هنگامی که مردم به کشندهترین بیماریهای جهان فکر میکنند، احتمالاً ذهن آنها سریعا به سمت بیماریهایی غیر قابل تحمل که هر از گاهی به صورت فصلی میآیند معطوف میشود. اما در حقیقت، بسیاری از این نوع بیماریها جزء ۱۰ دلیل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان نیستند. تخمین زده میشود ۵۶.۴ میلیون نفر در سال ۲۰۱۵ در جهان درگذشتند و ۶۸ درصد از آنها به دلیل بیماریهایی بودند که به آرامی پیشرفت کردند. شاید تعجبآورتر این باشد که چندین بیماری کشنده تا حدی قابل پیشگیری هستند. عوامل غیر قابل پیشگیری شامل دسترسی به مراقبتهای پیشگیرانه و کیفیت مراقبتهای بهداشتی و جایی است که فرد در آن زندگی میکند. اما هنوز گامهایی وجود دارد که هرکسی میتواند برای کاهش خطر خود بردارد. در ادامه در مورد ده بیماری کشنده که بیشترین مرگ و میر را در جهان دارند و براساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، معرفی شدهاند، خواهید خواند.
-
فهرست مطالب
بیماری ایسکمیک قلب یا بیماری عروق کرونر
اولین بیماری از ده بیماری کشنده و کشندهترین آنها در جهان بیماری عروق کرونر (CAD) است. بیماری عروق کرونر که بیماری قلبی ایسکمیک قلبی نیز نامیده میشود، هنگامی رخ میدهد که رگهای خونی که خون را به قلب میرسانند، تنگ می شوند. بیماری عروق کرونر درمان نشده میتواند منجر به درد قفسه سینه، نارسایی قلبی و ورم مفاصل شود.
تأثیر بیماری عروق کرونر در سراسر جهان
اگرچه هنوز هم علت اصلی مرگ و میر است، در بسیاری از کشورهای اروپایی و ایالات متحده میزان مرگ و میر کاهش یافته است. این ممکن است به دلیل آموزش بهتر بهداشت عمومی، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و اَشکال پیشگیری باشد. با این حال، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، میزان مرگ و میر در بیماری عروق کرونر رو به افزایش است. افزایش طول عمر، تحولات اقتصادی و عوامل خطرزا در شیوه زندگی در این افزایش نقش دارند.
عوامل خطر و پیشگیری در بیماری عروق کرونر
عوامل خطر ابتلا به بیماری بیماری عروق کرونر شامل موارد زیر است:
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- سیگار کشیدن
- سابقه خانوادگی در بیماری عروق کرونر
- دیابت
- اضافه وزن داشتن
در صورت داشتن یک یا چند مورد از این عوامل خطر با پزشک خود مشورت کنید. شما میتوانید با داروها و با حفظ سلامتی قلب از بیماری عروق کرونر جلوگیری کنید. برخی از اقداماتی که میتوانید برای کاهش خطر خود انجام دهید عبارتند از:
- به طور منظم ورزش کنید
- حفظ وزن سالم
- خوردن یک رژیم متعادل که کم سدیم و شامل میوه و سبزیجات باشد
- اجتناب از سیگار کشیدن
- نوشیدن فقط در حد اعتدال
-
سکته مغزی
سكته مغزی که دومین بیماری از ده بیماری کشنده در دنیا است، هنگام انسداد شريان مغز رخ میدهد. این امر باعث میشود سلولهای مغزی محروم از اکسیژن، ظرف چند دقیقه از بین بروند. در طی سکته مغزی، احساس بیحسی و گیجی ناگهانی میکنید یا در راه رفتن و دیدن مشکل دارید. در صورت عدم درمان، سكته مغزی میتواند باعث ناتوانی در طولانی مدت شود. در حقیقت، سکته مغزی علت اصلی ناتوانیهای طولانیمدت است. افرادی که طی ۳ ساعت بعد از سکته مغزی تحت درمان قرار میگیرند، کمتر دچار ناتوانی میشوند. طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) گزارشها حاکی از آن است که ۹۳ درصد از افراد میدانستهاند که بیحسی ناگهانی نشانه سکته مغزی است.
عوامل خطر و پیشگیری در سکته مغزی
عوامل خطر سکته مغزی عبارتند از:
- فشار خون بالا
- سابقه خانوادگی سکته مغزی
- استعمال دخانیات، به ویژه هنگامی که با داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیب شود
- آفریقایی-آمریکایی بودن
- زن بودن
برخی از عوامل خطر سکته مغزی را میتوان با مراقبتهای پیشگیرانه، داروها و تغییر شیوه زندگی کاهش داد. به طور کلی، عادتهای خوب سلامتی میتواند خطر ابتلای شما را کاهش دهد. روشهای پیشگیری از سکته مغزی ممکن است شامل کنترل فشار خون بالا با داروها یا جراحی باشد. شما همچنین باید یک شیوه زندگی سالم و کامل با ورزش منظم و یک رژیم غذایی سالم و کم سدیم داشته باشید. از مصرف سیگار خودداری کنید و فقط در حد اعتدال بنوشید، زیرا این فعالیتها خطر سکته مغزی را افزایش میدهند.
-
عفونتهای تنفسی تحتانی
یک عفونت تنفسی تحتانی یک عفونت در مجاری هوایی و ریههای شما است. این میتواند به دلایل زیر باشد:
ویروسها معمولاً باعث عفونتهای تنفسی میشوند. آنها همچنین میتوانند در اثر باکتری ایجاد شوند. سرفه علائم اصلی عفونت تنفسی تحتانی است. همچنین ممکن است احساس تنگی نفس، خس خس و احساس سفتی در سینه کنید. عفونتهای تنفسی درمان نشده میتوانند منجر به نارسایی تنفس و مرگ شوند.
عوامل خطر و پیشگیری
عوامل خطر عفونت تنفسی تحتانی شامل موارد زیر است:
- آنفولانزا
- کیفیت پایین هوا یا قرار گرفتن در معرض مکرر تحریک کننده ریه
- سیگار کشیدن
- سیستم ایمنی ضعیف
- آسم
- اچآیوی
یكی از بهترین اقدامات پیشگیری كه میتوانید در مورد عفونتهای تنفسی تحتانی انجام دهید این است كه هر ساله واکسن آنفولانزا دریافت کنید. افرادی که در معرض خطر بالای ذاتالریه قرار دارند نیز میتوانند واکسن دریافت کنند. دستهای خود را به طور مرتب با صابون و آب بشویید تا از باکتریهای منتقل شده، به خصوص قبل از لمس صورت و قبل از خوردن غذا جلوگیری کنید. در خانه بمانید و استراحت کنید تا در صورت ابتلا به عفونت تنفسی احساس بهتری داشته باشید.
-
بیماری مزمن انسدادی ریه
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) یک بیماری طولانیمدت و پیشرونده ریه است که تنفس را مشکل میکند و چهارمین بیماری از ده بیماری کشنده است. برونشیت مزمن و آمفیزم انواع بیماری مزمن انسدادی ریه هستند. در سال ۲۰۰۴، حدود ۶۴ میلیون نفر در سراسر جهان با بیماری مزمن انسدادی ریه زندگی میکردند.
عوامل خطر و پیشگیری
عوامل خطر بیماری مزمن انسدادی ریه عبارتند از:
- سیگار کشیدن یا در معرض دود سیگار قرار داشتن
- محرکهای ریه مانند دودهای شیمیایی
- سابقه خانوادگی، ژن AATD به بیماری مزمن انسدادی ریه مرتبط است
- تاریخچه عفونتهای تنفسی در کودکی
هیچ درمانی برای بیماری مزمن انسدادی ریه وجود ندارد، اما پیشرفت آن با دارو کاهش مییابد. بهترین راههای جلوگیری از ابتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه متوقف کردن سیگار کشیدن و جلوگیری از دود دست دوم (در معرض دود سیگار قرار داشتن) و سایر تحریک کنندههای ریه است. اگر علائم بیماری مزمن انسدادی ریه را تجربه کردید، درمان در اسرع وقت درمان باعث افزایش چشمانداز شما خواهد شد.
-
سرطانهای نای و ریه
سرطانهای تنفسی شامل سرطانهای نای، حنجره، برونش و ریهها هستند. علل اصلی سیگار کشیدن، دود دست دوم و سموم محیطی است. اما آلودگیهای خانگی مانند سوخت نیز نقش دارند. این سرطانها پنجمین بیماری از ده بیماری کشنده در دنیا هستند.
تأثیر سرطانهای تنفسی در سراسر جهان
یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که سرطان تنفس سالانه حدود ۴ میلیون مرگ و میر دارد. در کشورهای در حال توسعه، محققان افزایش ۸۱ تا ۱۰۰ درصدی سرطانهای تنفسی را ناشی از آلودگی و سیگار کشیدن میدانند. بسیاری از کشورهای آسیایی به ویژه هند هنوز از زغال سنگ برای پخت و پز استفاده میکنند. میزان انتشار سوخت جامد ۱۷ درصد از مرگ و میرهای سرطان ریه در مردان و ۲۲ درصد در زنان را تشکیل میدهد.
عوامل خطر و پیشگیری
نای، برونش و سرطانهای ریه میتواند بر همه افراد تأثیر بگذارد، اما به احتمال زیاد، بیشتر بر روی کسانی که سابقه مصرف سیگار یا دخانیات را دارند، تأثیر میگذارد. سایر عوامل خطرزا برای این سرطانها شامل سابقه خانوادگی و قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی مانند دود دیزل است. گذشته از اجتناب از دود سیگار و فرآوردههای دخانیات، مشخص نیست که آیا کارهای دیگری برای جلوگیری از سرطان ریه وجود دارد یا خیر. با این وجود، تشخیص زودرس میتواند چشمانداز شما را بهبود بخشد و علائم سرطان تنفس را کاهش دهد.
-
دیابت
دیابت نوعی بیماری است که بر تولید و استفاده انسولین تأثیر میگذارد. در دیابت نوع ۱، لوزالمعده نمیتواند انسولین تولید کند. علت آن مشخص نیست. در دیابت نوع ۲، لوزالمعده انسولین کافی تولید نمیکند، یا از انسولین تولید شده نمیتوان به طور مؤثر استفاده کرد. دیابت نوع ۲ میتواند در اثر عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی ضعیف، عدم ورزش و اضافه وزن ایجاد شود.
تأثیر دیابت در سراسر جهان
افراد در کشورهای کم درآمد و درآمد متوسط، به احتمال زیاد از عوارض ناشی از دیابت میمیرند.
عوامل خطر و پیشگیری
عوامل خطر دیابت عبارتند از:
- وزن اضافی بدن
- فشار خون بالا
- سن بالاتر
- به طور منظم ورزش نمیکنید
- یک رژیم ناسالم
در حالی که دیابت همیشه قابل پیشگیری نیست، میتوانید با ورزش منظم و حفظ غذای مناسب، شدت علائم را کنترل کنید. اضافه کردن فیبر بیشتر به رژیم غذایی شما میتواند در کنترل قند خون شما کمک کند.
-
بیماری آلزایمر و دیگر بیماریهای زوال عقل
وقتی به بیماری آلزایمر یا زوال عقل فکر میکنید، ممکن است به از دست دادن حافظه فکر کنید، اما شاید به فکر از دست دادن زندگی نباشید. بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده است که حافظه را از بین میبرد و عملکردهای ذهنی عادی را قطع میکند. اینها شامل تفکر، استدلال و رفتار معمولی است. بیماری آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است – ۶۰ تا ۸۰ درصد موارد زوال عقل در واقع آلزایمر است. این بیماری با ایجاد مشکلات خفیف حافظه، مشکل در فراخوانی اطلاعات و لغزش در یادآوری شروع میشود. با این حال، با گذشت زمان، بیماری پیشرفت میکند و ممکن است شما از مدت زمان طولانی حافظه نداشته باشید. یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ نشان داد که تعداد مرگ و میرها در ایالات متحده به دلیل آلزایمر ممکن است بیشتر از تعداد گزارش شده باشد.
عوامل خطر و پیشگیری
عوامل خطر بیماری آلزایمر شامل موارد زیر است:
- سن بالای ۶۵ سال
- سابقه خانوادگی این بیماری
- ارث بردن ژن برای این بیماری از والدین
- اختلال خفیف شناختی موجود
- سندرم داون
- سبک زندگی ناسالم
- زن بودن
- ضربه مغزی قبلی
- دور بودن از اجتماع یا درگیری نامناسب با افراد دیگر برای مدت طولانی
در حال حاضر راهی برای جلوگیری از بیماری آلزایمر وجود ندارد. تحقیقات مشخص نیست که چرا برخی از افراد به آن مبتلا میشوند و برخی دیگر نه. محققان همانطور که برای درک این مسئله تلاش میکنند، همچنین در جستجوی تکنیکهای پیشگیری نیز هستند.
یک نکته که ممکن است در کاهش خطر ابتلا به این بیماری مفید باشد رژیم غذایی سالم برای قلب است. رژیم غذایی پر از میوه و سبزیجات، چربیهای اشباع نشده از گوشت و لبنیات و همچنین سرشار از چربیهای خوب مانند آجیل، روغن زیتون و ماهی بدون چربی ممکن است به شما در کاهش خطر ابتلا به بیش از بیماری قلبی کمک کند.
-
کم آبی در اثر بیماریهای اسهالی
اسهال هنگامی است که سه یا چند مدفوع سست در روز انجام میدهید. اگر اسهال شما بیش از چند روز طول بکشد، بدن بیش از حد آب و نمک از دست میدهد. این باعث کمبود آب بدن میشود که میتواند منجر به مرگ شود. اسهال معمولاً ناشی از ویروس روده یا باکتریهایی است که از طریق آب یا مواد غذایی آلوده منتقل میشوند. این بیماری به ویژه در کشورهای در حال توسعه با شرایط بهداشتی ضعیف رواج دارد.
تأثیر بیماریهای اسهالی در سراسر جهان
بیماری اسهال دومین علت اصلی مرگ در كودكان كمتر از ۵ سال است. هر ساله حدود ۷۶۰،۰۰۰ کودک در اثر بیماریهای اسهال میمیرند.
عوامل خطر و پیشگیری
عوامل خطر بیماریهای اسهالی عبارتند از:
- زندگی در یک منطقه با شرایط بهداشتی ضعیف
- دسترسی به آب تمیز وجود ندارد
- سن، کودکانی که به احتمال زیاد علائم شدید بیماریهای اسهالی را تجربه میکنند
- سوء تغذیه
- سیستم ایمنی ضعیف
طبق گفته یونیسف، بهترین روش پیشگیری، تمرین بهداشت خوب است. تکنیکهای خوب شستشوی دست میتواند ۴۰ درصد از بروز بیماریهای اسهال را کاهش دهد. بهبود سطح آب و کیفیت آب و همچنین دسترسی به مداخلات اولیه پزشکی نیز میتواند در پیشگیری از بیماریهای اسهال کمک کند.
-
بیماری سل
سل (TB) یک بیماری ریه است که توسط باکتریهایی به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد میشود. سل نهمین بیماری از ده بیماری کشنده در دنیا است. این باکتری قابل درمان و هوابرد است، اگرچه برخی از سویهها نسبت به درمانهای معمولی مقاوم هستند. سل یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در افرادی که HIV دارند. حدود ۳۵ درصد از مرگ و میر ناشی از HIV ناشی از سل است.
تأثیر سل در سراسر جهان
موارد سل هر سال از سال ۲۰۰۰، ۱.۵ درصد کاهش یافته است. هدف از این کار پایان دادن به سل تا ۲۰۳۰ است.
عوامل خطر و پیشگیری
عوامل خطر سل شامل موارد زیر است:
استفاده منظم از برخی از داروهای خاص مانند کورتیکواستروئیدها یا داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکند بهترین پیشگیری از ابتلا به سل، دریافت واکسن باسیلوس Calmette-Guerin (BCG) است. این معمولاً به کودکان داده میشود. اگر فکر میکنید در معرض باکتری سل قرار گرفتهاید، میتوانید برای کاهش احتمال ابتلا به این بیماری از داروی درمانی به نام شیمیوپروفیلاکسی شروع کنید.
-
سیروز
سیروز نتیجه زخمهای مزمن یا طولانی مدت و آسیب به کبد است. این آسیب ممکن است نتیجه یک بیماری کلیوی باشد، یا میتواند در اثر شرایطی مانند هپاتیت و الکلیسم مزمن ایجاد شود. کبد سالم مواد مضر را از خون شما فیلتر کرده و خون سالم را به بدن شما میفرستد. با آسیب رساندن به کبد، بافت زخم ایجاد میشود. به عنوان بافتهای زخم بیشتر، کبد برای عملکرد صحیح باید سختتر کار کند. در نهایت، ممکن است کبد از کار بیفتد.
عوامل خطر و پیشگیری
عوامل خطر سیروز عبارتند از:
- مصرف زیاد الکل
- تجمع چربی در اطراف کبد (بیماری کبد چرب غیر الکلی)
- هپاتیت مزمن ویروسی
برای جلوگیری از سیروز، از رفتارهایی که میتواند منجر به آسیب کبدی شود خودداری کنید. استفاده و سوء استفاده طولانی مدت از الکل یکی از دلایل اصلی سیروز است، بنابراین اجتناب از الکل میتواند در جلوگیری از آسیب به شما کمک کند. به همین ترتیب، شما میتوانید با خوردن رژیم غذایی سالم، سرشار از میوه و سبزیجات و قند و چربی از بیماری کبد چرب غیر الکلی جلوگیری کنید. و در آخر اینکه، شما میتوانید با استفاده از محافظت در هنگام رابطه جنسی و جلوگیری از به اشتراک گذاشتن هر چیزی که میتواند اثری از خون داشته باشد، احتمال انقباض هپاتیت ویروسی را کاهش دهید. این شامل سوزن، تیغ، مسواک و موارد دیگر نیز است.
سخن پایانی ایدهآل مگ
در حالی که مرگ و میر ناشی از برخی بیماریها بالاخص ده بیماری کشنده که در بالا معرفی شد، افزایش یافته است، تعداد کسانی که از شرایط جدیتر بهبود یافتهاند نیز کاهش یافته است. برخی از عوامل مانند افزایش طول عمر، به طور طبیعی شیوع بیماریهایی مانند بیماری عروق کرونر، سکته مغزی و بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. اما بسیاری از بیماریهای موجود در این لیست قابل پیشگیری و درمان هستند. با پیشرفت پزشکی و پیشرفت در زمینه آموزش، ممکن است شاهد کاهش میزان مرگ و میر ناشی از این بیماریها باشیم. یک روش خوب برای کاهش خطر ابتلا به هر یک از این شرایط، زندگی سالم با تغذیه و ورزش مناسب است. جلوگیری از سیگار کشیدن و نوشیدن در حد اعتدال نیز میتواند کمک کند. در مورد عفونتهای باکتریایی یا ویروسی، شستشوی مناسب دست میتواند به جلوگیری یا کاهش خطر کمک کند.