیاه را در کنار پنجره قرار دادهاید؛ حتما از پرده برای فیلتر کردن نور استفاده کنید. نور مستقیم خورشید باعث سوختن برگها و حتی مرگ گیاه خواهد شد. اگر از نور مصنوعی برای رشد گیاه استفاده میکنید؛ ۸۰۰ شمع نور به مدت ۱۲ ساعت در شبانه روز باید به گیاه بتابد.
اگر محیط رشد گیاه کم نور باشد؛ برگهای گیاه به رنگ کاملا سبز درمیآیند و زیبایی خود را از دست خواهند داد.
کوددهی
تزریق کود مناسب میتواند به ریشههای گیاه کمک کند تا رطوبت خاک را بیشتر حفظ کنند. البته مراقب باشید که کود، ساقههای گیاه را لمس نکند. اگر از خاک غنی و حاصلخیز استفاده میکنید؛ نیازی به کوددهی نخواهید داشت. با شروع بهار تا اوایل فصل پاییز هر دو هفته یکبار میتوانید مقدار کمیکود به پای گیاه بریزید.
کود مایع بهترین انتخاب برای تغذیهی این گیاه میباشد.
خاک
بهترین ترکیب خاک برای رشد گیاه آپارتمانی حسن یوسف عبارت است از: ۲ پیمانه پیت موس یا خاک برگ و ۱ پیمانه ماسهی شکسته. به هر سطل ۴ لیتر از این خاک، دو قاشق چایخوری کود جامد نیز اضافه کنید. همچنین میتوانید از خاکهای بستهبندی شده و استناندارد نیز استفاده کنید.
بهترین نوع خاک برای رشد حسن یوسف، خاک قلیایی میباشذ.
دما
همانطور که گفته شد این گیاه گرما را بیشتر دوست دارد. در طول روز دمای محیط را بین ۲۵ تا ۳۰ سانتیگراد تنظیم کنید و برای شب دمای ۲۰ درجه را در نظر داشته باشید. در فصل زمستان به هیچوجه اجازه ندهید که دمای محیط از ۱۰ درجه سانتیگراد کمتر شود. حسن یوسف به شدت به سرما حساس است و ممکن است نتواند دمای پایینتر از ۱۰ درجه را دوام بیاورد.
هرس کردن گیاه آپارتمانی حسن یوسف
حسن یوسف رشد سریعی دارد و اگر به موقع هرس نشود ممکن است ارتفاع آن از چیزی که شما در نظر دارید بیشتر شود. در هر زمان که لازم بود؛ جوانههای انتهای نوک ساقهها را قیچی کنید. این کار باعث میشود که از افزایش نامطلوب ارتفاع آن جلوگیری شود. همچنین با هرس کردن به موقع، اجازه ندهید که شاخ و برگها شلوغ و پربارتر شوند.
گلهای گیاه حسن یوسف آنچنان محبوب نیستند و بهتر است آن را با قیچی هرس کنید و اجازه دهید تا در جای آنها برگهای زیبا و خوشرنگ رشد کنند. هرس کردن حسن یوسف کمک شایانی به رشد و زیبایی آن میکند. پس همزمان با کشت حسن یوسف، یک قیچی باغبانی خوب نیز خریداری کنید؛ چون بعد از مدتی عاشق هرس کردن این گیاه خواهید شد.
تکثیر
یکی از سادهترین کارهایی که در مورد گیاه آپارتمانی حسن یوسف میتوانید انجام دهید؛ تکثیر و گسترش آن است. در فصل تابستان و پاییز، یک ساقه کوچک و ۸ سانتیمتری از گیاه را با یک قیچی باغبانی از گیاه اصلی جدا کرده و آن را درون یک لیوان آب قرار دهید. بعد از طی مدتی کوتاه و چند روزه، مشاهده خواهید کرد که گیاه درون لیوان شروع به ریشه زدن کرده است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که قلمه را از لیوان درآورده و به یک گلدان مناسب انتقال دهید.
مراقب خشک شدن خاک گلدان باشید. بعد از اینکه قلمه را از لیوان در آورده و در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر کاشتید؛ باید همواره خاک گلدان را مرطوب نگه دارید. در جابهجایی گیاه بین لیوان و گلدان مراقب باشید که ریشهها شکسته نشوند.
روش کاشت بذر نیز برای تکثیر حسن یوسف کاربرد دارد. برای این کار باید در فصل بهار بذار را درون خاک بکارید و منتظر بمانید تا سر از خاک دربیاورد.
ظبیعتا روش قلمهزنی بسیار بهتر، سریعتر و کاربردیتر از روش کاشت بذر خواهد بود.
شپشک آرد آلود دشمن همیشگی حسن یوسف
بزرگترین آفت این گیاه زیبا شپشک آرد آلود میباشد. این حشره، آفتی کوچک با پوشش سفید رنگ میباشد. شپشک بسیار سمج و جان سخت است و بیشتر در فصول بهار و تابستان و در محل اتصال برگها به ساقه دیده میشوند. روی گیاهان متلا به این آفت، پوششی پنبهای شکل ظاهر میشود.
برای مقابله با این آفت، چوب کبریتی پنبه تابانده شده یا یک گوش پاک کن را در الکل زده و روی برگ و ساقههای مبتلا بکشید تا این حشرات از بین بروند. ده روز بعد همین عمل را دوباره تکرار کنید و اگر بهبودی در روند بیماری مشاهده نکردید؛ بهتر است گیاه را از ساقه معدوم نمایید.
محبوبترین گیاهان آپارتمانی:
معرفی نخل آریکا پالم و روشهای تکثیر و مراقبت از آن
گیاه آپارتمانی کروتون و روش های تکثیر و مراقبت از آن
گیاه آپارتمانی گل گندمی | روش های تکثیر و مراقبت از گل گندمی