بیماری کروپ عمدتاً در کودکان خردسال زیر پنج سال شیوع دارد و بیماری جدی و سختی نمیباشد. این بیماری توسط ویروسی که عامل سرما خوردگی میباشد ایجاد میشود، بنابراین شیوع این بیماری در زمستان بیشتر میباشد. این بیماری عفونی، ناشی از ویروس است و عفونت آن، باعث تورم لوله خنک کننده (نای)، مجاری هوایی به ریهها (برونشها) و تارهای صوتی میشود. تورم ایجاد شده، راه هوایی را تنگتر کرده و باعث سختتر شدن تنفس میشود. کودک مبتلا به این بیماری، دارای سرفههای مخصوص، مانند صدای پارس کردن میباشند و ممکن است موقع نفس کشیدن، صدای خشن و معروف به استیدور تولید کنند. این بیماری عمدتاً یک بیماری خفیف است اما میتواند به سرعت جدی شود.
علائم بیماری کروپ
کودکان ممکن است قبل از شروع بیماری کروپ، علائم سرماخوردگی از جمله آبریزش بینی، گلودرد و تب داشته باشند. این بیماری با سرفه خشن مانند صدای پارس همراه است و گاه صدای خشن ایجاد میکند. سرفهها و تنفسهای پر سرو صدا که به آن استیدور گفته میشود، در شب شدت میگیرند. همچنین ناراحتی کودک ممکن است باعث بدتر شدن او شود. این علائم طی چند روز در کودکان بهبود یافته و از بین میروند.
در صورت ابتلا به کروپ چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر در کودک مبتلا به بیماری کروپ، به پزشک مراجعه کنید.
- مشکل تنفسی
- کودک در هنگام خواب، تنفس پرسروصدا داشته باشد.
- تلاش برای نفس کشیدن، کودک را خسته کند.
- کودک درجه حرارت بالا دارد و شروع به دریبل زدن میکند.
- کودک در بلع کردن مشکل دارد.
- کودک شما بعد از سرفه شدید آبی یا کبود میشود.
- کودک سست میشود.
- استخوان سینه کودک به عقب مکیده میشود.
- کودک دچار دلهره، بیقراری، پریشانی، و یا تحریک پذیری میشود.
- کودک بیمار و رنگ پریده میشود.
- رنگ لبهای کودک مبتلا به رنگ آبی یا کبود میشود.
چه عواملی باعث ایجاد کروپ میشوند؟
عامل ایجاد بیماری کروپ همان ویروسهای عامل سرماخوردگی میباشد. که این ویروس توسط سرفه، عطسه و لمس اشیا آلوده پخش میشوند.
چگونه بیماری کروپ را درمان کنیم؟
اکثر کودکان مبتلا به بیماری کروپ نیاز به درمان خاصی ندارند و مانند سرماخوردگی میتوانید باعث بهبود این بیماری شوید. به کودک مبتلا، مایعات بیشتری دهید و سعی کنید آنها را آرام نگه دارید؛ زیرا کودک در صورت ناراحتی، وحشت و استرس ممکن است در تنفس دچار مشکل بیشتری شود. اگر بیماری کودکتان بدتر، یا باعث نگرانی شد؛ حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای درمان این بیماری، ممکن است داروهایی مانند داروهای خوراکی کورتون که به کاهش التهاب و تورم کمک میکنند را تجویز کند. آنتی بیوتیکها برای درمان کروپ کارایی ندارند، زیرا فقط عفونتهای باکتریایی را میتوانند درمان کنند؛ در حالیکه کروپ یک بیماری ویروسی میباشد.
بعضی از کودکان برای اطمینان از اینکه کروپ باعث ادامهدار شدن مشکل تنفسی نمیشود باید به پزشک مراجعه کنند. زمانیکه كه کودک در بيمارستان است، در ابتدا ميتواند آدرنالين عصبي (آدرنالين از طريق ماسك صورت) براي رفع اسپاسم و تورم تا زمان كار استروئيدها را دريافت كند. بخار درمانی و استفاده از بخارسازها برای درمان کروپ توصیه نمیشود.
برای جلوگیری از ابتلا به کروپ چه کارهایی باید انجام دهیم؟
هیچ راهی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. با این وجود چندین راهکار وجود دارد که میتواند شیوع عفونت را کاهش دهد.
- شستشوی مرتب دستها
- قبل از سرفه یا عطسه حتماً با یک دستمال جلوی صورت خود را بپوشانید.
- سطوح را مرتباً تمیز کنید تا عاری از میکروب شوند.
- از استفاده مشترک فنجان، بشقاب، کارد و چنگال و سایر وسایل آشپزخانه خودداری کنید.
- اگر کودک شما به کروپ مبتلا است، تا ۳ روز پس از شروع بیماری از فرستادن آنها به مهدکودک یا مدرسه خودداری کنید. این امر مانع از انتشار آن به دیگران میشود.