بثورات پوستی در نوزادان .
از جمله مشکلاتی که میتواند تهدیدکننده سلامت کودکان باشد، بروز بثورات پوستی است. عوامل مختلفی در بروز این بیماری دخیل هستند که در این مطلب قصد داریم به شرح آنها بپردازیم. همچنین راههایی برای پیشگیری از آن در نوزادان وجود دارد، که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت. در نهایت نیز با روش درمان این مشکل پوستی آشنا خواهیم شد. این بیماری در کودکان با مشاهده تکههای قرمزرنگ بر سطح پوست کودک تشخیص داده میشوند. در برخی از موارد نیز بخشی از پوست کودک بطور کامل قرمز شده و با لمس این منطقه از پوست احساس گرما میکنید. همچنین باید گفت که با لمس کردن این بخش از پوست، کودک احساس درد خواهد داشت. در این نواحی احتمال مشاهده تاول، لکه و جوش نیز وجود دارد.
دلایل بروز بثورات پوستی
نوزادان به دلایل مختلفی ممکن است تا ۱۸ ماهگی به بثورات پوستی مبتلا شوند. حال این سوال مطرح میشود که علت بروز این بیماری چیست؟ مرطوب ماندن پوست برای مدت طولانی، میتواند علت اصلی بروز این بیماری محسوب شود. هر چه مدت زمان بیشتری پوست بدن کودک در ارتباط با رطوبت باشد، احتمال بیشتری نیز برای بروز چنین مشکلی وجود خواهد داشت. همچنین مواردی مانند خاراندن پوست، اگزما، استفاده بیش از حد از مواد شوینده و صابون، بکار بردن دستمال مرطوب و بیماری اسهال میتوانند از دلایل بروز این بیماری در نوزادان محسوب شوند.
راههای جلوگیری از بروز بثورات پوستی
بروز بثورات پوستی در نوزادان میتواند بسیار دردسرساز باشد. به همین جهت بهتر است در ابتدا به دنبال راه حلهایی برای جلوگیری از بروز این مشکل بود. با رعایت یکسری از نکات ساده که در ادامه بیان خواهد شد، میتوان از پوست کودک محفاظت کرد:
- پوشک نوزاد باید در صورت مرطوب شدن بلافاصله تعویض شود. اصولا ۱۰ یا ۱۲ بار در طول روز، تعویض پوشک نوزادان ضروری است. البته برای نوزادان بزرگتر در طول روز حداقل ۶ تا ۸ بار تعویض پوشک باید انجام شود.
- به صورت دایم ناخنها ی کودک باید کوتاه شود.
- برای شستشوی کودک، استفاده از پارچه نخی خیس شده در آب ولرم، بسیار مناسب است. پس از شستشوی کامل میتوان از حوله برای خشک کردن استفاده کرد.
- بهتر است برای نظافت پوست کودک که مبتلا به بثورات پوستی نمیباشد، از دستمال مرطوب استفاده نشود. اما در صورت ضرورت به استفاده از دستمال مرطوب، باید اطمینان حاصل کرد که دستمال موردنظر حاوی الکل یا سایر مواد تحریککننده پوست نباشد.
- پوشکهای یکبار مصرف به دلیل دارا بودن مواد جاذب، باعث جلوگیری از تماس پوست کودک با رطوبت خواهند شد. اصولا طراحی این پوشکها به گونههایی انجام شده که کمترین میزان نشت را داشته باشند. بنابراین با خشک نگه داشتن پوست کودک میتوانید از بروز بثورات پوستی جلوگیری کنید. برای استفاده از پوشکهای پارچهای نیز بجای شلوارهای پلاستیکی میتوان از آستر استفاده کرد.
- بهتر است پس از اتمام شستشو، کودک را روی حوله بخوابانید و شرایطی را فراهم کنید که تا حد امکان پوست کودک هوا بخورد.
- استفاده از کرمهای حاوی روغن کرچک یا زینک، بر سطح پوست کودک میتواند مناسب باشد.
راههای درمان بثورات پوستی چیست؟
در صورت بروز بثورات پوستی در کودکان، میتوان درمان را با استفاده از کرم مخصوص این بیماری پوستی آغاز کرد. البته این درمان حتماً باید تحت نظر پزشک و با تجویز او صورت گیرد. در صورت برطرف نشدن مشکل کودک با استفاده از کرم مخصوص و ایجاد دائم بثورات قرمز روشن، همراه با جوشهای قرمز و یا سفید، احتمال بروز عفونت برفک وجود دارد. این نوع از عفونت قابل سرایت به نواحی دیگر پوست است. به همین دلیل باید فوراً به پزشک مراجعه کرد. در چنین مواقعی، پزشک کرم ضد قارچ برای درمان آن تجویز خواهد کرد.